Είσφρηση του νυχιού

Είσφρηση του νυχιού. Όταν το νύχι στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού μας σφηνώνεται στη σάρκα μας

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
8 Λεπτά


Αν δεν είχατε ποτέ ένα ενσφηνωμένο νύχι, να θεωρείτε τον εαυτό σας τυχερό. Πρόκειται για μια αρκετά συνηθισμένη κατάσταση. Για την ακρίβεια, 2 στους 10 ανθρώπους που πηγαίνουν στον γιατρό τους για κάποιο πρόβλημα στο πόδι αντιμετωπίζουν ένα νύχι που “αποφάσισε” να μπει μέσα στη σάρκα (επιστημονικά το φαινόμενο ονομάζεται “είσφρηση του νυχιού“).

Αλλά τι ακριβώς είναι το ενσφηνωμένο νύχι και γιατί προκαλεί τόσες πολλές επισκέψεις σε γιατρούς που ασχολούνται με τα πόδια;

Βασικά, συμβαίνει όταν η πλαϊνή άκρη του νυχιού του ποδιού σας μεγαλώνει μέσα στο δέρμα. Η πίεση που αναπτύσσεται θα σας κάνει να αισθανθείτε επώδυνο το δάχτυλο του ποδιού σας. Αν δεν αντιμετωπιστεί, το νύχι θα συνεχίσει να σκάβει στο δέρμα προκαλώντας πολύ περισσότερο πόνο από όσο νομίζετε ότι μπορούν να προκαλέσουν τα δάχτυλα των ποδιών.

Τα νύχια που παρουσιάζουν είσφρηση (καρφώνονται στο δέρμα και στη σάρκα του δαχτύλου) είναι επώδυνα και ενοχλητικά, αλλά κατά κανόνα επουλώνονται μόνα τους χωρίς να προκαλούν μακροχρόνια προβλήματα. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτού του είδους οι τραυματισμοί μπορεί να γίνουν σοβαροί.

Εάν ένα ενσφηνωμένο νύχι προκαλεί ρήξη στο δέρμα, τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν και να προκαλέσουν μόλυνση, η οποία θα κάνει το πρόβλημα ακόμη πιο επώδυνο.

Τι μπορείτε να κάνετε από μόνοι σας για να αντιμετωπίσετε το ενοχλητικό αυτό πρόβλημα

  • Απομακρύνετέ το μόνοι σας αν δεν υπάρχει μόλυνση

Αυτή η επιλογή δεν είναι για όλους ή για κάθε περίπτωση είσφρησης ενός νυχιού, αλλά σε ελαφρές περιπτώσεις, είναι δυνατόν να σταματήσετε το πρόβλημα στη γέννησή του.

Αρχικά, μουλιάστε τα πόδια σας σε ένα ζεστό μπάνιο με άλατα Epsom ή σαπουνόνερο. Έτσι μαλακώνει το δέρμα και μειώνεται η φλεγμονή και η δυσφορία που νιώθετε. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας καθαρά εργαλεία κοπής νυχιών, μπορείτε να προσπαθήσετε να ψαλιδίσετε την προσβεβλημένη περιοχή και να εφαρμόσετε αντιβιοτική αλοιφή. Η εφαρμογή βαζελίνης ή αντιβιοτικής αλοιφής με το πρώτο σημάδι πόνου ή ερυθρότητας μπορεί να σας προσφέρει ικανοποιητική ανακούφιση από τον πόνο και να αποτρέψει τη μόλυνση.

Αν η προσπάθειά σας για άμεση λύση αποτύχει, επισκεφθείτε έναν ποδίατρο. Αυτοί οι γιατροί διαθέτουν τον εξοπλισμό και την εμπειρία που απαιτούνται για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

  • Μουλιάστε το δάχτυλο του ποδιού σας

Μουλιάστε το προσβεβλημένο δάχτυλο του ποδιού σε ζεστό νερό με άλατα Epsom ή ένα ήπιο σαπούνι για 10 έως 20 λεπτά την ημέρα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε στεγνώσει καλά το δάχτυλο του ποδιού σας με μια καθαρή πετσέτα μετά για να αποφύγετε τη μόλυνση. Μόλις στεγνώσει εντελώς, εφαρμόστε είτε αντιβιοτική αλοιφή είτε βαζελίνη και δέστε (χαλαρά) το δάχτυλό σας με επίδεσμο.

Οι πλύσεις με μηλόξυδο είναι επίσης μια δημοφιλής επιλογή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μηλόξυδο περιέχει οξικό οξύ, το οποίο μπορεί να σκοτώσει τα επιβλαβή βακτήρια. Αλλά να είστε προσεκτικοί όσον αφορά την ποσότητα που χρησιμοποιείτε. Ένα τέταρτο του φλιτζανιού του προϊόντος αραιωμένο σε μια λεκάνη με ζεστό νερό είναι αρκετό.

  • Εφαρμόστε αντιβιοτική αλοιφή ή βαζελίνη

Η επάλειψη με μια αποφρακτική αλοιφή πάνω στο σφηνωμένο νύχι του ποδιού σας θα προσφέρει επιπλέον προστασία και θα βοηθήσει στην πρόληψη της μόλυνσης.

Η καλύτερη επιλογή σας είναι η βαζελίνη. Είναι εξίσου αποτελεσματική με τις πιο δημοφιλείς αντιβιοτικές αλοιφές, αλλά δεν περιέχει συστατικά που ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε μια αντιβιοτική αλοιφή, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μια αλοιφή στην οποία γνωρίζετε ότι δεν είστε αλλεργικοί. Δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε δερματίτιδα εξ επαφής παράλληλα με ένα επώδυνο σφηνωμένο νύχι.

Είσφρηση του νυχιού. Όταν το νύχι στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού μας σφηνώνεται στη σάρκα μας
Είσφρηση του νυχιού. Όταν το νύχι στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού μας σφηνώνεται στη σάρκα μας
  • Δοκιμάστε προστατευτικά για τα νύχια των ποδιών

Αν επισκεφθείτε το τοπικό φαρμακείο ή το ηλεκτρονικό κατάστημα λιανικής πώλησης της επιλογής σας, θα παρατηρήσετε ότι υπάρχουν πολλά προϊόντα διαθέσιμα για να κρατήσετε τα δάχτυλα των ποδιών σας ασφαλή όσο αυτά επουλώνονται. Προστατευτικά για τα δάχτυλα των ποδιών, στηρίγματα για τα δάχτυλα των ποδιών, περιτυλίγματα για τα δάχτυλα των ποδιών, καλύμματα για τα δάχτυλα των ποδιών … ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Υπάρχουν ακόμη και φαρμακευτικές επιλογές που μαλακώνουν το νύχι, καθιστώντας ευκολότερη (και λιγότερο επώδυνη) την αφαίρεσή του. Ίσως να κάνουν ή και να μην κάνουν τη διαδικασία αποκατάστασης λίγο πιο εύκολη για εσάς.

  • Κάντε σωστές επιλογές όσον αφορά τα παπούτσια

Το να στριμώχνετε τα πόδια σας σε κάλτσες και παπούτσια που είναι πολύ κοντά ή στενά μπορεί να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την εμφάνιση οδυνηρών σφηνωμένων νυχιών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα παιδιά και οι έφηβοι συχνά τα παθαίνουν.

Λόγω της απότομης ανάπτυξης και των σωματικών αλλαγών, οι έφηβοι και οι έφηβες μπορεί να ξεπεράσουν γρήγορα τα παπούτσια τους και μπορεί να καταλήξουν να φορούν μικρότερο νούμερο για αρκετό καιρό πριν αγοράσουν παπούτσια που να τους ταιριάζουν καλύτερα.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας της είσφρησης του νυχιού, φοράτε σανδάλια ή ανοιχτά υποδήματα όποτε μπορείτε. Αν πρέπει να φορέσετε παπούτσια με στενή μύτη, δεν πειράζει. Απλώς βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να κουνάτε τα δάχτυλα των ποδιών σας εύκολα μέσα σε αυτά. Μπορεί να μην είναι τόσο άνετο, αλλά τουλάχιστον δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως χτυπήσετε το δάχτυλο του ποδιού σας όσο αυτό αναρρώνει!

Είσφρηση του νυχιού. Όταν το νύχι στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού μας σφηνώνεται στη σάρκα μας
Είσφρηση του νυχιού. Όταν το νύχι στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού μας σφηνώνεται στη σάρκα μας

Είσφρηση του νυχιού – Τι να ΜΗΝ κάνετε

Έχουμε αναφερθεί στα πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε και στα πράγματα που θα μπορούσατε να σκεφτείτε να κάνετε για την είσφρηση ενός νυχιού. Τώρα, ας δούμε μερικά από τα πράγματα που σίγουρα δεν πρέπει να κάνετε:

Να το ξεβγάζετε με υπεροξείδιο του υδρογόνου. Πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε με το υπεροξείδιο του υδρογόνου ως την καλύτερη μέθοδο φροντίδας πληγών. Παρόλο που εξακολουθεί να αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για την απολύμανση του σπιτιού σας, δεν συνιστάται πλέον για χρήση στο δέρμα σας.

Να κόβετε τα νύχια σας πολύ κοντά. Μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες των σφηνωμένων νυχιών είναι το ότι τα κόβετε πολύ κοντά. Όταν τα νύχια είναι πολύ κοντά, το δέρμα στα πλάγια του νυχιού ωθείται να αναδιπλωθεί πάνω του. Μην είστε υπερβολικά ενθουσιώδεις με το ψαλίδι και -αν αποφασίσετε να αφαιρέσετε το ενσφηνωμένο νύχι σας- φροντίστε να το κόψετε σε ευθεία γραμμή. Η στρογγύλευση των άκρων του νυχιού είναι εγγύηση για την επανεμφάνιση του προβλήματος.

Να κάνετε πεντικιούρ χωρίς τις κατάλληλες προφυλάξεις. Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν να κάνουν πεντικιούρ. Και αυτό δεν είναι καθόλου κακό! Αλλά αν το νύχι του ποδιού σας είναι ενσφηνωμένο, πρέπει να ενεργήσετε προσεκτικά.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.