ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑ

Για ποιο λόγο μπορεί να εμφανιστεί (να νιώσετε) κάποιο εξόγκωμα στον ουρανίσκο (υπερώα)

Από

Medbox

Ένα εξόγκωμα στον ουρανίσκο του στόματος μπορεί να είναι μια μικρή φουσκάλα, κύστη ή ένα σκληρό εξόγκωμα που μπορείτε να ψηλαφήσετε με τη γλώσσα ή το δάχτυλό σας.

Μπορεί να είναι ανώδυνο ή επώδυνο. Ένα εξόγκωμα στον ουρανίσκο μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, όπως στοματικά έλκη, μια οστέινη ανάπτυξη ή εξογκώματα που αναπτύσσονται από κάποιες λοιμώξεις.

Τις περισσότερες φορές, ένα εξόγκωμα στον ουρανίσκο είναι ακίνδυνο και θα υποχωρήσει μόνο του, με ή χωρίς θεραπεία.

Ένα εξόγκωμα στον ουρανίσκο που επιδεινώνεται ή δεν υποχωρεί μετά από μερικές εβδομάδες μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής κατάστασης, όπως ο καρκίνος του στόματος, αν και αυτό είναι σπανιότατο.

Αυτό το άρθρο αναφέρεται στα συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν ένα εξόγκωμα στον ουρανίσκο του στόματος, στις πιθανές αιτίες και στις ενδείξεις ότι ένα εξόγκωμα στον ουρανίσκο πρέπει να εξεταστεί από έναν γιατρό.

Εξόγκωμα στον ουρανίσκο – Αιτίες

Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που προκαλούν τη δημιουργία ενός εξογκώματος στον ουρανίσκο, όπως μια πληγή στο στόμα, ένα έγκαυμα ή μια κύστη.

Τις περισσότερες φορές, τα αίτια ενός εξογκώματος στον ουρανίσκο είναι ακίνδυνα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Σοβαρότερες αιτίες μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός εξογκώματος που δεν υποχωρεί από μόνο του και θα πρέπει να αξιολογηθεί από έναν γιατρό.

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες συχνές αιτίες, καθώς και τα σχετικά συμπτώματα που βοηθούν στη διάκριση του τι μπορεί να οδηγεί σε ένα καρούμπαλο στον ουρανίσκο.

Υπερώιο όγκωμα – Torus Palatinus

Το υπερώιο όγκωμα είναι μια οστέινη ανάπτυξη στον ουρανίσκο. Ορισμένοι άνθρωποι γεννιούνται με αυτήν, ενώ άλλοι μπορεί να την αναπτύξουν αργότερα στη ζωή τους. Το υπερώιο όγκωμα είναι συνήθως ανώδυνο, αλλά οι μεγάλες αναπτύξεις μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές όπως δυσφορία και δυσκολία στο φαγητό, την κατάποση ή τη μάσηση.

Άφτρες και στοματικές άφθες

Το αφθώδες έλκος είναι μικρή πληγή που εμφανίζεται στο εσωτερικό του στόματος, συμπεριλαμβανομένης της οροφής του στόματος. Οι πληγές αυτές εμφανίζονται ως στρογγυλές, υπόλευκες ή κιτρινωπές πληγές με κόκκινο δακτύλιο γύρω τους. Μπορεί να εμφανιστούν μεμονωμένα ή σε μικρές ομάδες. Ένα αφθώδες έλκος μπορεί να είναι επώδυνο, με τις πρώτες τρεις έως τέσσερις ημέρες να είναι οι χειρότερες- συνήθως υποχωρεί από μόνο του.

ep2 jpg
Για ποιο λόγο μπορεί να εμφανιστεί (να νιώσετε) κάποιο εξόγκωμα στον ουρανίσκο (υπερώα)

Eπιχείλιος έρπης

O επιχείλιος έρπης εμφανίζεται συχνά στα χείλη, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί στον ουρανίσκο. Ο επιχείλιος έρπης είναι αποτέλεσμα του στοματικού έρπητα, ο οποίος προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα, συγκεκριμένα τον απλό έρπητα 1 (HSV-1). O επιχείλιος έρπης είναι μεταδοτικός. Συχνά θα νιώσετε μυρμήγκιασμα, κάψιμο ή ευαισθησία πριν εμφανιστεί ο έρπητας. Θα μοιάζει με φουσκάλα και μπορεί να κάνει κρούστα πριν υποχωρήσει.

Τραυματισμός

Οι τραυματισμοί των ιστών στον ουρανίσκο του στόματος μπορεί να οδηγήσουν σε πρήξιμο ή σε μια φουσκάλα που μοιάζει με καρούμπαλο. Μπορεί επίσης να συνοδεύεται από αιμορραγία ή πόνο. Αυτοί οι τραυματισμοί συνήθως επουλώνονται από μόνοι τους.

Mαργαριτάρια του Epstein

Οι ουλικές κύστεις των νεογνών αποτελούν τους συχνότερους ογκόµορφους σχηµατισµούς στα νεογέννητα. Θεωρείται πως προέρχονται από υπολείµµατα της οδοντικής ταινίας και εµφανίζονται µε τη µορφή πολλαπλών µικρών ογκιδίων συνήθως στην άνω φατνιακή ακρολοφία. Όταν εδράζονται στην περιοχή της υπερώας περιγράφονται ως µαργαριτάρια του Epstein ή οζίδια του Bohn. Έχουν λευκάζουσα χροιά επειδή περιέχουν κερατίνη, µένουν δε συνήθως αδιάγνωστα γιατί διαρρηγνύονται αυτόµατα και εξαφανίζονται χωρίς να γίνουν αντιληπτά από τους γονείς.

εξόγκωμα στον ουρανίσκο
Για ποιο λόγο μπορεί να εμφανιστεί (να νιώσετε) κάποιο εξόγκωμα στον ουρανίσκο (υπερώα)

Πλακώδες θήλωμα

Τα πλακώδη θηλώματα είναι ακίνδυνες, ανώδυνες αναπτύξεις που σχετίζονται με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Βρίσκονται συνήθως στη γλώσσα ή στον ουρανίσκο του στόματος. Τα πλακώδη θηλώματα είναι μη καρκινικά και δεν απαιτούν θεραπεία, αν και μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά.

Μόλυνση

Ορισμένοι τύποι λοίμωξης μπορεί να οδηγήσουν σε ένα εξόγκωμα στον ουρανίσκο, μεταξύ άλλων η καντιντίαση και η νόσος των χεριών, των ποδιών και του στόματος. Η καντιντίαση, επίσης γνωστή ώς μυκητίαση του στόματος, είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που προκαλείται από έναν τύπο μύκητα του γένους Candida. Η καντιντίαση εμφανίζεται συχνά ως λευκές κηλίδες στον ουρανίσκο του στόματος, στα εσωτερικά των μάγουλων, στη γλώσσα και στο λαιμό. Οι κηλίδες αυτές μπορεί να είναι επώδυνες και να προκαλούν πόνο κατά το φαγητό ή την κατάποση.

Η νόσος των χεριών, των ποδιών και του στόματος προσβάλλει συχνότερα τα μικρά παιδιά, αλλά μπορούν επίσης να προσβληθούν μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες. Ένα από τα συμπτώματα της νόσου των χεριών, του ποδιού και του στόματος είναι οι πληγές στο στόμα που μπορεί να δημιουργούν φουσκάλες που γίνονται επώδυνες.

Καρκίνος του στόματος

Ο καρκίνος στον ουρανίσκο ονομάζεται καρκίνος της σκληρής υπερώας. Ο καρκίνος της σκληρής υπερώας περιλαμβάνει το πλακώδες καρκίνωμα και τον καρκίνο των σιελογόνων αδένων. Ο καρκίνος του στόματος είναι σπάνιος, αλλά παράγοντες όπως το κάπνισμα ή η χρήση αλκοόλ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Διάγνωση

Η διάγνωση ενός εξογκώματος στον ουρανίσκο του στόματος μπορεί να απαιτεί φυσική εξέταση του στόματος. Ενώ ο γιατρός θα πρέπει να κάνει μόνο διάγνωση, τις περισσότερες φορές, ένα εξόγκωμα στον ουρανίσκο του στόματος θα υποχωρήσει μόνο του και δεν απαιτεί ιατρική φροντίδα. Η σωστή διάγνωση είναι απαραίτητη για να λάβετε τη σωστή θεραπεία.

Ένα εξόγκωμα στον ουρανίσκο του στόματος που δεν υποχωρεί από μόνο του ή επιδεινώνεται θα πρέπει να εξεταστεί από κάποιον γιατρό. Ο γιατρός μπορεί να ρωτήσει για άλλα συμπτώματα και να κάνει κάποιες εξετάσεις για να εντοπίσει την υποκείμενη αιτία.

Θεραπεία

Η θεραπεία για ένα εξόγκωμα στον ουρανίσκο εξαρτάται από την αιτία. Ένα εξόγκωμα στον ουρανίσκο συνήθως εξαφανίζεται από μόνο του. Ωστόσο, μπορείτε να αναζητήσετε θεραπευτικές επιλογές για να επιταχύνετε τη διαδικασία επούλωσης.

Για παράδειγμα, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει ένα μη συνταγογραφούμενο παυσίπονο για να αντιμετωπίσετε τις ενοχλητικές άφθες. Σοβαρότερες αιτίες, όπως μια λοίμωξη, μπορεί να απαιτούν περισσότερη παρακολούθηση. Φροντίστε να μιλήσετε με έναν γιατρό εάν το εξόγκωμα δεν υποχωρεί ή επιδεινώνεται, ώστε να μπορέσετε να λάβετε αμέσως διάγνωση και να ξεκινήσετε θεραπεία.

by

Medbox

Related Articles

Share via
Copy link