Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται;

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
11 Λεπτά

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Ποιο είναι συνήθως το πρώτο σύμπτωμα;

Το αίμα στα ούρα σας είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Ωστόσο, το να έχετε απλώς αίμα στα ούρα σας δεν είναι σίγουρο σημάδι καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Αυτό το σύμπτωμα προκαλείται και από άλλες παθήσεις. Θα πρέπει όμως να απευθυνθείτε άμεσα σε έναν γιατρό κάθε φορά που εντοπίζετε αίμα στα ούρα σας. Άλλα συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι τα εξής:

 • Ορατό αίμα στα ούρα σας (αιματουρία): Οι γιατροί μπορούν επίσης να εντοπίσουν μικροσκοπικές ποσότητες αίματος στα ούρα όταν κάνουν ανάλυση ούρων.
 • Πόνος κατά την ούρηση (δυσουρία): Πρόκειται για ένα αίσθημα καψίματος ή τσιμπήματος το οποίο μπορεί να αισθάνεστε όταν αρχίζετε να κατουράτε ή αφού κατουρήσετε. Οι άνδρες ενδέχεται να έχουν πόνο στο πέος τους πριν ή μετά την ούρηση.
 • Ανάγκη να κατουράτε συχνά: Η συχνουρία συνεπάγεται ότι κατουράτε πολλές φορές κατά τη διάρκεια ενός 24ωρου.
 • Έχετε πρόβλημα με την ούρηση: Η ροή των ούρων σας μπορεί να ξεκινά και να σταματά ή μπορεί να μην είναι τόσο έντονη όσο συνήθως.
 • Επίμονες λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης: Οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και τα συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης έχουν παρόμοια συμπτώματα. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν έχετε λοίμωξη της ουροδόχου κύστης που δεν υποχωρεί μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.
Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται;
Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται;

Ποιες είναι οι αιτίες του καρκίνου της ουροδόχου κύστης;

Οι ειδικοί και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί ορισμένα κύτταρα της ουροδόχου κύστης μεταλλάσσονται και μετατρέπονται σε καρκινικά κύτταρα. Έχουν εντοπίσει πολλούς διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου που ενδεχομένως αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης, όπως

 • Ο καπνός του τσιγάρου: Το κάπνισμα υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Το κάπνισμα πίπας και πούρων και η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο.
 • Έκθεση σε ακτινοβολία: Η ακτινοθεραπεία για τη θεραπεία του καρκίνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
 • Χημειοθεραπεία: Ορισμένα χημειοθεραπευτικά φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο.
 • Έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες: Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που εργάζονται σε περιβάλλον φορτωμένο με ορισμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε βαφές, καουτσούκ, δέρμα, χρώματα, ορισμένα υφάσματα και είδη κομμωτηρίου μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.
 • Συχνές λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης: Τα άτομα που έχουν συχνές λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, πέτρες στην ουροδόχο κύστη ή άλλες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πλακώδους καρκινώματος.
 • Χρόνια χρήση καθετήρα: Τα άτομα που έχουν χρόνια ανάγκη για καθετήρα στην ουροδόχο κύστη τους μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης ακανθοκυτταρικού (από το πλακώδες επιθήλιο) καρκινώματος.

Πώς διαγιγνώσκουν οι γιατροί τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης;

Οι γιατροί κάνουν μια σειρά εξετάσεων για τη διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, όπως:

 • Ανάλυση ούρων: Οι γιατροί χρησιμοποιούν διάφορες εξετάσεις για να αναλύσουν τα ούρα σας. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να κάνουν ανάλυση ούρων για να αποκλείσουν τη λοίμωξη.
 • Κυτταρολογική εξέταση: Οι γιατροί εξετάζουν τα κύτταρα στο μικροσκόπιο για ενδείξεις καρκίνου.
 • Κυστεοσκόπηση: Αυτή είναι η κύρια εξέταση για τον εντοπισμό και τη διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Για την εξέταση αυτή, οι γιατροί χρησιμοποιούν έναν φωτιζόμενο σωλήνα μεγέθους μολυβιού που ονομάζεται κυστεοσκόπιο για να δουν το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας. Ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν μια φθορίζουσα χρωστική και ένα ειδικό μπλε φως που διευκολύνει την ανίχνευση του καρκίνου στην ουροδόχο κύστη σας. Οι γιατροί μπορεί επίσης να λαμβάνουν δείγματα ιστού κατά τη διενέργεια της κυστεοσκόπησης.

Εάν τα αποτελέσματα της ανάλυσης ούρων, της κυτταρολογικής εξέτασης και της κυστεοσκόπησης δείξουν ότι έχετε καρκίνο της ουροδόχου κύστης, οι ιατροί κάνουν στη συνέχεια εξετάσεις για να μάθουν περισσότερα για τον καρκίνο, όπως:

 • Διουρηθρική εκτομή του όγκου της ουροδόχου κύστης: Οι γιατροί πραγματοποιούν αυτή τη διαδικασία για να αφαιρέσουν όγκους της ουροδόχου κύστης προκειμένου να γίνουν πρόσθετες εξετάσεις. Η διουρηθρική εκτομή του όγκου μπορεί επίσης να αποτελέσει θεραπεία, καθώς αφαιρεί τους όγκους της ουροδόχου κύστης προτού οι όγκοι εισβάλουν στο μυϊκό τοίχωμα της ουροδόχου κύστης σας. Αυτή η εξέταση είναι μια διαδικασία που γίνεται στα εξωτερικά ιατρεία υπό νωτιαία ή γενική αναισθησία.
 • Μαγνητική τομογραφία (MRI): Αυτή η απεικονιστική εξέταση χρησιμοποιεί έναν μαγνήτη, ραδιοκύματα και έναν υπολογιστή για τη λήψη λεπτομερών εικόνων της ουροδόχου κύστης σας.
 • Αξονική τομογραφία (CT): Οι γιατροί μπορεί να κάνουν αυτή την εξέταση για να διαπιστώσουν εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί και εκτός της ουροδόχου κύστης σας.
 • Ακτινογραφία θώρακα: Αυτή η εξέταση επιτρέπει στους γιατρούς να διαπιστώσουν ενδείξεις ότι ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης έχει εξαπλωθεί στους πνεύμονές σας.
 • Σπινθηρογράφημα οστών: Όπως και η ακτινογραφία θώρακος, η εξέταση των οστών εξετάζει αν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης έχει εξαπλωθεί στα οστά σας.

Πώς αντιμετωπίζουν οι γιατροί τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης;

Υπάρχουν τέσσερις τύποι θεραπείας του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε ή και όλες αυτές τις θεραπείες και μπορούν να κάνουν συνδυασμούς θεραπειών.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση είναι μια συνήθης θεραπεία για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Οι γιατροί επιλέγουν την επέμβαση ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου. Για παράδειγμα, πολλές φορές, η διουρηθρική εκτομή, η επέμβαση που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης που δεν έχει εξαπλωθεί. Οι γιατροί είτε αφαιρούν τον όγκο είτε χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα υψηλής ενέργειας για να τον κάψουν με μια διαδικασία γνωστή ως ηλεκτροπηξία.

Η ριζική κυστεκτομή είναι μια επιπλέον θεραπευτική επιλογή. Αυτή η χειρουργική επέμβαση αφαιρεί την ουροδόχο κύστη και τα γύρω όργανα. Πραγματοποιείται όταν οι άνθρωποι έχουν καρκίνο που έχει εξαπλωθεί και εκτός της ουροδόχου κύστης τους ή υπάρχουν αρκετοί όγκοι σε αρχικό στάδιο σε ολόκληρη την ουροδόχο κύστη τους.

Στους άνδρες, αυτή η χειρουργική επέμβαση αφαιρεί τον προστάτη και τις σπερματοδόχους κύστεις. Στις γυναίκες, οι γιατροί ενδέχεται να αφαιρέσουν τις ωοθήκες, τη μήτρα τους και μέρος του κόλπου τους. Οι γιατροί πραγματοποιούν επίσης μια χειρουργική επέμβαση γνωστή ως εκτροπή ούρων, ώστε τα άτομα να μπορούν να συνεχίσουν να ουρούν.

Οι γιατροί μπορεί να ακολουθήσουν τη χειρουργική επέμβαση μαζί με χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία για να σκοτώσουν τυχόν καρκινικά κύτταρα που η χειρουργική επέμβαση μπορεί να παρέλειψε. Αυτή είναι η επικουρική θεραπεία.

Χημειοθεραπεία

Πρόκειται για φάρμακα που καταστρέφουν τον καρκίνο. Οι γιατροί δύνανται να χρησιμοποιήσουν ενδοκυστική θεραπεία για να χορηγήσουν χημειοθεραπευτικά φάρμακα απευθείας στην ουροδόχο κύστη σας μέσω ενός σωλήνα που εισάγεται στην ουρήθρα σας. Η ενδοκυστική θεραπεία στοχεύει τον καρκίνο χωρίς να βλάπτει τον υγιή ιστό.

Ανοσοθεραπεία

Η ανοσοθεραπεία είναι μια θεραπεία που χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ανοσοθεραπείας:

 • Bacillus Calmette-Guérin (BCG): Πρόκειται για ένα εμβόλιο που βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.
 • Θεραπεία με αναστολείς PD-1 και PD-L1: Οι PD-1 και PD-L1 είναι πρωτεΐνες που βρίσκονται σε ορισμένα κύτταρα. Η PD-1 βρίσκεται στην επιφάνεια των Τ-κυττάρων που βοηθούν στη ρύθμιση των ανοσολογικών αποκρίσεων του σώματός σας. Η PD-L1 είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στην επιφάνεια ορισμένων καρκινικών κυττάρων. Όταν αυτές οι δύο πρωτεΐνες συνδέονται, η σύνδεση εμποδίζει τα Τ-κύτταρα να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα. Στη θεραπεία με αναστολείς, οι δύο πρωτεΐνες δεν μπορούν να συνδεθούν, αφήνοντας το δρόμο ελεύθερο στα Τ-κύτταρα να εξοντώσουν τα καρκινικά κύτταρα.

Ακτινοθεραπεία

Η ακτινοθεραπεία μπορεί να είναι μια εναλλακτική λύση αντί της χειρουργικής επέμβασης. Οι γιατροί μπορούν να συνδυάσουν την ακτινοθεραπεία με τη διουρηθρική εκτομή του όγκου και χημειοθεραπεία.

Αυτή η θεραπεία αποτελεί εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της ουροδόχου κύστης. Οι γιατροί εξετάζουν παράγοντες όπως η ανάπτυξη του όγκου και τα χαρακτηριστικά του όγκου πριν συστήσουν αυτή τη θεραπεία

Στοχευμένη θεραπεία

Η στοχευμένη θεραπεία επικεντρώνεται στις γενετικές αλλαγές που μετατρέπουν τα υγιή κύτταρα σε καρκινικά κύτταρα. Για παράδειγμα, τα φάρμακα που ονομάζονται αναστολείς του γονιδίου FGFR στοχεύουν σε κύτταρα με γονιδιακές αλλαγές που βοηθούν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι μια θανατηφόρα ασθένεια;

Αν δεν αντιμετωπιστεί, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του σώματός σας. Ο καρκίνος που έχει κάνει μετάσταση ή έχει εξαπλωθεί, είναι δυνατόν να επηρεάσει το πόσο καιρό θα ζήσετε έχοντας καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Όπως πολλοί τύποι καρκίνου, η έγκαιρη ανίχνευση και η θεραπεία αυξάνουν την πιθανότητα να ζήσετε περισσότερος. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, το 96% των ατόμων που έλαβαν θεραπεία για καρκίνο σε πρώιμο στάδιο βρίσκονταν στη ζωή πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση. Συνολικά, το 77% των ατόμων με καρκίνο της ουροδόχου κύστης ήταν εν ζωή πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.