Πώς επιδρούν στην φυσική μας κατάσταση το άτμισμα και το κάπνισμα

Το κάπνισμα τσιγάρων επηρεάζει πολλές παραμέτρους της υγείας σας, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής σας αντοχής. Εάν καπνίζετε, λαμβάνετε λιγότερο οξυγόνο στην καρδιά, τους πνεύμονες και τους μυς σας.

Με τον τρόπο αυτό μειώνεται το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης. Επιπλέον, ενδέχεται να προκληθεί φλεγμονή στα οστά και τις αρθρώσεις σας, η οποία μπορεί να συμβάλει σε άλλες παθήσεις όπως η οστεοπόρωση.

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύεται ευρέως, το άτμισμα δεν είναι μια ασφαλής εναλλακτική λύση στο κάπνισμα. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές λένε ότι η αύξηση της δημοφιλίας του ατμίσματος “απειλεί πέντε δεκαετίες προόδου στον αγώνα κατά της χρήσης καπνού”. 

Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των προϊόντων ατμίσματος που πωλούνται στις ΗΠΑ περιέχουν νικοτίνη, η οποία είναι εδώ και καιρό γνωστό ότι είναι μια επικίνδυνη και εθιστική χημική ουσία.

Και επειδή οι συσκευές ατμίσματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο διακριτικά – ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους και σε άλλα μέρη όπου απαγορεύονται τα παραδοσιακά τσιγάρα – οι άνθρωποι που ατμίζουν ενδέχεται να καταναλώνουν κατά λάθος ακόμη περισσότερη νικοτίνη και άλλες επικίνδυνες χημικές ουσίες από ό,τι οι καπνιστές τσιγάρων.   

Το άτμισμα είναι σε άνοδο, ιδίως μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων. Μελέτες έχουν δείξει ότι το άτμισμα μεταξύ των νέων έχει αυξηθεί από το 1% περίπου το 2011 στο εντυπωσιακό 21% το 2018. 

Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι η χρήση προϊόντων ατμίσματος δεν είναι ασφαλής υποστηρίζουν πολλοί ειδικοί.

Ένα ερώτημα στο οποίο πρέπει ακόμη να απαντήσουμε είναι το ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του ατμίσματος. Γνωρίζουμε, όμως, ότι βραχυπρόθεσμα, το άτμισμα έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει πολλές βλάβες στους πνεύμονες, πολλές διαταραχές στην πνευμονική λειτουργία καθώς και φλεγμονή.

Με την εξάπλωση του ατμίσματος, ίσως να αναρωτιέστε πώς αυτό επηρεάζει την ευεξία σας. Η μακροχρόνια έρευνα βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα – τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι διαθέσιμα στον δυτικό κόσμο μόλις από το 2007 περίπου – αλλά υπάρχουν σημαντικά συμπεράσματα για το άτμισμα με βάση τους κινδύνους του καπνίσματος, οι οποίοι είναι γνωστοί εδώ και δεκαετίες. 

Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του καπνίσματος και του ατμίσματος;

Οι κίνδυνοι του τσιγάρου μπορούν να συσσωρευτούν με την πάροδο του χρόνου, ξεκινώντας συχνά ως πιο μικρά προβλήματα και εξελισσόμενοι με την πάροδο των ετών σε εξαιρετικά επικίνδυνες ιατρικές καταστάσεις.

Αυτό που παρατηρούμε όσον αφορά το κάπνισμα τσιγάρων είναι ότι συχνά, οι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν αμέσως σημαντικά προβλήματα.

Ωστόσο, παρατηρούμε πολλούς ασθενείς που αργότερα καταλήγουν με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή καρκίνο του πνεύμονα.

Συχνά αναφέρουν ότι καπνίζουν για 20 ή 30 και πλέον χρόνια, συχνά αρχίζοντας από την εφηβεία τους, κάτι που διαπιστώνουμε τώρα με την αύξηση του ατμίσματος στους νέους.

Οι αρμόδιοι φορείς υγείας στην Ευρώπη καθώς και οι αντίστοιχοι διεθνείς οργανισμοί υποστηρίζουν ότι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις του καπνίσματος συνεπάγονται αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης:

 • Καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου των πνευμόνων, του καρκίνου του στομάχου, του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων.
 • Καταρράκτη.
 • ΧΑΠ.
 • Διαβήτη.
 • Προβλημάτων γονιμότητας.
 • Καρδιακών παθήσεων.
 • Επιπλοκών του ανοσοποιητικού συστήματος.
 • Πόνου στη μέση.
 • Οστεοπόρωσης.
 • Επιπλοκων στην εγκυμοσύνη.
 • Ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
 • Εγκεφαλικού επεισοδίου.
 • Απώλειας δοντιών.
 • Αποδυναμωμένων οστών και καταγμάτων.

Πώς επηρεάζουν το κάπνισμα και το άτμισμα την φυσική σας κατάσταση;

Το κάπνισμα επιφέρει τόσο άμεσες όσο και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην άσκηση και τη σωματική δραστηριότητα.

Όσον αφορά την άσκηση και τη σωματική δραστηριότητα, οι καπνιστές συνήθως έχουν:

 • Χαμηλότερη αντοχή.
 • Κατώτερη σωματική απόδοση.
 • Αυξημένα ποσοστά τραυματισμών και μεγαλύτερους χρόνους αποκατάστασης.
 • Λιγότερη μυϊκή δύναμη και ευλυγισία.
 • Προβλήματα στον ύπνο.
 • Δύσπνοια.

Παρόμοια αποτελέσματα είναι πιθανό να έχουν πολλοί άνθρωποι που ατμίζουν. Όπως συμβαίνει με την εισπνοή καπνού τσιγάρου, το άτμισμα μπορεί να προκαλέσει βήχα και πόνο ή σφίξιμο στο στήθος.

(Όχι ακριβώς το είδος των συμπτωμάτων που θα σας βοηθήσουν να τρέξετε έναν επιπλέον γύρο ή να αυξήσετε τις προσπάθειές σας για να κάνετε μερικές ακόμη ασκήσεις στο γυμναστήριο). 

Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι η νικοτίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σαν διεγερτικό για την ενίσχυση της αθλητικής τους απόδοσης – πρόκειται σίγουρα για μια λανθασμένη αντίληψη.

Το κάπνισμα και το άτμισμα δεν είναι κάτι που συνιστάται να χρησιμοποιείτε, ειδικά αν προβληματίζεστε για τις επιδόσεις σας στη γυμναστική.

Γιατί οι καπνιστές είναι λιγότερο γυμνασμένοι από τους μη καπνιστές;

Για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή απόδοση, η καρδιά, οι πνεύμονες και οι μύες σας χρειάζονται αίμα πλούσιο σε οξυγόνο.

Όταν εισπνέετε καπνό, το μονοξείδιο του άνθρακα δεσμεύεται από τα ερυθρά σας αιμοσφαίρια. Ως αποτέλεσμα, το οξυγόνο εκτοπίζεται, γεγονός που μειώνει την ποσότητα του οξυγόνου που μεταφέρεται στους μύες και τους άλλους ιστούς του οργανισμού σας.

Το γεγονός αυτό προκαλεί αύξηση του γαλακτικού οξέος (της ουσίας που προκαλεί στους μυς την αίσθηση ότι καίνε από την κούραση), κόπωση και βαριά αναπνοή, καθώς και αυξημένο πόνο μετά την άσκηση. 

Η μείωση αυτή του οξυγόνου περιορίζει τη σωματική σας αντοχή, καθιστώντας πιο δύσκολη την επίτευξη υψηλών επιδόσεων στα αθλήματα.

Επίσης, δυσκολεύεστε να κάνετε καθημερινά πράγματα, όπως το να ανεβαίνετε σκάλες. Επιπλέον, αν καπνίζετε, ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας σας είναι υψηλότερος από εκείνον ενός μη καπνιστή λόγω της μείωσης της οξυγόνωσης.

Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά σας πρέπει να εργάζεται πιο σκληρά για να παρέχει αρκετό οξυγόνο στο σώμα σας, με αποτέλεσμα να κουράζεστε πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια της άσκησης ή των σπορ.

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα προϊόντα ατμίσματος εκθέτουν τους χρήστες σε χαμηλότερα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα από ό,τι τα παραδοσιακά τσιγάρα. Διαπιστώθηκε όμως επίσης ότι το άτμισμα μπορεί και πάλι να σας εκθέσει σε υψηλότερα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα από τα επιτρεπόμενα.

Σε μια μελέτη σε στρατιώτες του αμερικανικού στρατού, το τρέξιμο δύο μιλίων από τους χρήστες προϊόντων ατμίσματος ήταν 27 δευτερόλεπτα πιο αργό από τους μη καπνιστές. Επίσης, οι “ατμιστές” έκαναν λιγότερα sit-ups και push-ups από τους μη καπνιστές.

Μήπως το άτμισμα και το κάπνισμα συμβάλλουν στη συγκράτηση της αύξησης του σωματικού βάρους;

Μερικοί άνθρωποι αρχίζουν – ή συνεχίζουν – το κάπνισμα ως μέτρο ελέγχου του σωματικού τους βάρους.

Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος υπερτερούν κατά πολύ των όποιων δυνατοτήτων απώλειας βάρους που μπορεί να προκύψουν από το κάπνισμα.

Αυτό ισχύει κυρίως επειδή οι καπνιστές είναι λιγότερο πιθανό να είναι σωματικά δραστήριοι. 

Μια καλή διατροφή και ένα πρόγραμμα άσκησης είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχετε και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

Ξέρουμε ότι όταν κάποιος προσπαθεί να κόψει το τσιγάρο, μία από τις πιθανές παρενέργειες αυτής της διαδικασίας είναι η αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι επειδή καπνίζετε θα έχετε απώλεια βάρους.

Είναι πολύ τραβηγμένο να θεωρήσουμε την απώλεια βάρους ως όφελος του καπνίσματος ή του ατμίσματος.

Επηρεάζει το άτμισμα τις σωματικές επιδόσεις των εφήβων και των προεφήβων;

Το κάπνισμα και το άτμισμα μεταξύ των εφήβων και των προεφήβων μπορεί επίσης να επιβραδύνει την ανάπτυξη των πνευμόνων, να επηρεάσει την πνευμονική λειτουργία και να προκαλέσει ταχύτερους χτύπους της καρδιάς τους σε σχέση με τους μη καπνιστές. 

Οι έφηβοι και οι προεφήβοι καπνιστές και ατμιστές συνήθως αντιμετωπίζουν τις ίδιες αρνητικές επιπτώσεις του καπνού με τους ενήλικες καπνιστές, όπως είναι

 • Ο βήχας.
 • Οι συχνές και σοβαρές ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.
 • Οι συχνότεροι τραυματισμοί και οι επιπλοκές από τραυματισμούς που καθυστερούν την επιστροφή στα αθλήματα και σε άλλες σωματικές δραστηριότητες.
 • Η μικρότερη σωματική αντοχή και απόδοση σε σύγκριση με τους μη καπνιστές συνομηλίκους τους.
 • Η δύσπνοια.
 • Η επιδείνωση της γενικής κατάστασης της υγείας τους.
Share to...