Ποια είναι η πιο καλή ενυδατική κρέμα για το ξηρό δέρμα σας; Να τι πρέπει να αναζητήσετε και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Οι άνθρωποι που έχουν ξηρό δέρμα, αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα. Επιθυμείτε να παραμείνετε υγιείς, γι’ αυτό πλένετε συχνά τα χέρια σας και χρησιμοποιείτε απολυμαντικό όταν βρίσκεστε σε δύσκολη θέση.

Όμως, ιδιαίτερα όταν ο καιρός είναι κρύος, ακόμη και η στοιχειώδης υγιεινή μπορεί να κάνει το δέρμα σας να σφίγγει, να φαγουρίζει και να είναι δυσάρεστα ξηρό.

Το μυστικό; Η επιλογή της σωστής ενυδατικής κρέμας για το ξηρό δέρμα σας και η τήρηση ορισμένων συμβουλών που υποστηρίζονται από δερματολόγους για να διατηρείτε το δέρμα σας καθαρό και ενυδατωμένο.

Αλλά με ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ προϊόντα περιποίησης του δέρματος διαθέσιμα – όλα υπόσχονται το “καλύτερο δέρμα που είχατε ποτέ” – ποια ενυδατική κρέμα είναι κατάλληλη για το ξηρό σας δέρμα;

Ποια είναι η πιο καλή ενυδατική κρέμα για το ξηρό δέρμα σας;
Ποια είναι η πιο καλή ενυδατική κρέμα για το ξηρό δέρμα σας;

Γιατί μια καλή ενυδατική κρέμα έχει σημασία για το ξηρό δέρμα

Η κορυφαία αποστολή της ενυδατικής σας κρέμας είναι να ενυδατώνει το φράγμα υγρασίας του δέρματός σας.

Τι είναι αυτό;

Ο δερματικός φραγμός είναι το εξωτερικό στρώμα του δέρματός σας. Παρέχει ένα είδος θωράκισης που προστατεύει τα κύτταρα που βρίσκονται κάτω από αυτό από τη φθορά.

Ο κρύος καιρός, τα σκληρά σαπούνια, η υπερβολική απολέπιση και πολλά άλλα μπορούν να βλάψουν αυτό το σκληρό εξωτερικό κέλυφος, με αποτέλεσμα το δέρμα σας να είναι ξηρό, να ξεφλουδίζει ή να προκαλεί φαγούρα.

Επιλέγοντας τις σωστές ενυδατικές κρέμες για το ξηρό δέρμα σας

Η χρήση της σωστής ενυδατικής κρέμας μπορεί να διατηρήσει το δέρμα σας υγιές, ενυδατώνοντας αυτό το τόσο σημαντικό στρώμα θωράκισης.

Τι κάνει κάποιες ενυδατικές κρέμες για ξηρό δέρμα καλύτερες από άλλες; Ας δούμε πώς μπορείτε να επιλέξετε μια αποτελεσματική ενυδατική κρέμα για το ξηρό δέρμα σας.

1. Επιλέξτε κρέμα για το σώμα σας

Το ξηρό δέρμα στο σώμα σας θα επωφεληθεί από μια ενυδατική κρέμα. Όχι λοσιόν. Υπάρχει διαφορά.

Οτιδήποτε ενυδατώνει την επιδερμίδα σας θεωρείται ενυδατική κρέμα. Αλλά τα προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως “λοσιόν” περιέχουν περισσότερο νερό και περισσότερη αλκοόλη από τις κρέμες. Έτσι, οι λοσιόν είναι πιο πιθανό να ξηράνουν το δέρμα σας.

Για το πρόσωπό σας, η λοσιόν είναι μια καλή επιλογή. Περισσότερα για αυτό σε λίγο.

2. Προσπεράστε τα αρώματα

Καλύτερα να προτιμάτε προϊόντα χωρίς άρωμα και χωρίς φυτικά συστατικά, ειδικά αν έχετε ξηρό, ευαίσθητο δέρμα ή οποιαδήποτε αλλεργία.

Τα αρώματα και τα φυτικά συστατικά είναι συνηθισμένα αλλεργιογόνα και θα πρέπει να αποφεύγονται, ειδικά αν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο. Όταν εφαρμόζετε ένα αρωματικό προϊόν στο δέρμα σας, αυτό τελικά προκαλεί φλεγμονή, επειδή είναι ένα δερματικό αλλεργιογόνο. Και η φλεγμονή οδηγεί σε ξεφλούδισμα και φαγούρα.

Ποια είναι η πιο καλή ενυδατική κρέμα για το ξηρό δέρμα σας;
Ποια είναι η πιο καλή ενυδατική κρέμα για το ξηρό δέρμα σας;

Τα φυτικής προέλευσης, ” πλήρως φυσικά ” και ” βιολογικά ” φυτικά συστατικά θεωρούνται ότι είναι καλύτερα για το δέρμα σας, επειδή βρίσκονται στη φύση. Αλλά το ίδιο ισχύει και για τον δηλητηριώδη κισσό. Το άρωμα είναι σαν τη ζάχαρη. Όλοι το λαχταράμε, αλλά είναι κακό για το δέρμα μας.

Nα αποφεύγετε τα αρώματα και τα φυτικά συστατικά στα προϊόντα περιποίησης του δέρματός σας, μεταξύ άλλων:

 • Μείγμα αρωμάτων.
 • Βάλσαμο του Περού.
 • Κινναμάλη.
 • Ευγενόλη ή ισοευγενόλη.
 • Λεβάντα.
 • Λεμόνι ή λιμονένιο.
 • Lime.
 • Έλαια εσπεριδοειδών.
 • Πορτοκάλι.
 • Έλαιο μέντας.
 • Έλαιο τριαντάφυλλου.
 • Έλαιο τεϊόδεντρου.
 • Τοκοφερόλη.
 • Θυμάρι.
 • Ylang-ylang.

Και ακόμη και αν ένα προϊόν χαρακτηρίζεται ως απαλλαγμένο από αρώματα, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαλλαγμένο από αλλεργιογόνα.

Οι άνθρωποι νομίζουν ότι το άρωμα χωρίς άρωμα σημαίνει υποαλλεργικό. Αλλά αν η ενυδατική κρέμα περιέχει οποιοδήποτε από αυτά τα φυτικά προϊόντα, σίγουρα δεν είναι υποαλλεργική.

3. Επιλέξτε τα σωστά συστατικά

Όταν επιλέγετε μια ενυδατική κρέμα, κοιτάξτε πρώτα τον κατάλογο των συστατικών – όχι την τιμή.

Τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας κυμαίνονται σε δραματικές τιμές. Αλλά μια υψηλή τιμή δεν σημαίνει ότι ένα προϊόν θα λειτουργήσει καλύτερα από μια φθηνότερη μορφή του. Το μείγμα των συστατικών θα σας αποκαλύψει πολύ περισσότερα για τη δυνατότητα των προϊόντων περιποίησης του δέρματος να είναι αποτελεσματικά από το να βασίζεστε στην τιμή.

Υπάρχουν μερικές κατηγορίες συστατικών που θέλετε να αναζητήσετε σε μια καλή ενυδατική κρέμα για την αντιμετώπιση του ξηρού, φολιδωτού ή ξεφλουδισμένου δέρματος. Αυτές είναι οι εξής:

 • Ενυδατικοί παράγοντες.
 • Συστατικά για τη φραγή της υγρασίας.
 • Μαλακτικά.

Μια καλή ενυδατική κρέμα θα περιέχει συστατικά και από τις τρεις αυτές κατηγορίες για να ενυδατώνει και να προστατεύει το ξηρό δέρμα.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτά τα συστατικά για το ξηρό δέρμα.

Ενυδατικές ουσίες

Οι ενυδατικοί παράγοντες είναι συστατικά που ενυδατώνουν το δέρμα σας αντλώντας νερό από το δεύτερο στρώμα του δέρματος (χόριο) προς το ανώτερο στρώμα (επιδερμίδα). Σας βοηθούν επίσης να αποβάλλετε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και να χρησιμοποιήσετε το νερό του υγρού αέρα για να ενυδατώσετε την επιδερμίδα.

Οι δημοφιλείς και αποτελεσματικές ενυδατικές ουσίες σε ενυδατικές κρέμες για το ξηρό δέρμα είναι οι ακόλουθες:

 • Υαλουρονικό οξύ.
 • Γαλακτικό οξύ.
 • Ουρία.
 • Σορβιτόλη.

Αποφρακτικοί παράγοντες για την παγίδευση της υγρασίας

Αυτά τα συστατικά λειτουργούν σε συνδυασμό με τις υγραντικές ουσίες. Ενισχύουν σημαντικά το αποτέλεσμα, αποτρέποντας την απώλεια υγρασίας, ώστε το δέρμα σας να παραμένει ενυδατωμένο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ψάξτε για συστατικά όπως:

 • Διμεθικόνη (μια ιδιαίτερα καλή επιλογή για την ενυδάτωση των ξηρών χεριών).
 • Λανολίνη.
 • Πετρολάτη.

Μαλακτικά

Τα μαλακτικά δρουν σαν μπαλώματα από άσφαλτο σε έναν δρόμο με λακκούβες: Γεμίζουν τις ρωγμές που προκαλεί η ξηρότητα, γεγονός που εξομαλύνει και μαλακώνει το δέρμα σας. Τα μαλακτικά μπορούν επίσης να είναι και αποφρακτικά, γι’ αυτό κερδίστε δύο οφέλη επιλέγοντας μια ενυδατική κρέμα με:

 • Ορυκτέλαιο.
 • Παρθένο έλαιο καρύδας
 • Φοινικέλαιο.
 • Καριτέ.

Κεραμίδια

Περίπου η μισή επιδερμίδα σας αποτελείται από φυσικά κεραμίδια. Πρόκειται για λιπίδια που βοηθούν στο κλείδωμα της υγρασίας.

Τα συνθετικά κεραμίδια στην ενυδατική σας κρέμα μπορούν να σας βοηθήσουν να δώσετε στα φυσικά σας κεραμίδια μια ενυδατική τόνωση.

Αναζητήστε αυτά τα κοινά κεραμίδια στην ενυδατική σας κρέμα:

 • Κεραμίδιο 1, ή κεραμίδιο EOS.
 • Κεραμίδιο 3 ή κεραμίδιο NP.
 • Κεραμίδιο 6-ΙΙ, ή κεραμίδιο AP.

Τι θα μπορούσατε να κάνετε για μια καλή ενυδατική κρέμα προσώπου;

Όταν επιλέγετε μια ενυδατική κρέμα προσώπου για το ξηρό δέρμα σας, φροντίστε να αναζητάτε προϊόντα που δεν είναι φαγεσωρογόνα, που σημαίνει ότι δεν προκαλούν ακμή.

Το πρόσωπό σας έχει λεπτότερο δέρμα από το σώμα σας, γεγονός που το καθιστά πιο ευαίσθητο. Μια καλή ενυδατική κρέμα προσώπου πρέπει να είναι λίγο πιο ελαφριά. Ένα τζελ ή μια λοσιόν είναι γενικά καλύτερα για το πρόσωπο, εκτός αν έχετε πολύ ξηρό δέρμα.

Και χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα με δείκτη προστασίας 30 ή υψηλότερο όλο το χρόνο. Ο δείκτης προστασίας SPF σας βοηθά να προστατευτείτε από τις βλαβερές ακτίνες UVA και UVB του ήλιου, κάτι που είναι σημαντικό για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος και για τον περιορισμό των επιπτώσεων της γήρανσης που προκαλεί ο ήλιος.

Εξαιρετικές είναι οι ενυδατικές κρέμες προσώπου που έχουν μέσα έναν ορυκτό δείκτη προστασίας, όπως οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου.

Τα συστατικά αντιγηραντικής φροντίδας του δέρματος, όπως η βιταμίνη C και η ρετινόλη, είναι επίσης καλές προσθήκες στην ενυδατική κρέμα προσώπου σας.

Πώς να διατηρήσετε το ξηρό δέρμα σας ενυδατωμένο

Εντάξει, έχετε τη σωστή ενυδατική κρέμα. Αλλά ο τρόπος που τη χρησιμοποιείτε είναι εξίσου σημαντικός με το ίδιο το προϊόν.

Παραδόξως, χρειάζεται κάτι περισσότερο από το “απλά απλώστε το”.

Κάντε λιγότερα ντους

Μπορεί να σας φαίνεται ακραίο, αλλά είναι προτιμότερο να μην κάνετε το καθημερινό σας ντους αν έχετε ξηρό δέρμα. Προσπαθήστε αντ’ αυτού να πλένεστε κάθε δεύτερη μέρα.

Ο φραγμός του δέρματός σας μπορεί τελικά να αναπτύξει κάποιους μικροερεθισμούς όταν κάνετε ντους πολύ συχνά. Αυτή η ζημιά συσσωρεύεται με την πάροδο ημερών και μηνών. Έτσι, οδηγούμαστε σε ξηρό, σκασμένο δέρμα που είναι πιο πιθανό να εμφανίσει εξανθήματα και δερματικές μολύνσεις.

Το κατεστραμμένο δέρμα γίνεται πιο ευάλωτο σε πιθανά αλλεργιογόνα, ερεθιστικούς παράγοντες και παθογόνα, συμπεριλαμβανομένων ιών και βακτηρίων όπως ο σταφυλόκοκκος.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το υπερβολικό λούσιμο κάνει τα παιδιά με έκζεμα πιο επιρρεπή σε κονδυλώματα και ιογενείς δερματικές λοιμώξεις.

Χαμηλώστε τη θερμοκρασία

Λυπούμαστε για όσους αρέσκονται στον ατμό, αλλά κρατήστε το νερό του ντους σας χλιαρό, όχι καυτό.

Το νερό αφαιρεί από το δέρμα σας τον προστατευτικό του φραγμό – τα φυσικά έλαια που κρατούν τους ερεθιστικούς παράγοντες έξω και την ενυδάτωση μέσα. Και τα καυτά ντους επιδεινώνουν την κατάσταση εξατμίζοντας ακόμα περισσότερη υγρασία από το δέρμα σας.

Παραμείνετε στο μπάνιο μικρό χρονικό διάστημα

Αντί να παραμένετε στην μπανιέρα ή το ντους, το δέρμα σας θα προτιμήσει να κάνετε σύντομο αλλά αποτελεσματικό ντους. Όταν μπορείτε, κάντε σύντομο ντους -μόλις 5 έως 10 λεπτά το πολύ- και επικεντρωθείτε στις “βρώμικες περιοχές”, όπως οι μασχάλες, η βουβωνική χώρα και τα πόδια σας.

Μην σκουπίζετε μέχρι να στεγνώσετε εντελώς

Όταν βγαίνετε από το ντους, περιορίστε το σκούπισμα με πετσέτα στο ελάχιστο.

Μόλις βγείτε από το ντους, στεγνώστε με τα χέρια σας σε σημείο που να μην στάζει νερό, αλλά κρατήστε λίγο νερό στο δέρμα σας. Στη συνέχεια, απλώστε την ενυδατική σας κρέμα μέσα σε τρία λεπτά για να βοηθήσετε να παγιδευτεί η υγρασία.

Ενυδατωθείτε κάθε φορά

Τι νόημα έχει αυτή η ενυδατική κρέμα αν δεν τη χρησιμοποιείτε με συνέπεια; Χρησιμοποιήστε την μετά από κάθε μπάνιο ή ντους για καλύτερα αποτελέσματα.

Μετά το ντους, η ενυδατική σας κρέμα μπορεί να σας βοηθήσει να αποκαταστήσετε τα έλαια που χάνετε όταν πλένεστε και να προστατέψετε το δέρμα σας. Η συνέπεια είναι το κλειδί. Ειδικά αν έχετε ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα, η συνεπής χρήση ενυδατικής κρέμας θα μειώσει τα συμπτώματα, τη συχνότητα των συμπτωμάτων και τις εξάρσεις της νόσου.

Αν η σωστή ενυδατική κρέμα και η ρουτίνα του ντους δεν βοηθούν το ξηρό δέρμα σας, επικοινωνήστε με έναν δερματολόγο.

Share to...