Εμμηνόπαυση

Εμμηνόπαυση: Διάγνωση, συμπτώματα, επιπλοκές.

Είναι αποτελεσματικές οι εναλλακτικές θεραπείες που διαφημίζονται;

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
12 Λεπτά

Διάγνωση

Τα σημεία και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι συνήθως αρκετά ώστε οι περισσότερες γυναίκες να καταλάβουν ότι έχουν αρχίσει τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα λόγω ακανόνιστων περιόδων ή εξάψεων, μιλήστε με το γιατρό σας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνιστάται περαιτέρω διερεύνηση.

Συνήθως δεν απαιτούνται εξετάσεις για τη διάγνωση της εμμηνόπαυσης.

Αλλά υπό ορισμένες συνθήκες, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει εξετάσεις αίματος για να ελέγξει τα επίπεδα των παρακάτω:

Της θυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) και των οιστρογόνων (οιστραδιόλη), επειδή τα επίπεδα της FSH αυξάνονται και τα επίπεδα της οιστραδιόλης μειώνονται καθώς εμφανίζεται η εμμηνόπαυση.

Στις γυναίκες, η FSH βοηθά στον έλεγχο του εμμηνορροϊκού κύκλου και διεγείρει την ανάπτυξη των ωαρίων στις ωοθήκες.

Τα επίπεδα της FSH στις γυναίκες μεταβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, με τα υψηλότερα επίπεδα να παρατηρούνται λίγο πριν από την απελευθέρωση ενός ωαρίου από την ωοθήκη.

Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως ωορρηξία.

Της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH), επειδή ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής (υποθυρεοειδισμός) μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της εμμηνόπαυσης

Διατίθενται μη συνταγογραφούμενες κατ’ οίκον εξετάσεις για τον έλεγχο των επιπέδων της FSH στα ούρα σας.

Τα τεστ θα μπορούσαν να σας πληροφορήσουν αν έχετε αυξημένα επίπεδα FSH και μπορεί να βρίσκεστε σε περιεμμηνόπαυση ή εμμηνόπαυση.

Όμως, δεδομένου ότι τα επίπεδα της FSH αυξάνονται και μειώνονται κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου, τα οικιακά τεστ FSH δεν μπορούν πραγματικά να σας πουν αν βρίσκεστε σίγουρα σε στάδιο εμμηνόπαυσης ή όχι.

Θεραπεία

Η εμμηνόπαυση δεν απαιτεί ιατρική θεραπεία.

Απεναντίας, οι θεραπείες επικεντρώνονται στην ανακούφιση των σημείων και των συμπτωμάτων σας και στην πρόληψη ή τη διαχείριση χρόνιων παθήσεων που μπορεί να εμφανιστούν με τη γήρανση.

Οι θεραπείες μπορεί να αφορούν:

Ορμονοθεραπεία. Η θεραπεία με οιστρογόνα είναι η πιο αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για την ανακούφιση από τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης.

Ανάλογα με το προσωπικό και οικογενειακό ιατρικό σας ιστορικό, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει οιστρογόνα στη χαμηλότερη δόση και στο συντομότερο χρονικό διάστημα που απαιτείται για να σας προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Εάν εξακολουθείτε να έχετε τη μήτρα σας, θα χρειαστείτε προγεστερόνη σε συνδυασμό με τα οιστρογόνα. Τα οιστρογόνα βοηθούν επίσης στην πρόληψη της απώλειας οστικής μάζας.

Η μακροχρόνια χρήση ορμονοθεραπείας μπορεί να ενέχει ορισμένους κινδύνους για το καρδιαγγειακό σύστημα και τον καρκίνο του μαστού, αλλά η έναρξη της ορμονοθεραπείας κατά την εμμηνόπαυση έχει αποδειχθεί επωφελής για ορισμένες γυναίκες.

Συζητήστε με το γιατρό σας για τα οφέλη και τους κινδύνους της ορμονοθεραπείας και για το αν αποτελεί ασφαλή επιλογή για εσάς.

Κολπικά οιστρογόνα. Για την ανακούφιση της κολπικής ξηρότητας, τα οιστρογόνα μπορούν να χορηγηθούν απευθείας στον κόλπο με κολπική κρέμα, δισκίο ή δακτύλιο.

Αυτή η θεραπεία απελευθερώνει μόνο μια μικρή ποσότητα οιστρογόνου, η οποία απορροφάται από τους ιστούς του κόλπου.

Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την κολπική ξηρότητα, τη δυσφορία κατά τη συνουσία και ορισμένα συμπτώματα κατά την ούρηση.

Χαμηλές δόσεις αντικαταθλιπτικών. Ορισμένα αντικαταθλιπτικά που σχετίζονται με την κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) δύνανται να περιορίσουν τις εμμηνοπαυσιακές εξάψεις.

Ένα αντικαταθλιπτικό χαμηλής δόσης για τη διαχείριση των εξάψεων μπορεί να είναι χρήσιμο για γυναίκες που δεν μπορούν να λάβουν οιστρογόνα για λόγους υγείας ή για γυναίκες που χρειάζονται ένα αντικαταθλιπτικό για μια διαταραχή της διάθεσης.

Γκαμπαπεντίνη (Gralise, Horizant, Neurontin). Η γκαμπαπεντίνη έχει εγκριθεί για τη θεραπεία επιληπτικών κρίσεων, αλλά έχει επίσης αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση των εξάψεων.

Αυτό το φάρμακο είναι χρήσιμο σε γυναίκες που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν θεραπεία με οιστρογόνα και σε εκείνες που έχουν επίσης νυχτερινές εξάψεις.

Κλονιδίνη. Η κλονιδίνη, ένα χάπι ή ένα επίθεμα που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση από τις εξάψεις.

Φάρμακα για την πρόληψη ή τη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη ή τη θεραπεία της οστεοπόρωσης.

Διατίθενται διάφορα φάρμακα που συμβάλλουν στη μείωση της οστικής απώλειας και του κινδύνου καταγμάτων.

Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει συμπληρώματα βιταμίνης D για να βοηθήσει στην ενίσχυση των οστών.

Τρόπος ζωής και οικιακές θεραπείες

Ευτυχώς, πολλά από τα σημεία και τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση είναι προσωρινά.

Λάβετε αυτά τα μέτρα για να βοηθήσετε στη μείωση ή την πρόληψη των επιπτώσεών τους:

Καταπραΰνετε τις εξάψεις. Ντυθείτε σε στρώσεις, πιείτε ένα κρύο ποτήρι νερό ή πηγαίνετε κάπου πιο δροσερά.

Προσπαθήστε να εντοπίσετε τι προκαλεί τις εξάψεις σας.

Σε πολλές γυναίκες, τα εναύσματα μπορεί να είναι τα ζεστά ποτά, η καφεΐνη, τα πικάντικα φαγητά, το αλκοόλ, το άγχος, ο ζεστός καιρός, ακόμη και ένα ζεστό δωμάτιο.

Μειώστε την κολπική δυσφορία. Δοκιμάστε ένα μη συνταγογραφούμενο κολπικό λιπαντικό με βάση το νερό ή ένα λιπαντικό ή ενυδατικό με βάση τη σιλικόνη.

Μπορείτε να επιλέξετε ένα προϊόν που δεν περιέχει γλυκερίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει αίσθημα καύσου ή ερεθισμό αν είστε ευαίσθητη σε αυτό το συστατικό.

Η συνέχιση της σεξουαλικής δραστηριότητας βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση των κολπικών ενοχλήσεων αυξάνοντας τη ροή του αίματος στον κόλπο.

Κοιμηθείτε αρκετά. Αποφύγετε την καφεΐνη, η οποία μπορεί να σας δυσκολέψει να κοιμηθείτε, και αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η οποία μπορεί να διακόψει τον ύπνο.

Ασκηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν και όχι ακριβώς πριν από τον ύπνο. Εάν οι εξάψεις διαταράσσουν τον ύπνο σας, ίσως χρειαστεί να βρείτε έναν τρόπο να τις διαχειριστείτε πριν μπορέσετε να ξεκουραστείτε επαρκώς.

Εφαρμόστε τεχνικές χαλάρωσης. Τεχνικές όπως η βαθιά αναπνοή, η ρυθμική αναπνοή, το μασάζ και η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση μπορεί να βοηθήσουν στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Μπορείτε να βρείτε πολλά βιβλία και διαδικτυακές προτάσεις που παρουσιάζουν διάφορες ασκήσεις χαλάρωσης.

Ενισχύστε το πυελικό σας έδαφος. Οι ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους, που ονομάζονται ασκήσεις Kegel, μπορούν να βελτιώσουν ορισμένες μορφές ακράτειας ούρων.

Να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή. Συμπεριλάβετε ποικιλία φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως.

Περιορίστε τα κορεσμένα λίπη, τα έλαια και τα σάκχαρα. Ρωτήστε τον γιατρό σας εάν χρειάζεστε συμπληρώματα ασβεστίου ή βιταμίνης D για να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες.

Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου, οστεοπόρωσης, καρκίνου και μιας σειράς άλλων προβλημάτων υγείας.

Μπορεί επίσης να εντείνει τις εξάψεις και να επισπεύσει την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης.

Να ασκείστε τακτικά. Να γυμνάζεστε τακτικά ή να ασκείστε τις περισσότερες ημέρες για να προστατευτείτε από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, οστεοπόρωση και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με τη γήρανση του οργανισμού.

Εναλλακτικές θεραπείες

Πολλές εναλλακτικές μέθοδοι έχουν προταθεί ως βοηθήματα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, αλλά λίγες από αυτές διαθέτουν επιστημονική τεκμηρίωση για να στηρίξουν τους ισχυρισμούς τους.

Ορισμένες συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες που έχουν μελετηθεί ή μελετώνται είναι οι εξής:

Φυτικά οιστρογόνα (φυτοοιστρογόνα). Αυτά τα οιστρογόνα απαντώνται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι φυτοοιστρογόνων – οι ισοφλαβόνες και οι λιγνάνες.

Οι ισοφλαβόνες βρίσκονται στη σόγια, τις φακές, τα ρεβίθια και άλλα όσπρια.

Οι λιγνάνες απαντώνται στον λιναρόσπορο, στα δημητριακά ολικής αλέσεως και σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά.

Το κατά πόσον τα οιστρογόνα σε αυτές τις τροφές μπορούν να ανακουφίσουν τις εξάψεις και άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μένει να αποδειχθεί, αλλά οι περισσότερες μελέτες τα έχουν βρει αναποτελεσματικά.

Οι ισοφλαβόνες έχουν κάποιες ασθενείς ιδιότητες που θυμίζουν οιστρογόνα, οπότε αν είχατε καρκίνο του μαστού, μιλήστε με το γιατρό σας πριν συμπληρώσετε τη διατροφή σας με χάπια ισοφλαβονών.

Το βότανο φασκόμηλο θεωρείται ότι περιέχει ενώσεις με δράση που προσομοιάζει αυτή των οιστρογόνων και υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Το βότανο και τα έλαιά του θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που έχουν αλλεργία στο φασκόμηλο και από έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες. Χρησιμοποιήστε το προσεκτικά σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ή επιληψία.

Βιοταυτόσημες ορμόνες. Αυτές οι ορμόνες προέρχονται από φυτικές πηγές. Ο όρος “βιο-ταυτόσημες” υπονοεί ότι οι ορμόνες στο προϊόν είναι χημικά πανομοιότυπες με εκείνες που παράγει το σώμα σας.

Υπάρχουν ορισμένες εμπορικά διαθέσιμες βιο-ταυτόσημες ορμόνες που έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Όμως πολλά σκευάσματα παρασκευάζονται με μίξη στο φαρμακείο – αναμειγνύονται στο φαρμακείο σύμφωνα με τη συνταγή του γιατρού – και δεν ρυθμίζονται από τον FDA, οπότε η ποιότητα των σκευασμάτων και οι κίνδυνοι που ενέχουν μπορεί να ποικίλλουν.

Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι βιοταυτόσημες ορμόνες λειτουργούν καλύτερα από την παραδοσιακή ορμονοθεραπεία στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Επίσης, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι λιγότερο επικίνδυνες από την παραδοσιακή ορμονοθεραπεία.

Black cohosh. Το μαύρο cohosh (φυτικό εκχύλισμα) είναι δημοφιλές μεταξύ πολλών γυναικών με συμπτώματα εμμηνόπαυσης.

Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το black cohosh είναι αποτελεσματικό, ενώ το συμπλήρωμα μπορεί να είναι επιβλαβές για το συκώτι και μπορεί να μην είναι ασφαλές για γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού.

Γιόγκα. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την πρακτική της γιόγκα στη μείωση των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων.

Αλλά οι ασκήσεις ισορροπίας όπως η γιόγκα ή το τάι τσι μπορούν να βελτιώσουν τη δύναμη και τον συντονισμό και μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των πτώσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάγματα.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ασκήσεις ισορροπίας.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να παρακολουθήσετε ένα μάθημα για να μάθετε πώς να εκτελείτε τις στάσεις και τις κατάλληλες τεχνικές αναπνοής.

Βελονισμός. Ο βελονισμός μπορεί να έχει κάποιο προσωρινό όφελος στη μείωση των εξάψεων, αλλά η έρευνα δεν έχει δείξει σημαντικές ή διαρκείς βελτιώσεις.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Ύπνωση. Η υπνοθεραπεία μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των εξάψεων για ορισμένες γυναίκες στην εμμηνόπαυση, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ.

Η υπνοθεραπεία βοήθησε επίσης στη βελτίωση του ύπνου και μείωσε τις ενοχλήσεις στην καθημερινή ζωή, σύμφωνα με τη μελέτη.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.