Ξυπνάτε το πρωί και πονάνε τα πόδια σας; Μάθε τις αιτίες!

Μπορεί να είναι ένας οξύς, τσουχτερός πόνος που διατρέχει το κάτω μέρος του ποδιού σας.

Ή πάλι, μπορεί να νιώθετε τις φτέρνες σας σφιχτές ή το πάνω μέρος των πελμάτων σας να πάλλεται όταν ξυπνάτε.

Αν τα πόδια σας πονάνε το πρωί, μπορεί να αναρωτιέστε αν απλώς κοιμηθήκατε στραβά ή αν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί.

Ο πόνος στο πόδι ή στη φτέρνα το πρωί μπορεί να οφείλεται σε διάφορες καταστάσεις που οφείλονται στην έλλειψη υποστήριξης της περιοχής ή στην υπερβολική καταπόνηση των τενόντων ή των συνδέσμων.

Ακολουθούν τέσσερις συνηθισμένες καταστάσεις που μπορεί να σας προκαλούν πόνο πρωί-πρωί και τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε.

Πονάνε τα πόδια σας;
Πονάνε τα πόδια σας;

Πελματιαία απονευρωσίτιδα ή φλεγμονή της πελματιαίας περιτονίας

Εάν στέκεστε όρθιοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή είστε αθλητής που τρέχει στο έδαφος, αυτή είναι μια συχνή πάθηση που μπορεί να αντιμετωπίσετε.

Τα πόδια σας έχουν συνδέσμους που ονομάζονται πελματιαία περιτονία και εκτείνονται από τη φτέρνα σας έως τη βάση των δακτύλων των ποδιών σας.

Αυτοί οι σύνδεσμοι υποστηρίζουν την καμάρα του ποδιού σας και απορροφούν την πίεση καθώς περπατάτε ή τρέχετε.

Όταν αυτοί οι σύνδεσμοι φλεγμαίνουν ή διαρρηγνύονται, παρουσιάζετε μια κατάσταση που ονομάζεται πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Όταν πατάτε κάτω, έχετε έναν οξύ πόνο στην πληγείσα περιοχή. Ένα από τα πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να αποκτήσετε περισσότερη ευκαμψία σε αυτή την περιοχή.

Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη πάθηση που οδηγεί σε πόνο στη φτέρνα νωρίς το πρωί.

Μπορεί να αισθάνεστε πολύ σφιγμένη τη φτέρνα σας και ενδέχεται να νιώσετε έναν οξύ πόνο πολύ γρήγορα μόλις σηκωθείτε από το κρεβάτι και κάνετε μερικά βήματα.

Συχνά, αυτός ο πόνος θα υποχωρήσει από μόνος του όσο περισσότερο περπατάτε και ξυπνάτε αυτούς τους συνδέσμους, αλλά μερικές φορές, αυτός ο πόνος μπορεί να διαρκέσει όλη την ημέρα.

Για να ανακουφιστείτε από αυτόν τον πόνο, οι ειδικοί προτείνουν να κάνετε διατάσεις στο κρεβάτι όταν ξυπνάτε για πρώτη φορά, πριν ακουμπήσετε τα πόδια σας στο πάτωμα.

Μπορείτε να το κάνετε αυτό τυλίγοντας μια πετσέτα ή μια ελαστική ταινία γύρω από το μπροστινό πέλμα σας και τραβώντας το πόδι σας απαλά προς το μέρος σας.

Κρατήστε αυτή τη θέση για 20 δευτερόλεπτα, στη συνέχεια χαλαρώστε και επαναλάβετε αυτή τη διάταση 5 έως 10 φορές πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι.

Θα πρέπει να συνεχίσετε τις διατάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αχίλλειος τενοντίτιδα

Όπως και η πελματιαία απονευρωσίτιδα, η αχίλλειος τενοντίτιδα εκδηλώνεται όταν ο αχίλλειος τένοντας στο πίσω μέρος της φτέρνας σας φλεγμαίνει ή ερεθίζεται.

Αυτός ο τένοντας σας βοηθά να τρέχετε, να περπατάτε και να πηδάτε, αλλά αν ο αχίλλειος τένοντας σας καταπονηθεί ή χρησιμοποιηθεί υπερβολικά, μπορεί να γίνει δύσκαμπτος, ευαίσθητος και να πρηστεί.

Είναι πιθανό να νιώθετε πόνο στη φτέρνα σας νωρίς το πρωί, αλλά μπορεί επίσης να νιώθετε πόνο όταν γυμνάζεστε, ανεβαίνετε σκάλες ή μετακινείστε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να νιώσετε ότι σας είναι δύσκολο να περπατήσετε.

Για να ανακουφιστείτε από τον πόνο, θα πρέπει να ξεκουράζεστε, να βάζετε πάγο στον τένοντα για έως και 20 λεπτά κάθε φορά κατά τη διάρκεια της ημέρας και να περιορίζετε το πρήξιμο ανυψώνοντας το πόδι σας.

Εάν ο πόνος συνεχίζεται, ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή μπορεί να χρειαστεί να ακινητοποιηθείτε.

Υπάρχουν και ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες μπορείτε να υποβληθείτε, εάν ο πόνος επιμένει και δεν ανταποκρίνεται στη συντηρητική θεραπεία.

Πονάνε τα πόδια σας;
Πονάνε τα πόδια σας;

Πλατυποδία

Περίπου 2 στους 10 ανθρώπους έχουν πλατυποδία – και πολλοί άνθρωποι που την έχουν δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα.

Αν έχετε πλατυποδία, ίσως δεν αναπτύξατε ποτέ καμάρα ή, ως ενήλικας, η καμάρα σας έχει ελαττωθεί.

Αυτό μπορεί να συμβεί αν παρουσιάσετε φλεγμονή ή ρήξη σε έναν τένοντα του ποδιού που στηρίζει τις καμάρες σας.

Πρέπει να προσαρμόσετε το πόδι, έτσι ώστε να μην κάνετε όλες αυτές τις άλλες δομές να υπερλειτουργούν.

Η αστάθεια στο πόδι σας μπορεί να οδηγήσει σε πολλές διαφορετικές παθήσεις που αφορούν τους τένοντες, τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις σας, οπότε η υποστήριξη των ποδικών καμαρών είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε αν έχετε πλατυποδία.

Η πλατυποδία μπορεί να επιδεινώσει άλλες παθήσεις όπως η πελματιαία απονευρωσίτιδα ή η Αχίλλειος τενοντίτιδα.

Έτσι, είναι σημαντικό να υποστηρίζετε τα πόδια σας φορώντας καλά αθλητικά παπούτσια τρεξίματος ή χρησιμοποιώντας ένθετα στα παπούτσια σας για πρόσθετη υποστήριξη.

Μπορείτε επίσης να ενισχύσετε τις πεσμένες καμάρες ή την πλατυποδία σας με διάφορες διατάσεις και ασκήσεις, όπως οι ανυψώσεις καμάρας και οι ανυψώσεις φτέρνας.

Και αν έχετε πλατυποδία, θα πρέπει να αποφεύγετε να φοράτε σανδάλια ή να περπατάτε ξυπόλητοι.

Αρθρίτιδα

Εάν αισθάνεστε πόνο το πρωί κατά μήκος της κορυφής του πέλματός σας ή στους αστραγάλους σας, μπορεί να έχετε αρθρίτιδα.

Η αρθρίτιδα προκαλείται όταν ο χόνδρος φθείρεται και οι αρθρώσεις σας τρίβονται μεταξύ τους, οστό με οστό.

Αυτό μπορεί να συμβεί με την συστηματική φθορά καθώς μεγαλώνετε (οστεοαρθρίτιδα).

Μπορεί επίσης να έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα ή ψωριασική αρθρίτιδα, οι οποίες προκαλούνται από φλεγμονή.

Είναι σημαντικό να διακρίνετε ποιον τύπο αρθρίτιδας έχετε. Εάν έχετε φλεγμονώδη αρθρίτιδα, πρέπει να περιορίσετε την φλεγμονή στο σώμα σας.

Τι να κάνετε αν τα πόδια σας πονάνε το πρωί

Αν έχετε πόνο στα πόδια το πρωί, δοκιμάστε να κάνετε διατάσεις πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί να εξετάσετε το ενδεχόμενο να φορέσετε έναν νάρθηκα νυκτός που θα σας βοηθήσει να τοποθετήσετε το πάσχον πόδι σας σε γωνία 90 μοιρών ενώ κοιμάστε.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διάταση των σφιγμένων μυών και συνδέσμων σας.

Το να αποφεύγετε να κοιμάστε μπρούμυτα και να αφήνετε τα πόδια σας επίπεδα μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Εάν έχετε δοκιμάσει να κάνετε διατάσεις, να φοράτε καλύτερα αθλητικά παπούτσια ή/και να χρησιμοποιείτε ένθετα στα υποδήματά σας και συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε πόνο, ίσως χρειάζεται να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας.

Και αν έχετε κάποιο εμφανές πρήξιμο ή αλλαγή στο χρώμα του δέρματος ή αν το πόδι σας το νιώθετε ζεστό στην αφή, θα πρέπει να κλείσετε αμέσως ένα ραντεβού γιατί μπορεί να έχετε υποστεί ρήξη συνδέσμου ή τένοντα.

Share to...