Μπορεί το άτμισμα ή το ηλεκτρονικό τσιγάρο να προκαλέσει πνευμονικές παθήσεις;

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και το άτμισμα μοιάζουν σίγουρα με ακίνδυνες εναλλακτικές λύσεις για το κάπνισμα. Απλά τραβάτε μια τζούρα, σωστά; Πόσο κακό μπορεί να είναι αυτό το νέφος αν μυρίζει βανίλια, φράουλες ή μαλλί της γριάς;

Αλλά μην ξεγελιέστε από αυτή την ψεύτικη γλυκύτητα, η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα σημαντικό δέλεαρ που κάνει το ηλεκτρονικό τσιγάρο δημοφιλές στους μαθητές γυμνασίου και λυκείου.

Οι έρευνες συνδέουν το άτμισμα με σοβαρές αναπνευστικές ασθένειες και άλλα προβλήματα υγείας. Πρόκειται για μια εθιστική και επικίνδυνη συνήθεια – και τα προβλήματα συνεχίζουν να αυξάνονται καθώς οι μελέτες αποσαφηνίζουν τις πιθανές συνέπειες. (Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εισήλθαν στην αγορά μόλις πριν από 10-15 χρόνια).

Δεν είναι επαρκώς γνωστά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα του ατμίσματος. Αλλά καθώς αυτές οι συνήθειες μπαίνουν στο επίκεντρο, μαθαίνουμε περισσότερα και αρχίζουμε να διαπιστώνουμε ότι ο αντίκτυπός τους είναι αντίστοιχος του παραδοσιακού τσιγάρου.

EVALI: πνευμονική βλάβη που συνδέεται με τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων ή προϊόντων ατμίσματος

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και το άτμισμα δημιούργησαν αρκετά προβλήματα υγείας ώστε να αποκτήσουν ένα ακρωνύμιο: EVALI, που σημαίνει πνευμονική βλάβη που συνδέεται με τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων ή προϊόντων ατμίσματος.

Μια επιδημία EVALI οδήγησε σε περισσότερες από 2.800 νοσηλείες και 68 θανάτους σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Η παρακολούθηση των κρουσμάτων πραγματοποιήθηκε από τις 31 Μαρτίου 2019 έως τις 18 Φεβρουαρίου 2020.

Το 15% των ατόμων που νοσηλεύτηκαν με EVALI κατά τη διάρκεια της επιδημίας ήταν παιδιά. Περισσότερες από τις μισές νοσηλείες για αναπνευστικά προβλήματα αφορούσαν άτομα ηλικίας 24 ετών ή νεότερα.

Τα περισσότερα κρούσματα αφορούσαν προϊόντα ατμίσματος που περιείχαν τετραϋδροκανναβινόλη ή THC, το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό της μαριχουάνας. Επίσης το CDC “συνέδεσε στενά” την οξική βιταμίνη Ε με το ξέσπασμα της επιδημίας. (Η οξική βιταμίνη Ε είναι ένα πρόσθετο σε ορισμένα ηλεκτρονικά τσιγάρα THC).

Ένα άλλο κοινό στοιχείο; Πολλές νοσηλείες αφορούσαν προϊόντα ατμίσματος από ανεπίσημες πηγές, όπως η οικογένεια, οι φίλοι ή το διαδικτυακό εμπόριο.

Αν και οι αριθμοί μειώθηκαν μετά το ξέσπασμα, το EVALI εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για τους χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Πώς το άτμισμα βλάπτει τους πνεύμονές σας

Η κατανόηση της βλάβης που προκαλεί το άτμισμα ξεκινά με τη γνώση του τι συμβαίνει όταν χρησιμοποιείτε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο θερμαίνει υγρή νικοτίνη, χημικές ουσίες και αρωματικές ουσίες για να δημιουργήσει ένα αεροζόλ που μπορείτε να αναπνεύσετε. Βασικά, η συσκευή δημιουργεί μια ομίχλη γεμάτη με σωματίδια βλαβερών ουσιών που μπορείτε να εισπνεύσετε.

Οι ουσίες αυτές περιλαμβάνουν βαρέα μέταλλα, όπως αρσενικό και μόλυβδο, τα οποία μπορούν να επικαθίσουν αμετάκλητα στη βάση των πνευμόνων σας.

Αυτά τα σωματίδια μπορούν να ερεθίσουν τους πνεύμονές σας, προκαλώντας φλεγμονή και στένωση των αεραγωγών στους οποίους ο αέρας εισέρχεται και εξέρχεται. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμα αναπνευστικά προβλήματα, όπως βήχα και δύσπνοια.

Η εισπνοή αυτών των χημικών ουσιών κατά το άτμισμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες ουλές και χρόνιες παθήσεις όπως:

  • Άσθμα.
  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
  • Αποφρακτική βρογχιολίτιδα (στο εξωτερικό αποκαλείται “Πνεύμονας που έχει την εικόνα ποπκορν”).

Άλλοι κίνδυνοι για την υγεία από το άτμισμα

Η νικοτίνη είναι ισχυρά εθιστική ουσία – και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι υπερφορτωμένα με αυτή τη διεγερτική ουσία. Για την ακρίβεια, ορισμένα από τα πιο δημοφιλή ηλεκτρονικά τσιγάρα στην αγορά έχουν σχεδόν τριπλάσια νικοτίνη από ένα πακέτο τσιγάρων.

Η διεγερτική αυτή ουσία ουσιαστικά επαναπρογραμματίζει τον εγκέφαλό σας, δημιουργώντας μια έντονη επιθυμία για νικοτίνη και για την ευχάριστη έξαρση ντοπαμίνης που σας προσφέρει.

Η έκθεση στη νικοτίνη μπορεί επίσης να διαταράξει τα συστήματα νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, ιδίως μεταξύ των νεαρών ατόμων που κάνουν χρήση. Το παραπάνω μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες αλλοιώσεις στη γνωστική ανάπτυξη, ακόμη και σε μειωμένη ικανότητα μνήμης.

Επιπλέον, τα επίπεδα νικοτίνης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή σας πίεση και να επιβαρύνουν την καρδιά σας. Διάφορες χημικές ουσίες στα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Επίσης, η διακοπή της συνήθειας του ατμίσματος δεν είναι εύκολη. Γνωρίζουμε από δεκαετίες επιστημονικών ερευνών ότι μόλις αρχίσετε να χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε προϊόν με βάση τη νικοτίνη, μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να το σταματήσετε.

Είναι το άτμισμα ασφαλέστερο από το κάπνισμα;

Το άτμισμα δεν είναι μια ακίνδυνη εναλλακτική λύση στο κάπνισμα. Επίσης, δεν αποτελεί εγκεκριμένη μέθοδο διακοπής του καπνίσματος σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Ομάδες κινδύνου για το άτμισμα

Ας ξεκινήσουμε με το αυτονόητο: το άτμισμα δεν είναι καλό για κανέναν, δεδομένων των προβλημάτων υγείας που έχουν ήδη αναφερθεί. Αλλά το CDC τονίζει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν πρέπει ΠΟΤΕ να χρησιμοποιούνται από:

  • Παιδιά.
  • Νέους ενήλικες.
  • Έγκυες γυναίκες.

Υπάρχει ανησυχία σχετικά με τη στροφή της νεότερης γενιάς στο συστηματικό άτμισμα. Πολλά προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου φαίνεται να στοχεύουν σε αυτή τη δημογραφική ομάδα με δελεαστικές εκστρατείες μάρκετινγκ και γεύσεις που θυμίζουν γλυκά.

Μια έκθεση του CDC προσδιόρισε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο προϊόν καπνού μεταξύ των μαθητών γυμνασίου και λυκείου των ΗΠΑ. Το 2022, εκτιμάται ότι 2,55 εκατομμύρια από αυτούς τους μαθητές χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα – και οι αριθμοί παρουσιάζουν αυξητική τάση.

Share to...