Γιατί αιμορραγούν τα ούλα σας όταν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα;

Οδοντικό νήμα

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

Γιατί αιμορραγούν τα ούλα σας όταν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα;

Συντάκτης άρθρου:

Ιατρική Ομάδα Medbox

Το οδοντικό νήμα αποτελεί βασικό μέρος της στοματικής σας υγείας.

Εκτός από το βούρτσισμα, το οδοντικό νήμα κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της πλάκας που συσσωρεύεται πριν αυτή σκληρυνθεί και μετατραπεί σε πέτρα.

Είναι όμως φυσιολογικό να αιμορραγούν τα ούλα σας όταν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα;

Εάν δεν χρησιμοποιείτε τακτικά οδοντικό νήμα, τα ούλα σας μπορεί να ερεθίζονται, να φλεγμαίνουν και να πρήζονται.

Τα βακτήρια, η πέτρα και η πλάκα μπορεί να συσσωρευτούν κατά μήκος της γραμμής των ούλων σας.

Όταν συμβαίνει αυτό, τα ούλα σας μπορεί να αρχίσουν να δείχνουν μη υγιή και μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα ούλα σας απομακρύνονται από τα δόντια σας.

Μπορεί επίσης να βλέπετε αίμα όταν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα ή ακόμη και όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας.

Συνήθεις λόγοι που τα ούλα αιμορραγούν κατά την χρήση οδοντικού νήματος

Γιατί λοιπόν αιμορραγούν τα ούλα σας; Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχετε παρατηρήσει κάποιο ροζ χρώμα στο νεροχύτη όταν ξεπλένετε το στόμα σας.

Οδοντικό νήμα
Οδοντικό νήμα

Ο πιο συνηθισμένος λόγος που τα ούλα σας αιμορραγούν; Η περιοδοντική νόσος, η οποία, αν εντοπιστεί στα αρχικά στάδια, είναι αναστρέψιμη με θεραπεία.

Η φλεγμονή μπορεί να προκαλείται από βακτηριακή πλάκα ή πέτρα που βρίσκεται κάτω από τον ιστό των ούλων.

Ο οδοντίατρός σας θα κάνει έναν επαγγελματικό καθαρισμό για να αφαιρέσει την πλάκα και την πέτρα.

Τα ούλα σας θα πρέπει να επουλωθούν μόνα τους, και αν ακολουθείτε τη σωστή στοματική φροντίδα στο σπίτι, δεν θα χρειαστεί άλλη θεραπεία.

Αν όμως η περιοδοντική σας νόσος είναι προχωρημένη, μπορεί να αρχίσετε να χάνετε μέρος του οστού που στηρίζει τα δόντια σας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χάσετε ακόμη και τα δόντια σας.

Η προχωρημένη περιοδοντική νόσος μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, πνευμονοπάθειες, εγκεφαλικό επεισόδιο και αρθρίτιδα.

  • Αλλαγές στις ορμόνες

Εάν έχετε έμμηνο ρύση, μπορεί να παρατηρήσετε μια αλλαγή στα ούλα σας.

Αυτό είναι δυνατόν να συμβεί και κατά τη διάρκεια της εφηβείας, αν παίρνετε αντισυλληπτικά, αν είστε έγκυος ή αν περνάτε εμμηνόπαυση.

Η είσοδος ορμονών όπως η προγεστερόνη μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος, γεγονός που οδηγεί σε φλεγμονή ή αιμορραγία των ούλων.

Οι ορμόνες μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία και στην ανοσολογική απόκριση του σώματός σας με αποτέλεσμα να αιμορραγούν τα ούλα, ανεξάρτητα από την ποσότητα των βακτηρίων και της πλάκας που υπάρχουν.

Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε την αιμορραγία των ούλων είναι να καθαρίζετε όσο το δυνατόν πιο επιμελώς τα δόντια σας, ιδιαίτερα κοντά στη γραμμή των ούλων, και να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας για επαγγελματικό καθαρισμό των δοντιών σας.

  • Μια πάθηση

Ορισμένες ιατρικές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία στα ούλα σας όταν τα βουρτσίζετε ή χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα.

Για παράδειγμα, οι ανεπάρκειες βιταμίνης C ή Κ μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία.

Η βιταμίνη C βοηθά την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των ιστών σας. Η βιταμίνη C ενισχύει επίσης τα οστά και τα δόντια σας.

Η βιταμίνη Κ, από την άλλη πλευρά, βοηθά την πήξη του αίματός σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας εξετάσει για τυχόν ανεπάρκειες βιταμινών.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να προσθέσετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως εσπεριδοειδή, φράουλες και μπρόκολο, ή τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ, όπως σπανάκι και λάχανο.

Η αιμορραγία μπορεί επίσης να είναι ένδειξη μιας συστηματικής πάθησης, όπως ο διαβήτης, που δεν ελέγχεται καλά ή δεν έχει ακόμη διαγνωστεί.

Εκτός από τον διαβήτη, άλλες ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν τα ούλα σας είναι η λευχαιμία και η αιμορροφιλία.

  • Η χρήση οδοντικού νήματος ή το βούρτσισμα με λάθος τρόπο

Το πόσο μαλακές είναι οι τρίχες της οδοντόβουρτσας σας μπορεί να επηρεάσει τα ούλα σας.

Εάν οι τρίχες είναι πολύ σκληρές ή ασκείτε υπερβολική πίεση, ενδέχεται να προκαλέσετε αιμορραγία στα ούλα σας.

Επιλέξτε μια οδοντόβουρτσα με πολύ μαλακές ή μαλακές τρίχες.

Οι παλιές οδοντόβουρτσες, στις οποίες οι τρίχες έχουν φθαρεί, μπορεί επίσης να σας κάνουν να πιέζετε πιο δυνατά από ό,τι θα έπρεπε.

Φροντίστε να αντικαθιστάτε την οδοντόβουρτσά σας κάθε τρεις μήνες ή όταν οι τρίχες φθείρονται.

Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείτε το οδοντικό νήμα μπορεί επίσης να έχει επίδραση στα ούλα σας.

Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είστε ήπιοι και να επικεντρωθείτε στο να δουλεύετε προς τα πάνω και προς τα κάτω στην καμπύλη κάθε δοντιού.

Συνιστάται βούρτσισμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, με τη μία φορά να διαρκεί 2 ολόκληρα λεπτά.

Συνιστάται επίσης η αγορά ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι είναι πιο αποτελεσματικές από τις κανονικές οδοντόβουρτσες.

Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες συχνά διαθέτουν χρονοδιακόπτες που σας βοηθούν να παρακολουθείτε πόση ώρα έχετε βουρτσίσει τα δόντια σας.

Διαθέτουν επίσης συναγερμούς που υποδεικνύουν πότε βουρτσίζετε πολύ δυνατά ή πιέζετε την οδοντόβουρτσα πάνω από το επιτρεπτό όριο.

Είναι φυσιολογικό να αιμορραγούν τα ούλα σας;

Τα ούλα σας μπορεί να αιμορραγούν από καιρό σε καιρό.

Και τις περισσότερες φορές δεν είναι κάτι σοβαρό. Αν όμως τα ούλα σας αιμορραγούν τακτικά, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας.

Να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο για καθαρισμό, ακτινογραφίες και οδοντιατρικές εξετάσεις.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας, ο οδοντίατρός σας θα κάνει έλεγχο για καρκίνο του στόματος και θα ψάξει για τερηδόνα και σπασμένα δόντια.

Θα κάνει επίσης μια περιοδοντική αξιολόγηση για να καθορίσει πόσο υγιή είναι τα ούλα σας και αν χρειάζεστε έναν διαφορετικό, βαθύτερο τύπο καθαρισμού των δοντιών σας.

Πώς να χρησιμοποιείτε σωστά το οδοντικό νήμα και να αποφεύγετε τον ερεθισμό των ούλων

Εάν είστε νέοι στη χρήση οδοντικού νήματος, να περιμένετε λίγη αιμορραγία για τις πρώτες εβδομάδες.

Αυτό θα πρέπει να υποχωρήσει όσο συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα.

Πώς λοιπόν χρησιμοποιείται σωστά το οδοντικό νήμα;

  • Ξεκινήστε με περίπου 30 εκατοστά οδοντικού νήματος. Τυλίξτε το κομμάτι του νήματος γύρω από τα δύο μεσαία δάχτυλά σας, ώστε να σας απομένουν περίπου 6-7 εκατοστά για να χρησιμοποιήσετε το νήμα. Χρησιμοποιήστε τους αντίχειρες και τους δείκτες σας για να κρατήσετε το νήμα σφιχτά.
  • Τοποθετήστε το οδοντικό νήμα ανάμεσα σε δύο δόντια και με μια απαλή κίνηση πάνω-κάτω, μετακινήστε το νήμα κατά μήκος της καμπύλης κάθε δοντιού. Προσέξτε να μην πάτε πολύ βαθιά μέσα στα ούλα σας.
  • Προχωρήστε στην επόμενη σειρά δοντιών, χρησιμοποιώντας ένα καθαρό τμήμα νήματος καθώς προχωράτε και όχι το ίδιο με το προηγούμενο δόντι.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Σχετικά άρθρα

Share to...