Φυσικοθεραπεία για τη σκολίωση Τι ασκήσεις μπορούμε να κάνουμε;

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ

Φυσικοθεραπεία για τη σκολίωση Τι ασκήσεις μπορούμε να κάνουμε;

Συντάκτης άρθρου:

Ιατρική Ομάδα Medbox

Η φυσικοθεραπεία (ΦΘ) για τη σκολίωση μπορεί να είναι ωφέλιμη προκειμένου να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τον πόνο, να βελτιώσετε την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης και να αποτρέψετε την επιδείνωση της πλευρικής σπονδυλικής σας καμπυλότητας.

Ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας για να ενισχύσει τους μύες που στηρίζουν τη σπονδυλική σας στήλη και να βελτιώσει την αίσθηση της σωματικής σας στάσης.

Τι είναι η σκολίωση;

Η σκολίωση ορίζεται ως η ανώμαλη πλευρική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης. Υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν σκολίωση και η πάθηση μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε άνθρωπο σε οποιαδήποτε ηλικία. Εμφανίζεται στο 2% έως 3% του πληθυσμού.

Μερικές φορές, η σκολίωση αναπτύσσεται νωρίς στη διάρκεια της ζωής σας και άλλες φορές η εμφάνιση της καμπυλότητας γίνεται κατά την ενήλικη ζωή.

Η σκολίωση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά, και η πλευρική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να περιορίσει βασικές λειτουργικές εργασίες όπως η αναπνοή, το κάθισμα, η κάμψη ή το περπάτημα.

Υπάρχουν πολλές μορφές θεραπείας για τη σκολίωση. Οι ήπιες περιπτώσεις μπορεί απλώς να απαιτούν προσεκτική παρακολούθηση και άσκηση. Για τις μέτριες καμπύλες πάνω από 20 μοίρες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί νάρθηκας. Συχνά συνιστάται φυσικοθεραπεία ή χειροπρακτική φροντίδα. Τα άτομα με σοβαρές περιπτώσεις σκολίωσης μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση για τη σταθεροποίηση της σπονδυλικής τους στήλης.

Φυσικοθεραπευτική εκτίμηση της σκολίωσης

Εάν παραπεμφθείτε σε φυσικοθεραπεία για τη σκολίωση, η πρώτη σας συνεδρία με έναν φυσικοθεραπευτή θα περιλαμβάνει μια αρχική αξιολόγηση. Κατά τη διάρκεια αυτού του ραντεβού, ο φυσικοθεραπευτής σας θα σας πάρει συνέντευξη και θα σας ρωτήσει για τον πόνο σας, τη διάγνωσή σας και τι πράγματα έχετε κάνει μέχρι τώρα για τη θεραπεία της σκολίωσης. Θα επανεξετάσει το προηγούμενο ιατρικό ιστορικό σας και θα σημειώσει οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή λαμβάνετε.

Ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί επίσης να χρειαστεί να δει τις ακτινογραφίες σας, οπότε θα πρέπει να τις φέρετε μαζί σας στο ραντεβού. Εάν έχετε νάρθηκα (ή όπως συχνά τον ονομάζουμε, “κηδεμόνα”), φέρτε και αυτόν μαζί σας.

Μετά τη συνέντευξη, ο θεραπευτής σας θα κάνει διάφορες μετρήσεις. Αυτές μπορεί να αφορούν:

 • Την αξιολόγηση της στάσης του σώματος
 • Το εύρος κίνησης της σπονδυλικής στήλης και των άκρων
 • Τη δύναμη
 • Την ισορροπία
 • Την πνευμονική λειτουργία
 • Τη λειτουργική κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης

Θα πρέπει να περιμένετε ότι θα κινηθείτε αρκετά κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, γι’ αυτό φροντίστε να φοράτε άνετα ρούχα στο ραντεβού.

Αφού ο φυσικοθεραπευτής σας συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τις αλλοιώσεις σας, μπορεί να ξεκινήσει ο καθορισμός των στόχων και η θεραπεία. Οι συνήθεις στόχοι για τη σκολίωση μπορεί να είναι οι ακόλουθοι:

 • Έλεγχος του πόνου
 • Βελτίωση της θέσης και της ευθυγράμμισης της σπονδυλικής στήλης
 • Βελτίωση της δύναμης
 • Βελτίωση του ελέγχου της στάσης του σώματός σας
 • Μεγιστοποίηση του εύρους κίνησης της σπονδυλικής στήλης και των άκρων σας
 • Βελτίωση της αναπνοής και της λειτουργίας των πνευμόνων (Η πλάγια καμπύλη της σπονδυλικής σας στήλης μπορεί να εμποδίσει τη φυσιολογική λειτουργία του διαφράγματος, οδηγώντας σε δυσκολία στην αναπνοή).

Η φυσικοθεραπεία για τη σκολίωση μπορεί να ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του πρώτου ραντεβού. Πιθανότατα, ο φυσικοθεραπευτής σας θα σας καθοδηγήσει σε ένα πρόγραμμα άσκησης στο σπίτι που μπορείτε να κάνετε καθημερινά. Αυτό το πρόγραμμα άσκησης θα συμπληρώσει αυτά που κάνετε στο φυσικοθεραπευτήριο για τη σκολίωση.

Τοποθέτηση Νάρθηκα (Κηδεμόνας)

Εάν η γωνία Cobb είναι 20 μοίρες ή μεγαλύτερη, τότε ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα νάρθηκα για να τον φορέσετε. Ο στόχος του νάρθηκα είναι να αποτρέψει την περαιτέρω καμπύλωση της σκολίωσης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της ανάγκης για χειρουργική επέμβαση.

s1 1
Φυσικοθεραπεία για τη σκολίωση Τι ασκήσεις μπορούμε να κάνουμε;

Οι διάφοροι τύποι στηριγμάτων σκολίωσης είναι οι εξής:

 • Ο νάρθηκας Boston: Αυτός ο νάρθηκας χρησιμοποιείται για να συγκρατήσει τη σπονδυλική σας στήλη στη θέση της και να αποτρέψει την περαιτέρω καμπυλότητα.
 • Ο νάρθηκας SpineCor. Αυτός επιτρέπει την πραγματοποίηση ορισμένων κινήσεων, αλλά δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη της σκολίωσης.
 • Ο νάρθηκας Gensingen. Οι κατασκευαστές αυτού του νάρθηκα ισχυρίζονται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διόρθωση της καμπυλότητας και τη μείωση της γωνίας Cobb. Σε μια μελέτη του στηρίγματος διαπιστώθηκε ότι σε 25 χρήστες, δύο είχαν αύξηση της καμπύλης τους, 12 σταμάτησαν την εξέλιξή της και 11 συμμετέχοντες στη μελέτη παρουσίασαν μείωση της καμπύλης.

Οι περισσότεροι ιατροί συστήνουν στους ασθενείς τους να φορούν το νάρθηκα σκολίωσης για 20 ώρες την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κοιμάστε με το νάρθηκα και να περνάτε την ημέρα σας με το νάρθηκα.

Ο νάρθηκας μπορεί να αφαιρεθεί για το μπάνιο και για δραστηριότητες όπου μπορεί να αποτελεί εμπόδιο στην κίνηση. Μπορείτε να εξακολουθείτε να αθλείστε αν έχετε σκολίωση. Οι περισσότεροι θεραπευτές συνιστούν να παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο δραστήριοι.

Παρεμβάσεις μέσω της φυσικοθεραπείας για την ανακούφιση από τον πόνο

Εάν έχετε πόνο στην πλάτη ως αποτέλεσμα της σκολίωσης, ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί να σας συστήσει διάφορες θεραπείες για να σας ανακουφίσει. Αυτές μπορεί να είναι οι ακόλουθες:

 • Θερμότητα. Η θερμότητα μπορεί να αυξήσει την τοπική κυκλοφορία του αίματος και να χαλαρώσει τους σφιχτούς μύες.
 • Πάγος. Ο πάγος χρησιμοποιείται για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.
 • Ηλεκτρική διέγερση. Η ηλεκτρική διέγερση, όπως η διαδερμική ηλεκτρική νευρομυϊκή διέγερση (TENS), μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αίσθησης του πόνου.
 • Υπέρηχοι. Ο υπέρηχος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία βαθιάς θέρμανσης για τη βελτίωση της κυκλοφορίας.
 • Κινησιολογικές ταινίες. Η ταινία κινησιολογίας μπορεί να εφαρμοστεί για να τεντώσει απαλά τους σφιχτούς μύες και να μειώσει τον πόνο και τον σπασμό.
 • Μασάζ. Το μασάζ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του πόνου και του σπασμού στους σφιχτούς μύες της πλάτης.

Λάβετε υπόψη σας ότι όλες αυτές οι θεραπείες είναι παθητικές στη φύση τους- δεν κάνετε τίποτα ενώ ο θεραπευτής σας χορηγεί τη θεραπεία. Επιπλέον, πολλές από αυτές δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του πόνου από τη σκολίωση. Παρόλα αυτά, ο θεραπευτής σας μπορεί να σας προτείνει αυτές τις θεραπείες, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις κατανοήσετε.

Οι πιο σημαντικές θεραπείες για τη σκολίωση σας είναι οι στάσεις και οι ασκήσεις αυτοφροντίδας.

Φυσικοθεραπεία και ασκήσεις φυσικοθεραπείας για τη σκολίωση

Η άσκηση θα πρέπει να αποτελεί καθημερινό μέρος της ζωής σας αν έχετε σκολίωση. Ο στόχος των ασκήσεων για τη σκολίωση είναι:

 • Η βελτίωση της αναπνοής
 • Η βελτίωση της αντίληψης της στάσης του σώματος
 • Η ενδυνάμωση των μυών που στηρίζουν τη σπονδυλική σας στήλη
 • Η μείωση του πόνου στις αρθρώσεις που οφείλεται σε μυϊκές ανισορροπίες

Οι ασκήσεις δεν θα μειώσουν ούτε θα αντιστρέψουν απαραίτητα την καμπύλη της σκολίωσης. Σκοπός τους είναι να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε τον έλεγχο της στάσης του σώματός σας και να σταματήσετε την επιδείνωση της καμπύλης της σπονδυλικής σας στήλης. Τελικά, ο στόχος της θεραπείας της σκολίωσης είναι να προσπαθήσετε να αποφύγετε την επιδείνωση της κατάστασής σας και να μειώσετε ή να εξαλείψετε την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση.

s2 2
Φυσικοθεραπεία για τη σκολίωση Τι ασκήσεις μπορούμε να κάνουμε;

Κλίσεις της λεκάνης σε ύπτια θέση:

 • Ξαπλώστε ανάσκελα με λυγισμένα και τα δύο γόνατα.
 • Γυρίστε απαλά και αργά τη λεκάνη σας προς τα πίσω, ώστε η πλάτη σας να είναι επίπεδη στο έδαφος.
 • Κρατήστε αυτή τη θέση για τρία δευτερόλεπτα καθώς εκπνέετε και στη συνέχεια χαλαρώστε αργά.
 • Επαναλάβετε 12 φορές.

Εκτάσεις

 • Πάρτε μια θέση στα χέρια και στα γόνατα, σαν να σέρνεστε.
 • Σηκώστε αργά το κάτω μέρος της πλάτης σας προς τα πάνω και εκπνεύστε.
 • Στη συνέχεια, αφήστε το κάτω μέρος της πλάτης σας να κρεμάσει καθώς εισπνέετε. Κινηθείτε με αργές, ρυθμικές κινήσεις.
 • Επαναλάβετε την ανύψωση και το χαμήλωμα της πλάτης σας 12 φορές.

Διόρθωση πλευρικής μετατόπισης με την βοήθεια της αναπνοής με σφιγμένα χείλη:

 • Ενώ στέκεστε μπροστά σε έναν καθρέφτη, τοποθετήστε το ένα χέρι στο γοφό σας και το άλλο στον απέναντι ώμο.
 • Πιέστε το ισχίο σας προς το πλάι για να διορθώσετε την πλευρική μετατόπιση στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής σας στήλης και απομακρύνετε τον αντίθετο ώμο σας. Αυτό διορθώνει τη θέση της θωρακικής σας σπονδυλικής στήλης.
 • Σταθείτε όρθιοι και εκπνεύστε αργά όλο τον αέρα των πνευμόνων σας μέσα από σφιγμένα χείλη. Θα πρέπει να ακούγεται ένας ελαφρύς ήχος σφυρίγματος.
 • Μόλις εκπνεύσετε πλήρως, εισπνεύστε αργά και επαναλάβετε 12 φορές.
 • Διατηρήστε τη διόρθωση της πλευρικής μετατόπισης ενώ αναπνέετε.

Πόσο καιρό θα πρέπει να διαρκεί η φυσικοθεραπεία;

Οι περισσότεροι ασθενείς με σκολίωση ωφελούνται από την παρακολούθηση της φυσικοθεραπείας μία ή δύο φορές την εβδομάδα για τέσσερις έως έξι εβδομάδες και στη συνέχεια από την παρακολούθηση σε τακτά χρονικά διαστήματα για τη εκτίμηση της προόδου και την εξέλιξη των ασκήσεων. Ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας για να αναπτύξει το σωστό πρόγραμμα παρακολούθησης για τη δική σας συγκεκριμένη κατάσταση.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Σχετικά άρθρα

Σκωλίωση

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τι είναι η σκολίωση; Εσείς γνωρίζετε;

By Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...