''Κάντε υπομονή''. Ναι, αλλά πώς;

”Κάντε υπομονή”. Ναι, αλλά πώς;

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
10 Λεπτά

Η υπομονή δεν είναι πάντα εύκολο να επιτευχθεί σε δύσκολους καιρούς.

Παρόλο που κάποιοι άνθρωποι είναι από τη φύση τους πιο υπομονετικοί, κάποιοι από εμάς έχουν περισσότερο την τάση να σφίγγουν τις γροθιές τους, να ουρλιάζουν και να απομακρύνονται ή να τα παρατάνε εντελώς. Και όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, ακόμη και οι πιο υπομονετικοί από εμάς μπορεί να ξεφύγουν.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί λένε ότι είναι απολύτως εφικτό να μάθετε να είστε πιο υπομονετικοί.

Με λίγα λόγια, η υπομονή είναι η ικανότητα να παραμένουμε ήρεμοι μπροστά σε αντιξοότητες, στην αναμονή, στην απογοήτευση ή στον πόνο

Και η εκμάθηση της υπομονής αξίζει τον κόπο, σύμφωνα με τις έρευνες των ειδικών όλα αυτά τα χρόνια. Η έρευνες δείχνουν ότι οι υπομονετικοί άνθρωποι είθισται να ικανοποιούνται περισσότερο από τη ζωή τους, και να έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και αίσθηση αυτοελέγχου που συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της ζωής τους.

Άλλα ευρήματα ερευνών αποκαλύπτουν ότι οι υπομονετικοί άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης και μοναξιάς, καθώς και λιγότερες παθήσεις, όπως πονοκεφάλους, εξάρσεις ακμής, έλκη και διάρροια.

Ακολουθούν επτά βασικές συμβουλές για να περιορίσετε την ανυπομονησία σας την επόμενη φορά που θα είστε έτοιμοι να καταρρεύσετε ή να εκραγείτε.

1. Αξιοποιήστε τα συναισθήματά σας (και αποδεχτείτε τη δυσφορία που νιώθετε)

Καταρχάς, όταν αντιμετωπίζετε μια απογοητευτική κατάσταση, προχωρήστε σε μια ενδοσκόπηση. Όταν αισθάνεστε ότι αρχίζετε να απογοητεύεστε, κάντε απογραφή των συναισθημάτων σας, του τι είναι αυτό που πυροδοτεί τη δυσαρέσκειά σας, ακόμα και των επιπέδων της ενέργειάς σας.

Μπορεί να ανακαλύψετε ότι έχετε τα νεύρα σας επειδή απλά πεινάτε, ότι είστε ακόμα αναστατωμένοι για ένα σχόλιο που έκανε το αφεντικό σας τις προάλλες ή ότι δεν κοιμηθήκατε αρκετά το προηγούμενο βράδυ.

Κατανοήστε τον λόγο για τον οποίο κάποιος ή κάτι σας ενοχλεί και, στη συνέχεια, αναλύστε τι είναι πραγματικά σημαντικό. Εκτονώνετε το άγχος της δουλειάς στην οικογένειά σας στο σπίτι κατά τη διάρκεια του δείπνου; Μήπως ο θυμός σας για μια καθυστέρηση του αστικού πυροδοτείται από την απογοήτευση επειδή δεν έχετε όσο χρόνο θα θέλατε για να διασκεδάσετε αυτή την εβδομάδα ή ανησυχείτε για ένα επερχόμενο ραντεβού με τον γιατρό;

Η καταγραφή όλων των παραγόντων που οδηγούν στην ανυπομονησία σας μπορεί να σας βοηθήσει να διορθώσετε την κατάσταση, να σας ηρεμήσει ή να σας οδηγήσει στο να αναγνωρίσετε τι είναι αυτό που στην πραγματικότητα σας βγάζει εκτός εαυτού (το άγχος για μια επικείμενη προθεσμία) και να νιώσετε μεγαλύτερη υπομονή απέναντι σε αυτό που αντιμετωπίζετε (ο σερβιτόρος που κάνει λάθος στην παραγγελία του καφέ σας).

2. Επαναπροσδιορίστε την εμπειρία και προσεγγίστε την από διαφορετική σκοπιά

Προσπαθήστε να εφαρμόσετε τη γνωστική επανεκτίμηση -μια τεχνική κατά την οποία εξετάζετε την εμπειρία σας από διαφορετική οπτική γωνία.

Αν απεχθάνεστε τη διαδρομή σας από τη δουλειά προς το σπίτι κάθε μέρα, επαναπροσδιορίστε την ως μια ευκαιρία να ακούσετε το αγαπημένο σας podcast, ακόμη και αν είστε κολλημένοι στην κίνηση.

''Κάντε υπομονή''. Ναι, αλλά πώς;
”Κάντε υπομονή”. Ναι, αλλά πώς;

Και αν ο συνάδελφός σας ζητάει συνεχώς από εσάς κάτι την τελευταία στιγμή, θυμηθείτε τις στιγμές που απευθυνθήκατε στην οικογένεια, τους φίλους ή τους συναδέλφους σας για βοήθεια (επίσης την τελευταία στιγμή!).

Η γνωστική επανεκτίμηση συμβαδίζει επίσης με την εκμάθηση της ευγνωμοσύνης. Διαμορφώστε μια νέα συνήθεια να κάνετε μια λίστα με τρία πράγματα – λιγότερο ή περισσότερο σημαντικά – για τα οποία είστε ευγνώμονες στη ζωή σας.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Emotion διαπίστωσε ότι το να είστε ευγνώμονες για όσα έχετε μπορεί να μειώσει την αδημονία και την έλλειψη υπομονής.

3. Εστιάστε στο δάσος και όχι στο δέντρο

Ένας στόχος που σχετίζεται με έναν σκοπό για τον οποίο πραγματικά νοιάζεστε, όπως η αποταμίευση για την αγορά ενός σπιτιού για την οικογένειά σας ή η επίτευξη ενός στόχου σχετικά με την καριέρα σας, μπορεί να κάνει τις δύσκολες στιγμές της δουλειάς σας (που ίσως σας κάνουν να αναρωτιέστε γιατί δεν επιλέγετε απλώς μια πιο εύκολη δουλειά) να φαίνονται ότι αξίζουν τον κόπο.

Στην έρευνά της που δημοσιεύθηκε το 2020 στο Journal of Personality, οι επιστήμονες μελέτησαν σχεδόν 400 Αμερικανούς ηλικίας 12 έως 22 ετών, οι οποίοι προπονούνταν για έναν φιλανθρωπικό μαραθώνιο στο Σικάγο και το Λος Άντζελες.

Εκείνοι που προετοιμάζονταν για τον μαραθώνιο επειδή ήθελαν να συγκεντρώσουν χρήματα για την παροχή καθαρού νερού σε σχολεία στην Αφρική ήταν πιο αφοσιωμένοι στις τακτικές προπονήσεις τους από εκείνους που δήλωσαν συμμετοχή με σκοπό να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση.

4. Κάντε εκ των προτέρων έναν προγραμματισμό για τις αγχωτικές καταστάσεις που δοκιμάζουν την υπομονή σας

Μια άλλη στρατηγική για να συγκρατήσετε την ανυπομονησία σας είναι να προετοιμάζεστε για το μέλλον, ώστε να μην βρεθείτε ξαφνικά αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη κατάσταση.

Για παράδειγμα, μην φορτώνετε την εργάσιμη ημέρα σας με απανωτές συσκέψεις που δεν σας αφήνουν χρόνο να πάτε για φαγητό, να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα ή απλώς να πάρετε μια ανάσα.

Προβλέψτε καταστάσεις που μπορεί να σας εκνευρίσουν και προσέλθετε προετοιμασμένοι. Αν σκοπεύετε να βρεθείτε σε αίθουσα αναμονής νοσοκομείου ή ιατρείου, πάρτε μαζί σας τα αγαπημένα σας βιβλία και περιοδικά ή έχετε μαζί σας το podcast που σας αρέσει, ώστε να μπορείτε να περάσετε την ώρα σας δημιουργικά.

5. Εξασκηθείτε στην εφαρμογή στρατηγικών διαχείρισης της ανυπομονησίας σας

Συνδυάστε στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το άγχος τη στιγμή που το αντιμετωπίζετε και άλλες που θα σας βοηθήσουν να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να αντιδρά καλύτερα στους στρεσογόνους παράγοντες όταν αυτοί εμφανίζονται.

Η κλασική συμβουλή να μετράτε μέχρι το 10 πριν μιλήσετε σε μια έκρυθμη κατάσταση είναι πραγματικά αποτελεσματική. Σας δίνει την ευκαιρία να θυμηθείτε τι έχει πραγματικά σημασία για εσάς – να εκτονωθείτε ή να βρείτε μια αποτελεσματική λύση;

Αν το 10 δεν αποδίδει, μετρήστε μέχρι το 20. Έτσι θα μετατοπίσετε τις σκέψεις σας μακριά από την κατάσταση που σας προκαλεί θυμό και πριν το καταλάβετε, η στιγμή θα έχει περάσει.

Οι ειδικοί δίνουν και άλλες ιδέες όπως για παράδειγμα να έχετε ένα μικρό βότσαλο στην τσέπη σας για να αποσπάται η προσοχή σας ή να κάνετε μια ονειροπόληση την επόμενη φορά που θα σταθείτε στην ουρά ή θα σας βάλουν σε αναμονή για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Φανταστείτε το πιο γαλήνιο μέρος που μπορείτε να σκεφτείτε. Δείτε, νιώστε και ακούστε τον εαυτό σας εκεί. Εκμεταλλευτείτε αυτή την ευκαιρία για να κάνετε μια μικρή ονειροπόληση.

Πολλές έρευνες δείχνουν ότι ο διαλογισμός κάνει θαύματα όσον αφορά τον αφοπλισμό των συναισθημάτων θυμού, άγχους, στρες και φόβου.

6. Καταγράψτε την πρόοδό σας

Η συγκεκριμενοποίηση είναι το κλειδί για τον επιτυχημένο καθορισμό στόχων, επομένως αποφασίστε ποιες πτυχές της ζωής σας απαιτούν περισσότερη από την υπομονή σας και παρακολουθήστε αν βελτιώνεστε ή όχι.

Θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να επιλέξετε να προσπαθήσετε να είστε πιο υπομονετικοί με τα μικρά σας παιδιά και τον σύντροφό σας, λέει. Προκειμένου να παρακολουθήσετε την πρόοδό σας, κρατήστε ένα απλό ημερολόγιο για κάθε φορά που χάνετε την υπομονή σας και για κάθε φορά που εφαρμόζετε με επιτυχία τις παραπάνω τακτικές και, στη συνέχεια, δείτε πόσα τικ έχετε σε κάποια από τις δύο στήλες στο τέλος της εβδομάδας.

Όσο περισσότερο εξασκείστε τόσο πιο γρήγορα θα συνηθίσετε να σταματάτε τον εαυτό σας πριν καταρρεύσει.

7. Ξεκινήστε κάνοντας μικρά βήματα και παραμείνετε αφοσιωμένοι στο στόχο σας

Όταν αντιμετωπίζετε την υπομονή με αυτές τις στρατηγικές, αρχίστε με τα εύκολα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα δώσετε στον εαυτό σας τα εύσημα όταν σταθείτε στην ουρά του σούπερ μάρκετ για 10 λεπτά χωρίς να φύγετε εκνευρισμένοι ή ότι θα πάτε μια βόλτα αντί να απαντήσετε σε ένα επιθετικό email.

Μην περιμένετε επίσης μεταμόρφωση από τη μια μέρα στην άλλη. Κάποιοι άνθρωποι θα μπορούσαν να δουν αλλαγή σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, αλλά γενικά πρόκειται για μια σταδιακή αλλαγή που διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.