Ινοαδένωμα Μαστού: Συμπτώματα, αιτίες

Τα ινοαδενώματα είναι συμπαγή, μη καρκινικά ογκίδια του μαστού που εμφανίζονται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 15 και 35 ετών.

Ένα ινοαδένωμα μαστού μπορεί να έχει συμπαγή, λεία, ελαστική ή σκληρή αίσθηση και έχει σαφώς καθορισμένο σχήμα.

Συνήθως είναι ανώδυνο, μπορεί να το αισθάνεστε σαν μία μπίλια στο στήθος σας, που κινείται εύκολα κάτω από το δέρμα σας όταν το εξετάζετε.

Τα ινοαδενώματα ποικίλλουν σε μέγεθος και μπορούν να διογκωθούν ή να συρρικνωθούν μόνα τους.

Τα ινοαδενώματα συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο συχνών μη καρκινικών (καλοήθων) όγκων του μαστού στις νεαρές γυναίκες.

Η θεραπεία μπορεί να προβλέπει παρακολούθηση για την ανίχνευση αλλαγών στο μέγεθός τους ή στην αίσθηση, βιοψία για την αξιολόγηση του ογκιδίου ή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή του.

Ινοαδένωμα Μαστού, Συμπτώματα

Τα ινοαδενώματα είναι συμπαγή ογκίδια του μαστού που συνήθως είναι:

 • Στρογγυλά με ευδιάκριτα, ομαλά όρια
 • Μετακινούνται εύκολα
 • Συμπαγή ή ελαστικά
 • Ανώδυνα

Μπορεί να έχετε ένα ή πολλά ινοαδενώματα στο ένα ή και στα δύο στήθη.

Πότε να απευθυνθείτε σε γιατρό

Στις υγιείς γυναίκες, ο φυσιολογικός ιστός του μαστού συχνά εμφανίζεται ανώμαλος. Κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας εάν:

 • Εντοπίσετε ένα νέο εξόγκωμα στο στήθος
 • Παρατηρήσετε άλλες αλλαγές στους μαστούς σας
 • Ένας όγκος του μαστού που είχατε ελέγξει στο παρελθόν έχει μεγαλώσει ή έχει αλλάξει με άλλο τρόπο και φαίνεται να διαχωρίζεται από τον περιβάλλοντα ιστό του μαστού

Αιτίες

Οι αιτίες των ινοαδενωμάτων είναι άγνωστες, αλλά μπορεί να σχετίζονται με τις αναπαραγωγικές ορμόνες.

Τα ινοαδενώματα εμφανίζονται συχνότερα κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας, μπορεί να γίνουν μεγαλύτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή με τη χρήση ορμονοθεραπείας και μπορεί να συρρικνωθούν μετά την εμμηνόπαυση, όταν τα επίπεδα των ορμονών μειώνονται.

Ινοαδένωμα Μαστού
Ινοαδένωμα Μαστού

Τύποι ινοαδενωμάτων

Εκτός από τα απλά ινοαδενώματα, υπάρχουν:

 • Σύνθετα ινοαδενώματα. Αυτά μπορεί να εμπεριέχουν αλλαγές, όπως υπερανάπτυξη κυττάρων (υπερπλασία) που μπορεί να αναπτυχθούν γρήγορα.

  Ένας παθολογοανατόμος κάνει τη διάγνωση ενός σύνθετου ινοαδενώματος μετά την εξέταση του ιστού από βιοψία.

 • Νεανικά ινοαδενώματα. Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος όγκου του μαστού που εντοπίζεται σε κορίτσια και έφηβες μεταξύ 10 και 18 ετών.

  Αυτά τα ινοαδενώματα μπορεί να μεγαλώσουν, αλλά τα περισσότερα συρρικνώνονται με την πάροδο του χρόνου και ορισμένα εξαφανίζονται.

 • Γιγαντιαία ινοαδενώματα. Αυτά μπορεί να μεγαλώσουν σε μέγεθος μεγαλύτερο από 5 εκατοστά.

  Μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν επειδή μπορούν να πιέσουν ή να αντικαταστήσουν άλλους ιστούς του μαστού.

 • Φυλλοειδής όγκος. Μολονότι συνήθως είναι καλοήθεις, ορισμένοι φυλλοειδείς όγκοι μπορεί να γίνουν καρκινικοί (κακοήθεις).

  Οι γιατροί συνιστούν συνήθως την αφαίρεσή τους.

  Μόνο η βιοψία και ο έλεγχος στο μικροσκόπιο θα ξεχωρίσουν αν ένα μεγάλο ινοαδένωμα είναι φυλλοειδής όγκος.

  Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει να συνιστάται η αφαίρεση των ευμεγέθων ινοαδενωμάτων (μεγαλυτέρων των δύο εκατοστών του μέτρου) εάν μεγαλώνουν γρήγορα.

  Η κακοήθης μορφή λέγεται φυλλοειδές κυστεοσάρκωμα, μεγαλώνει τοπικά, αλλά μπορεί να δώσει και μεταστάσεις.

Επιπλοκές

Τα περισσότερα ινοαδενώματα δεν έχουν καμία επίδραση στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Ωστόσο, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού μπορεί να αυξηθεί ελαφρώς εάν έχετε ένα σύνθετο ινοαδένωμα μαστού ή έναν φυλλοειδή όγκο.

Διάγνωση

Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης του μαστού, ο γιατρός σας θα ελέγξει και τους δύο μαστούς για εξογκώματα και άλλα προβλήματα.

Ορισμένα ινοαδενώματα είναι πολύ μικρά για να ψηλαφηθούν, οπότε μπορούν να ανακαλυφθούν μόνο με απεικονιστικές εξετάσεις.

Εάν έχετε ένα εξόγκωμα που μπορεί να γίνει αισθητό (ψηλαφητό), ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει ορισμένες εξετάσεις, ανάλογα με την ηλικία σας και τα χαρακτηριστικά του εξογκώματος.

Εξετάσεις για την εκτίμηση του όγκου του μαστού

 • Διαγνωστική μαστογραφία. Η μαστογραφία χρησιμοποιεί ακτίνες Χ για την παραγωγή μιας εικόνας (μαστογραφία) των ύποπτων περιοχών στον ιστό του μαστού σας.

  Ένα ινοαδένωμα μαστού μπορεί να εμφανιστεί στη μαστογραφία ως όγκος του μαστού με λεία, στρογγυλά άκρα, που διαχωρίζεται από τον περιβάλλοντα ιστό του μαστού.

 • Υπερηχογράφημα μαστού. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για την παραγωγή εικόνων του εσωτερικού του μαστού.

  Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει υπερηχογράφημα μαστού παράλληλα με τη μαστογραφία για την αξιολόγηση ενός όγκου στο μαστό, εάν έχετε πυκνούς μαστούς.

Για τις γυναίκες κάτω των 30 ετών που έχουν ένα όγκο στο στήθος, ο γιατρός πιθανότατα θα ζητήσει πρώτα ένα υπερηχογράφημα μαστού για να αξιολογήσει τον όγκο.

Εάν η μαστογραφία δείξει ότι έχετε όγκο στο στήθος ή άλλη ανωμαλία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπερηχογράφημα μαστού για την περαιτέρω αξιολόγηση του όγκου.

Το υπερηχογράφημα του μαστού μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να προσδιορίσει αν ένας όγκος του μαστού είναι συμπαγής ή γεμάτος με υγρό.

Μια συμπαγής μάζα είναι πιο πιθανό να είναι ινοαδένωμα μαστού – μια μάζα γεμάτη υγρό είναι πιο πιθανό να είναι κύστη.

Ινοαδένωμα Μαστού
Ινοαδένωμα Μαστού

Διαδικασίες για την αξιολόγηση του όγκου του μαστού

 • Αναρρόφηση με λεπτή βελόνα. Μέσω μιας λεπτής βελόνας που εισάγεται στον μαστό σας, ο γιατρός επιχειρεί να αφαιρέσει το περιεχόμενο του όγκου του μαστού. Εάν βγει υγρό, ο όγκος είναι πιθανότατα κύστη.

 • Βιοψία με κόπτουσα βελόνη. Ένας ακτινολόγος με καθοδήγηση από ένα υπερηχογράφημα εκτελεί συνήθως αυτή τη διαδικασία. Ο γιατρός χρησιμοποιεί μια βελόνα για να συλλέξει δείγματα ιστού από τον όγκο, τα οποία πηγαίνουν στο εργαστήριο για ανάλυση.

Θεραπεία

Σε πολλές περιπτώσεις, τα ινοαδενώματα δεν απαιτούν θεραπεία.

Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες επιλέγουν τη χειρουργική αφαίρεση για λόγους ψυχικής γαλήνης.

Μη χειρουργική αντιμετώπιση

Εάν ο γιατρός σας είναι απολύτως βέβαιος ότι ο όγκος του μαστού σας είναι ινοαδένωμα μαστού – με βάση τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης του μαστού, της απεικονιστικής εξέτασης και της βιοψίας – μπορεί να μην χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση.

Μπορεί να αποφασίσετε να μην κάνετε χειρουργική επέμβαση επειδή:

 • Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να παραμορφώσει το σχήμα και την υφή του μαστού
 • Τα ινοαδενώματα μερικές φορές συρρικνώνονται ή εξαφανίζονται μόνα τους
 • Ο μαστός έχει πολλαπλά ινοαδενώματα που φαίνεται να είναι σταθερά – δεν υπάρχουν αλλαγές στο μέγεθός τους στο υπερηχογράφημα σε σύγκριση με ένα προηγούμενο υπερηχογράφημα

Εάν επιλέξετε να μην υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε το ινοαδένωμα μαστού με περαιτέρω επισκέψεις στο γιατρό σας για υπερηχογραφήματα του μαστού, ώστε να εντοπίζονται αλλαγές στην εμφάνιση ή το μέγεθος του όγκου.

Εάν αργότερα ανησυχήσετε για το ινοαδένωμα μαστού, μπορείτε να επανεξετάσετε το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεσή του.

Χειρουργική επέμβαση

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του ινοαδενώματος εάν μία από τις εξετάσεις σας – η κλινική εξέταση του μαστού, μια απεικονιστική εξέταση ή μια βιοψία – είναι μη φυσιολογική ή εάν το ινοαδένωμα μαστού είναι εξαιρετικά μεγάλο, μεγαλώνει ή προκαλεί συμπτώματα.

Οι μέθοδοι για την αφαίρεση ενός ινοαδενώματος είναι οι ακόλουθες:

 • Βιοψία εκτομής. Σε αυτή τη διαδικασία, ένας χειρουργός αφαιρεί ιστό του μαστού και τον στέλνει στο εργαστήριο για να ελεγχθεί για καρκίνο.

 • Κρυοπηξία. Ο γιατρός σας εισάγει μια λεπτή συσκευή που μοιάζει με ραβδί (κρυοσκόπιο) μέσω του δέρματός σας στο ινοαδένωμα. Ένα αέριο χρησιμοποιείται για να παγώσει και να καταστρέψει τον ιστό.

Μετά την αφαίρεση ενός ινοαδενώματος, είναι πιθανό να αναπτυχθούν ένα ή περισσότερα νέα ινοαδενώματα.

Οι νέοι όγκοι του μαστού πρέπει να αξιολογούνται με μαστογραφία, υπερηχογράφημα και ενδεχομένως βιοψία – για να διαπιστωθεί αν ο όγκος είναι ινοαδένωμα ή αν μπορεί να γίνει καρκινικός.

Leave a Comment

Share to...