Πώς θα καταλάβετε αν είστε στις γόνιμες ημέρες σας; 7 συμπτώματα της ωορρηξίας

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
10 Λεπτά

Παρότι ο εμμηνορροϊκός κύκλος συνδέεται συνήθως με την περίοδο μιας γυναίκας, αυτός περιλαμβάνει επίσης την ωορρηξία (το παράθυρο μερικών ημερών στο οποίο είναι πιο πιθανό να μείνετε έγκυος), η οποία συνοδεύεται από το δικό της πλήθος συμπτωμάτων τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τις καθημερινές σας δραστηριότητες ή το σχεδιασμό της σύλληψης.

Ορισμένες γυναίκες μπορεί να αναζητήσουν ένα σετ πρόβλεψης ωορρηξίας για να αυξήσουν τις πιθανότητες να μείνουν έγκυες, ενώ άλλες ίσως θέλουν να γνωρίζουν πότε να περιμένουν κράμπες ή άλλα συμπτώματα.

Πότε αρχίζει η ωορρηξία και ποια σημάδια υποδηλώνουν τις ημέρες που είστε πιο γόνιμες; Ακολουθούν τα συμπτώματα που σύμφωνα με τους ειδικούς μπορείτε να περιμένετε.

Τι είναι η ωορρηξία;

Η ωορρηξία συντελείται όταν ένα ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη. Σε έναν κανονικό εμμηνορροϊκό κύκλο, αυτό συμβαίνει συνήθως δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της περιόδου σας.

Η ωορρηξία σηματοδοτεί το τέλος της ωοθυλακικής φάσης – η οποία χαρακτηρίζεται από την αποβολή του βλεννογόνου της μήτρας και την εμμηνορροϊκή αιμορραγία. Συμβαίνει ακριβώς πριν από την ωχρινική φάση, κατά την οποία η επένδυση της μήτρας πυκνώνει και πάλι.

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος επικεντρώνεται γύρω από την ωορρηξία ενός ωαρίου στη σάλπιγγα, η οποία συνδέει την ωοθήκη με τη μήτρα. Εάν ένα ωάριο γονιμοποιηθεί από το σπέρμα, μπορεί να εξελιχθεί σταδιακά σε έμβρυο κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, παίρνοντας το δρόμο του προς τη μήτρα, όπου μπορεί στη συνέχεια να εμφυτευτεί και να εξελιχθεί σε εγκυμοσύνη.

Πώς θα καταλάβετε αν είστε στις γόνιμες ημέρες σας; 7 συμπτώματα της ωορρηξίας
Πώς θα καταλάβετε αν είστε στις γόνιμες ημέρες σας; 7 συμπτώματα της ωορρηξίας

Εάν το ωάριο που απελευθερώθηκε από τις ωοθήκες δεν οδηγήσει σε εγκυμοσύνη, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη (τύποι στεροειδών ορμονών που είναι υπεύθυνοι για τη ρύθμιση της αναπαραγωγής) που προέρχονται από την ωοθήκη όπου απελευθερώθηκε το ωάριο πέφτουν κατακόρυφα και το τοίχωμα της μήτρας καταστρέφεται και αποβάλλεται, οδηγώντας στην περίοδο.

Αν και η ωορρηξία συμβαίνει στη μέση του εμμηνορροϊκού κύκλου, ο ακριβής προσδιορισμός της ημέρας μπορεί να είναι δύσκολος, ειδικά αν μια γυναίκα έχει ακανόνιστο εμμηνορροϊκό κύκλο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έως και το 35% των γυναικών έχουν ακανόνιστο κύκλο που δεν διαρκεί τον κλασικό μέσο όρο των 28 έως 30 ημερών (αν και υπάρχουν ειδικοί που σημειώνουν ότι ένας φυσιολογικός κύκλος μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 21 και 35 ημερών).

Πότε πραγματοποιείται η ωορρηξία;

Ακόμα και αν δεν έχετε τακτικό κύκλο, μπορείτε να προσδιορίσετε πότε συμβαίνει η ωορρηξία παρακολουθώντας την ημέρα που αρχίζει η περίοδός σας.

Θεωρητικά σε έναν κύκλο 28 ημερών, η ωορρηξία συμβαίνει περίπου στη μέση του κύκλου. Για τις περιπτώσεις γυναικών που δεν έχουν κύκλο 28 ημερών, μπορούμε να εκτιμήσουμε την ημερομηνία ωορρηξίας εκ των υστέρων, επειδή γνωρίζουμε ότι η ωχρινική φάση -η φάση μετά την ωορρηξία- είναι περίπου 10 έως 14 ημέρες. Έτσι, αν έχετε κύκλο 35 ημερών, μπορεί να υπολογιστεί ότι είχατε ωορρηξία περίπου την 20ή με 25η ημέρα, αλλά όλα αυτά γίνονται εκ των υστέρων.

Αυτό δεν είναι και πολύ χρήσιμο για τις γυναίκες που πιθανόν προσπαθούν να συλλάβουν και έχουν εμμηνορροϊκούς κύκλους που ποικίλλουν από μήνα σε μήνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να είναι αδύνατο να προβλέψουμε πότε λαμβάνει χώρα η ωορρηξία. Ωστόσο, πέρα από το να βασίζεστε στο μοντέλο της εμμήνου ρύσεως για να προβλέψετε πότε θα γίνει η ωορρηξία, υπάρχουν επίσης σωματικά σημεία και συμπτώματα που μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό του πότε έχετε ωορρηξία.

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα της ωορρηξίας;

Τα ακόλουθα φυσικά συμπτώματα υποδηλώνουν ότι έχετε ωορρηξία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

  • Αλλαγές στην τραχηλική βλέννα

Ορισμένες γυναίκες παρουσιάζουν αύξηση της τραχηλικής βλέννας, ενός υδαρού εκκρίματος, κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Η αυξημένη τραχηλική βλέννα είναι σημάδι ότι τα οιστρογόνα ανεβαίνουν πριν από την ωορρηξία.

Πράγματι, αναφορές για αύξηση του τραχηλικού υγρού έχουν επιβεβαιωθεί μέσω υπερήχων. Η τραχηλική βλέννα ποικίλλει κατά τη διάρκεια του κύκλου, αλλά στο αποκορύφωμά της συχνά γίνεται αντιληπτή ως υγρασία στο εσώρουχό σας, με το έκκριμα να εμφανίζεται παχύρρευστο, κρεμώδες ή ακόμη και να μοιάζει με ωμό ασπράδι αυγού.

  • Αύξηση της βασικής θερμοκρασίας σώματος

Ως βασική θερμοκρασία σώματος ορίζεται η “χαμηλότερη θερμοκρασία του σώματος σε ηρεμία”. Η βασική θερμοκρασία του σώματός σας αυξάνεται κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, αν και μόνο κατά μισό βαθμό ή και λιγότερο. Εάν αυτή η υψηλότερη θερμοκρασία παραμείνει σταθερή για τρεις ή περισσότερες ημέρες, θα μπορούσε να σηματοδοτεί την ωορρηξία. Μπορείτε να παρακολουθείτε τις καθημερινές αλλαγές για να προσδιορίσετε την ωορρηξία χρησιμοποιώντας ένα ειδικό βασικό θερμόμετρο σώματος που μετρά τη θερμοκρασία σας με μεγάλη ακρίβεια.

  • Πυελικές κράμπες (Mittelschmerz)

Ορισμένες γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν κράμπες στην πυελική χώρα, ιδίως στην πλευρά της ωοθήκης στην οποία συμβαίνει η ωορρηξία. Όταν το ωάριο βγαίνει από το γεμάτο με υγρό ωοθυλάκιο, τότε μιλάμε για ωορρηξία. Το γεγονός αυτό μπορεί να γίνει αισθητό ως μια έντονη κράμπα στη μία πλευρά της κάτω κοιλιακής χώρας ή της λεκάνης, που ονομάζεται mittelschmerz (γερμανικά για τον πόνο στη μέση).

Μια μικρή μελέτη σε περίπου 50 γυναίκες διαπίστωσε ότι το αναφερόμενο mittelschmerz εμφανίστηκε στην ίδια πλευρά με την επαληθευμένη ρήξη ωοθυλακίου, δηλαδή όταν η ωοθήκη έχει απελευθερώσει το ωάριο, στο 86% των συμμετεχουσών, πράγμα που σημαίνει ότι αυτός ο πόνος μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι η ωορρηξία συμβαίνει ή έχει συμβεί πρόσφατα.

  • Ευαισθησία στο στήθος

Η ευαισθησία του στήθους έχει καταγραφεί ως πιθανό σημάδι ωορρηξίας. Αυτό οφείλεται στην αύξηση της προγεστερόνης που παρατηρείται μετά την ωορρηξία.

  • Διόγκωση του αιδοίου

Μια άλλη αναφερόμενη παρενέργεια -και πάλι λόγω της προγεστερόνης- είναι η διόγκωση του αιδοίου, η οποία παρατηρείται στο εξωτερικό των γεννητικών οργάνων. Μπορεί να είναι χρήσιμο ως δευτερεύον στοιχείο για την εκτίμηση της ωορρηξίας, σε συνδυασμό με την παρακολούθηση της τραχηλικής βλέννας και της βασικής θερμοκρασίας του σώματος, σύμφωνα με την έρευνα.

  • Πόνος στην πλάτη

Η αύξηση της προγεστερόνης μετά την ωορρηξία μπορεί να έχει χαλαρωτική επίδραση στο σώμα. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού, ορισμένες γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν χαλαρότητα των συνδέσμων – οσφυαλγία λόγω μετατόπισης της σπονδυλικής στήλης – γι’ αυτό και ο οσφυαλγία είναι ένα συναφές σύμπτωμα της ωορρηξίας.

  • Αντίληψη των όμορφων και ελκυστικών χαρακτηριστικών του προσώπου

Η έρευνα έχει διαπιστώσει μια ιδιόμορφη αλλαγή στο σώμα – την αντίληψη της ελκυστικότητας του προσώπου μετά την ωορρηξία. Μια μελέτη χρησιμοποίησε φωτογραφίες 48 γυναικείων προσώπων, μερικές από τις οποίες τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης (πριν από την ωορρηξία) και άλλες κατά την ωχρινική φάση (μετά την ωορρηξία), και ζήτησε από 130 άνδρες και 131 γυναίκες να επιλέξουν ποιες φωτογραφίες θεωρούν πιο ελκυστικές. Πάνω από το 50% των ερωτηθέντων σημείωσαν ότι εκείνες που τραβήχτηκαν αμέσως μετά την ωορρηξία ήταν πιο ελκυστικές, και ενώ δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν ακριβώς ποια “ορατά στοιχεία” εμφανίζονταν σε συνδυασμό με την ωορρηξία, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την ύπαρξή τους.

Πότε θα έχω ωορρηξία; Πώς μπορώ να προβλέψω την ωορρηξία;

Υπάρχουν αρκετοί αξιόπιστοι προγνωστικοί δείκτες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο σπίτι για να μάθετε πώς να προσδιορίζετε πότε θα έχετε ωορρηξία.

Παρακολούθηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος: Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορείτε να παρακολουθείτε καθημερινά τις αλλαγές στη βασική θερμοκρασία του σώματός σας για να προσδιορίσετε αν έχετε ωορρηξία, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό βασικό θερμόμετρο σώματος που μετρά τη θερμοκρασία με μεγάλη ακρίβεια. Παρακολουθώντας τη βασική θερμοκρασία του σώματός σας την ίδια ώρα καθημερινά για αρκετούς μήνες, μπορείτε να παρατηρήσετε συγκεκριμένα μοντέλα στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας σας και να προσδιορίσετε πότε συνήθως έχετε ωορρηξία.

Καταγραφή της περιόδου: Απλά καταγράψτε τις ημέρες που αρχίζει και τελειώνει η περίοδός σας για αρκετούς συνεχόμενους μήνες. Εάν έχετε φυσιολογικούς εμμηνορροϊκούς κύκλους, μπορείτε να προσδιορίσετε τον εκτιμώμενο χρόνο ωορρηξίας περίπου 14 ημέρες μετά το τέλος κάθε περιόδου.

Κιτ πρόβλεψης ωορρηξίας: Τα κιτ πρόβλεψης ωορρηξίας που διατίθενται στα περισσότερα φαρμακεία, και τα οποία διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή, μετρούν τα επίπεδα της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) σε ένα δείγμα ούρων. Η ωορρηξία συνήθως συμβαίνει εντός 12 ωρών από την κορύφωση της LH περίπου την 14η ημέρα του εμμηνορροϊκού σας κύκλου (εάν έχετε εμμηνορροϊκό κύκλο 28 ημερών). Καθώς καταγράφετε τον κύκλο σας, χρησιμοποιήστε αυτό το σετ γύρω στην 14η ημέρα για να μετρήσετε το επίπεδο της LH. Οι συγκεντρώσεις της LH παραμένουν συνήθως αυξημένες για 14 έως 27 ώρες.

Ένα μόνιτορ γονιμότητας: μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις ημέρες υψηλής και μέγιστης γονιμότητας εντός του εμμηνορροϊκού σας κύκλου, μετρώντας τις αλλαγές στα επίπεδα της LH και των οιστρογόνων. Ορισμένα μόνιτορ αποθηκεύουν επίσης πληροφορίες προηγούμενων κύκλων για να παρέχουν πιο σύνθετες ενδείξεις γονιμότητας.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.