ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Δυσουρία: Μήπως πονάτε ή νιώθετε ενοχλήσεις την ώρα που ουρείτε;

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Δυσουρία – Ορισμός

Η επώδυνη ούρηση (δυσουρία) είναι ένας ευρύς όρος που περιγράφει τη δυσφορία που νιώθετε κατά την ούρηση. Ο πόνος αυτός μπορεί να προέρχεται από την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα ή το περίνεο. Η ουρήθρα είναι ο σωλήνας που απομακρύνει τα ούρα έξω από το σώμα σας.

Στους άνδρες, η περιοχή μεταξύ του όσχεου και του πρωκτού είναι γνωστή ως περίνεο. Στις γυναίκες, το περίνεο είναι η περιοχή μεταξύ του πρωκτού και του ανοίγματος του κόλπου.

Η επώδυνη ούρηση είναι πολύ συχνή. Ο πόνος, το κάψιμο ή το τσούξιμο μπορεί να υποδηλώνουν διάφορες παθήσεις.

Τι προκαλεί πόνο κατά την ούρηση;

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Η επώδυνη ούρηση είναι ένα συνηθισμένο σημάδι λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος. Μια ουρολοίμωξη μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας βακτηριακής λοίμωξης. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος.

Η ουρήθρα, η ουροδόχος κύστη, οι ουρητήρες και τα νεφρά αποτελούν το ουροποιητικό σας σύστημα. Οι ουρητήρες είναι σωλήνες που μεταφέρουν τα ούρα από τα νεφρά στην ουροδόχο κύστη. Η φλεγμονή σε οποιοδήποτε από αυτά τα όργανα μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά την ούρηση.

Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ουρολοιμώξεις από ό,τι οι άντρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ουρήθρα είναι μικρότερη στις γυναίκες. Η κοντύτερη ουρήθρα σημαίνει ότι τα βακτήρια έχουν μικρότερη απόσταση να διανύσουν για να φτάσουν στην ουροδόχο κύστη.

Οι έγκυες ή οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ)

Μπορεί επίσης να αισθάνεστε πόνο κατά την ούρηση εάν έχετε κολλήσει μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΝ). Ορισμένα ΣΜΝ που μπορεί να προκαλέσουν επώδυνη ούρηση είναι ο έρπης των γεννητικών οργάνων, η γονόρροια και τα χλαμύδια.

Είναι σημαντικό να εξετάζεστε για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ιδιαίτερα διότι δεν έχουν πάντα συμπτώματα. Πολλοί άνθρωποι που είναι σεξουαλικά ενεργοί πρέπει να εξετάζονται για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Προστατίτιδα

Οι άνδρες μπορεί να αντιμετωπίσουν πόνο στην ούρηση λόγω προστατίτιδας. Αυτή η πάθηση είναι η φλεγμονή του αδένα του προστάτη. Αποτελεί κύρια αιτία καύσου, τσοουξίματος και δυσφορίας κατά την ούρηση.

Κυστίτιδα

Μια άλλη αιτία της επώδυνης ούρησης είναι η κυστίτιδα ή αλλιώς η φλεγμονή του βλεννογόνου της ουροδόχου κύστης. Η διάμεση κυστίτιδα (ΔΚ) είναι επίσης γνωστή ως σύνδρομο επώδυνης ουροδόχου κύστης.

Είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος κυστίτιδας. Τα συμπτώματα της διάμεσης κυστίτιδας περιλαμβάνουν πόνο και ευαισθησία στην ουροδόχο κύστη και στην περιοχή της πυέλου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ακτινοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει πόνο στην ουροδόχο κύστη και στην ούρηση. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως κυστίτιδα από ακτινοβολία.

Ουρηθρίτιδα

Η ουρηθρίτιδα υποδηλώνει ότι η ουρήθρα έχει φλεγμονή, συνήθως λόγω μόλυνσης από βακτήρια. Η ουρηθρίτιδα συχνά προκαλεί πόνο κατά την ούρηση και μπορεί επίσης να προκαλέσει αυξημένη ανάγκη για ούρηση.

Επιδιδυμίτιδα

Η επώδυνη ούρηση μπορεί επίσης να προκληθεί από επιδιδυμίτιδα ή αλλιώς από φλεγμονή της επιδιδυμίδας σε όσους έχουν πέος.

Η επιδιδυμίδα βρίσκεται στο πίσω μέρος των όρχεων και αποθηκεύει και μετακινεί το σπέρμα από τους όρχεις.

Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου

Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου μπορεί να επηρεάσει τις σάλπιγγες, τις ωοθήκες, τον τράχηλο της μήτρας και τη μήτρα.

Μπορεί να προκαλέσει πόνο στην κοιλιά, πόνο κατά το σεξ και επώδυνη ούρηση, μεταξύ άλλων.

Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου είναι μια σοβαρή λοίμωξη που συνήθως προκαλείται από μια αρχική βακτηριακή λοίμωξη στον κόλπο που στη συνέχεια μετακινείται στα αναπαραγωγικά όργανα της γυναίκας.

Αποφρακτική ουροπάθεια

Η αποφρακτική ουροπάθεια παρουσιάζεται όταν μια απόφραξη στον ουρητήρα, την ουροδόχο κύστη ή την ουρήθρα προκαλεί την επιστροφή των ούρων στους νεφρούς.

Τα αίτια της νόσου ποικίλλουν, αλλά είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια όταν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Μια άλλη πάθηση, η στένωση της ουρήθρας, μπορεί να προκαλέσει στένωση στην ουρήθρα, προκαλώντας παρόμοια προβλήματα όσον αφορά την ούρηση και τον πόνο.

Πέτρες στα νεφρά

Μπορεί να δυσκολεύεστε να ουρήσετε άνετα εάν έχετε πέτρες στα νεφρά. Οι πέτρες στα νεφρά είναι ποσότητες σκληρού υλικού που εντοπίζονται στο ουροποιητικό σύστημα.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα, όπως αυτά για τις θεραπείες του καρκίνου και ορισμένα αντιβιοτικά, μπορεί να έχουν ως παρενέργεια την επώδυνη ούρηση.

Μιλήστε με τον γιατρό σας για τυχόν παρενέργειες των φαρμάκων που μπορεί να λαμβάνετε.

Προϊόντα υγιεινής

Μερικές φορές η επώδυνη ούρηση δεν οφείλεται σε λοίμωξη. Μπορεί να οφείλεται και σε προϊόντα που χρησιμοποιείτε στις περιοχές των γεννητικών οργάνων.

Τα σαπούνια, οι λοσιόν και τα αφρόλουτρα μπορεί να ερεθίσουν ιδιαίτερα τον κολπικό ιστό.

Οι χρωστικές ουσίες στα απορρυπαντικά πλυντηρίου και σε άλλα προϊόντα υγιεινής μπορούν επίσης να προκαλέσουν ερεθισμό και να οδηγήσουν σε επώδυνη ούρηση.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για τον πόνο κατά την ούρηση;

Ο προσδιορισμός της αιτίας του πόνου θα αποτελέσει το πρώτο βήμα πριν από τη θεραπεία.

Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για την αντιμετώπιση της επώδυνης ούρησης. Τα αντιβιοτικά μπορούν να θεραπεύσουν τις ουρολοιμώξεις, ορισμένες βακτηριακές λοιμώξεις και ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας χορηγήσει φάρμακα για να καταπραΰνει την ερεθισμένη ουροδόχο κύστη σας.

Η επώδυνη ούρηση που οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη συνήθως βελτιώνεται αρκετά γρήγορα αφού αρχίσετε να παίρνετε τα φάρμακα. Να παίρνετε πάντα τα φάρμακά σας ακριβώς όπως σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.

Ο πόνος που σχετίζεται με ορισμένες λοιμώξεις, όπως η διάμεση κυστίτιδα, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Τα αποτελέσματα από τη φαρμακευτική θεραπεία μπορεί να παρουσιαστούν πιο αργά. Ενδέχεται να χρειαστεί να πάρετε φάρμακα για έως και 4 μήνες πριν αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα.

Πότε να επισκεφθείτε έναν γιατρό

Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας:

  • εάν ο πόνος είναι επίμονος ή μακροχρόνιος
  • εάν είστε έγκυος
  • εάν ο πόνος συνοδεύεται από πυρετό
  • εάν εμφανίζετε εκκρίσεις από το πέος ή τον κόλπο σας
  • εάν τα ούρα σας έχουν διαφορετική οσμή, έχουν αίμα ή είναι θολά
  • εάν ο πόνος συνοδεύεται από πόνο στην κοιλιά
  • εάν βγάλετε πέτρα

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...