Η παρακολούθηση τηλεόρασης για μεγάλα χρονικά διαστήματα συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θρόμβωσης

Να ένας ακόμη σοβαρός λόγος για να αποφύγετε την καθιστική ζωή.

Οι άνθρωποι που κάθονται και παρακολουθούν τηλεόραση τουλάχιστον 4 ώρες ημερησίως είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν δυνητικά θανατηφόρους θρόμβους αίματος σε σχέση με τους ανθρώπους που παρακολουθούν τηλεόραση για 2½ ώρες ή λιγότερο ημερησίως, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2022 στο European Journal of Preventive Cardiology, εξέτασε πληροφορίες για την υγεία από τρεις προηγουμένως δημοσιευμένες μελέτες 131.421 ενηλίκων ηλικίας 40 ετών και άνω χωρίς ιστορικό φλεβικής θρομβοεμβολής ή φλεβοθρόμβωσης.

Οι συμμετέχοντες δήλωσαν μόνοι τους το χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης και χαρακτηρίστηκαν ως μακροχρόνιοι τηλεθεατές (παρακολουθούσαν τουλάχιστον 4 ώρες ημερησίως) και ως τηλεθεατές που παρακολουθούσαν σπάνια ή λίγο (λιγότερο από 2½ ώρες ημερησίως).

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 5 έως 20 ετών, 964 συμμετέχοντες έπαθαν φλεβική θρομβοεμβολή νόσο.

Η πάθηση αυτή συμπεριλαμβάνει την πνευμονική εμβολή, δηλαδή έναν θρόμβο αίματος στους πνεύμονες, καθώς και την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, δηλαδή έναν θρόμβο αίματος στα πόδια που μπορεί να προκαλέσει πνευμονική εμβολή.

Όσοι δήλωσαν ότι παρακολουθούσαν τηλεόραση 4 ή περισσότερες ώρες την ημέρα είχαν 1,35 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν φλεβική θρομβοεμβολή νόσο σε σχέση με όσους παρακολουθούσαν τηλεόραση κατά μέσο όρο 2½ ώρες την ημέρα, σύμφωνα με τη μελέτη.

“Αν πρόκειται να χαζέψετε τηλεόραση, πρέπει να κάνετε διαλείμματα.

Σηκωθείτε και τεντωθείτε κάθε 30 λεπτά ή χρησιμοποιήστε ένα στατικό ποδήλατο.

Και αποφύγετε να συνδυάζετε την τηλεόραση με ανθυγιεινά σνακ”, δήλωσε ο Setor Kunutsor, MD, του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αν και η μελέτη διαπίστωσε μια σχέση μεταξύ της παρακολούθησης τηλεόρασης και των θρόμβων αίματος, αυτό δεν αποδεικνύει ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης προκαλεί τους θρόμβους αίματος, τόνισαν οι ερευνητές.

Όμως, η συγκεκριμένη σχέση παρατηρήθηκε ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και τη σωματική δραστηριότητα.

“Τα ευρήματα της μελέτης μας έδειξαν επίσης ότι η σωματική δραστηριότητα δεν εξαλείφει τον αυξημένο κίνδυνο θρόμβων αίματος που συνδέεται με την παρατεταμένη παρακολούθηση τηλεόρασης”, δήλωσε ο Kunutsor στην ανακοίνωση.

Σημείωσε ότι οι άνθρωποι παροτρύνονται επίσης να κινούνται κατά τη διάρκεια μακρών αεροπορικών πτήσεων ή μετά από χειρουργική επέμβαση.

“Όταν κάθεστε σε στενόχωρη θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα, το αίμα συγκεντρώνεται στα άκρα σας αντί να κυκλοφορεί, και αυτό μπορεί να προκαλέσει θρόμβους”, είπε.

Οι ερευνητές συνδύασαν τα ευρήματα τριών μελετών και κατέληξαν σε ένα αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που ονομάζεται μετα-ανάλυση.

“Ο συνδυασμός πολλών μελετών σε μια μετα-ανάλυση παρέχει μεγαλύτερο δείγμα και καθιστά τα αποτελέσματα πιο ακριβή και αξιόπιστα από τα ευρήματα μιας μεμονωμένης μελέτης”, δήλωσε ο Kunutsor.

Share to...