Δαγκώματα από κοριούς, με τι μοιάζουν και πώς να απαλλαγείτε από αυτά

Προφανώς θα έχετε ακούσει από φίλους για δαγκώματα από κοριούς. Ακόμη και η παραμικρή σκέψη περί κοριών είναι πιθανό να σας κάνει να ανατριχιάσετε.

Αυτά τα μικροσκοπικά παράσιτα, αν και δεν είναι επικίνδυνα, συνήθως προκαλούν πανικό όπου κι αν εμφανιστούν.

Όταν εντοπίζετε κοριούς, πιθανότατα βρίσκονται εκεί για αρκετό καιρό και οι σοβαρές εστίες μόλυνσης μπορεί να είναι αφόρητες.

Ευτυχώς, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας γνωρίζοντας λίγα πράγματα και παίρνοντας κάποιες προφυλάξεις που βασίζονται στην κοινή λογική.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να αναγνωρίζετε, να αντιμετωπίζετε και να προλαμβάνετε αυτούς τους μικροσκοπικούς ενοχλητικούς εισβολείς.

Δίνονται απαντήσεις σε συνηθισμένες ερωτήσεις – από το με τι μοιάζουν τα τσιμπήματα των κοριών και πώς να τα αντιμετωπίσετε, μέχρι το τι πρέπει να κάνετε αν έχετε μία εισβολή κοριών στο σπίτι σας.

Τι είναι οι κοριοί;

Οι κοριοί είναι συνήθως επίπεδοι, κοκκινωποί-καφέ και έχουν περίπου το μέγεθος και το σχήμα ενός σπόρου από μήλο.

Συχνά μοιάζουν καφέ πριν φάνε και μετά παίρνουν μια πιο κοκκινωπή απόχρωση. Αηδιαστικό, αλλά ισχύει.

Οι κοριοί δεν πετούν, αλλά μπορούν να κινηθούν γρήγορα σε δάπεδα, τοίχους και οροφές.

Οι θηλυκοί κοριοί κατά τη διάρκεια της ζωής τους μπορούν να γεννήσουν εκατοντάδες αυγά, καθένα από τα οποία έχει περίπου το μέγεθος ενός κόκκου σκόνης.

Οι ανώριμοι κοριοί, που ονομάζονται νύμφες, ρίχνουν το δέρμα τους πέντε φορές πριν ωριμάσουν και απαιτούν ένα γεύμα που αποτελείται από αίμα πριν από κάθε ρίψη.

Υπό ευνοϊκές συνθήκες οι κοριοί μπορούν να αναπτυχθούν πλήρως σε μόλις ένα μήνα και να παράγουν τρεις ή περισσότερες γενιές ανά έτος.

Αν και αποτελούν ενοχλητικό φαινόμενο, δεν πιστεύεται ότι μεταδίδουν ασθένειες.

Οι κοριοί συνήθως πηδάνε στους ανθρώπους μόνο όταν τρέφονται. Τον υπόλοιπο χρόνο, κρύβονται.

Έχουν την τάση να συχνάζουν σε ρωγμές και σχισμές των επίπλων και των κουβερτών σας, όπως ανάμεσα στα μαξιλάρια ενός καναπέ ή μιας καρέκλας ή ανάμεσα σε ένα στρώμα και ένα ελατήριο.

Πού κρύβονται οι κοριοί;

Οι κοριοί μπορεί να εισέλθουν στο σπίτι σας απαρατήρητοι μέσω αποσκευών, ρούχων, μεταχειρισμένων κρεβατιών και καναπέδων και άλλων αντικειμένων.

Το πεπλατυσμένο σώμα τους τους επιτρέπει να χωρέσουν σε μικροσκοπικούς χώρους, περίπου στο πλάτος μιας πιστωτικής κάρτας.

Οι κοριοί δεν έχουν φωλιές όπως τα μυρμήγκια ή οι μέλισσες, αλλά έχουν την τάση να ζουν σε ομάδες σε κρυψώνες.

Οι αρχικές τους κρυψώνες είναι συνήθως σε στρώματα, ελατήρια, πλαίσια κρεβατιών και κεφαλάρια, όπου έχουν εύκολη πρόσβαση στους ανθρώπους προκειμένου να τους δαγκώσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, μπορεί να διασκορπιστούν στο υπνοδωμάτιο, μετακομίζοντας σε κάθε σχισμή ή προστατευμένη θέση.

Μπορεί επίσης να εξαπλωθούν σε κοντινά δωμάτια ή διαμερίσματα.

Επειδή οι κοριοί ζουν αποκλειστικά με αίμα, η παρουσία τους στο σπίτι σας δεν αποτελεί ένδειξη ρυπαρότητας.

Είναι εξίσου πιθανό να τους βρείτε τόσο σε πεντακάθαρα σπίτια και δωμάτια ξενοδοχείων όσο και σε βρώμικα.

Δαγκώματα από κοριούς
Δαγκώματα από κοριούς

Πότε δαγκώνουν οι κοριοί

Οι κοριοί δραστηριοποιούνται κυρίως τη νύχτα και συνήθως δαγκώνουν τους ανθρώπους ενώ κοιμούνται.

Τρέφονται τρυπώντας το δέρμα και αντλώντας αίμα μέσω ενός επιμήκους ράμφους.

Οι κοριοί τρέφονται από 3 έως 10 λεπτά για να φουσκώσουν και στη συνέχεια απομακρύνονται απαρατήρητοι.

Τα περισσότερα τσιμπήματα από κοριούς είναι ανώδυνα στην αρχή, αλλά αργότερα καταλήγουν σε φαγούρα.

Σε αντίθεση με τα τσιμπήματα των ψύλλων που είναι κυρίως γύρω από τους αστραγάλους, τα τσιμπήματα των κοριών εντοπίζονται σε οποιαδήποτε περιοχή του δέρματος που εκτίθεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επίσης, τα τσιμπήματα δεν έχουν ένα κόκκινο σημείο στο κέντρο όπως τα τσιμπήματα των ψύλλων.

Οι άνθρωποι που δεν συνειδητοποιούν ότι αντιμετωπίζουν μια εισβολή από κοριούς ενδέχεται να αποδώσουν τον κνησμό και τα σημάδια σε άλλες αιτίες, όπως τα κουνούπια.

Για να επιβεβαιώσετε ότι τα τσιμπήματα είναι από κοριούς, πρέπει να βρείτε και να αναγνωρίσετε τους ίδιους τους κοριούς.

Σημάδια μόλυνσης/ εισβολής κοριών

Εάν ξυπνάτε με φαγούρα σε περιοχές που δεν είχατε όταν κοιμηθήκατε, μπορεί να έχετε κοριούς, ιδίως εάν αποκτήσατε μεταχειρισμένο κρεβάτι ή άλλα μεταχειρισμένα έπιπλα περίπου την περίοδο που άρχισαν τα τσιμπήματα.

Άλλα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε κοριούς είναι τα εξής:

 • Λεκέδες αίματος στα σεντόνια ή στις μαξιλαροθήκες σας
 • Σκούρες ή σκουρόχρωμες κηλίδες από περιττώματα κοριών στα σεντόνια και τα στρώματα, τα κλινοσκεπάσματα και τους τοίχους
 • Περριτώματα από κοριούς, κελύφη αυγών ή αποκολλημένα δέρματα σε περιοχές όπου κρύβονται κοριοί
 • Δυσάρεστη, μουχλιασμένη οσμή από τους αρωματικούς αδένες των κοριών

Εάν υποψιάζεστε ότι υπάρχει μόλυνση, αφαιρέστε όλα τα κλινοσκεπάσματα και ελέγξτε τα προσεκτικά για ενδείξεις των κοριών ή των περιττωμάτων τους.

Αφαιρέστε το κάλυμμα σκόνης πάνω από το κάτω μέρος των ελατηρίων και εξετάστε τις ραφές του ξύλινου σκελετού του κρεβατιού.

Ξεκολλήστε το ύφασμα στο σημείο που είναι συρραμμένο στο ξύλινο πλαίσιο.

Επίσης, ελέγξτε την περιοχή γύρω από το κρεβάτι, όπως μέσα σε βιβλία, τηλέφωνα ή ραδιόφωνα, την άκρη του χαλιού, ακόμα και στις ηλεκτρικές πρίζες.

Ελέγξτε τη ντουλάπα σας, επειδή οι κοριοί μπορούν να προσκολληθούν στα ρούχα.

Εάν δεν είστε σίγουροι για τα σημάδια των κοριών, καλέστε έναν εξολοθρευτή, ο οποίος θα ξέρει τι να ψάξει.

Εάν βρείτε σημάδια προσβολής, λάβετε μέτρα για να απαλλαγείτε από τους κοριούς και να αποτρέψετε την επιστροφή τους.

Δαγκώματα από κοριούς

Πώς να φροντίσετε τα δαγκώματα από κοριούς

Ξεκινήστε κρατώντας την περιοχή του τσιμπήματος καθαρή.

Πλύντε το με σαπούνι και νερό κάθε μέρα για να αποτρέψετε τη μόλυνση και για να το βοηθήσετε να επουλωθεί.

Το πιο σοβαρό πράγμα για το οποίο ανησυχούμε με την όλη φαγούρα και το ξύσιμο είναι ότι μπορεί να εισαχθούν βακτήρια στο δέρμα και να προκληθεί δευτερογενής λοίμωξη.

Αν το δάγκωμα αρχίσει να γίνεται πιο κόκκινο ή να πρήζεται, αν αρχίσουν να βγαίνουν εκκρίσεις από αυτό ή αν γίνει ευαίσθητο, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό.

Η κρέμα υδροκορτιζόνης ή άλλες κρέμες κατά της φαγούρας μπορούν να σας βοηθήσουν να κόψετε την ανάγκη σας για φαγούρα.

Αν τα αφήσετε στην ησυχία τους, τα τσιμπήματα από κοριούς συνήθως επουλώνονται μόνα τους μέσα σε μια εβδομάδα, αλλά αν θέλετε πραγματικά να απαλλαγείτε από αυτά τα τσιμπήματα από κοριούς, θα πρέπει να απαλλαγείτε από τα παράσιτα που τα προκάλεσαν.

Διαφορετικά, νέα τσιμπήματα θα εμφανιστούν καθώς τα παλιά θα επουλώνονται.

Αντιμετώπιση κοριών

Η απαλλαγή από τους κοριούς αρχίζει με τον καθαρισμό των χώρων όπου ζουν οι κοριοί. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να περιλαμβάνει τα κάτωθι βήματα:

 • Καθαρίστε τα κλινοσκεπάσματα, τα λευκά είδη, τις κουρτίνες και τα ρούχα με ζεστό νερό και στεγνώστε τα στην υψηλότερη ρύθμιση του στεγνωτηρίου. Τοποθετήστε τα λούτρινα ζωάκια, τα παπούτσια και άλλα αντικείμενα που δεν μπορούν να πλυθούν μέσα στο στεγνωτήριο και βάλτε το σε υψηλή ταχύτητα για 30 λεπτά.
 • Χρησιμοποιήστε μια σκληρή βούρτσα για να τρίψετε τις ραφές των στρωμάτων για να απομακρύνετε τους κοριούς και τα αυγά τους πριν σκουπίσετε με ηλεκτρική σκούπα.
 • Σκουπίστε συχνά το κρεβάτι σας και τον περιβάλλοντα χώρο. Μετά το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, τοποθετήστε αμέσως τη σακούλα της ηλεκτρικής σκούπας σε μια πλαστική σακούλα και τοποθετήστε την σε κάδο απορριμμάτων σε εξωτερικό χώρο.
 • Περιβάλλετε το στρώμα και τα ελατήρια με ένα σφιχτά υφασμένο κάλυμμα με φερμουάρ για να μην μπορούν να εισέλθουν ή να διαφύγουν οι κοριοί. Οι κοριοί μπορεί να ζήσουν έως και ένα χρόνο χωρίς να τρέφονται, οπότε κρατήστε το κάλυμμα στο στρώμα σας για τουλάχιστον ένα χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι όλοι οι κοριοί στο στρώμα είναι νεκροί.
 • Επισκευάστε τις ρωγμές στο σοβά και κολλήστε την ξεφλουδισμένη ταπετσαρία για να απαλλαγείτε από τα σημεία που μπορούν να κρυφτούν οι κοριοί.
 • Απαλλαχτείτε από την ακαταστασία γύρω από το κρεβάτι.
 • Αν το στρώμα σας είναι μολυσμένο, ίσως θελήσετε να το ξεφορτωθείτε και να πάρετε ένα καινούργιο, αλλά φροντίστε να απαλλάξετε το υπόλοιπο σπίτι σας από τους κοριούς, αλλιώς θα μολύνουν και το νέο σας στρώμα.