Είστε σίγουροι ότι ξέρετε να χρησιμοποιείτε το αντιηλιακό σας;

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
8 Λεπτά

Σας αρέσει να περπατάτε ή να κάνετε τζόκινγκ σε ένα πάρκο ή να αθλείστε όλο το καλοκαίρι σε ένα γήπεδο; Μήπως η εργασία σας σας αναγκάζει να βρίσκεστε εκτεθειμένοι συνεχώς στο ηλιακό φώς.

Αν βρίσκεστε έξω στον ήλιο και περνάτε καλά ή εργάζεστε, είναι εύκολο να ξεχάσετε το αντηλιακό σας. Αλλά είναι σημαντικό να φροντίζετε να προστατεύετε το δέρμα σας, ειδικά αν αγαπάτε την ύπαιθρο ή αναγκάζεστε να βρίσκεστε έξω για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Συμβουλές για τη χρήση αντηλιακού

Όσα και να πούμε για τη σημασία του αντιηλιακού, ποτέ δε θα είναι αρκετά. Οι υπεριώδεις (Ultra Violet – UV) ακτίνες του ήλιου είναι η κύρια αιτία καρκίνου του δέρματος. Η τακτική εφαρμογή αντηλιακού μπορεί να προστατεύσει εσάς και το δέρμα σας από βλάβες.

Χρησιμοποιήστε τη σωστή ποσότητα αντηλιακού

Το πιθανότερο είναι ότι δεν χρησιμοποιείτε αρκετό αντηλιακό. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε περίπου ένα ποτήρι για σφηνάκια γεμάτο αντηλιακό. Αυτό αντιστοιχεί σε 45 ml, ή σε μία ποσότητα ικανή να καλύψει ολόκληρο το σώμα σας. Χρειάζεστε μια ικανοποιητική επικάλυψη.

Επίσης, μην παραβλέπετε τα σημεία που συχνά παραβλέπονται, όπως τα αυτιά σας, τα βλέφαρα, τα χείλη, τις επιφάνειες των ποδιών σας και το τριχωτό της κεφαλής.

Και ανεξάρτητα από τον τύπο του δέρματός σας, βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζετε αντηλιακό.

Αναζητήστε ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη αντηλιακής προστασίας (SPF)

Σε γενικές γραμμές, ο δείκτης SPF 30 ή υψηλότερος είναι ικανοποιητικός. Αλλά δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το εφαρμόζουν αρκετά συχνά ή δεν το χρησιμοποιούν επαρκώς, μπορεί να χρειάζεστε έναν υψηλότερο δείκτη προστασίας.

Σκεφτείτε ότι αν χρησιμοποιείτε λιγότερο από το ένα τέταρτο της ποσότητας που χρειάζεστε -όπως κάνουν πολλοί άνθρωποι- και χρησιμοποιείτε αντηλιακό SPF 30, λαμβάνετε μόνο το ένα τέταρτο της πλήρους ποσότητας, δηλαδή 7 ή 8 SPF, δηλαδή πρακτικά τίποτα.

Πρέπει επίσης να αναζητήσετε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος, που σημαίνει ότι παρέχει προστασία τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις ακτίνες UVB. Και βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει την ημερομηνία λήξης του αντηλιακού σας. Τα περισσότερα σκευάσματα είναι αποτελεσματικά για περίπου τρία χρόνια.

a1 2
Είστε σίγουροι ότι ξέρετε να χρησιμοποιείτε το αντιηλιακό σας;

Βάλτε αντηλιακό κάθε φορά που βγαίνετε έξω

Αν βρεθείτε έξω μόνο για 20 λεπτά, και πάλι απαιτείται αντηλιακή προστασία.

Είναι εύκολο να σκεφτείτε ότι αν βρίσκεστε έξω για μικρό χρονικό διάστημα, το αντηλιακό δεν είναι απαραίτητο. Αλλά εξακολουθεί να υπάρχει έκθεση στον ήλιο και, ανάλογα με την ώρα της ημέρας, μπορείτε να υποστείτε ηλιακό έγκαυμα σε πολύ λίγο χρόνο.

Επίσης, τα 20 λεπτά μπορούν εύκολα να γίνουν 40 – γι’ αυτό συνηθίστε να εφαρμόζετε αντηλιακό κάθε φορά που βγαίνετε έξω.

Ακόμα και η μικρή έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει γήρανση του δέρματος και να επιδεινώσει τα ευαίσθητα στον ήλιο προβλήματα, όπως το μέλασμα (πανάδες).

Μια καθημερινή ενυδατική κρέμα προσώπου με αντηλιακό είναι απαραίτητο στοιχείο της πρωινής σας τελετουργίας.

Εφαρμόστε το αντηλιακό σας 30 λεπτά πριν βγείτε έξω

Πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζετε το αντηλιακό σας πριν βγείτε έξω κάτω από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Με αυτόν τον τρόπο, δίνετε χρόνο στο αντηλιακό σας να απορροφηθεί. Διαφορετικά, με τις πρώτες σταγόνες ιδρώτα θα το ξεπλύνετε.

Να γνωρίζετε πότε πρέπει να επαναλάβετε την εφαρμογή

Εάν είστε έξω για περισσότερο από μιάμιση ή δύο ώρες, εφαρμόστε εκ νέου αντηλιακό.

Εάν κολυμπάτε, πρέπει να επαναλάβετε την εφαρμογή κάθε φορά που βγαίνετε από το νερό. Επαναλάβετε την εφαρμογή πιο συχνά αν ιδρώνετε πολύ.

Ακόμη και οι προτάσεις που χαρακτηρίζονται ως συνθέσεις “για όλη την ημέρα” θα πρέπει να επανεφαρμόζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Εξετάστε τις εναλλακτικές λύσεις αντί για λοσιόν, κρέμες και σπρέι

Τα αντηλιακά ρούχα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προστατεύσετε το δέρμα σας. Οι περισσότερες αθλητικές μάρκες διαθέτουν κάποιες καλές επιλογές. Τα προϊόντα αυτά καταχωρίζονται ως UPF (συντελεστής προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία) σε αντίθεση με τους συντελεστές SPF, αλλά οι αριθμοί είναι παρόμοιοι.

Για παράδειγμα, ένα απλό λευκό μπλουζάκι παρέχει περίπου 8 UPF προστασία και τα περισσότερα αντηλιακά ρούχα έχουν περίπου 50 UPF, επομένως πρόκειται για σημαντική αύξηση.

Προστατέψτε τα μάτια σας

Τα γυαλιά ηλίου με προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι ένας σημαντικός τρόπος προστασίας από τον καταρράκτη. Μπορείτε επίσης να πάθετε μελάνωμα του αμφιβληστροειδούς, αν και αυτό δεν είναι πολύ συνηθισμένο.

Ιδιαίτερα όταν βρίσκεστε στο νερό, το φως αντανακλάται και έτσι εκτίθεστε σε διπλάσιο βαθμό. Η έκθεση στο υπεριώδες φως στο μάτι επιταχύνει επίσης τις αλλαγές της όρασης που σχετίζονται με την ηλικία.

Συνολικά, η εφαρμογή αντηλιακού πριν βγείτε έξω είναι το κλειδί για την πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων και του καρκίνου του δέρματος.

Διαβάστε τις ετικέτες των αντηλιακών

Αν και οι ακτίνες UVB είναι η κύρια αιτία του ηλιακού εγκαύματος, τόσο οι ακτίνες UVA όσο και οι ακτίνες UVB συμβάλλουν στην πρόκληση καρκίνου του δέρματος. Όλα τα αντηλιακά βοηθούν στην προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα.

Όμως μόνο εκείνα που είναι ευρέως φάσματος και έχουν δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15 έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και πρόωρης γήρανσης του δέρματος που προκαλείται από τον ήλιο, όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες σε συνδυασμό με άλλα μέτρα προστασίας από τον ήλιο.

Οι ισχύουσες προδιαγραφές που ισχύουν για τα αντηλιακά που κυκλοφορούν στην αγορά είναι οι εξής:

  • Μόνο τα προϊόντα που πληρούν τις απαιτήσεις των ανά περιοχή αρμόδιων αρχών για το ευρύ φάσμα μπορούν να φέρουν την ένδειξη “ευρέος φάσματος“.
  • Τα αντηλιακά που δεν είναι ευρέος φάσματος ή που δεν έχουν δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15 πρέπει να φέρουν προειδοποίηση: “Προειδοποίηση για καρκίνο του δέρματος/γήρανση του δέρματος: Η παραμονή στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και πρόωρης γήρανσης του δέρματος. Αυτό το προϊόν έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει μόνο στην πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων, όχι του καρκίνου του δέρματος ή της πρόωρης γήρανσης του δέρματος”.
  • Οι ισχυρισμοί περί αντοχής στο νερό, για 40 ή 80 λεπτά, σας λένε πόσο χρόνο μπορείτε να περιμένετε να έχετε το αναγραφόμενο επίπεδο προστασίας SPF ενώ κολυμπάτε ή ιδρώνετε.
  • Οι κατασκευαστές δεν μπορούν να προβάλλουν ισχυρισμούς ότι τα αντηλιακά τους είναι “αδιάβροχα” ή “ανθεκτικά στον ιδρώτα“.
  • Τα προϊόντα δεν επιτρέπεται να χαρακτηρίζονται ως “αντηλιακά” ή να ισχυρίζονται ότι παρέχουν άμεση προστασία ή προστασία για περισσότερες από δύο ώρες χωρίς νέα εφαρμογή.
a2 1
Είστε σίγουροι ότι ξέρετε να χρησιμοποιείτε το αντιηλιακό σας;
Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.