Καρδιακές Παθήσεις: Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες;

Η καρδιά μιας γυναίκας μοιάζει με την καρδιά ενός άνδρα, αλλά υπάρχουν και σημαντικές διαφορές.

Για παράδειγμα, η καρδιά της γυναίκας είναι συνήθως μικρότερη, όπως και ορισμένοι από τους εσωτερικούς θαλάμους της. Τα τοιχώματα που χωρίζουν ορισμένους από αυτούς τους θαλάμους είναι λεπτότερα.

Η καρδιά μιας γυναίκας αντλεί ταχύτερα από αυτή ενός άνδρα, αλλά εκτοξεύει περίπου 10% λιγότερο αίμα με κάθε συστολή. Όταν μια γυναίκα είναι αγχωμένη, ο σφυγμός της αυξάνεται και η καρδιά της εκτοξεύει περισσότερο αίμα.

Όταν ένας άνδρας είναι στρεσαρισμένος, οι αρτηρίες της καρδιάς του συστέλλονται, αυξάνοντας την αρτηριακή του πίεση.

Γιατί έχουν σημασία αυτές οι διαφορές; Έχουν σημασία επειδή το φύλο παίζει ρόλο στα συμπτώματα, τις θεραπείες και την έκβαση ορισμένων συχνών καρδιακών παθήσεων.

Καρδιακές Παθήσεις
Καρδιακές Παθήσεις

Στεφανιαία νόσος

Η στεφανιαία νόσος, η κύρια αιτία καρδιακής προσβολής, αφορά την ίδια διαδικασία σε άνδρες και γυναίκες.

Τα επιπλέον λίπη που κυκλοφορούν στο αίμα εναποτίθενται στα τοιχώματα των αρτηριών της καρδιάς, σχηματίζοντας εναποθέσεις που ονομάζονται πλάκες.

Όταν αυτές οι πλάκες αναπτύσσονται αργά, γίνονται σκληρές και στενεύουν σταδιακά την αρτηρία, παρεμποδίζοντας τη ροή του αίματος.

Παρά τη συγκεκριμένη διαδικασία, οι γυναίκες διαθέτουν παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση στεφανιαίας νόσου τους οποίους δεν διαθέτουν οι άνδρες.

Επίσης, έχουν συνήθως διαφορετικά συμπτώματα καρδιακής προσβολής. Όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα, η στεφανιαία νόσος μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διαγνωστεί με τις συμβατικές μεθόδους εξέτασης.

Μετά από μια καρδιακή προσβολή, οι γυναίκες δεν τα πηγαίνουν πάντα τόσο καλά όσο οι άνδρες.

Μερικές φορές, αυτό οφείλεται στο ότι οι γυναίκες δεν λαμβάνουν πάντα την καλύτερη δυνατή θεραπεία για τη νόσο τους.

Άλλες φορές, αυτό συμβαίνει επειδή δεν γνώριζαν ότι διέτρεχαν κίνδυνο μέχρι να είναι πολύ αργά. Ακολουθούν 6 σημεία στα οποία η στεφανιαία νόσος διαφέρει στους άνδρες και στις γυναίκες:

 1. Οι γυναίκες έχουν παράγοντες κινδύνου που οι άνδρες δεν διαθέτουν.

Ορισμένες ασθένειες που απαντώνται μόνο στις γυναίκες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
Σε αυτές περιλαμβάνονται η ενδομητρίωση, η νόσος των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), ο διαβήτης κύησης και η υψηλή αρτηριακή πίεση που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Έχει βρεθεί ότι η ενδομητρίωση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου κατά 400% σε γυναίκες κάτω των 40 ετών.

Οι γυναίκες διαθέτουν επίσης κοινούς κλασικούς παράγοντες κινδύνου με τους άνδρες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Όπως οι άνδρες, έτσι και οι γυναίκες είναι δυνατόν να επηρεαστούν από το οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, ιδίως όταν ο πατέρας ή ο αδελφός διαγνώστηκε με στεφανιαία νόσο πριν από την ηλικία των 55 ετών ή η μητέρα ή η αδελφή διαγνώστηκε με στεφανιαία νόσο πριν από την ηλικία των 65 ετών.

 • Οι γυναίκες είναι γενικά μεγαλύτερες σε ηλικία όταν παθαίνουν την πρώτη τους καρδιακή προσβολή.

Οι άνδρες διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής προσβολής πολύ νωρίτερα στη ζωή τους από ό,τι οι γυναίκες.

Τα οιστρογόνα προσφέρουν στις γυναίκες κάποια προστασία από τις καρδιακές παθήσεις μέχρι να έρθει η εμμηνόπαυση, οπότε και τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μέση ηλικία εμφάνισης καρδιακής προσβολής στις γυναίκες είναι τα 70 έτη, ενώ στους άνδρες τα 66 έτη.

 • Τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής μπορεί να είναι διαφορετικά στις γυναίκες.

Ο πόνος στο στήθος (που περιγράφεται επίσης ως συντριπτικό βάρος, πίεση ή σφίξιμο στο στήθος) είναι το πιο κοινό σύμπτωμα καρδιακής προσβολής στους άνδρες.

Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν επίσης πόνο στο στήθος, αλλά είναι πιο πιθανό να έχουν διαφορετικά συμπτώματα.

Σε αντίθεση με τον δραματικό, πιεστικό πόνο στο στήθος που βλέπουμε στις ταινίες, οι γυναίκες συχνά εμφανίζουν πιο ανεπαίσθητα συμπτώματα για τρεις ή τέσσερις εβδομάδες πριν από μια καρδιακή προσβολή.

Οι χαρακτηριστικές ενδείξεις περιλαμβάνουν:

 • Πρωτοεμφανιζόμενη ή υπερβολική κόπωση. Δεν καταπονείστε, ωστόσο νιώθετε μεγάλη κόπωση, αλλά δεν μπορείτε να κοιμηθείτε ή έχετε ένα ” βάρος” στο στήθος.

  Για παράδειγμα, μια απλή δραστηριότητα όπως το στρώσιμο του κρεβατιού σας κάνει να αισθάνεστε ασυνήθιστα κουρασμένες ή είστε ξαφνικά εξαντλημένες μετά την συνηθισμένη σας άσκηση.
 • Δύσπνοια ή εφίδρωση. Να προσέχετε όταν οποιοδήποτε από τα δύο συμπτώματα εμφανίζεται χωρίς άσκηση, συνοδεύεται από κάποιο σύμπτωμα όπως πόνος στο στήθος ή κόπωση, επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου μετά από άσκηση ή προκαλεί ένα κρύο, υγρό αίσθημα που εμφανίζεται χωρίς αιτία.

  Επίσης, δώστε προσοχή εάν η δύσπνοια επιδεινώνεται όταν ξαπλώνετε και υποχωρεί όταν σηκώνεστε.
 • Πόνος στον αυχένα, την πλάτη, τους ώμους, τα χέρια, την άνω κοιλιακή χώρα ή το σαγόνι. Προσέξτε όταν δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος μυς ή άρθρωση που πονάει ή όταν η ενόχληση επιδεινώνεται όταν ασκείστε και σταματά όταν διακόπτετε την άσκηση.

  Ο πόνος μπορεί να είναι και στα δύο χέρια, ενώ στους άνδρες συνήθως αφορά το αριστερό χέρι.

  Επίσης, δώστε προσοχή στον πόνο που ξεκινά από το στήθος και εξαπλώνεται στην πλάτη, στον πόνο που εμφανίζεται ξαφνικά και μπορεί να σας ξυπνήσει τη νύχτα ή στον πόνο στο κάτω αριστερό μέρος της κάτω γνάθου.
 • Η στεφανιαία νόσος στις γυναίκες είναι μερικές φορές δύσκολο να διαγνωστεί.

Μια αγγειογραφία που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια ενός καρδιακού καθετηριασμού είναι η βασική εξέταση για την ανεύρεση στενώσεων ή αποφράξεων στις μεγάλες αρτηρίες της καρδιάς.

Όμως η στεφανιαία νόσος στις γυναίκες συχνά επηρεάζει και μικρές αρτηρίες που δεν φαίνονται καθαρά στην αγγειογραφία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάθε γυναίκα που έλαβε το μήνυμα “όλα εντάξει” μετά από μία αγγειογραφία και συνεχίζει να έχει συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφθεί έναν καρδιολόγο που ειδικεύεται στις γυναίκες με καρδιακές παθήσεις.

 • Μια καρδιακή προσβολή είναι πιο δύσκολη για μια γυναίκα από ό,τι για έναν άνδρα.
  Οι γυναίκες συνήθως δεν τα πηγαίνουν τόσο καλά όσο οι άνδρες μετά από μία καρδιακή προσβολή.

  Συχνά χρειάζονται μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο και είναι πιο πιθανό να πεθάνουν πριν βγουν από το νοσοκομείο.

  Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες που παθαίνουν καρδιακή προσβολή έχουν περισσότερους παράγοντες κινδύνου που δεν έχουν αντιμετωπιστεί, όπως ο διαβήτης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση.

  Μερικές φορές, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι βάζουν πρώτα την οικογένειά τους και δεν φροντίζουν τον εαυτό τους.
 • Οι γυναίκες δεν λαμβάνουν πάντα τα κατάλληλα φάρμακα μετά από μία καρδιακή προσβολή.

Μετά από μία καρδιακή προσβολή, οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν θρόμβο αίματος που μπορεί να προκαλέσει νέα καρδιακή προσβολή.

Για άγνωστους λόγους, δεν είναι τόσο εύκολο να τους χορηγηθεί ένα φάρμακο για την πρόληψη τέτοιων θρόμβων αίματος.

Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να υποστούν δεύτερη καρδιακή προσβολή εντός 12 μηνών.

Καρδιακή ανεπάρκεια

Η καρδιακή ανεπάρκεια στους άνδρες προκαλείται συνήθως από βλάβη λόγω καρδιακής προσβολής που εμποδίζει τον μυ να συστέλλεται με τη δύναμη που θα έπρεπε.

Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια όταν η υψηλή αρτηριακή πίεση, η χρόνια νεφρική νόσος ή άλλες καταστάσεις εμποδίζουν τον καρδιακό μυ να χαλαρώνει σωστά μεταξύ των χτύπων.

Οι γυναίκες με αυτόν τον τύπο καρδιακής ανεπάρκειας ζουν γενικά περισσότερο από τους άνδρες με καρδιακή ανεπάρκεια.

Όμως, χρειάζονται συχνές νοσηλείες για την αντιμετώπιση της δύσπνοιας, έχουν περιορισμένη σωματική ικανότητα και είναι πιο πιθανό να χρειαστούν φροντίδα σε οίκο ευγηρίας.

Κολπική μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια κατάσταση που αναγκάζει την καρδιά να χτυπά με ακανόνιστο, συχνά γρήγορο, ρυθμό.

Πρόσφατες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι γυναίκες με κολπική μαρμαρυγή έχουν περισσότερα συμπτώματα, χειρότερη ποιότητα ζωής, μεγαλύτερη πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου και χειρότερη έκβαση από τους άνδρες.

Είναι επίσης πιο πιθανό να υποβληθούν σε θεραπεία για την κολπική μαρμαρυγή με κατάλυση με καθετήρα, αλλά είναι πιο πιθανό να νοσηλευτούν εκ νέου για την κολπική μαρμαρυγή μετά την επέμβαση σε σχέση με τους άνδρες.

Παρά τα προβλήματα αυτά, οι γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία για την κολπική μαρμαρυγή είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν περισσότερο και είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακό πρόβλημα σε σχέση με τους άνδρες που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή.

Share to...