Champix (Βαρενικλίνη). Το φάρμακο που βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος

Το Champix (βαρενικλίνη) είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη διακοπή του καπνίσματος (τη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος) σε ενήλικες.

Όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη συμπεριφορά, το Champix μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσετε το κάπνισμα.

Ο κατασκευαστής του Champix ανακάλεσε εθελοντικά στην Αμερική αυτό το προϊόν τον Σεπτέμβριο του 2021, αφού ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) διαπίστωσε μη αποδεκτά επίπεδα νιτροζαμινών σε αυτό το φάρμακο.

Champix

Οι νιτροζαμίνες είναι οργανικές ενώσεις που έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εάν προσλαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι νιτροζαμίνες βρίσκονται επίσης συχνά στο νερό και στα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των αλλαντικών και των ψητών κρεάτων, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των λαχανικών.

Παρόλο που το Champix περιέχει χαμηλά επίπεδα νιτροζαμινών, εξακολουθεί να είναι πάνω από το αποδεκτό όριο πρόσληψης του FDA.

Στην Ευρώπη, η εταιρεία ανακάλεσε το φάρμακο τον Ιούλιο του 2021. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της παραγωγού εταιρείας τα αναμενόμενα οφέλη του CHAMPIX, που προορίζεται να βοηθήσει τους ασθενείς να σταματήσουν το κάπνισμα και με περιορισμένη χρήση 12 έως 24 εβδομάδων, αντισταθμίζουν τους χαμηλούς δυνητικά κινδύνους που δημιουργούνται από την προσωρινή έκθεση στη Ννιτροζο-βαρενικλίνη από το CHAMPIX.

Το CHAMPIX έχει ένα προφίλ ασφάλειας που έχει καθοριστεί μέσω του προγράμματος κλινικής ανάπτυξης και επιβεβαιώνεται από δεδομένα άνω των 15 ετών κυκλοφορίας στην αγορά.

Ωστόσο, εάν ένα άτομο λαμβάνει ήδη το Champix, μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το φάρμακο εάν τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος υπερτερούν των κινδύνων που σχετίζονται με αυτά τα χαμηλά επίπεδα μόλυνσης από νιτροζαμίνες.

Το Champix είναι ένας εκλεκτικός μερικός αγωνιστής του νικοτινικού υποδοχέα της ακετυλοχολίνης.

Στοχεύει και προσκολλάται στους υποδοχείς νικοτίνης στον εγκέφαλο για να εμποδίσει τη νικοτίνη να φτάσει σε αυτούς.

Αναστέλλει τη ντοπαμινεργική ενεργοποίηση που παράγεται από το κάπνισμα και μειώνει τη σφοδρή επιθυμία, γεγονός που συμβάλλει στην ευκολότερη διακοπή του καπνίσματος. Το Champix μειώνει επίσης τα συμπτώματα της στέρησης του καπνίσματος.

Η βαρενικλίνη διατίθεται επίσης ως ρινικό σπρέι για τη θεραπεία της ξηροφθαλμίας.

Αυτό το άρθρο εξετάζει την από του στόματος μορφή της βαρενικλίνης. Το Champix διατίθεται σε μορφή δισκίων για λήψη από το στόμα.

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται το Champix;

Το Champix είναι ένα βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την επιμόρφωση, την αλλαγή συμπεριφοράς και τη συμβουλευτική υποστήριξη για να σας βοηθήσει να διακόψετε το κάπνισμα.

Τα προϊόντα καπνού περιέχουν νικοτίνη, η οποία είναι μια εξαιρετικά εθιστική ουσία. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να είναι δύσκολη λόγω των στερητικών επιδράσεων της νικοτίνης.

Το Champix συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων της στέρησης της νικοτίνης και μετριάζει την επιθυμία για κάπνισμα.

Παρόλο που το Champix ανακλήθηκε, ο FDA και ο ΕΜΑ υπενθυμίζει στους ανθρώπους να συνεχίσουν να παίρνουν το φάρμακό τους μέχρι να μπορέσουν να λάβουν θεραπεία αντικατάστασης.

Σύμφωνα με τους αρμοδιους φορείς, τα οφέλη για την υγεία από τη διακοπή του καπνίσματος υπερτερούν των κινδύνων από τη μόλυνση του Champix με νιτροζαμίνες.

Πώς να πάρετε το Champix

Διαβάστε τη συνταγή σας πριν ξεκινήσετε να παίρνετε το φάρμακο. Εάν δεν καταλαβαίνετε τις οδηγίες, ρωτήστε τον γιατρό σας.

Κατά την έναρξη λήψης του Champix, θα το παίρνετε μία φορά την ημέρα και στη συνέχεια θα μεταβείτε σε δοσολογία δύο φορές την ημέρα, μία φορά το πρωί και μία φορά το βράδυ. Προσπαθήστε να το παίρνετε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Λάβετε τα δισκία με ένα ποτήρι νερό μετά το γεύμα.

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τρόποι για να πάρετε το Champix, οι οποίοι είναι οι εξής:

1. Ξεκινήστε να παίρνετε το Champix μία εβδομάδα πριν τη διακοπή του καπνίσματος

Ορίστε μια ημερομηνία διακοπής του καπνίσματος και ξεκινήστε να παίρνετε το Champix μία εβδομάδα πριν από την ημερομηνία αυτή.

Μπορείτε να καπνίζετε κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης εβδομάδας, αλλά προσπαθήστε να σταματήσετε το κάπνισμα κατά την ημερομηνία διακοπής του καπνίσματος.

Η δόση σας θα αυξηθεί αργά για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών. Λαμβάνετε τη δόση όπως σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας δύο φορές την ημέρα για το υπόλοιπο της διάρκειας της θεραπείας.

Εάν αποφασίσετε να πάρετε το Champix με αυτόν τον τρόπο, θα ξεκινήσετε με 0,5 χιλιοστόγραμμα (mg) από το στόμα καθημερινά από την πρώτη έως την τρίτη ημέρα, και στη συνέχεια 0,5 mg δύο φορές την ημέρα τις ημέρες 4 έως 7.

Από την όγδοη ημέρα και μετά, λαμβάνετε 1 mg δύο φορές την ημέρα μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας (συνήθως 12-24 εβδομάδες).

2. Διαλέξτε μια ημερομηνία διακοπής του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της θεραπείας

Αφού ξεκινήσετε το Champix, επιλέξτε να διακόψετε το κάπνισμα οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ της όγδοης και της 35ης ημέρας.

Συνεχίστε να λαμβάνετε τη συνταγογραφούμενη δόση του φαρμάκου για το υπόλοιπο της περιόδου θεραπείας.

3. Σταδιακή μείωση του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής περιόδου

Εάν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να διακόψετε το κάπνισμα ξαφνικά, ο γιατρός σας μπορεί να σας καθοδηγήσει να αρχίσετε να παίρνετε τα δισκία και να μειώσετε σταδιακά το κάπνισμα κατά τη διάρκεια 12 εβδομάδων θεραπείας, ώστε να το διακόψετε στο τέλος της θεραπείας.

Μπορείτε να προσπαθήσετε να καπνίζετε μόνο τα μισά από τον μέσο αριθμό τσιγάρων που καπνίζετε κάθε μέρα για τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες.

Για τις εβδομάδες 5 έως 8, προσπαθήστε να καπνίζετε μόνο το ένα τέταρτο του αρχικού σας ημερήσιου αριθμού τσιγάρων.

Για τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ( 9 έως 12), προσπαθήστε να καπνίζετε ακόμη λιγότερα τσιγάρα ή να μην καπνίζετε καθόλου.

Μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να νιώσετε το πλήρες όφελος του Champix. Μπορείτε ακόμα να διακόψετε το κάπνισμα εάν καπνίζετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας, όταν δεν πρέπει να καπνίζετε.

Σε αυτή την περίπτωση, συνεχίστε να παίρνετε το Champix και προσπαθήστε να μην καπνίζετε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν το Champix για 12 εβδομάδες. Εάν έχετε συνολικά διακόψει το κάπνισμα στο τέλος των 12 εβδομάδων, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε το Champix για άλλες 12 εβδομάδες για να μην αρχίσετε να καπνίζετε ξανά.

Εάν δεν έχετε σταματήσει το κάπνισμα μετά από 12 εβδομάδες θεραπείας, μιλήστε με τον θεράποντα ιατρό και τον σύμβουλό σας.

Ποιες είναι οι παρενέργειες του Champix;

Ο κατάλογος που ακολουθεί δεν είναι πλήρης και ενδέχεται να εμφανιστούν και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ένας γιατρός μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου.

Εάν εμφανίσετε άλλες επιδράσεις, επικοινωνήστε με τον φαρμακοποιό σας ή με έναν επαγγελματία ιατρό.

Οι συνήθεις παρενέργειες του Champix μπορεί να είναι οι ακόλουθες:

 • Ναυτία
 • Πονοκέφαλος
 • Εμετός
 • Δυσκοιλιότητα
 • Αέρια
 • Αϋπνία (έλλειψη ύπνου)
 • Ασυνήθιστα όνειρα.
 • Αλλαγές στη γεύση
 • Καούρα
 • Ξηροστομία
 • Αυξημένη ή μειωμένη όρεξη
 • Έλλειψη ενέργειας
 • Πόνος στην πλάτη, στις αρθρώσεις ή στους μύες
 • Μη φυσιολογικοί εμμηνορροϊκοί κύκλοι

Πολλοί άνθρωποι που χρησιμοποιούν το Champix δεν έχουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν οποιαδήποτε από αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες επιμένει ή σας κάνει να αισθάνεστε αδιαθεσία.

Σοβαρές παρενέργειες

Διακόψτε τη λήψη του Champix και επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας εάν παρουσιάσετε οποιεσδήποτε σοβαρές παρενέργειες, όπως:

 • Επιληπτικές κρίσεις
 • Συμπτώματα καρδιακής προσβολής (όπως πόνος στο στήθος/στο σαγόνι/στο αριστερό χέρι, δύσπνοια, ασυνήθιστη εφίδρωση)
 • Συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου (ξαφνική αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος, ασαφής ομιλία, πτώση της μίας πλευράς του προσώπου, προβλήματα με την όραση ή την ισορροπία).
 • Αυτοκτονικές σκέψεις
 • Εχθρική συμπεριφορά προς τον εαυτό σας ή τους άλλους
 • Επιθετικότητα
 • Ταραχή
 • Αλλαγές στη διάθεση ή τη συμπεριφορά
 • Κατάθλιψη

Δοσολογία: Πόσο Champix πρέπει να πάρω;

Η δόση αυτού του φαρμάκου διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας ή τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα.

Οι ακόλουθες πληροφορίες περιλαμβάνουν μόνο τις μέσες δόσεις αυτού του φαρμάκου. Εάν η δική σας δόση είναι διαφορετική, μην την αλλάξετε, εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας.

Η ποσότητα του φαρμάκου που λαμβάνετε εξαρτάται από την ισχύ του.

Επίσης, ο αριθμός των δόσεων που λαμβάνετε κάθε μέρα, ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ των δόσεων και η διάρκεια λήψης του φαρμάκου εξαρτώνται από το ιατρικό πρόβλημα για το οποίο χρησιμοποιείτε το φάρμακο.

Για την από του στόματος μορφή δοσολογίας (δισκία):

Για τη διακοπή του καπνίσματος:

 • Ενήλικες και παιδιά ηλικίας 17 ετών και άνω.
 • Ημέρες 1 έως 3: 0,5 χιλιοστόγραμμα (mg) μία φορά την ημέρα.
 • Ημέρες 4 έως 7: 0,5 mg 2 φορές την ημέρα.
 • Ημέρες 8 έως το τέλος της θεραπείας: 1 mg 2 φορές την ημέρα.
 • Παιδιά ηλικίας 16 ετών και νεότερα-Δεν συνιστάται η χρήση.

Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να πάρω το Champix;

Το Champix είναι ένα σχετικά ασφαλές φάρμακο, αλλά υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες δεν πρέπει να το πάρετε.

Μην πάρετε το Champix εάν:

 • Έχετε σοβαρή ψυχιατρική ασθένεια και συμπτώματα όπως σκέψεις αυτοκτονίας
 • Έχετε αντιδράσεις υπερευαισθησίας ή δερματικές αντιδράσεις, όπως σύνδρομο Stevens-Johnson ή πολύμορφο ερύθημα, στο Champix
 • Είστε έγκυος ή σκοπεύετε να μείνετε έγκυος
 • Εάν έχετε ιστορικό νεφρικής δυσλειτουργίας, μπορεί να χρειάζεται προσοχή κατά τη χρήση του Champix. Ενημερώστε τον γιατρό σας για το ιατρικό σας ιστορικό όταν συζητάτε τις θεραπευτικές σας επιλογές.
 • Το Champix μπορεί επίσης να αυξήσει τις επιδράσεις του αλκοόλ. Προσπαθήστε να αποφύγετε το αλκοόλ ή να περιορίσετε την κατανάλωσή του κατά τη χρήση του Champix.

Επιπλέον, δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί εάν το Champix περνάει στο ανθρώπινο μητρικό γάλα. Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν θηλάζετε.

Ποια φάρμακα είναι παρόμοια;

Το Zyban ( βουπροπιόνη) είναι ένα άλλο φάρμακο που έχει εγκριθεί από τον FDA και τον ΕΜΑ για τη διακοπή του καπνίσματος.

Το Zyban και το Champix λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους και έχουν διαφορετικές παρενέργειες.

Σε αντίθεση με το Champix, έναν εκλεκτικό μερικό αγωνιστή του νικοτινικού υποδοχέα της ακετυλοχολίνης, το Zyban είναι ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο.

Share to...