Κάνουν καλό οι αφυγραντήρες στην υγεία μας;

Ο αφυγραντήρας είναι μια συσκευή που αφαιρεί την υγρασία από τον αέρα του σπιτιού σας.

Εάν εσείς ή τα μέλη της οικογένειάς σας πάσχετε από άσθμα ή αλλεργίες, ένας αφυγραντήρας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας και να διευκολύνει την αναπνοή σας.

Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν ένας αφυγραντήρας είναι μια αξιόλογη επένδυση για το χώρο σας.

Οι χρήσεις του αφυγραντήρα και τα οφέλη του για την ανθρώπινη υγεία

Μπορεί να γνωρίζετε τον κύκλο του νερού από το δημοτικό σχολείο: εξάτμιση, συμπύκνωση και υγροποίηση. Αυτό που ίσως δεν έχετε συνειδητοποιήσει είναι ότι ο κύκλος του νερού λαμβάνει συνεχώς χώρα στον αέρα που αναπνέετε, ακόμη και όταν περνάτε χρόνο μέσα στο σπίτι.

Η “υγρασία” είναι ένα μέσο μέτρησης των υδρατμών στον ατμοσφαιρικό αέρα. Οι αφυγραντήρες απομακρύνουν ή ελαχιστοποιούν αυτούς τους υδρατμούς.

Αφυγραντήρες
Αφυγραντήρες

Οι αφυγραντήρες συμβάλλουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων των αλλεργιών.

Τα περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως:

 • συριγμό
 • φτέρνισμα
 • πόνο στο στήθος
 • ερεθισμό των ματιών
 • κνησμό

Οι συνήθεις εκλυτικοί παράγοντες της αλλεργίας είναι οι ακόλουθοι:

 • μούχλα
 • ακάρεα της σκόνης
 • γύρη
 • τρίχωμα ζώων

Η ξήρανση του αέρα στο σπίτι σας περιορίζει στο ελάχιστο τους εκλυτικούς παράγοντες των αλλεργιών.

Τα ακάρεα της σκόνης, ειδικότερα, χρειάζονται ένα επίπεδο σχετικής υγρασίας 65 % για να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν. Αυτό το ποσοστό σχετικής υγρασίας μπορεί εύκολα να επιτευχθεί με τη χρήση ενός αφυγραντήρα.

Η ξήρανση του αέρα περιορίζει επίσης την ανάπτυξη μούχλας.

Οι αφυγραντήρες συμβάλλουν στον έλεγχο του άσθματος

Όταν υπάρχει υγρασία στον αέρα, τότε αυτός γίνεται βαρύτερος και συχνά είναι πιο δύσκολο να αναπνεύσει κανείς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα περιβάλλοντα με υψηλή υγρασία μπορεί να είναι δυσάρεστα για τα άτομα που πάσχουν από άσθμα.

Ένας αφυγραντήρας μπορεί να κάνει την προσπάθεια εισπνοής και εκπνοής πιο εύκολη για τους πνεύμονες. Η υγρασία εξαφανίζεται και ο αέρας είναι πιο δροσερός και πιο ευχάριστος.

Υπάρχουν λίγα στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση ενός αφυγραντήρα ως πραγματική θεραπεία για το χρόνιο άσθμα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2013, αλλά δεν υπάρχουν επίσης στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η δοκιμή ενός αφυγραντήρα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Οι αφυγραντήρες μπορούν να εξασφαλίσουν ένα πιο υγιεινό περιβάλλον

Εξαλείφοντας τη μούχλα και τη σκόνη, εξαλείφετε επίσης εισβολείς όπως είναι τα ασημόψαρα, οι κατσαρίδες και οι αράχνες.

Τα χαμηλότερα επίπεδα υγρασίας μπορούν επίσης να ωφελήσουν τα άτομα που πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Εάν ζείτε σε ένα εκ φύσεως υγρό κλίμα, ένας αφυγραντήρας μπορεί επίσης να δροσίσει το σπίτι σας και να περιορίσει τη χρήση του κλιματιστικού σας.

Πώς λειτουργεί ένας αφυγραντήρας

Ένας αφυγραντήρας λειτουργεί τραβώντας ρεύματα θερμού αέρα στα σπιράλ του μέσω ενός ανεμιστήρα. Ο ζεστός αέρας συστέλλεται καθώς διοχετεύεται μέσω των ψυχόμενων πηνίων του μηχανήματος και στο εσωτερικό του αφυγραντήρα μένει η υγροποιημένη υγρασία.

Καθώς αυτή η υγρασία συγκεντρώνεται, ένα σταγονίδιο νερού τη φορά, πέφτει σε μια δεξαμενή αποθήκευσης που είναι προσαρτημένη στον αφυγραντήρα. Ο ψυχρότερος, ξηρότερος αέρας απελευθερώνεται στη συνέχεια πίσω στο σπίτι σας μέσω της άλλης πλευράς του μηχανήματος.

Ο αφυγραντήρας σας θα πρέπει να είναι σε θέση να μειώσει την υγρασία του αέρα σε σχετική υγρασία της τάξης του 30 έως 50 %. Πολλοί αφυγραντήρες συνοδεύονται από έναν μετρητή που μετρά τη σχετική υγρασία στο σημείο που είναι τοποθετημένη η συσκευή στο σπίτι σας και μπορείτε να ρυθμίσετε την υγρασία στο ποσοστό που επιθυμείτε.

Πιθανές παρενέργειες της χρήσης αφυγραντήρα

Ένας αφυγραντήρας μπορεί να μην λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο για όλους. Υπάρχουν ορισμένες πιθανές παρενέργειες από τη χρήση ενός τέτοιου αφυγραντήρα στο χώρο σας.

Οι αφυγραντήρες κάνουν τον αέρα πιο ξηρό. Εάν ζείτε σε ένα ήδη ξηρό κλίμα (όπως μια περιοχή με μεγάλο υψόμετρο) ή χρησιμοποιείτε φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση του σπιτιού σας, ένας αφυγραντήρας μπορεί να μην είναι απαραίτητος.

Παθήσεις όπως η πνευμονία μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινωθούν αν ο αέρας γίνει πολύ ξηρός.

Το δέρμα και τα μαλλιά σας μπορούν επίσης να επηρεαστούν, εάν το σπίτι σας μετατραπεί σε ένα ξηρό μέρος. Τα άτομα με έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα) μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε εξάρσεις της πάθησης σε ένα ξηρό περιβάλλον.

Όταν χρησιμοποιείτε έναν αφυγραντήρα, ίσως χρειαστεί να προσέχετε ιδιαίτερα τη διατήρηση της ενυδάτωσης των μαλλιών και του δέρματός σας.

Εάν έχετε ξηρό βήχα ή βουλωμένη μύτη, η λειτουργία ενός αφυγραντήρα μπορεί επίσης να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Η υγρασία στη συσκευή μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη μούχλας αν δεν την καθαρίζετε και δεν την στεγνώνετε τακτικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χλωρίνη για να σκοτώσετε τυχόν μούχλα και βακτήρια που συγκεντρώνονται στη μονάδα καθώς αυτή λειτουργεί. Εάν δεν καθαρίσετε τη μονάδα, αυτή μπορεί να ανακυκλώσει σπόρους μούχλας εκ νέου στον αέρα του σπιτιού σας.

Ενδείξεις ότι μπορεί να χρειάζεστε έναν αφυγραντήρα

Οι αφυγραντήρες λειτουργούν καλύτερα σε χώρους όπου συγκεντρώνεται υγρός αέρας, όπως τα υπόγεια. Οι ενδείξεις που ενδεχομένως να σας βάλουν σε σκέψεις για την αγορά ενός αφυγραντήρα είναι οι ακόλουθες:

 • Οποιοσδήποτε στο σπίτι παρουσιάζει παρατεταμένη περίοδο αλλεργιών, χρόνο με το χρόνο.
 • Μετακομίσατε πρόσφατα και οι αλλεργίες σας φαίνεται να εκδηλώνονται συχνότερα ή χειρότερα από ό,τι παλαιότερα.
 • Υπάρχει μια επίμονη υγρή μυρωδιά σε έναν χώρο του σπιτιού σας όπου περνάτε συχνά χρόνο.
 • Ο χώρος σας παρουσιάζει διαρροή νερού μετά από έντονες βροχοπτώσεις.
 • Παρατηρείτε αποπνικτικό αέρα στο σπίτι σας όταν εισέρχεστε, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορείτε πραγματικά να δείτε τους υδρατμούς στον αέρα.
 • Οποιοσδήποτε στο σπίτι έχει αλλεργία στα ακάρεα της σκόνης.
 • Έχετε παρατηρήσει αύξηση των ανεπιθύμητων παρασίτων, όπως αράχνες, κατσαρίδες, σκώροι ή ασημόψαρα.
 • Τα ρούχα σας μυρίζουν υγρασία ή μούχλα ακόμα και όταν έχουν πλυθεί πρόσφατα.
 • Έχετε επίμονα συμπτώματα αναπνευστικής νόσου, όπως βήχα και ρινική καταρροή.

Πού να αγοράσετε έναν αφυγραντήρα

Μπορείτε να αγοράσετε έναν αφυγραντήρα σχεδόν σε οποιοδήποτε κατάστημα λιανικής πώλησης ειδών σπιτιού ή κατάστημα οικιακών συσκευών.

Πριν από την αγορά, θα πρέπει να γνωρίζετε:

 • τι μέγεθος δεξαμενής ψάχνετε (πόσο νερό συλλέγει ο αφυγραντήρας κάθε φορά πριν χρειαστεί να τον αδειάσετε)
 • ποιο εύρος υγρασίας μπορεί να ελέγξει η συσκευή

Ενδεχομένως επίσης να θέλετε να υπολογίσετε το ενεργειακό κόστος που σχετίζεται με τη συσκευή πριν την αγοράσετε.

Share to...