Νευρογενής κύστη: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία.

Η ουροδόχος κύστη είναι ένα κοίλο όργανο που βρίσκεται στην πύελο ή αλλιώς στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας.

Μία από τις κύριες εργασίες της ουροδόχου κύστης σας είναι η αποθήκευση των ούρων.

Η άλλη είναι να απομακρύνει τα ούρα από το σώμα σας ανταποκρινόμενη σε σήματα από τον νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλό σας.

Νευρογενής ουροδόχος κύστη είναι ο όρος για αυτό που συμβαίνει όταν νευρολογικές (νευρικό σύστημα) καταστάσεις επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας της ουροδόχου κύστης σας.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι προβλημάτων ελέγχου της ουροδόχου κύστης που συνδέονται με τη νευρογενή κύστη.

Ανάλογα με τα εμπλεκόμενα νεύρα και τη φύση της βλάβης, η ουροδόχος κύστη σας γίνεται είτε υπερδραστήρια (σπαστική ή υπερ-ανακλαστική) είτε υποδραστήρια (χαλαρή ή υποτονική).

Νευρογενής κύστη
Νευρογενής κύστη

Πόσο συχνή είναι η νευρογενής κύστη;

Η δυσλειτουργία της νευρογενούς ουροδόχου κύστης είναι πολύ συχνή μεταξύ των ατόμων με κακώσεις του νωτιαίου μυελού, επηρεάζοντας περισσότερο από το 90% αυτών.

Περίπου το 95% των ατόμων με δισχιδή ράχη έχουν νευρογενή δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης.

Η πάθηση επηρεάζει επίσης το 50% έως 80% των ατόμων που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η νευρογενής ουροδόχος κύστη επηρεάζει άτομα με εγκεφαλικό επεισόδιο και νόσο του Πάρκινσον και πολλούς άλλους τύπους παθήσεων του νευρικού συστήματος.

Καταστάσεις που βλάπτουν τα νεύρα, όπως ο προχωρημένος διαβήτης, μπορούν επίσης να προκαλέσουν νευρογενή ουροδόχο κύστη.

Τι προκαλεί τη νευρογενή κύστη;

Η νευρογενής ουροδόχος κύστη μπορεί να είναι συγγενής (παρούσα κατά τη γέννηση).

Οι γενετικές ανωμαλίες που μπορεί να προκαλέσουν νευρογενή ουροδόχο κύστη είναι μεταξύ άλλων:

 • Δισχιδής ράχη (μυελομηνιγγοκήλη): Αυτή η διαταραχή εμφανίζεται όταν η σπονδυλική στήλη δεν αναπτύσσεται πλήρως κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα της εγκυμοσύνης. Τα μωρά που γεννιούνται με μυελομηνιγγοκήλη έχουν συχνά παράλυση ή αδυναμία που επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας της ουροδόχου κύστης τους.
 • Αγενεσία του ιερού οστού: Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία λείπουν τμήματα της κατώτερης σπονδυλικής στήλης.
 • Εγκεφαλική παράλυση: Η εγκεφαλική παράλυση αναφέρεται σε μια ομάδα χρόνιων (μακροχρόνιων) διαταραχών που αποδυναμώνουν την ικανότητα ενός ατόμου να ελέγχει την κίνηση και τη στάση του σώματος. Οι διαταραχές αυτές προκύπτουν από τραυματισμό των κινητικών περιοχών του εγκεφάλου τους. Το πρόβλημα που προκαλεί την εγκεφαλική παράλυση μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης ή μετά τη γέννηση. Η εγκεφαλική παράλυση δεν εντοπίζεται πάντα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής ενός παιδιού.

Παθήσεις που αφορούν το νευρικό σύστημα μπορεί να προκαλέσουν νευρογενή ουροδόχο κύστη.

Οι συνήθεις αιτίες είναι οι εξής:

 • Εγκεφαλικό επεισόδιο.
 • Νόσος του Πάρκινσον.
 • Σκλήρυνση κατά πλάκας.
 • Όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Άλλες καταστάσεις είναι:

 • Κακώσεις του νωτιαίου μυελού και χειρουργικές επεμβάσεις της σπονδυλικής στήλης.
 • Στυτική δυσλειτουργία.
 • Τραύματα/ατυχήματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νευρογενούς ουροδόχου κύστης;

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της νευρογενούς ουροδόχου κύστης είναι η αδυναμία ελέγχου της ούρησης.

Άλλα συμπτώματα της νευρογενούς ουροδόχου κύστης είναι τα ακόλουθα:

 • Αδύναμη ή στάγδην ροή ούρων.
 • Συχνή ούρηση (ούρηση οκτώ ή περισσότερες φορές ημερησίως).
 • Επείγουσα ούρηση (αίσθημα ή ανάγκη για άμεση ούρηση).
 • Επώδυνη ούρηση, η οποία μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.
 • Διαφυγή ούρων.

Πώς διαγιγνώσκεται η νευρογενής ουροδόχος κύστη;

Εάν ο γιατρός σας υποπτεύεται ότι υπάρχει νευρογενής ουροδόχος κύστη, θα κάνει μια εξέταση και πιθανότατα θα ζητήσει διάφορες εξετάσεις του νευρικού συστήματος και της ουροδόχου κύστης.

Οι εξετάσεις μπορεί να είναι οι ακόλουθες:

 • Ουροδυναμικές εξετάσεις: Αυτές οι εξετάσεις λειτουργίας της ουροδόχου κύστης μετρούν πόσα ούρα μπορεί να συγκρατήσει η κύστη σας, την πίεση μέσα στην κύστη σας, πόσο καλά ρέουν τα ούρα και πόσο καλά αδειάζει η κύστη σας όταν είναι γεμάτη. Ειδικοί αισθητήρες μπορεί να τοποθετηθούν στο δέρμα σας κοντά στην ουρήθρα (ο σωλήνας μέσω του οποίου διέρχονται τα ούρα) ή στο ορθό για να διαπιστωθεί εάν οι μύες και τα νεύρα σε αυτά τα μέρη του σώματός σας λειτουργούν σωστά.
 • Κυστεοσκόπηση: Ο γιατρός σας μπορεί να εκτελέσει αυτή τη διαδικασία για να εξετάσει το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας σας με τη χρήση ενός μικρού τηλεσκοπίου (κυστεοσκόπιο).
 • Υπέρηχοι:
 • Ακτίνες Χ.
 • Αξονική τομογραφία (CT).
 • Μαγνητική τομογραφία (MRI).
Νευρογενής κύστη
Νευρογενής κύστη

Μπορεί να θεραπευτεί η νευρογενής ουροδόχος κύστη;

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νευρογενή κύστη.

Ωστόσο, τα συμπτώματα της νευρογενούς ουροδόχου κύστης μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Πώς αντιμετωπίζεται η νευρογενής ουροδόχος κύστη;

Ο γιατρός σας θα συνεργαστεί μαζί σας για να αποφασίσει ένα σχέδιο θεραπείας που είναι κατάλληλο για αυτό που προκαλεί τη νευρογενή ουροδόχο κύστη.

Ορισμένες επιλογές θεραπείας της νευρογενούς ουροδόχου κύστης είναι οι παρακάτω:

Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την αποφυγή ορισμένων τροφίμων ή ποτών που μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη σας.

Σε αυτά ανήκουν το αλκοόλ, ορισμένα καφεϊνούχα ποτά όπως ο καφές και τα αναψυκτικά.

Ο καλός έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα για τα άτομα με διαβήτη και η διαχείριση της δυσκοιλιότητας μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Καθαρός διαλείπων καθετηριασμός (CIC): Οι καθετήρες είναι λεπτοί, εύκαμπτοι σωλήνες που μπορούν να εισαχθούν μέσω της ουρήθρας σας και μέσα στην ουροδόχο κύστη σας για την αποστράγγιση των ούρων.

Μπορείτε να μάθετε πώς να το κάνετε αυτό μόνοι σας, ώστε να μπορείτε να αδειάζετε την κύστη σας σύμφωνα με το πρόγραμμά σας.

Συνεχής καθετηριασμός: Αυτή η μέθοδος απαιτεί να φοριέται συνεχώς ένας καθετήρας. Ο καθετήρας είναι ένας μικρός σωλήνας που μπορεί να τοποθετηθεί μέσω της ουρήθρας σας ή μέσω του κάτω κοιλιακού τοιχώματος (υπερηβικός σωλήνας).

Φάρμακα: Τα φάρμακα που χορηγούνται για τη θεραπεία της νευρογενούς κύστης περιλαμβάνουν την οξυβουτυνίνη, την τολτεροδίνη, το μιραμπεγρόν, την σουξινική σολιφενακίνη και άλλα.

Ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης Α (Botox®): Ο γιατρός σας χορηγεί με ένεση βοτουλινική τοξίνη Α στην ουροδόχο κύστη ή στους σφιγκτήρες του ουροποιητικού συστήματος.

Αύξηση της ουροδόχου κύστης (αυξητική κυστεοπλαστική): Σε αυτή τη χειρουργική επέμβαση, ένας χειρουργός αφαιρεί τμήματα του εντέρου σας (σιγμοειδές κόλον) και τα συνδέει με τα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης σας. Αυτό μειώνει την εσωτερική πίεση της ουροδόχου κύστης και αυξάνει την ικανότητά της να αποθηκεύει ούρα.

Ειλεοδερμική ουροστομία: Μέρος του λεπτού εντέρου χρησιμοποιείται για να κατασκευαστεί ένα στόμιο για τα ούρα. Αυτό το στόμιο αποστραγγίζεται σε μια σακούλα που είναι προσαρτημένη στο εξωτερικό του σώματος.

Τα απορροφητικά εσώρουχα, οι σερβιέτες, τα προστατευτικά εσώρουχα, οι πάνες και οι πάνες ενηλίκων μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της υγρασίας και των οσμών, ενώ παράλληλα προστατεύουν το δέρμα και τα ρούχα.

Τα επιθέματα κρεβατιού μπορούν να προστατεύσουν τα σεντόνια και τα στρώματα.

Ποιες επιπλοκές σχετίζονται με τη νευρογενή ουροδόχο κύστη;

Τα άτομα που πάσχουν από νευρογενή κύστη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για άλλα ουρολογικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων, της νεφρικής βλάβης, της παλινδρόμησης και των λίθων που σχηματίζονται στο ουροποιητικό σύστημα.

Τα άτομα με παθήσεις ελέγχου της ουροδόχου κύστης, όπως η νευρογενής κύστη, μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα ποιότητας ζωής.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε αυτά τα ζητήματα και να λάβετε βοήθεια για την αντιμετώπισή τους.

Share to...