Λιπαρά μαλλιά: Ποιες αιτίες τα προκαλούν;

Λιπαρά μαλλιά

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΙΑ

Λιπαρά μαλλιά: Ποιες αιτίες τα προκαλούν;

Συντάκτης άρθρου:

Ιατρική Ομάδα Medbox

Τα υγιή μαλλιά παράγουν μια ορισμένη ποσότητα σμήγματος ή ελαίου, ως τρόπο ενυδάτωσης του τριχωτού της κεφαλής και προστασίας των μαλλιών σας.

Η ποσότητα λαδιού που παράγετε ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σας, τις συνήθειες υγιεινής σας και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής σας.

Μερικές φορές αυτό το φυσικό έλαιο μπορεί να συγκεντρωθεί στα μαλλιά σας, ειδικά στη ρίζα.

Αυτό δίνει στα μαλλιά σας μια γλοιώδη εμφάνιση που μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι δείχνει βρώμικη.

Αν αισθάνεστε ότι τα μαλλιά σας μπορεί να είναι πιο λιπαρά από ό,τι θα έπρεπε, συνεχίστε να διαβάζετε.

Αυτό το άρθρο θα καλύψει τις αιτίες των λιπαρών μαλλιών, τα προϊόντα που μπορούν να ελέγξουν την παραγωγή λιπαρών ουσιών και ορισμένες σπιτικές θεραπείες για την περίπτωση που τα μαλλιά σας φαίνονται πολύ λιπαρά.

Λιπαρά μαλλιά
Λιπαρά μαλλιά

Τι προκαλεί τα λιπαρά μαλλιά;

Το έλαιο στα μαλλιά σας είναι μέρος του συστήματος άμυνας του οργανισμού σας για τα ευαίσθητα μαλλιά του τριχωτού της κεφαλής σας.

Αυτό το έλαιο αναμιγνύεται με τον ιδρώτα και τη βρωμιά, καλύπτοντας το τριχωτό της κεφαλής σας και μερικές φορές την κορυφή του κεφαλιού σας.

Αυτό είναι φυσιολογικό και, ως επί το πλείστον, αναπόφευκτο.

Η εφαρμογή καλής υγιεινής των μαλλιών σας, πλένοντας συχνά και καλά το τριχωτό της κεφαλής σας με ένα σαμπουάν, καθαρίζει το λάδι και δίνει στα μαλλιά σας μια φρέσκια όψη.

Αλλά ορισμένοι τύποι μαλλιών είναι επιρρεπείς στη συσσώρευση λαδιού.

Το λάδι μπορεί να συσσωρευτεί μέχρι να γίνει ορατό σε λιγότερο από ένα 24ωρο.

Μερικές φορές η έντονη άσκηση, η υπερβολική χρήση προϊόντων για τα μαλλιά ή ακόμη και η έξοδος σε υπερβολική υγρασία ή ζέστη μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση λιπαρών μαλλιών.

  • Το υπερβολικό λούσιμο

Μια κάπως απρόβλεπτη αιτία των λιπαρών μαλλιών είναι το υπερβολικό λούσιμο. Σωστά, είναι δυνατόν η αιτία να είναι ότι λούζετε τα μαλλιά σας πολύ συχνά.

Κάθε φορά που λούζετε τα μαλλιά σας με σαμπουάν, στέλνετε στο τριχωτό της κεφαλής το σήμα να παράγει περισσότερο σμήγμα.

Αν λούζετε τα μαλλιά σας πολύ συχνά, το τριχωτό της κεφαλής σας λαμβάνει το μήνυμα ότι πρέπει να παράγει υπερβολικά μεγάλη ποσότητα λιπαρών ουσιών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται λιπαρότητα στο τριχωτό της κεφαλής σας.

  • Ο τύπος μαλλιών

Τα ίσια μαλλιά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στη συγκέντρωση λιπαρών ουσιών.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο άξονας των μαλλιών δεν έχει καμία ανάγλυφη υφή ή κύμα, οπότε το λάδι γλιστράει κατευθείαν κατά μήκος του άξονα της τρίχας και συγκεντρώνεται σε όλο το κεφάλι σας.

Αυτό κάνει επίσης το λάδι στα μαλλιά σας πιο ορατό όταν τα μαλλιά κρέμονται ευθεία προς τα κάτω.

  • Διάφορα προϊόντα περιποίησης των μαλλιών

Μια άλλη αιτία των λιπαρών μαλλιών είναι ο τύπος των προϊόντων που χρησιμοποιείτε.

Το σμήγμα είναι ένας τύπος ελαίου, πράγμα που σημαίνει ότι το απλό πλύσιμο με νερό δεν το διαλύει.

Το ξέβγαλμα των μαλλιών σας μόνο με νερό ή η παράλειψη του βήματος του σαμπουάν και η χρήση μόνο conditioner μπορεί να επιτρέψει τη συσσώρευση λιπαρών ουσιών.

Παρόλο που μπορεί να μην είναι εύκολο να εντοπίσετε το έλαιο όταν τα μαλλιά σας στεγνώνουν, γρήγορα αυτά δείχνουν και πάλι λιπαρά μόλις λίγες ώρες μετά.

Αυτό συμβαίνει επειδή μόνο ορισμένα συστατικά, που βρίσκονται στα περισσότερα σαμπουάν, μπορούν να διασπάσουν το λάδι που συσσωρεύεται στα μαλλιά σας.

Σαμπουάν για λιπαρά μαλλιά

Υπάρχουν ειδικά σαμπουάν που κάνουν ιδιαίτερα καλή δουλειά στον καθαρισμό των μαλλιών σας από τη λιπαρότητα.

Όταν το υπερβολικό σμήγμα έχει διαλυθεί, θα παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά σας παραμένουν φρέσκα, καθαρά και χωρίς λιπαρότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μερικά σαμπουάν που συνιστώνται από ειδικούς για λιπαρά μαλλιά είναι τα εξής:

Σαμπουάν με σαλικυλικό οξύ. Αυτά το σαμπουάν είναι ιδιαίτερα αγαπητά στους ειδικούς επειδή περιέχουν σαλικυλικό οξύ ως δραστικό συστατικό. Το σαλικυλικό οξύ διασπά τη λιπαρότητα στο κεφάλι και το τριχωτό της κεφαλής σας καλύτερα από τα κανονικά σαμπουάν.

Σαμπουάν που στοχεύουν στον καθαρισμό του τριχωτού της κεφαλής σας με συστατικά όπως η εχινάκεια και το φασκόμηλο. Αυτά τα συστατικά στοχεύουν στο να ανανεώσουν το τριχωτό της κεφαλής σας, να απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και να αφήσουν ανοικτούς τους πόρους και τους ιδρωτοποιούς αδένες κάτω από τα μαλλιά σας.

Σαμπουάν με τσάι τεϊόδεντρου. Το έλαιο τεϊόδεντρου διασπά και ξεπλένει τα έλαια και τα υπολείμματα στο τριχωτό της κεφαλής σας.

Το έλαιο ευκαλύπτου και η φλούδα των εσπεριδοειδών είναι μέρος αυτού που κάνει μία ακόμα κατηγορία από σαμπουάν να βοηθά στην επίλυση προβλημάτων πιτυρίδας και στην αντιμετώπιση του λιπαρού τριχωτού της κεφαλής.

Σπιτικές θεραπείες

Μπορείτε επίσης να ασχοληθείτε με την αντιμετώπιση των λιπαρών μαλλιών χρησιμοποιώντας απλές σπιτικές θεραπείες. Υπάρχουν διάφορα συστατικά που μπορούν να δράσουν αποτελεσματικά προκειμένου να περιορίσετε τα μαλλιά που είναι ή φαίνονται λιπαρά.

  • Αιθέρια έλαια

Η κατοχή μερικών υγιεινών για τα μαλλιά ελαίων μπορεί να κάνει θαύματα για την ελαχιστοποίηση της συσσώρευσης ελαίου στο τριχωτό της κεφαλής σας.

Μολονότι μπορεί να μοιάζει αντιφατικό να εφαρμόζετε έλαια σε μια προσπάθεια να κάνετε τα μαλλιά λιγότερο λιπαρά, ορισμένα αιθέρια έλαια διασπούν το σμήγμα και καθαρίζουν τους πόρους στο τριχωτό της κεφαλής σας.

Το έλαιο μέντας και το έλαιο τεϊόδεντρου έχει βρεθεί ότι καθαρίζουν σε βάθος τα μαλλιά σας.

Ρίξτε μια ή δύο σταγόνες στα μαλλιά σας μεταξύ των λουσίματων, προσέχοντας να μην εφαρμόζετε αδιάλυτα αιθέρια έλαια απευθείας στο δέρμα σας.

Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε τα αιθέρια έλαια με άλλα συστατικά για να φτιάξετε μια καταπραϋντική μάσκα μαλλιών.

Μπορείτε να βρείτε έλαιο μέντας και έλαιο τεϊόδεντρου στο διαδίκτυο.

  • Μηλόξυδο

Η χρήση μηλόξυδου (ACV) ως περιστασιακή πλύση για τα λιπαρά μαλλιά είναι ανεπίσημα μια επιτυχημένη μέθοδος.

Οι άνθρωποι που το υποστηρίζουν πιστεύουν ότι το μηλόξυδο διασπά τη λιπαρότητα, ενώ παράλληλα αλλάζει το pH των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής σας, καθιστώντας τα λιγότερο επιρρεπή στη συσσώρευση λίπους εξ αρχής.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε αυτή τη θεραπεία:

Συνδυάστε έως και 10 κουταλάκια του γλυκού μηλόξυδο με περίπου 4 λίτρα ζεστό νερό.

Μουλιάστε τα μαλλιά σας στο μείγμα για λίγα λεπτά μετά το λούσιμο με σαμπουάν και conditioner.

Ξεπλύνετε όλο το μηλόξυδο από τα μαλλιά σας όταν τελειώσετε.

Λιπαρά μαλλιά
Λιπαρά μαλλιά
  • Αλόη βέρα

Η χρήση αλόης βέρα απομακρύνει την περίσσεια σμήγματος και μπορεί επίσης να ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής σας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικές σταγόνες καθαρής αλόης βέρα ως leave-in περιποίηση ή να καθαρίσετε τα μαλλιά σας με αλόη ως μέρος της καθημερινής σας περιποίησης.

Γρήγορες λύσεις

Μπορεί να βρίσκεστε μεταξύ των λουσιμάτων με τα μαλλιά σας να φαίνονται λιπαρά.

Ειδικά μετά από μια προπόνηση ή μια ζεστή μέρα, είναι καλό να έχετε μερικές γρήγορες λύσεις για να περιορίσετε στο ελάχιστο την όψη της λιπαρότητας στα μαλλιά σας.

  • Στεγνό σαμπουάν

Το ξηρό σαμπουάν μπορεί να στρώσει και να στεγνώσει τις ρίζες σας απορροφώντας το λάδι. Λάβετε υπόψη ότι η πολύ συχνή χρήση ξηρού σαμπουάν μεταξύ των λούσεων μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του τριχωτού της κεφαλής σας.

Το dry shampoo είναι σε μορφή σπρέι και το εφαρμόζουμε σε στεγνά μαλλιά και μόνο στην ρίζα.

Ανακινείτε το σπρέι καλά πριν την χρήση.

Κάνετε μία χωρίστρα και στη συνέχεια ανασηκώνοντας ελαφρά τα μαλλιά ψεκάζετε από απόσταση 30 εκατοστών μικρή ποσότητα προϊόντος στα μαλλιά με ομοιόμορφο τρόπο.

Με αυτή την τεχνική συνεχίζετε σε όλο το τριχωτό.

Αφήνετε να δράσει 2 λεπτά και βουρτσίζετε τα μαλλιά σας ή χρησιμοποιείτε το πιστολάκι ώστε να απομακρύνετε όλα τα υπολείμματα σκόνης. Αν έχετε μπούκλες, χρησιμοποιείτε τα δάχτυλά σας.

  • Άμυλο καλαμποκιού ή βρεφική πούδρα

Το άμυλο καλαμποκιού και η παιδική πούδρα είναι της ίδιας λογικής με το ξηρό σαμπουάν, απλώς με ένα φυσικό συστατικό.

Μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να εφαρμόσετε ακριβώς τη σωστή ποσότητα καλαμποκάλευρου ή παιδικής πούδρας στα μαλλιά σας.

Και τα δύο αυτά συστατικά μπορούν να στεγνώσουν το τριχωτό της κεφαλής σας γρήγορα, οπότε χρησιμοποιήστε μόνο μια μικρή ποσότητα στην κορυφή του κεφαλιού σας ως έναν τρόπο για να κάνετε τις λιπαρές ρίζες λιγότερο εμφανείς.

  • Φύλλα που απορροφούν το λάδι

Τα απορροφητικά φύλλα χρησιμοποιούνται συνήθως για την απορρόφηση της περίσσειας της λιπαρότητας από το δέρμα του προσώπου σας.

Αν είστε σε δύσκολη θέση, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να απορροφήσετε γρήγορα το λάδι από τα μαλλιά σας.

Επικεντρωθείτε στις ρίζες των μαλλιών σας και στο τριχωτό της κεφαλής σας για να απαλλαγείτε από κάποιο μέρος του λαδιού.

Λιπαρά μαλλιά
Λιπαρά μαλλιά

Συμβουλές σχετικά με την καθημερινότητα

Μερικές φορές, η απλή αλλαγή των συνηθειών περιποίησης μπορεί να μειώσει την ποσότητα του λαδιού στα μαλλιά σας.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων λιπαρότητας στα μαλλιά σας.

Χρησιμοποιήστε παιδικό σαμπουάν

Αν δεν είστε έτοιμοι να επενδύσετε σε ένα εξειδικευμένο σαμπουάν που προορίζεται για τη μείωση της λιπαρότητας, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα απαλό σαμπουάν που είναι φτιαγμένο για το ευαίσθητο τριχωτό της κεφαλής των μωρών και των νηπίων.

Τα συστατικά σε αυτά τα προϊόντα θα πρέπει να διαλύουν τη λιπαρότητα στο κεφάλι σας χωρίς να προκαλούν το τριχωτό της κεφαλής σας να παράγει επιπλέον σμήγμα.

Λούστε τα μαλλιά σας πιο συχνά (ή λιγότερο συχνά)

Αυτό θα χρειαστεί να κάνετε μερικές δοκιμές για να το καταλάβετε, αλλά αν διαπιστώνετε ότι η χαίτη σας βαραίνει συχνά από την υπερβολική λιπαρότητα, οι πιθανότητες είναι ότι πρέπει να αλλάξετε το πρόγραμμα περιποίησης των μαλλιών σας.

Δοκιμάστε να περάσετε μία ή δύο ημέρες μεταξύ των λουσιμάτων, αν συνηθίζετε να λούζεστε κάθε μέρα, και δείτε αν αυτό κάνει τη διαφορά.

Αν λούζετε τα μαλλιά σας μόνο δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα ή περιμένετε να τα πλύνετε μετά από μια έντονη προπόνηση ή μια υγρή μέρα, δοκιμάστε να τα λούζετε πιο συχνά.

Παραλείψτε το βούρτσισμα μεταξύ των λούσεων

Κάθε φορά που βουρτσίζετε τα μαλλιά σας, παρασύρετε το σμήγμα και τον ιδρώτα από το τριχωτό της κεφαλής σας προς τα μέσα στους θύλακες των τριχών σας.

Όταν κατανέμετε το έλαιο σε όλο το μήκος των μαλλιών σας, το τριχωτό της κεφαλής σας παράγει περισσότερο.

Βουρτσίστε τα μαλλιά σας λιγότερο για να περιορίσετε στο ελάχιστο το πρόβλημα με τη λιπαρότητα.

Ξεχάστε το ισιωτικό

Παρομοίως με το βούρτσισμα των μαλλιών σας, το ίσιωμα των μαλλιών σας μετακινεί το λάδι σε όλη την επιφάνεια των μαλλιών σας.

Τα ισιωτικά μαλλιών και άλλα ζεστά εργαλεία για τα μαλλιά εφαρμόζουν επίσης θερμότητα κοντά στη ρίζα των μαλλιών σας, γεγονός που μπορεί να ενεργοποιήσει τους ιδρωτοποιούς αδένες σας.

Αλλάξτε τις μαξιλαροθήκες σας

Θυμηθείτε να πλένετε συχνά τις μαξιλαροθήκες σας. Μια φορά την εβδομάδα αποτελεί έναν σωστό κανόνα.

Διαφορετικά, κάθε φορά που πέφτετε για ύπνο, ξαπλώνετε μέσα στο λάδι και τον ιδρώτα που συσσωρεύεται στα μαλλιά σας από την προηγούμενη μέρα.

Μπορείτε να ξυπνήσετε με καθαρό το κεφάλι, φροντίζοντας οι μαξιλαροθήκες σας να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρές.

Το συμπέρασμα

Ορισμένοι τύποι μαλλιών είναι πιο επιρρεπείς στη συσσώρευση λιπαρότητας από άλλους.

Αλλά υπάρχουν πολλές σπιτικές θεραπείες, προϊόντα περιποίησης μαλλιών και αλλαγές στη ρουτίνα της περιποίησης που μπορείτε να εφαρμόσετε για να μειώσετε το πόσο λιπαρά φαίνονται τα μαλλιά σας.

Οι πιθανότητες είναι ότι, ακόμη και αν νιώθετε ότι έχετε δοκιμάσει τα πάντα, υπάρχουν ένα ή δύο κόλπα που δεν γνωρίζετε.

Θυμηθείτε, το λάδι είναι απλώς μέρος του τρόπου με τον οποίο το σώμα σας προστατεύει το τριχωτό της κεφαλής σας και δεν υπάρχει τίποτα το βρώμικο ή το κακό σε μια μικρή συσσώρευση λαδιού στα μαλλιά σας.

Αν σας ανησυχεί το πόσο ιδρώνετε ή αν το τριχωτό της κεφαλής σας ερεθίζεται συχνά, μιλήστε με έναν δερματολόγο για μερικές συμβουλές από ειδικό.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Σχετικά άρθρα