Πρέπει να πραγματοποιήσετε έλεγχο της ακοής του παιδιού σας;

Ιατρική Ομάδα Medbox Από Ιατρική Ομάδα Medbox 9 Λεπτά
Πρέπει να πραγματοποιήσετε έλεγχο της ακοής του παιδιού σας;

Είναι σύνηθες για το παιδί σας να κάνει έλεγχο ακοής κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο σχολείο, συνήθως κάθε δύο χρόνια, ξεκινώντας είτε από την προσχολική ηλικία, είτε από το νηπιαγωγείο, είτε από την πρώτη τάξη, στην αρχή της σχολικής χρονιάς.

Εάν προκύψει κάποιο πρόβλημα σχετικά με την ακοή σε άλλες χρονικές περιόδους, μπορεί επίσης να ζητηθεί έλεγχος.

Οι τακτικές εξετάσεις ακοής βοηθούν στον εντοπισμό της απώλειας ακοής που μπορεί να έχει αναπτυχθεί από τη γέννηση ή να μην έχει εντοπιστεί κατά τη γέννηση.

Μια πολύ συχνή αιτία απώλειας της ακοής είναι οι λοιμώξεις του μέσου ωτός που μπορεί να μην αναγνωριστούν.

Το υγρό στο μέσο αυτί του παιδιού σας μπορεί να προκαλέσει προσωρινή απώλεια ακοής, αλλά χρειάζεται ιατρική παρέμβαση για να διασφαλιστεί ότι η απώλεια θα είναι προσωρινή. Μια άλλη δύσκολα ανιχνεύσιμη περίπτωση απώλειας ακοής είναι η μονόπλευρη απώλεια ακοής – απώλεια μόνο στο ένα αυτί.

Το παιδί σας μπορεί να εξακολουθεί να λειτουργεί καλά επειδή το άλλο αυτί του έχει φυσιολογική ακοή.

Όμως η μονόπλευρη απώλεια ακοής θέτει το παιδί σας σε κίνδυνο εμφάνισης δυσκολίας στο σχολείο και εμφάνισης προβλημάτων ψυχοκοινωνικής φύσης.

Ακολουθούν τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε εάν το παιδί σας αντιμετωπίζει προβλήματα ακοής.

Τι συμβαίνει εάν το παιδί σας αποτύχει στον έλεγχο ακοής;

Ο έλεγχος ακοής είναι ακριβώς αυτό – ένας έλεγχος. 

Μην πανικοβάλλεστε, ο έλεγχος απλώς εντοπίζει ένα πρόβλημα.  

“Έχουμε γονείς που αγχώνονται όταν το παιδί τους λαμβάνει παραπεμπτικό μετά από έλεγχο ακοής”, λέει ο Dr. Sandridge.

“Αυτές οι εξετάσεις δείχνουν μόνο ότι εκείνη την ημέρα, σε εκείνο το περιβάλλον εξέτασης, δεν πέρασε την εξέταση.

Πολλοί παράγοντες στην αρχική εξέταση μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της εξέτασης και ενδέχεται να μην οφείλονται σε απώλεια ακοής.

Επομένως, αντιμετωπίστε το επόμενο βήμα ως προληπτικό, ένα απαραίτητο βήμα για να αποκλείσετε μια πιθανή απώλεια ακοής”. 

Συχνά ζητήματα κατά τη διάρκεια του ελέγχου ακοής

1. Μη ευνοϊκό περιβάλλον εξέτασης.

Το περιβάλλον διεξαγωγής της εξέτασης δεν είναι πάντα το βέλτιστο δυνατό περιβάλλον.

Για παράδειγμα, οι εξετάσεις λαμβάνουν μερικές φορές χώρα σε ένα σχολικό γυμναστήριο με πολλά παιδιά να εξετάζονται στον ίδιο χώρο ταυτόχρονα.

Το επίπεδο θορύβου μπορεί να αποτελεί έναν παράγοντα.

Επιπλέον, τα γυμναστήρια και άλλα περιβάλλοντα που δεν είναι ηχομονωμένα συχνά έχουν κακή ακουστική , αυξημένη αντήχηση (όπως η ηχώ) και υψηλά επίπεδα θορύβου περιβάλλοντος.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα του ελέγχου.

2. Ακατάλληλη τοποθέτηση ακουστικών.

Είναι δύσκολο να βρεθεί ένα γενικό μέγεθος ακουστικών για κάθε παιδί.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα ακουστικά μπορεί να είναι πολύ χαλαρά, δυσκολεύοντας το παιδί σας να ακούσει.

3. Μικρή διάρκεια προσοχής.

Τα μικρά παιδιά δεν θα κατανοήσουν τη σημασία του ακουστικού ελέγχου και μπορούν εύκολα να αποσπαστούν από τους φίλους και τους συμμαθητές τους ή από άλλα περιβαλλοντικά ερεθίσματα.

Εάν αποτύχουν σε έναν έλεγχο, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι απλώς δεν έδιναν αρκετή προσοχή στις ηχητικές οδηγίες.

Η παραπομπή σε έλεγχο ακοής δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει απώλεια ακοής. Ωστόσο, σημαίνει ότι πρέπει να την αποκλείσουμε με την εξέταση της ακοής του παιδιού σας.

Η συνέχιση με μια ολοκληρωμένη ακοολογική αξιολόγηση είναι ζωτικής σημασίας.

Εάν διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα, μπορεί να παρασχεθεί η κατάλληλη αντιμετώπιση.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την επίσκεψη σε ΩΡΛ (ωτορινολαρυγγολόγο) για την αντιμετώπιση του υγρού του μέσου ωτός ή άλλες επιλογές για την ενίσχυση της ακοής του παιδιού σας.

Τι περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη ακοολογική αξιολόγηση;

Εάν το παιδί σας λάβει παραπεμπτικό, θα πρέπει να προγραμματίσετε ραντεβού με έναν ακουολόγο για να εξεταστεί η ακοή του.

Αυτή η αξιολόγηση θα καθορίσει αν η ακοή του παιδιού σας είναι εντός του φυσιολογικού εύρους ή αν υπάρχει απώλεια ακοής.

Το παιδί σας θα ακούσει και θα ανταποκριθεί σε ήχους – τόσο ήχους όσο και ομιλία που θα παρέχονται σε ένα ελεγχόμενο και διακριβωμένο (όχι όπως ένα θορυβώδες γυμναστήριο) περιβάλλον εξέτασης.

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να προετοιμαστεί για την ολοκληρωμένη ακοολογική εξέταση

Ακολουθούν απλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να προετοιμαστεί για τη ολοκληρωμένη ακοολογική αξιολόγηση:

  • Μιλήστε στο παιδί σας για το τι θα περιλαμβάνει η εξέταση. Θα καθίσει σε ένα δωμάτιο και θα του ζητηθεί να ανταποκριθεί σε ήχους.
  • Επιβεβαιώστε ότι το παιδί σας πρέπει να προσέχει και να ακούει προσεκτικά τις οδηγίες προκειμένου να ολοκληρώσει την εξέταση.
  • Βάλτε το παιδί σας να φορέσει ένα ζευγάρι ακουστικά ώστε να νιώσει άνετα με αυτά στο κεφάλι του.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική

Όσο νωρίτερα εντοπιστεί η απώλεια ακοής, τόσο νωρίτερα μπορεί να βρεθεί λύση.

Εάν η αιτία της απώλειας ακοής οφείλεται σε λοίμωξη του μέσου ωτός, η ιατρική παρέμβαση μπορεί να αντιμετωπίσει και να επιλύσει αυτή την προσωρινή απώλεια.

Εάν η απώλεια είναι πιο μόνιμη, οι ακουολόγοι θα συστήσουν τις κατάλληλες επιλογές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι απώλεια ακοής είναι τόσο ήπια που οι γονείς δεν έχουν επίγνωση της απώλειας.

Ή η απώλεια ακοής μπορεί να επηρεάζει μόνο το ένα αυτί και να μην γίνεται αντιληπτή.

Ωστόσο, και οι δύο αυτοί τύποι απώλειας ακοής μπορεί να θέσουν το παιδί σας σε κίνδυνο για μια σειρά από σχολικά και ψυχολογικά προβλήματα.

Έτσι, είναι εξαιρετικά σημαντικό να προγραμματιστεί μια επίσκεψη παρακολούθησης εάν το παιδί σας έχει παραπεμφθεί από το σχολείο και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Πώς να προστατέψετε τα αυτιά του παιδιού σας

Είναι πλέον γνωστό ότι αν ακούμε ήχους που είναι πολύ δυνατοί για πολύ ώρα, δημιουργούμε μόνιμες βλάβες στα αυτιά μας – ακόμη και από την παιδική ηλικία.

Αυτός ο τραυματισμός μπορεί να μην φαίνεται στο τεστ ακοής σήμερα, αλλά θα επηρεάσει την ακοή του παιδιού σας καθώς μεγαλώνει.

Έτσι, είναι καλύτερο να αρχίσετε να εφαρμόζετε την πρακτική της ασφαλούς ακρόασης από μικρή ηλικία.

Μερικές προτάσεις είναι οι εξής:

  • Εάν το παιδί σας χρησιμοποιεί ear buds ή ακουστικά, υπενθυμίστε του να διατηρεί την ένταση του ήχου σε ασφαλές επίπεδο. Αν το ακούτε σε απόσταση ενός χεριού, ο ήχος είναι πολύ δυνατός.
  • Ζητήστε από το παιδί σας να χρησιμοποιεί προστασία ακοής (ωτοασπίδες) όταν υπάρχουν δυνατοί ήχοι. Για παράδειγμα, θα πρέπει να χρησιμοποιεί προστασία ακοής όταν κουρεύει το γρασίδι ή όταν οδηγεί μοτοσικλέτα. Γενικός κανόνας: Αν πρέπει να υψώσετε τη φωνή σας για να σας ακούσουν, ο ήχος είναι πιθανώς πολύ δυνατός.
  • Υπάρχει ένας συμβιβασμός μεταξύ της έντασης του ήχου και της διάρκειας της ακρόασης. Όσο πιο δυνατός είναι ο ήχος, τόσο λιγότερο χρόνο πρέπει να ακούει το παιδί σας. Έτσι, αν το παιδί σας λατρεύει να ακούει την αγαπημένη του μουσική , κρατήστε το ρυθμιστή έντασης στο 50% και μπορεί να ακούει όλη μέρα. Εάν η ένταση του ήχου αυξηθεί, ο χρόνος ακρόασης θα πρέπει να μειωθεί.
  • Εάν το παιδί σας παρουσιάσει ποτέ πτώση στην ακοή του ή κουδούνισμα στα αυτιά του μετά από ένα πολύ θορυβώδες γεγονός – όπως ένα αθλητικό ή μουσικό γεγονός – ο ήχος ήταν πολύ δυνατός και έχει προκληθεί τραυματισμός στο αυτί του. Την επόμενη φορά, προστατέψτε την ακοή του.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.