Χρειάζονται τα παιδιά οφθαλμολογικές εξετάσεις πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς;

Καθώς το παιδί σας ετοιμάζεται να ξεκινήσει άλλη μια σχολική χρονιά, μην ξεχνάτε να φροντίζετε με οφθαλμολογικές εξετάσεις ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία μάθησης που διαθέτει – τα μάτια του.

Οι τακτικές εξετάσεις και ο έλεγχος της όρασης είναι ζωτικής σημασίας για τα παιδιά καθώς προοδεύουν στο σχολείο. Οι έρευνες δείχνουν σταθερά μια ισχυρή σχέση μεταξύ της όρασης και της ακαδημαϊκής απόδοσης.

Όσον αφορά τα μάτια του παιδιού σας, είναι σημαντικό να είστε προνοητικοί.

Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια πιο προσεκτική ματιά στο θέμα.

Οφθαλμολογικές εξετάσεις
Οφθαλμολογικές εξετάσεις

Οφθαλμολογικές εξετάσεις: Όραση και μάθηση

Περίπου το 80% της μάθησης σχετίζεται με τα μάτια σας, είτε πρόκειται για την ανάγνωση, τη γραφή ή την παρακολούθηση ενός βίντεο σε μια οθόνη.

Δεδομένου αυτού του γεγονότος, ένα πρόβλημα όρασης που δεν έχει διορθωθεί μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο λόγω υγείας στη μάθηση (health barrier to learning – HBL).

Τα προβλήματα υγείας που δυσχεραίνουν τη μάθηση (HBLs) είναι μη θεραπευμένες καταστάσεις υγείας που υπονομεύουν την ικανότητα ενός παιδιού να επιτύχει στο σχολείο.

Τα συγκεκριμένα αυτά προβλήματα έχουν εντοπιστεί λόγω του επιπολασμού τους, των αποδείξεων για τη σύνδεσή τους με τη μάθηση και της διαθεσιμότητας αποτελεσματικών προσεγγίσεων διάγνωσης και θεραπείας.

Αν δεν αντιμετωπιστούν ή δεν αντιμετωπιστούν επαρκώς, τότε αυτές οι παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ικανότητα των παιδιών να βλέπουν, να ακούν και να δίνουν την απαραίτητη προσοχή στην τάξη, την ικανότητα και τα κίνητρά τους για μάθηση, την παρουσία τους, τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις, ακόμη και τις πιθανότητες αποφοίτησης από το σχολείο.

Έρευνες δείχνουν ότι η παροχή στους μαθητές πρόσβασης σε οφθαλμολογική και οδοντιατρική περίθαλψη μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των παραπομπών για θέματα συμπεριφοράς κατά 72%, καθώς και σε βελτίωση των μαθητών στο μάθημα της γλώσσας και των μαθηματικών.

Προβλήματα με τα μάτια, όπως η μυωπία ή η καταπόνηση των ματιών, μπορεί να δυσκολέψουν τους μικρούς μαθητές να παρακολουθήσουν και να κατανοήσουν τα μαθήματα στην τάξη.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Οπτομετρική Ένωση, τα παιδιά με μη διαπιστωμένες διαταραχές όρασης που δυσκολεύονται στην τάξη μπορεί ακόμη και να διαγνωστούν λανθασμένα με μαθησιακές δυσκολίες ή διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ADHD).
Δηλαδή τα παιδιά αυτά ενδέχεται να έχουν απλά ένα πρόβλημα με την όρασή τους!

Οφθαλμολογικές εξετάσεις
Οφθαλμολογικές εξετάσεις

Πόσο συχνά πρέπει να εξετάζονται τα μάτια των παιδιών;

Τα παιδιά πρέπει να ελέγχουν την όρασή τους ετησίως. Ο έλεγχος είναι μια αρκετά σύντομη διαδικασία αξιολόγησης που μπορεί να υποδείξει ένα πιθανό πρόβλημα όρασης. Μπορεί να γίνει από παιδίατρο, οικογενειακό γιατρό ή νοσηλευτή κατά τις τακτικές επισκέψεις ιατρικού ελέγχου.

Οι διαγνωστικές οφθαλμολογικές εξετάσεις θα μπορούσαν να αφορούν τα εξής:

 • Εξέταση όρασης από απόσταση, όπου το παιδί σας διαβάζει γράμματα από ένα διάγραμμα στην άλλη πλευρά του δωματίου.
 • Εξέταση κοντινής όρασης, όπου το παιδί σας διαβάζει ένα μικρό κείμενο από μια κάρτα που κρατάει κοντά στο πρόσωπό του.
 • Εξέταση αχρωματοψίας, όπου έγχρωμοι αριθμοί ή σύμβολα βρίσκονται μέσα σε φόντο από πολύχρωμες κουκκίδες.
 • Δοκιμασία στερεοσκοπικής όρασης, όπου η τρισδιάστατη (3D) όραση του παιδιού ελέγχεται με ειδικά γυαλιά.

Εάν η εξέταση εντοπίσει ένα πιθανό πρόβλημα, θα πρέπει να προγραμματιστεί μια πιο λεπτομερής οφθαλμολογική εξέταση από οφθαλμίατρο ή οπτομέτρη.

Τα περισσότερα παιδιά δεν χρειάζονται ετήσια οφθαλμολογική εξέταση παρά μόνο διαγνωστικό έλεγχο.

Σημάδια προβλημάτων όρασης στα παιδιά

Θα σας πουν τα παιδιά αν έχουν πρόβλημα όρασης; Θα ήταν πιθανό … αλλά πόσο συχνά τα μικρά παιδιά όντως μοιράζονται τέτοιες πληροφορίες; Ή έστω αναγνωρίζουν τα προβλήματα όρασης σε τέτοιο βαθμό ώστε να γνωρίζουν ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα;

Γι’ αυτό οι ειδικοί γιατροί συνιστούν να κάνετε ερωτήσεις στο παιδί σας και να παρακολουθείτε τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά του που μπορεί να σηματοδοτούν κάποιο πρόβλημα όρασης.

Για παράδειγμα:

 • Μιλήστε στο παιδί σας για τη νέα του τάξη ή για το πού κάθεται για να εκτιμήσετε αν έχει προβλήματα όρασης.
 • Ρωτήστε το αν τα μάτια του αισθάνονται ποτέ κουρασμένα αφού παρακολουθήσει κάτι σε μια οθόνη.
 • Παρακολουθήστε εάν ανοιγοκλείνει τα μάτια του, εάν αλληθωρίζει και εάν δακρύζει.
 • Δώστε προσοχή στους πονοκεφάλους ή την κόπωση.

Τα προβλήματα στο σχολείο μπορεί επίσης να υποδηλώνουν προβλήματα όρασης. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην εξέλιξή τους στον τομέα της ανάγνωσης.

Πότε τα παιδιά πρέπει να κάνουν πλήρη οφθαλμολογική εξέταση;

Η ετήσια πλήρης οφθαλμολογική εξέταση δεν είναι πάντα απαραίτητη για τα παιδιά.

Ωστόσο, φροντίστε να προγραμματίζετε τακτικές επισκέψεις του παιδιού σας σε οφθαλμίατρο ή οπτομέτρη εάν:

 • Το παιδί σας φοράει γυαλιά ή φακούς επαφής. Οι συνταγές θα πρέπει να επανελέγχονται ετησίως.
 • Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό παιδιατρικής οφθαλμικής νόσου.
 • Το παιδί σας έχει μια συστηματική πάθηση που μπορεί να επηρεάσει την όραση.

Επιπλέον, θα πρέπει να προγραμματίσετε ένα ραντεβού εάν το παιδί σας αλληθωρίζει ή “παίζουν” τα μάτια του. Παρομοίως και για πτώση του βλεφάρου του.

Οι καταστάσεις αυτές μπορεί να υποδηλώνουν άλλα οφθαλμολογικά προβλήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη της όρασης, γι’ αυτό και θα πρέπει να κάνετε μια εξέταση.

Share to...