Είμαι έγκυος; Tα συμπτώματα της εγκυμοσύνης (πρώιμα και πριν την καθυστέρηση)

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα της εγκυμοσύνης;

Η κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Είναι σημαντικό να μην συγκρίνετε την εγκυμοσύνη σας με την εγκυμοσύνη κάποιας άλλης, επειδή τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης μπορεί να διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό.

συμπτώματα της εγκυμοσύνης

Υπάρχουν διάφορα πρώτα σημάδια εγκυμοσύνης που μπορεί να έχετε ή να μην έχετε. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι τα εξής:

Απώλεια περιόδου: Το πιο κοινό και προφανές σημάδι εγκυμοσύνης είναι η απώλεια της περιόδου. Μόλις πραγματοποιηθεί η σύλληψη, το σώμα σας παράγει ορμόνες που σταματούν την ωορρηξία και την αποβολή του βλεννογόνου της μήτρας σας. Αυτό σημαίνει ότι ο κύκλος της περιόδου σας έχει σταματήσει και δεν θα έχετε ξανά περίοδο μέχρι να γεννηθεί το μωρό σας. Όμως, η έλλειψη της περιόδου σας δεν είναι πάντα σημάδι εγκυμοσύνης. Μπορεί επίσης να χάσετε την περίοδό σας από το άγχος, την υπερβολική άσκηση, τη δίαιτα, τις ορμονικές ανισορροπίες και άλλους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ακανόνιστες περιόδους.

Συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα: Πριν ακόμη παρουσιάσετε απώλεια της περιόδου, μπορεί να παρατηρήσετε ότι πρέπει να κατουράτε πιο συχνά. Αυτό συμβαίνει επειδή έχετε περισσότερο αίμα από ό,τι πριν. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η παροχή αίματος στο σώμα σας αυξάνεται. Τα νεφρά σας φιλτράρουν το αίμα σας και απομακρύνουν τα επιπλέον απόβλητα. Αυτά τα απόβλητα εξέρχονται από το σώμα σας με τη μορφή ούρων. Όσο περισσότερο αίμα υπάρχει στο σώμα σας, τόσο περισσότερο θα πρέπει να ουρείτε.

Κόπωση (αίσθημα κόπωσης): Πολλές γυναίκες αισθάνονται εξαιρετικά κουρασμένες στην αρχή της εγκυμοσύνης. Αυτό το σημάδι της εγκυμοσύνης οφείλεται στα υψηλά επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνης. Ομοίως με άλλα συμπτώματα της πρώιμης εγκυμοσύνης, η κόπωση συνήθως βελτιώνεται κατά το δεύτερο τρίμηνο (μετά την 13η εβδομάδα της εγκυμοσύνης). Ωστόσο, επανέρχεται στο τρίτο τρίμηνο σε πολλές γυναίκες.

Πρωινή (και μεσημεριανή και νυχτερινή) ναυτία: Παρά το όνομά του, αυτό το σύμπτωμα της εγκυμοσύνης μπορεί να εκδηλωθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας. Η ναυτία μπορεί να εμφανιστεί ήδη από τις δύο πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Δεν εμφανίζουν όλες οι γυναίκες ναυτία και υπάρχουν διάφορα επίπεδα ναυτίας. Μπορεί να αισθάνεστε ναυτία αλλά ποτέ να μην κάνετε εμετό. Περίπου οι μισές έγκυες κάνουν εμετό λόγω της ναυτίας. Αν και η ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αρκετά φυσιολογική, μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα αν πάθετε αφυδάτωση. Οι γυναίκες που δεν μπορούν να συγκρατήσουν τροφή και υγρά λόγω της ακραίας ναυτίας ενδέχεται να εμφανίσουν μια κατάσταση που ονομάζεται hyperemesis gravidarum (κακοήθεις έμετοι της κυήσεως, υπερέμεση της κύησης). Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε ακραία ναυτία και αφυδάτωση.

Πονεμένα (και πρησμένα) στήθη: Το στήθος σας μπορεί να γίνει ευαίσθητο στην αφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο πόνος μπορεί να είναι παρόμοιος με τον ίδιο τρόπο που αισθάνεστε τα στήθη σας πριν από την περίοδο, μόνο που είναι πιο έντονος. Οι θηλές σας (συγκεκριμένα η περιοχή γύρω από τη θηλή σας, η θηλαία άλως) μπορεί επίσης να αρχίσουν να σκουραίνουν και να μεγαλώνουν. Αυτός ο πόνος είναι προσωρινός και υποχωρεί μόλις το σώμα σας συνηθίσει τις αυξημένες ορμόνες. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι το στήθος σας έχει μεγαλώσει και το σουτιέν σας είναι πιο σφιχτό από το κανονικό.

Να θυμάστε, ο μόνος τρόπος για να γνωρίζετε με βεβαιότητα ότι είστε έγκυος είναι να κάνετε τεστ εγκυμοσύνης ή να ζητήσετε από τον γιατρό σας να κάνει υπερηχογράφημα.

Ποια είναι κάποια λιγότερο συνηθισμένα σημάδια πρώιμης εγκυμοσύνης;

Υπάρχουν ορισμένα επιπλέον σημάδια πρώιμης εγκυμοσύνης που δεν είναι τόσο συνηθισμένα. Ακριβώς όπως και με τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα, αυτά τα σημάδια εγκυμοσύνης μπορεί να εμφανιστούν ή να μην εμφανιστούν. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και βιώνει με διαφορετικό τρόπο τα σημεία της εγκυμοσύνης.

Τα λιγότερο συνηθισμένα σημάδια πρώιμης εγκυμοσύνης μπορεί να είναι τα ακόλουθα:

Κηλίδες αίματος (που ονομάζονται επίσης αιμορραγία εμφύτευσης): Αν και μπορεί να μοιάζει με κακό σημάδι, η ελαφριά αιμορραγία (κηλίδες) μπορεί να είναι σημάδι ότι ένα έμβρυο έχει εμφυτευτεί στην επένδυση της μήτρας σας. Η εμφύτευση πραγματοποιείται περίπου 10 ημέρες μετά τη σύλληψη. Η αιμορραγία εμφύτευσης εμφανίζεται σαν μικρές σταγόνες αίματος ή σαν ένα καφετί έκκριμα από τον κόλπο σας. Μπορεί να ξεκινήσει περίπου την ώρα της κανονικής σας περιόδου και μπορεί να διαρκέσει από λίγες ημέρες έως μερικές εβδομάδες. Η κηλίδωση μπορεί να κάνει κάποιες να νομίζουν ότι είχαν απλώς μια ελαφριά περίοδο και δεν είναι έγκυες.

Επιθυμία για φαγητό, συνεχής πείνα και αποστροφή προς το φαγητό: Το ζήτημα του φαγητού μπορεί να είναι αρκετά περίπλοκο κατά τη διάρκεια της πρώιμης εγκυμοσύνης. Ορισμένες αρχίζουν να επιθυμούν ορισμένα τρόφιμα ή να αισθάνονται συνεχώς πεινασμένες. Παρόλο που ορισμένα τρόφιμα και γεύσεις μπορεί να φαίνονται υπέροχα στην αρχή της εγκυμοσύνης, άλλα μπορεί ξαφνικά να έχουν δυσάρεστη γεύση. Οι τροφικές απέχθειες μπορεί να συμβαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάνοντάς σας να αντιπαθείτε πράγματα που προηγουμένως απολαμβάνατε.

Μεταλλική γεύση στο στόμα σας: Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι βιώνουν μια μεταλλική γεύση στο στόμα τους κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Αυτή η γεύση μπορεί να είναι σαν να έχετε ένα μάτσο κέρματα στο στόμα σας. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί όταν τρώτε συγκεκριμένες τροφές ή τυχαία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πονοκέφαλοι και ζαλάδες: Οι πονοκέφαλοι και οι ζαλάδες είναι συνηθισμένα φαινόμενα κατά την αρχή της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει τόσο λόγω των ορμονικών αλλαγών στο σώμα σας όσο και λόγω της αύξησης του όγκου του αίματος.

Κράμπες: Μπορεί επίσης να νιώσετε ήπιες κράμπες που μοιάζουν με αυτές της περιόδου και οι οποίες έρχονται και φεύγουν σε διάστημα λίγων ημερών. Εάν αυτές οι κράμπες γίνονται αισθητές κυρίως στη μία πλευρά του σώματός σας ή είναι έντονες, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας. Αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι έκτοπης εγκυμοσύνης ή άλλης επιπλοκής.

Μεταβολές της διάθεσης: Καθώς οι ορμόνες σας συνεχίζουν να αλλάζουν, μπορεί να παρουσιάσετε εναλλαγές της ψυχικής σας διάθεσης. Πρόκειται για κάτι φυσιολογικό και μπορεί να συμβεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, αν ποτέ νιώσετε άγχος, κατάθλιψη ή σκέφτεστε να βλάψετε τον εαυτό σας, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Συμφόρηση: Μερικές γυναίκες εμφανίζουν βουλωμένη μύτη στις αρχές της εγκυμοσύνης λόγω της αύξησης των επιπέδων των ορμονών και του αίματος.

Φούσκωμα: Μολονότι μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες ή μήνες για να εμφανιστεί ένα αισθητό εξόγκωμα από το μωρό, η έξαρση των ορμονών μπορεί να κάνει το στομάχι σας να αισθάνεται φουσκωμένο και να οδηγεί στο να έχετε αέρια περισσότερο από το συνηθισμένο.

Ακμή ή αλλαγές στο δέρμα: Οι αυξημένες ορμόνες σας και ο όγκος του αίματος ευθύνονται για τυχόν αλλαγές στο δέρμα σας. Ορισμένες γυναίκες έχουν μια λάμψη κατά την εγκυμοσύνη και ένα πιο καθαρό δέρμα, άλλες όμως μπορεί να εμφανίσουν περισσότερα σπυράκια.

Πόσο νωρίς αρχίζουν τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης;

Εξαρτάται. Ορισμένες γυναίκες αισθάνονται έγκυες εντός λίγων ημερών από τη σύλληψη, ενώ άλλες δεν αισθάνονται έγκυες για αρκετές εβδομάδες μετά από ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης. Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης διαφέρουν μεταξύ των γυναικών, ακόμη και μεταξύ των διαφορετικών κυήσεων στην ίδια γυναίκα.

Μπορείτε να αισθανθείτε ότι είστε έγκυος πριν από την απώλεια της περιόδου σας;

Ναι, μπορείτε να αισθανθείτε ότι είστε έγκυος πριν από την απώλεια της περιόδου σας. Ορισμένες γυναίκες υποστηρίζουν ότι έχουν αισθανθεί τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης μέσα σε μία εβδομάδα από τη σύλληψη (περίπου μία εβδομάδα πριν από την απώλεια της περιόδου).

Θα μπορούσα να εμφανίσω τα συμπτώματα της πρώιμης εγκυμοσύνης αλλά να μην είμαι έγκυος;

Πολλά από τα συμπτώματα της πρώιμης εγκυμοσύνης συμπίπτουν με άλλες ιατρικές καταστάσεις, καθώς και με τον συνηθισμένο εμμηνορροϊκό σας κύκλο. Τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν πολύ με τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Αυτό μπορεί να κάνει δύσκολη τη διάκριση. Μπορεί επίσης να χάσετε την περίοδο και να μην είστε έγκυος. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν χάνετε ή παίρνετε πολύ βάρος ή είστε αγχωμένη. Ο θηλασμός μπορεί επίσης να προκαλέσει τη διακοπή της περιόδου σας.

Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε ότι είστε έγκυος είναι να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης. Τα τεστ εγκυμοσύνης διατίθενται στο τοπικό σας φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή.

Share to...