ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ

Κάταγμα μηριαίου οστού

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Τι είναι το μηριαίο οστό και τι συμβαίνει όταν αυτό σπάει;

Το μηριαίο οστό – το οστό του ποδιού μεταξύ του ισχίου και του γόνατος – είναι το μακρύτερο, βαρύτερο και ισχυρότερο οστό του σώματός σας. Χρειάζεται τεράστια δύναμη για να σπάσει το μηριαίο οστό σας. Εάν σπάσετε το μηριαίο οστό σας, θα χρειαστείτε άμεση ιατρική βοήθεια. Το σπασμένο μηριαίο οστό σας μπορεί να χρειαστεί μήνες για να θεραπευτεί.

Ποιοι είναι πιθανόν να σπάσουν το μηριαίο τους οστό;

Οι περισσότεροι άνθρωποι σπάνε το μηριαίο τους οστό επειδή είχαν τροχαίο ατύχημα, έπεσαν ή πυροβολήθηκαν. Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω έχουν αυξημένο κίνδυνο να σπάσουν τα κόκκαλά τους, συμπεριλαμβανομένου του μηριαίου οστού τους, μετά από πτώση ενώ στέκονται όρθια.

Γιατί το κάταγμα μηριαίου οστού αποτελεί σοβαρό τραυματισμό;

Εάν σπάσετε το μηριαίο οστό σας, ενδέχεται:

 • Να χάσετε αίμα εάν το κάταγμα διαπεράσει το δέρμα σας. Μπορεί να χάσετε περισσότερο αίμα αν το κάταγμα σας διαπεράσει το δέρμα σας από ό,τι αν δεν διαπεράσει το δέρμα σας.
 • Να πάθετε σοκ.
 • Να σπάσετε το ισχίο σας εάν σπάσετε το άνω μέρος του μηριαίου οστού σας. (Αυτό είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο για τα άτομα με οστεοπόρωση).
 • Να καταστρέψετε το γόνατό σας εάν σπάσετε το τμήμα του μηριαίου οστού ακριβώς πάνω από το γόνατό σας. (Αυτό είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα για άτομα με οστεοπόρωση ή άτομα που έχουν αντικαταστήσει το γόνατό τους).

Πόσο επώδυνο είναι το κάταγμα του μηριαίου οστού;

Το σπασμένο μηριαίο οστό μπορεί να είναι πολύ επώδυνο. Ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει παυσίπονα ως μέρος της θεραπείας σας.

Συμπτώματα και αιτίες

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός σπασμένου μηριαίου οστού;

Εάν έχετε πέσει ή τραυματιστεί, ακολουθούν οι ενδείξεις ότι μπορεί να έχετε σπασμένο μηριαίο οστό:

 • Έχετε έντονο πόνο.
 • Δεν μπορείτε να ασκήσετε βάρος στο τραυματισμένο πόδι σας.
 • Κομμάτια του μηριαίου οστού σας διαπερνούν το δέρμα σας και αιμορραγείτε. Αυτό ονομάζεται ανοικτό κάταγμα.
 • Κομμάτια του μηριαίου οστού σας πιέζουν το δέρμα σας αλλά δεν διαπερνούν το δέρμα σας. Αυτό ονομάζεται κλειστό κάταγμα.
 • Ο μηρός σας είναι μελανιασμένος.
 • Τμήματα του μηρού σας είναι πρησμένα.
 • Το τραυματισμένο πόδι σας μπορεί να είναι κοντύτερο από το μη τραυματισμένο πόδι σας και το τραυματισμένο πόδι σας μπορεί να στρέφεται προς τα έξω, μακριά από τον κεντρικό άξονα του κορμού σας.

Μπορώ να περπατήσω έχοντας σπασμένο μηριαίο οστό;

Εάν έχετε σπάσει το μηριαίο οστό, δεν θα μπορείτε να ασκήσετε βάρος στο τραυματισμένο πόδι σας.

Τι προκαλεί κάταγμα του μηριαίου οστού;

Οι περισσότεροι άνθρωποι σπάνε το μηριαίο τους οστό λόγω τροχαίου ατυχήματος, πτώσης ή από πυροβολισμό. Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι μπορεί να σπάσουν το μηριαίο τους οστό απλά από πτώση από όρθια θέση.

Διάγνωση και εξετάσεις

Πώς διαγιγνώσκουν οι γιατροί το σπασμένο μηριαίο οστό;

Οι ιατροί διαγιγνώσκουν το σπασμένο μηριαίο οστό εξετάζοντας το τραυματισμένο πόδι σας. Θα λάβουν επίσης ακτινογραφίες και αξονική τομογραφία (CT). Αυτές οι εξετάσεις βοηθούν τους γιατρούς να προσδιορίσουν τον τύπο του κατάγματος του μηριαίου οστού. Οι κατηγορίες των καταγμάτων του μηριαίου οστού είναι οι εξής:

 • Εγκάρσιο κάταγμα: Το κάταγμα διατρέχει το μηριαίο σας οστό σε μια οριζόντια γραμμή.
 • Σπειροειδές κάταγμα: Το σπάσιμο περιστρέφεται σπειροειδώς γύρω από το μηριαίο οστό σας.
 • Λοξό κάταγμα: Το κάταγμα διατρέχει το μηριαίο οστό υπό γωνία.
 • Συντριπτικό κάταγμα: Υπάρχουν τρία ή περισσότερα σπασμένα κομμάτια στο μηριαίο οστό σας.
 • Ανοικτό ή σύνθετο κάταγμα (επιπεπλεγμένο κάταγμα): Το μηριαίο οστό σας έχει σπάσει και κομμάτια του σπασμένου οστού διαπερνούν το δέρμα σας.

Αντιμετώπιση και θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζουν οι γιατροί τα σπασμένα μηριαία οστά;

Μερικές φορές οι γιατροί αντιμετωπίζουν τα σπασμένα μηριαία οστά με έναν νάρθηκα που καλύπτει ολόκληρο το πόδι σας και ανεβαίνει προς το ισχίο σας. Το κάνουν αυτό ως προσωρινό μέτρο για να βοηθήσουν με τον πόνο σας και να κρατήσουν το σπασμένο μηριαίο οστό σας ακίνητο.

Μπορεί να χρησιμοποιήσουν έλξη για να θεραπεύσουν το σπασμένο μηριαίο οστό σας. Υπάρχουν δύο τύποι έλξης. Ο ένας τύπος τοποθετείται στο εξωτερικό μέρος του ποδιού σας. Ο άλλος τύπος μπαίνει μέσα στο μηριαίο οστό ή την κνήμη σας. Ακολουθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έλξη για τη θεραπεία του σπασμένου μηριαίου οστού:

Νάρθηκες έλξης με βάρος: Οι ιατροί θα τοποθετήσουν έναν ιμάντα στον αστράγαλό σας και θα χρησιμοποιήσουν βάρη συνδεδεμένα σε ένα πλαίσιο και μια τροχαλία. Το πλαίσιο και η τροχαλία ασκούν ήπια πίεση στο μηριαίο οστό σας.

Σκελετική έλξη: Ο θεράπων ιατρός σας θα κάνει χειρουργική επέμβαση για να τοποθετήσει έναν πείρο στο μηριαίο οστό ή την κνήμη σας. Στη συνέχεια, συνδέει τον πείρο με βάρη που κρατούν το μηριαίο σας οστό σε ευθεία θέση.

Το σπασμένο μηριαίο οστό αντιμετωπίζεται πάντα με χειρουργική επέμβαση;

Ναι. Εάν έχετε υποστεί κάταγμα του μηριαίου οστού σας, ο θεράπων ιατρός σας θα κάνει χειρουργική επέμβαση ώστε το σπασμένο οστό σας να επουλωθεί σωστά. Πιθανότατα θα υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση 24 έως 48 ώρες αφότου ζητήσετε θεραπεία για τον τραυματισμό σας. Οι θεράποντες ιατροί συνήθως κάνουν έναν από τους δύο τύπους χειρουργικής επέμβασης:

 • Ανοικτή ανάταξη και εσωτερική σταθεροποίηση (ORIF).
 • Εξωτερική σταθεροποίηση.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης ανοικτής ανάταξης και εσωτερικής σταθεροποίησης;

Ο χειρουργός σας κάνει μια τομή στην άρθρωση του ισχίου ή του γόνατός σας. Στη συνέχεια, θα ευθυγραμμίσει τα σπασμένα κομμάτια και θα σταθεροποιήσει το μηριαίο οστό με ένα κομμάτι μέταλλο.

Κάταγμα μηριαίου οστού
Κάταγμα μηριαίου οστού

Τι είδους μέταλλα χρησιμοποιούνται στη χειρουργική επέμβαση ORIF;

Οι θεράποντες ιατροί χρησιμοποιούν μια μεγάλη γκάμα μεταλλικών κομματιών στη χειρουργική επέμβαση ORIF:

 • Ράβδοι. Οι ράβδοι χρησιμοποιούνται σε μια χειρουργική διαδικασία που ονομάζεται ενδομυελικός ήλος. Ο χειρουργός σας εισάγει το καρφί στο πόδι σας μέσω της μυελικής κοιλότητας. Η μυελική σας κοιλότητα είναι το τμήμα στο μέσο του οστού σας όπου αποθηκεύεται ο μυελός των οστών σας.
 • Βίδες. Ο χειρουργός σας τοποθετεί βίδες στην κορυφή και το κάτω μέρος της ράβδου ή της πλάκας. Αυτό διατηρεί τη ράβδο ή την πλάκα στη θέση της.
 • Μεταλλικές πλάκες. Παρομοίως με τους νάρθηκες που τοποθετούνται στην εξωτερική πλευρά του ποδιού σας, ο χειρουργός σας θα τοποθετήσει μεταλλικές πλάκες επίπεδες πάνω στο οστό για να κρατήσει το κάταγμα σταθερό, χρησιμοποιώντας βίδες για να κρατήσει τις πλάκες στη θέση τους.

Τι είναι η χειρουργική επέμβαση εξωτερικής σταθεροποίησης με σκοπό την αντιμετώπιση ενός σπασμένου μηριαίου οστού;

Η εξωτερική σταθεροποίηση είναι μια χειρουργική επέμβαση που σταθεροποιεί το σπασμένο μηριαίο οστό σας τοποθετώντας μεταλλικούς κοχλίες στο μηριαίο οστό σας. Οι κοχλίες στερεώνονται σε ένα πλαίσιο στο εξωτερικό του μηριαίου οστού σας.

Τι περιλαμβάνει η χειρουργική επέμβαση εξωτερικής σταθεροποίησης;

 • Αυτή η χειρουργική επέμβαση γίνεται υπό αναισθησία.
 • Οι χειρουργοί χρησιμοποιούν τρυπάνια για να ανοίξουν τρύπες στις άθικτες περιοχές γύρω από το σπασμένο μηριαίο οστό σας. Οι οπές συγκρατούν βίδες.
 • Τα μπουλόνια συνδέονται με ράβδους που τοποθετούνται έξω από το σώμα σας. Αυτές οι ράβδοι διαθέτουν αρθρώσεις με σφαιρική υποδοχή, ώστε οι κοχλίες να μπορούν να ρυθμιστούν για να διασφαλιστεί ότι τα σπασμένα τμήματα του μηριαίου οστού σας είναι ευθυγραμμισμένα.
 • Οι ράβδοι συνδέονται με ένα πλαίσιο που τοποθετείται εκτός του μηριαίου οστού σας.

Θα χρειαστώ φυσικοθεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση;

Θα κάνετε φυσικοθεραπεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάρρωσής σας.

Θα πάρω αναλγητικά φάρμακα;

Ο γιατρός σας θα συζητήσει τους προβληματισμούς σας σχετικά με τον πόνο και θα σας χορηγήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι ή οι επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης κατάγματος μηριαίου οστού;

Κάθε χειρουργική επέμβαση έχει πιθανές επιπλοκές ή παρενέργειες. Οι επιπλοκές ή παρενέργειες από τη χειρουργική επέμβαση για σπασμένο μηριαίο οστό είναι:

 • Oξύ σύνδρομο διαμερίσματος (ACS). Σε αυτό το σύνδρομο, συσσωρεύεται πίεση στους μύες σας με αποτέλεσμα το αίμα να μην μπορεί να φτάσει στους μύες και τους ιστούς σας. Το ACS μπορεί να προκαλέσει μόνιμη μυϊκή και νευρική βλάβη.
 • Τα σπασμένα άκρα του μηριαίου οστού σας δεν συνδέονται σωστά, προκαλώντας την επούλωση του μηριαίου οστού σας σε μη φυσιολογική θέση.
 • Τα καρφιά και οι βίδες στερέωσης μπορεί να σας ερεθίσουν.
 • Σύνδρομο λιπώδους εμβολής. Το λίπος εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός σας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια των αισθήσεων ή δύσπνοια.
 • Θρόμβοι αίματος
 • Κομμένα αιμοφόρα αγγεία ή νεύρα που έχουν υποστεί βλάβη από μικρά αιχμηρά κομμάτια οστού από το σπασμένο μηριαίο οστό σας.
 • Λοίμωξη.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...