H υπερτρίχωση (έντονη τριχοφυία) στο πρόσωπο της γυναίκας δεν είναι μόνο αισθητικό πρόβλημα

Η υπερτρίχωση είναι μια κατάσταση στις γυναίκες που έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική ανάπτυξη σκούρων ή τραχιών τριχών οι οποίες μοιάζουν με ανδρικές – στο πρόσωπο, το στήθος και την πλάτη.

Στην περίπτωση της υπερτρίχωσης, η επιπλέον τριχοφυΐα οφείλεται συχνά στην πλεονάζουσα ποσότητα ανδρικών ορμονών (ανδρογόνων), κυρίως της τεστοστερόνης.

Υπάρχουν μέθοδοι αυτοφροντίδας και αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές για τις γυναίκες που επιθυμούν να αντιμετωπίσουν την έντονη αυτή τριχοφυΐα.

Υπερτρίχωση
Υπερτρίχωση

Συμπτώματα

Ο γυναικείος δασυτριχισμός είναι η δύσκαμπτη ή σκούρα τριχοφυΐα του σώματος, που εμφανίζεται στο σώμα εκεί όπου οι γυναίκες συνήθως δεν έχουν τρίχες – κυρίως στο πρόσωπο, στο στήθος, στο κάτω μέρος της κοιλιάς, στο εσωτερικό των μηρών και στην πλάτη.

Οι άνθρωποι έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις σχετικά με το τι θεωρείται υπερβολική τριχοφυΐα.

Όταν τα υψηλά επίπεδα των ανδρογόνων προκαλούν δασυτριχισμός, μπορεί να αναπτυχθούν και άλλα σημάδια με την πάροδο του χρόνου, μια διαδικασία που ονομάζεται αρρενοποίηση (δηλ. ανάπτυξη ανδρικών χαρακτηριστικών). Τα σημάδια της αρρενοποίησης μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Βαθύτερη φωνή
 • Σχηματισμό φαλάκρας
 • Ακμή
 • Μείωση του μεγέθους του στήθους
 • Αυξημένη μυϊκή μάζα
 • Διόγκωση της κλειτορίδας

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό

Εάν νομίζετε ότι έχετε πάρα πολλές χοντρές τρίχες στο πρόσωπο ή το σώμα σας, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές.

Η υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο ή στο σώμα είναι συχνά σύμπτωμα ενός υποκείμενου ιατρικού προβλήματος.

Επισκεφθείτε το γιατρό σας για να σας εξετάσει εάν σε διάστημα μερικών μηνών παρατηρήσετε έντονη ή ταχεία τριχοφυΐα στο πρόσωπο ή το σώμα σας ή σημάδια αρρενοποίησης.

Μπορεί να παραπεμφθείτε σε γιατρό που ειδικεύεται σε ορμονικές διαταραχές (ενδοκρινολόγος) ή σε δερματικά προβλήματα (δερματολόγος).

Πιθανές αιτίες της υπερβολικής τριχοφυίας στις γυναίκες

Ο τριχοφυΐα μπορεί να προκληθεί από:

 • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Αυτή η πάθηση, η οποία συχνά αρχίζει με την εφηβεία, προκαλεί ανισορροπία των ορμονών του φύλου. Με την πάροδο των ετών, το Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί σιγά-σιγά να οδηγήσει σε υπερβολική τριχοφυΐα, ακανόνιστες περιόδους, παχυσαρκία, υπογονιμότητα και μερικές φορές σε πολλαπλές κύστεις στις ωοθήκες.
 • Σύνδρομο Cushing. Αυτό παρουσιάζεται όταν το σώμα σας εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης. Μπορεί να εκδηλωθεί από τα επινεφρίδιά σας που παράγουν υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης ή από τη λήψη φαρμάκων όπως η πρεδνιζόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Συγγενή υπερπλασία των επινεφριδίων. Αυτή η κληρονομική πάθηση χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογική παραγωγή στεροειδών ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της κορτιζόλης και των ανδρογόνων, από τα επινεφρίδιά σας.
 • Όγκους: Σπάνια, ένας όγκος που εκκρίνει ανδρογόνα στις ωοθήκες ή στα επινεφρίδια μπορεί να προκαλέσει υπερτρίχωση.
 • Φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν τριχοφυΐα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η μινοξιδίλη (Minoxidil, Rogaine), η δαναζόλη, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία γυναικών με ενδομητρίωση, η τεστοστερόνη (Androgel, Testim) και η δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA). Εάν ο σύντροφός σας χρησιμοποιεί τοπικά προϊόντα που περιέχουν ανδρογόνα, μπορεί να επηρεαστείτε και εσείς, μέσω της επαφής δέρμα με δέρμα.

Συχνά η τριχοφυΐα εμφανίζεται χωρίς να υπάρχει κάποια προσδιορίσιμη αιτία.

Παράγοντες κινδύνου

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την πιθανότητα εμφάνισης τριχοφυΐας, όπως:

 • Το οικογενειακό ιστορικό. Αρκετές παθήσεις που προκαλούν τριχοφυΐα, συμπεριλαμβανομένης της συγγενούς υπερπλασίας των επινεφριδίων και του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, είναι οικογενείς.
 • Καταγωγή. Οι γυναίκες μεσογειακής, μεσανατολικής και νοτιοασιατικής καταγωγής είναι πιο πιθανό να έχουν περισσότερες τρίχες στο σώμα χωρίς να υπάρχει κάποια προσδιορίσιμη αιτία από ό,τι οι υπόλοιπες γυναίκες.
 • Παχυσαρκία. Η παχυσαρκία προκαλεί αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων, η οποία μπορεί να επιδεινώσει την έντονη τριχοφυΐα.

Επιπλοκές

Ο δασυτριχισμός στις γυναίκες μπορεί να είναι συναισθηματικά οδυνηρός. Ορισμένες γυναίκες αισθάνονται αμήχανα επειδή έχουν ανεπιθύμητες τρίχες.

Ορισμένες αναπτύσσουν κατάθλιψη. Επίσης, αν και ο υπερτρίχωση δεν προκαλεί σωματικές επιπλοκές, η υποκείμενη αιτία της ορμονικής ανισορροπίας μπορεί να προκαλέσει.

Εάν έχετε υπερτρίχωση και ακανόνιστες περιόδους, μπορεί να έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο ενδέχεται να παρεμποδίζει τη γονιμότητα.

Οι γυναίκες που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα για τη θεραπεία του δασυτριχισμού πρέπει να αποφεύγουν τη σύλληψη λόγω του κινδύνου εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών.

Θεραπεία

Η θεραπεία της υπερτρίχωσης χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ενδοκρινικής διαταραχής δεν είναι απαραίτητη.

Σε περιπτώσεις γυναικών που χρειάζονται ή αναζητούν θεραπεία, αυτή μπορεί να περιλαμβάνει τη θεραπεία τυχόν υποκείμενης διαταραχής, την καθιέρωση μιας ρουτίνας αυτοφροντίδας για την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα και τη δοκιμή διαφόρων θεραπειών και φαρμάκων.

Φάρμακα

Εάν οι αισθητικές μέθοδοι ή οι μέθοδοι αυτοφροντίδας για την αποτρίχωση δεν έχουν αποδώσει, μιλήστε με το γιατρό σας για τα φάρμακα που αντιμετωπίζουν την τριχοφυΐα.

Με αυτά τα φάρμακα χρειάζονται συνήθως έως και έξι μήνες, ο μέσος κύκλος ζωής ενός τριχοθυλακίου, προτού δείτε σημαντική διαφορά στην ανάπτυξη των τριχών.

Οι επιλογές που υπάρχουν είναι οι εξής:

Αντισυλληπτικά από το στόμα. Τα αντισυλληπτικά χάπια ή άλλα ορμονικά αντισυλληπτικά, τα οποία περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη, αντιμετωπίζουν την τριχοφυΐα που προκαλείται από την παραγωγή ανδρογόνων.

Τα από του στόματος αντισυλληπτικά είναι μια συνηθισμένη θεραπεία για τον υπερτρίχωση σε γυναίκες που δεν θέλουν να μείνουν έγκυες. Οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία και πονοκέφαλο.

Αντιανδρογόνα. Αυτοί οι τύποι φαρμάκων εμποδίζουν τα ανδρογόνα να προσκολληθούν στους υποδοχείς τους στο σώμα σας.

Μερικές φορές συνταγογραφούνται μετά από έξι μήνες λήψης αντισυλληπτικών από το στόμα, εάν τα αντισυλληπτικά από το στόμα δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά.

Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο αντιανδρογόνο για τη θεραπεία της τριχοφυΐας είναι η σπιρονολακτόνη (Aldactone, CaroSpir). Τα αποτελέσματα είναι μέτρια και χρειάζονται τουλάχιστον έξι μήνες για να γίνουν αισθητά.

Στις πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνεται η διαταραχή της εμμήνου ρύσεως. Επειδή αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε αντισύλληψη κατά τη λήψη τους.

Τοπικές κρέμες. Η εφλορνιθίνη (Vaniqa) είναι μια συνταγογραφούμενη κρέμα ειδικά για την υπερβολική τριχοφυΐα του προσώπου στις γυναίκες. Εφαρμόζεται απευθείας στην πληγείσα περιοχή του προσώπου σας δύο φορές την ημέρα.

Βοηθά στην επιβράδυνση της ανάπτυξης νέων τριχών, αλλά δεν ξεφορτώνεται τις υπάρχουσες τρίχες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τη θεραπεία με λέιζερ για να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Επεμβάσεις

Οι μέθοδοι αποτρίχωσης των οποίων τα αποτελέσματα ενδέχεται να διαρκέσουν περισσότερο από τις μεθόδους αυτοφροντίδας – και οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν με ιατρική θεραπεία – είναι οι ακόλουθες:

Θεραπεία με λέιζερ. Μια δέσμη εξαιρετικά συμπυκνωμένου φωτός (λέιζερ) περνά πάνω από το δέρμα σας για να καταστρέψει τους θύλακες της τρίχας και να εμποδίσει την ανάπτυξη της τρίχας (φωτοαποτρίχωση). Μπορεί να χρειαστείτε πολλαπλές θεραπείες.

Για τις περιπτώσεις γυναικών των οποίων οι ανεπιθύμητες τρίχες είναι μαύρες, καστανές ή καστανόξανθες, η φωτοαποτρίχωση είναι συνήθως καλύτερη επιλογή από την ηλεκτρόλυση.

Μιλήστε με το γιατρό σας για τους κινδύνους και τα οφέλη των διαφόρων λέιζερ που χρησιμοποιούνται για αυτή τη μέθοδο αποτρίχωσης.

Τα άτομα με μαυρισμένο ή σκουρόχρωμο δέρμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο παρενεργειών από ορισμένα λέιζερ, όπως σκουρόχρωση ή ελάφρυνση των συνηθισμένων αποχρώσεων του δέρματός τους, φουσκάλες και φλεγμονές.

Ηλεκτρόλυση. Αυτή η θεραπεία αφορά την εισαγωγή μιας μικροσκοπικής βελόνας σε κάθε θύλακα τρίχας.

Η βελόνα εκπέμπει έναν παλμό ηλεκτρικού ρεύματος για να προκαλέσει βλάβη και τελικά να καταστρέψει τον θύλακα.

Μπορεί να χρειαστείτε πολλαπλές θεραπείες. Για άτομα με φυσικά ξανθά ή λευκά μαλλιά, η ηλεκτρόλυση είναι καλύτερη επιλογή από τη θεραπεία με λέιζερ.

Η ηλεκτρόλυση είναι αποτελεσματική αλλά μπορεί να είναι επώδυνη. Μια αναισθητική κρέμα που απλώνεται στο δέρμα σας πριν από τη θεραπεία μπορεί να μειώσει τη δυσφορία που νιώθετε.

Share to...