Γυναίκα – Πόνος κατά την ούρηση. Ποιοι είναι η πιθανοί λόγοι

Όταν η ούρηση συνοδεύεται από κάψιμο, τσούξιμο ή άλλου είδους πόνο ή δυσφορία, τότε αυτό είναι ένα αρκετά ξεκάθαρο σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν δυσουρία, ή επώδυνη ούρηση, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Ο πόνος κατά την ούρηση αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι ασθενείς επισκέπτονται τον ουρολόγο.

Η επώδυνη ούρηση θα μπορούσε να είναι σημάδι μιας σειράς λοιμώξεων, μερικές από τις οποίες απαιτούν θεραπεία. Ακολουθούν μερικά πράγματα που θα εξετάσει ο γιατρός σας και που μπορεί να προκαλούν την επώδυνη ούρηση, καθώς και τρόποι για να την μετριάσετε ή να την καταπολεμήσετε οριστικά.

Γυναίκα - Πόνος κατά την ούρηση. Ποιοι είναι η πιθανοί λόγοι

Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος – Πόνος κατά την ούρηση

Οποιοσδήποτε μπορεί να πάθει ουρολοίμωξη, αλλά αυτή η λοίμωξη είναι συχνή στις γυναίκες – και ως γνωστόν ευθύνεται για τον πόνο κατά την ούρηση. Περίπου το 80% των περιπτώσεων της επώδυνης ούρησης είναι ουρολοίμωξη.

Η λοίμωξη εμφανίζεται όταν βακτήρια εισέρχονται στην ουρήθρα (ο σωλήνας μέσω του οποίου τα ούρα εξέρχονται από το σώμα σας) και στη συνέχεια στην ουροδόχο κύστη. Η βακτηριακή υπερανάπτυξη καθιστά τα ούρα όξινα. Όταν βγαίνουν από την ουρήθρα, δημιουργείται η αίσθηση καψίματος.

Εκτός από την επώδυνη ούρηση, μια ουρολοίμωξη μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα όπως συχνή και έντονη ανάγκη για ούρηση (παρά το γεγονός ότι παράγετε μόνο μια μικρή ποσότητα ούρων κάθε φορά), θολά ούρα ή ούρα που μυρίζουν ιδιαίτερα άσχημα.

Τα αντιβιοτικά είναι η συνήθης θεραπεία για τις ουρολοιμώξεις, αλλά αν τα συμπτώματά σας είναι ήπια, ενδέχεται να είστε σε θέση να τη γλιτώσετε με την κατανάλωση πολλών επιπλέον υγρών (συνιστάται το νερό), τη λήψη ενός παυσίπονου ή τη χρήση ενός θερμαντικού μαξιλαριού.

Μπορεί επίσης να αναρωτιέστε αν ο πόνος κατά την ούρηση σημαίνει ότι έχετε μια μόλυνση από μύκητες. Μια υπερανάπτυξη μυκήτων στον κόλπο, συνήθως προκαλεί περισσότερο ένα σταθερό αίσθημα καύσου σε αντίθεση με τον πόνο που προκαλείται μόνο κατά την ούρηση.

Σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις

Όταν πονάτε κατά την ούρηση και δεν πρόκειται για ουρολοίμωξη, συνήθως πρόκειται για σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Οι περισσότερες γυναίκες θεωρούν πάντα ότι πρόκειται για ουρολοίμωξη και δεν σκέφτονται ότι θα μπορούσε να είναι ΣΜΝ. Πρόκειται για μια συνηθισμένη αλλά επικίνδυνη εικασία, επειδή δεν θα πρέπει να καθυστερήσετε τη θεραπεία των ΣΜΝ -ή την ανακούφιση από τον πόνο στην ούρηση, για το θέμα αυτό.

Τα χλαμύδια, η γονόρροια, η τριχομονάδα και ο έρπης των γεννητικών οργάνων μπορούν να προκαλέσουν πόνο στην ούρηση. Άλλα σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να έχετε κάποιο ΣΜΝ είναι τα εξής:

  • Κνησμός (φαγούρα)
  • Αλλαγές στις συνήθεις κολπικές σας εκκρίσεις
  • Φουσκάλες ή πληγές στον κόλπο ή το αιδοίο σας

Οι εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στο ιατρείο ή στο σπίτι μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε την αιτία των συμπτωμάτων σας. Η θεραπεία εξαρτάται από τη συγκεκριμένη λοίμωξη, αλλά ο γιατρός σας μπορεί να σας καθοδηγήσει προς τη σωστή επιλογή, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει αντιβιοτικά ή αντιιικά φάρμακα.

Κυστίτιδα

Η κυστίτιδα, είναι ή φλεγμονή της ουροδόχου κύστης. Σε πολλές περιπτώσεις, αλλά όχι σε όλες, η κυστίτιδα προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη.

Πολλοί ερεθιστικοί παράγοντες μπορούν να διαταράξουν την εσωτερική επένδυση της ουροδόχου κύστης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και, τελικά, σε πόνο κατά την ούρηση. Η αντιμετώπιση της κυστίτιδας μπορεί να απαιτεί ορισμένα φάρμακα και θεραπείες, όπως χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία για καρκινοπαθείς ή αντιβιοτικά που συνταγογραφούνται για έως και 14 ημέρες.

Εάν η αιτία της φλεγμονής της ουροδόχου κύστης και της επώδυνης ούρησης είναι κάποιο συγκεκριμένο προϊόν, η λύση είναι απλή: Αποφύγετε τον ερεθιστικό παράγοντα. Εάν η κυστίτιδα είναι αποτέλεσμα της ιατρικής θεραπείας στην οποία υποβάλλεστε, θα πρέπει να συζητήσετε τις επιλογές για τη διαχείριση αυτής της παρενέργειας με τον γιατρό σας.

Για ορισμένους ανθρώπους, η φλεγμονή της ουροδόχου κύστης είναι μακροχρόνια και δύσκολα αντιμετωπίσιμη. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται διάμεση κυστίτιδα – γνωστή και ως σύνδρομο επώδυνης ουροδόχου κύστης. Οι άνθρωποι με διάμεση κυστίτιδα μπορεί να πονάνε επειδή η ουροδόχος κύστη απλώς γεμίζει με ούρα (πράγμα που σημαίνει ότι η ούρηση συνήθως προσφέρει ανακούφιση). Ωστόσο, ορισμένα άτομα που πάσχουν από την εν λόγω πάθηση μπορεί επίσης να εμφανίζουν συχνά χρόνιο πυελικό πόνο και πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ. Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων μπορεί επίσης να χρειαστούν διάφορες θεραπείες, όπως φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία και νευρική διέγερση.

Λοίμωξη των νεφρών

Εάν πονάτε όταν κατουράτε και έχετε αίμα στα ούρα σας και πόνο στην πλάτη, η ουρολοίμωξη μπορεί να έχει επιδεινωθεί και να έχει προχωρήσει στους νεφρούς. Οι λοιμώξεις των νεφρών -που για την ακρίβεια ονομάζονται πυελονεφρίτιδα- εκδηλώνονται όταν μια ουρολοίμωξη ταξιδεύει σε ένα ή και τα δύο από αυτά τα όργανα που φιλτράρουν το αίμα. Αυτή η κατάσταση είναι πιο σοβαρή. Άλλα συμπτώματα μιας λοίμωξης των νεφρών είναι ο πυρετός, το ρίγος και ο κοιλιακός πόνος.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μια λοίμωξη των νεφρών μπορεί να σας οδηγήσει στο νοσοκομείο. Μπορεί να επεκταθεί στην κυκλοφορία του αίματος, κάτι που είναι αρκετά επικίνδυνο. Σε αυτό το στάδιο, μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτείτε και να λάβετε υγρά με ορό.

Ο γιατρός σας θα χρειαστεί πιθανότατα δείγμα ούρων για να διαγνώσει αν πάσχετε από νεφρική λοίμωξη. Τα αντιβιοτικά είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας και τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν να βελτιώνονται μετά από λίγες ημέρες λήψης των φαρμάκων.

Πέτρες στα νεφρά ή στην ουροδόχο κύστη

Όταν τα ανόργανα άλατα στα ούρα ενώνονται και κρυσταλλώνονται, τα κομμάτια που προκύπτουν ονομάζονται πέτρες και μπορούν να εγκατασταθούν στα νεφρά ή την ουροδόχο κύστη σας. Σε κάθε περίπτωση, είναι δυνατόν οι πέτρες να μην προκαλούν συμπτώματα και να απομακρύνονται απαρατήρητες όταν κατουράτε. Αν όμως μια πέτρα στην ουροδόχο κύστη ερεθίσει την επένδυση της ουροδόχου κύστης ή μια πέτρα στα νεφρά εγκατασταθεί σε λάθος σημείο, η ροή των ούρων μπορεί να εμποδιστεί και ο πόνος μπορεί να γίνει αρκετά έντονος, τόσο κατά την ούρηση όσο και σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή.

Εάν ο γιατρός σας διαπιστώσει ότι έχετε πέτρες στα νεφρά ή στην ουροδόχο κύστη, πιθανότατα θα σας συστήσει να πίνετε πολύ νερό ωστε να ξεπλύνετε τις πέτρες. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες πέτρες που προκαλούν συμπτωματολογία μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν χειρουργικά.

Βακτηριακή κολπίτιδα

Είναι η πιο συχνή κολπική λοίμωξη σε γυναίκες ηλικίας 15 έως 44 ετών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), αλλά κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πώς ή γιατί μερικές γυναίκες παθαίνουν βακτηριακή κολπίτιδα. Η λοίμωξη είναι πιο συχνή σε σεξουαλικά ενεργές γυναίκες σε σχέση με εκείνες που δεν έχουν κάνει ποτέ κολπικό σεξ και έχει να κάνει με μια ανισορροπία μεταξύ των υγιών και των επιβλαβών βακτηρίων που φυσιολογικά βρίσκονται στον κόλπο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σεξουαλική επαφή με νέο σύντροφο ή με πολλούς συντρόφους φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να αναπτύξει βακτηριακή κολπίτιδα, όπως και οι πλύσεις της ευαίσθητης περιοχής με ντους. Εάν έχετε βακτηριακή κολπίτιδα, ενδέχεται να πονάτε όταν κατουράτε, το αιδοίο και ο κόλπος σας μπορεί να έχουν φαγούρα και το έκκριμά σας μπορεί να δείχνει λεπτόρρευστο και λευκό ή γκριζωπό. Ορισμένες γυναίκες με βακτηριακή κολπίτιδα παρατηρούν επίσης έντονη κολπική οσμή, ιδίως μετά το σεξ.

Η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο προσβολής από ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, επομένως καλό είναι να τεθεί η διάγνωση και να αντιμετωπιστεί (συνήθως με αντιβιοτικά), ακόμη και αν τα συμπτώματά σας είναι πιο ήπια.

Τραυματισμοί του κόλπου

Αν δεν λιπαίνεστε αρκετά όταν κάνετε διεισδυτικό σεξ, μπορεί να υποστείτε μικρές εκδορές που προκαλούν πόνο κατά την ούρηση.

Είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε εκδορές και μικροτραυματισμούς στον κόλπο καθώς και επώδυνη ούρηση αν έχετε περάσει το ορόσημο που είναι γνωστό ως εμμηνόπαυση. Οι ορμονικές αλλαγές που επιφέρει η εμμηνόπαυση είναι δυνατόν να λεπτύνουν τα κολπικά τοιχώματα και το δέρμα του αιδοίου σας, γεγονός που από μόνο του μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά την ούρηση – για να μην αναφέρουμε πως καθιστά πιο πιθανό το ενδεχόμενο να εμφανίσετε μικρές αμυχές και εκδορές κατά τη διάρκεια του σεξ.

Μελλοντικά, ένα καλό λιπαντικό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε αυτού του είδους το κάψιμο κατά την ούρηση. Εάν αυτή είναι η αιτία της δυσφορίας σας, θα πρέπει να περιμένετε λίγο πριν έρθετε ξανά σε επαφή. Μπορεί να πονάτε με την ούρηση μέχρι να επουλωθεί αυτή η περιοχή.

Painful Urination https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2004/0101/p149.html

What Causes Painful Urination? https://www.healthline.com/health/urination-painful

Is That Burning Sensation a Urinary Tract Infection? https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/urinary-tract-infections/is-that-burning-sensation-a-urinary-tract-infection

Dysuria https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK549918/

Share to...