Φουσκάλες από τον ήλιο

Φουσκάλες από τον ήλιο;

Να τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση εγκαύματος από την έκθεση στον ήλιο!

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
9 Λεπτά

Οι φουσκάλες από τον ήλιο είναι μικρά εξογκώματα γεμάτα υγρό που εμφανίζονται σε σοβαρά εγκαύματα στο δέρμα.

 Προκαλούνται από το ηλιακό έγκαυμα, το οποίο είναι ένας τύπος εγκαύματος από ακτινοβολία που οφείλεται στην υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία του ήλιου.

Υπάρχουν τρεις βαθμοί ηλιακού εγκαύματος που καθορίζονται με βάση το μέγεθος και το βάθος του καμένου δέρματος.

Όσο υψηλότερος είναι ο βαθμός, τόσο πιο σοβαρό είναι το έγκαυμα.

Τα εγκαύματα πρώτου βαθμού, τα οποία είναι συνήθως ήπια, επηρεάζουν μόνο την επιδερμίδα ή το εξωτερικό στρώμα του δέρματος.

Τα εγκαύματα δευτέρου βαθμού επηρεάζουν την επιδερμίδα και το χόριο, το οποίο είναι το στρώμα του δέρματος κάτω από την επιδερμίδα.

Τα εγκαύματα τρίτου βαθμού, τα οποία είναι τα πιο σοβαρά, καταστρέφουν την επιδερμίδα και το χόριο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να προκαλέσουν βλάβη στα οστά, τους μυς και τους τένοντες.

Οι φουσκάλες από τον ήλιο είναι εγκαύματα δευτέρου βαθμού, τα οποία επηρεάζουν την επιδερμίδα (εξωτερικό στρώμα του δέρματος) και το χόριο (στρώμα κάτω από την επιδερμίδα που περιλαμβάνει τα τριχοειδή αγγεία και τις νευρικές απολήξεις).

Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνες.

Αυτό το άρθρο θα εξηγήσει τα συμπτώματα και τις θεραπείες για τις φουσκάλες από τον ήλιο και πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Αιτίες

Οι φουσκάλες από τον ήλιο είναι σημάδι εγκαύματος δευτέρου βαθμού που προκύπτει από την παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία UVA και UVB του ήλιου.

Η σοβαρότητα του εγκαύματός σας εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός σας, τον χρόνο έκθεσης του δέρματός σας στον ήλιο, την ένταση του ήλιου κατά τη στιγμή της έκθεσης, το αν φοράτε προστασία (αντηλιακό) και πολλά άλλα.

Οι φουσκάλες που δημιουργούνται από τον ήλιο εμφανίζονται συνήθως λίγες ώρες μετά την εμφάνιση του ηλιακού εγκαύματος, αλλά μπορεί να χρειαστούν έως και 24 ώρες για να αναπτυχθούν.

Φουσκάλες από τον ήλιο
Φουσκάλες από τον ήλιο

Συμπτώματα

Μπορεί να χρειαστούν λιγότερο από 15 λεπτά για να πάθετε ηλιακό έγκαυμα.

Το είδος των συμπτωμάτων που θα εμφανίσετε εξαρτάται από τον βαθμό του εγκαύματος.

Χωρίς προστασία, τα συμπτώματά σας μπορεί να είναι πιο σοβαρά.

Ηλιακό έγκαυμα

Τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος εξαρτώνται από το βάθος του εγκαύματος.

Τα συνήθη συμπτώματα των εγκαυμάτων πρώτου βαθμού (επιφανειακά) είναι τα εξής:

 • Ερυθρότητα
 • Οίδημα του δέρματος
 • Ξηρότητα, φαγούρα και ξεφλούδισμα του δέρματος
 • Πόνος

Τα συνήθη συμπτώματα των εγκαυμάτων δευτέρου βαθμού (μερικού πάχους) είναι τα ακόλουθα:

 • Φουσκάλες
 • Έντονη ερυθρότητα
 • Έντονος πόνος (συνήθως είναι επώδυνα στην αφή)
 • Οίδημα
 • Υγρό και γυαλιστερό δέρμα
 • Έντονη φαγούρα

Τα συνήθη συμπτώματα των εγκαυμάτων τρίτου βαθμού (πλήρους πάχους) είναι τα παρακάτω:

 • Λευκό, μαύρο ή απανθρακωμένο δέρμα
 • Καθόλου πόνος (λόγω καταστροφής των νευρικών απολήξεων)
Φουσκάλες από τον ήλιο
Φουσκάλες από τον ήλιο

Δηλητηρίαση από τον ήλιο

Η δηλητηρίαση από τον ήλιο δεν είναι ιατρικός όρος, αλλά συχνά χρησιμοποιείται σε ακραίες περιπτώσεις ηλιακού εγκαύματος που απαιτούν ιατρική φροντίδα.

Τα συμπτώματα είναι δυνατόν να είναι τα ακόλουθα:

 • Μεγάλες φουσκάλες
 • Πονοκέφαλοι
 • Πυρετός
 • Ζάλη ή σύγχυση
 • Λιποθυμία
 • Αφυδάτωση
 • Ναυτία ή εμετός
 • Γρήγορος σφυγμός και αναπνοή

Θεραπεία

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες περιπτώσεις εγκαυμάτων από τον ήλιο μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι, αναζητήστε ιατρική βοήθεια εάν τα συμπτώματά σας δεν βελτιωθούν εντός μιας εβδομάδας.

 • Σπιτικές θεραπείες

Οι συνήθεις σπιτικές θεραπείες για να αντιμετωπίσετε τις φουσκάλες λόγω του ήλιου είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

 • Διατηρήστε την πληγείσα περιοχή υγρή. Διατηρήστε την περιοχή με τη φουσκάλα υγρή, εφαρμόζοντας ελαφρώς βαζελίνη (όπως βαζελίνη ή Aquaphor), αλόη βέρα ή ενυδατική κρέμα. Μπορείτε επίσης να την καλύψετε με γάζα επικαλυμμένη με βαζελίνη (μη χρησιμοποιείτε στεγνή γάζα).
 • Πιείτε επιπλέον νερό. Η δημιουργία φουσκάλων στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει απώλεια νερού. Η κατανάλωση επιπλέον νερού αποτρέπει την αφυδάτωση και βοηθά στην αποκατάσταση της πληγής.
 • Χρησιμοποιήστε μια κρύα, υγρή κομπρέσα. Χρησιμοποιήστε μια κομπρέσα για να μειώσετε το πρήξιμο και την ερυθρότητα στην ηλιοκαμένη περιοχή.
 • Μην σκαλίζετε και μην σκάτε τις φουσκάλες. Αυτό αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα μόλυνσης και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα που μπορεί να οδηγήσει σε ουλές.
 • Πάρτε ένα παυσίπονο. Το Algofren (ιβουπροφαίνη) ή το Depon (παρακεταμόλη) μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο και τη δυσφορία. Η ασπιρίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αλλά μόνο από ενήλικες.
 • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια της επούλωσης. Εάν πρέπει να βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, να φοράτε προστατευτικά ρούχα για να καλύπτετε το δέρμα σας και να εφαρμόζετε αντηλιακό με ελάχιστο δείκτη προστασίας SPF 30.

Πότε να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα.

Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Φουσκάλες που καλύπτουν περισσότερο από το 20% του σώματός σας: Για να αποφευχθεί η εκτεταμένη μόλυνση, ο γιατρός σας θα εξετάσει την έκταση και τον βαθμό του εγκαύματός σας για να καθορίσει την καλύτερη πορεία θεραπείας για την ανάρρωσή σας.
 • Πυρετό, ναυτία, ρίγη ή πονοκεφάλους: Αυτά είναι συμπτώματα δηλητηρίασης από τον ήλιο. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του εγκαύματός σας, οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν χορήγηση ενδοφλεβίως (IV) υγρών για την αφυδάτωση, τοπικά αντιβιοτικά (Neosporin, Bacitracin, Polysporin) για την πρόληψη λοιμώξεων και στεροειδή από το στόμα (πρεδνιζόνη) ή τοπικά στεροειδή (υδροκορτιζόνη) για τη μείωση του πόνου και του οιδήματος.
 • Οι φουσκάλες σας γίνονται κίτρινες ή κόκκινες με την πάροδο του χρόνου: Αυτό μπορεί να υποδηλώνει λοίμωξη που ενδέχεται να απαιτήσει χορήγηση αντιβιοτικών.

Πρόληψη

Θα πρέπει πάντα να προσπαθείτε να αποφεύγετε τα ηλιακά εγκαύματα.

Τα ηλιακά εγκαύματα γερνούν τα κύτταρα του δέρματος και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης φακίδων, ελιών, μικρών σπίλων, και καρκίνου του δέρματος.

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο (ιδίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού) συνδέεται με όλες τις κύριες μορφές καρκίνου του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του βασικοκυτταρικού καρκινώματος, του καρκινώματος των πλακωδών κυττάρων και του μελανώματος.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο ηλιακής βλάβης, αποφύγετε να βγαίνετε στον ήλιο μεταξύ 11 π.μ. και 4 μ.μ., όταν ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (υπολογισμός της έντασης της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου) είναι ο υψηλότερος.

Εάν πρέπει να βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, εφαρμόστε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος (προστατεύει από την ακτινοβολία UVA και UVB) με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30 και ανθεκτικό στο νερό.

Φροντίστε επίσης να φοράτε προστατευτικό ρουχισμό ( όπως καπέλο και γυαλιά ηλίου) και να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή του αντηλιακού κάθε λίγες ώρες και μετά το κολύμπι.

Συνοψίζοντας

Οι φουσκάλες που προκαλεί ο ήλιος είναι σημάδι εγκαύματος δευτέρου βαθμού από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.

Μπορεί να εμφανιστούν σε λίγες μόνο ώρες μετά την έκθεση ή να χρειαστούν έως και 24 ώρες για να σχηματιστούν.

Τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος δευτέρου βαθμού είναι μεταξύ άλλων ο σχηματισμός φουσκάλων, η έντονη ερυθρότητα και ο έντονος πόνος.

Μολονότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι φουσκάλες μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν οι φουσκάλες καλύπτουν περισσότερο από το 20% της επιφάνειας του σώματος.

Οι θεραπείες στο σπίτι αφορούν την κατανάλωση επιπλέον νερού, την εφαρμογή ενυδατικής κρέμας σόγιας ή αλόης βέρα, τη χρήση κρύας, υγρής κομπρέσας και τη λήψη παυσίπονων.

Το ηλιακό έγκαυμα γερνάει το δέρμα και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, οπότε ακολουθήστε προληπτικά μέτρα για να μειώσετε την έκθεσή σας στον ήλιο.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.