Κατηγορίες λογοθεραπείας

Η λογοθεραπεία δεν είναι ένα και μοναδικό πράγμα. Υπάρχουν διαφορετικές μορφές λογοθεραπείας, καθεμία από τις οποίες περιλαμβάνει προσεγγίσεις και τεχνικές που είναι εξειδικευμένες για το ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται με την ίδια την ομιλία -π.χ. θεραπεία για άτομα που τραυλίζουν- ή θα μπορούσε να σχετίζεται με προβλήματα μνήμης και άλλα.

Ένας λογοθεραπευτής θα διενεργήσει εξετάσεις για να καθορίσει ποιο είδος λογοθεραπείας είναι το κατάλληλο για εσάς.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τους διάφορους τύπους λογοθεραπείας και τις διάφορες διαταραχές που μπορεί να αντιμετωπίσει ο καθένας από τους τύπους αυτούς.

Τύποι λογοθεραπείας που χρησιμοποιούνται από λογοθεραπευτές

Ένας λογοθεραπευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορους τύπους λογοθεραπείας για να βοηθήσει άτομα με προβλήματα που σχετίζονται με:

  • Την ευφράδεια (π.χ. τραυλισμός και ακαταλαβίστικη ομιλία)
  • Ομιλία (π.χ. άρθρωση)
  • Γλώσσα (π.χ. ικανότητα- κατανόηση προφορικού και γραπτού λόγου)
  • Γνώση (π.χ. προσοχή, μνήμη, ικανότητα επίλυσης προβλημάτων)
  • Φωνή (π.χ. χαρακτηριστικά του τόνου της φωνής)
  • Κατάποση (π.χ. εγκεφαλικό επεισόδιο, συγγενείς διαταραχές)

Εκτός από τις διάφορες τεχνικές λογοθεραπείας, οι λογοθεραπευτές μπορούν επίσης να προσφέρουν ακουστική ενδυνάμωση & ακουστική αποκατάσταση σε άτομα με προβλήματα ή διαταραχές ακοής.

Ορισμένοι λογοθεραπευτές εξειδικεύονται και σε άλλες υπηρεσίες, όπως επαγγελματική ανάπτυξη φωνής, τροποποίηση προφοράς ή διαλέκτου, φωνητική θεραπεία για τρανσέξουαλ, τροποποίηση επαγγελματικής επικοινωνίας και υγιεινή της φωνής.

Λογοθεραπεία για όσους αργούν να μιλήσουν

Μια συνηθισμένη μέθοδος λογοθεραπείας χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τα παιδιά που έχουν φτάσει στην προβλεπόμενη ηλικία για την ανάπτυξη του λόγου αλλά δεν έχουν αρχίσει να μιλούν.

Εάν το βρέφος ή το νήπιό σας θα έπρεπε να μιλάει πλέον αλλά δεν μιλάει, μπορεί να παραπεμφθεί σε λογοθεραπευτή. Ο θεραπευτής πιθανότατα θα δοκιμάσει διάφορα πράγματα για να ενθαρρύνει το παιδί σας να μιλήσει, μεταξύ των οποίων και να παίξει μαζί του. Μερικές φορές, η απόκρυψη ενός αγαπημένου παιχνιδιού μέχρι να το ζητήσει το παιδί παρακινεί τα μικρά παιδιά να μιλήσουν, αλλά αυτό εξαρτάται από την περίσταση.

Για ορισμένα παιδιά, μπορεί να χρησιμοποιηθούν άλλοι τύποι επικοινωνίας, όπως η νοηματική γλώσσα ή οι κάρτες με εικόνες. Οι λογοθεραπευτές μπορεί επίσης να παραπέμψουν το παιδί σας για περαιτέρω αξιολόγηση, όπως για παράδειγμα τεστ ακοής, εάν κριθεί απαραίτητο.

Κατηγορίες λογοθεραπείας

Λογοθεραπεία για παιδιά με απραξία

Ορισμένες τεχνικές λογοθεραπείας είναι χρήσιμες για τα παιδιά με απραξία.

Τα παιδιά με απραξία λόγου δυσκολεύονται να πουν ορισμένες συλλαβές ή να παράγουν ορισμένους ήχους. Το παιδί σας ξέρει τι θέλει να πει, αλλά δεν φαίνεται να βγαίνει σωστά. Οι λογοθεραπευτές έχουν τα προσόντα να αξιολογήσουν τα παιδιά ως προς την απραξία χρησιμοποιώντας διάφορα τεστ, όπως

Στοματοκινητική αξιολόγηση για τον έλεγχο της μυϊκής αδυναμίας στη γνάθο, τα χείλη ή τη γλώσσα

Αξιολόγηση της μελωδίας του λόγου κατά την οποία ο θεραπευτής ακούει για να διαπιστώσει αν τα παιδιά μπορούν να τονίσουν κατάλληλα ορισμένες συλλαβές και να χρησιμοποιήσουν τον τόνο και τις παύσεις στο κατάλληλο σημείο μιας πρότασης

Η αξιολόγηση του ήχου της ομιλίας καθορίζει περαιτέρω πόσο καλά το παιδί μπορεί να προφέρει ήχους, συμπεριλαμβανομένων των φωνηέντων, των συμφώνων και των συνδυασμών ήχων. Αυτό περιλαμβάνει τον προσδιορισμό του πόσο καλά οι άλλοι μπορούν να καταλάβουν την ομιλία του παιδιού κατά τη διάρκεια της συνομιλίας.

Εάν το παιδί σας διαγνωστεί με απραξία, πιθανόν να χρειαστεί λογοθεραπεία σε ατομική βάση αρκετές φορές την εβδομάδα. Αυτή η θεραπεία πιθανόν να συνίσταται σε εντατική εξάσκηση της ομιλίας του. Ο θεραπευτής θα προσπαθήσει να βοηθήσει το παιδί σας να κατανοήσει την ακουστική ανατροφοδότηση καθώς και τα οπτικά ή απτικά ερεθίσματα.

Ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί να το κάνει αυτό ο θεραπευτής είναι να βάλει το παιδί σας να κοιτάξει τον εαυτό του σε καθρέφτη ενώ μιλάει ή να το ηχογραφήσει να μιλάει και στη συνέχεια να το αναπαράγει. Πολλά παιδιά το ευχαριστιούνται αυτό.

Δεδομένου ότι η επιτυχής θεραπεία για την απραξία απαιτεί πολύ χρόνο και αφοσίωση, ο θεραπευτής σας μπορεί να σας δώσει ασκήσεις για να εξασκηθείτε με το παιδί σας στο σπίτι.

Λογοθεραπεία για τον τραυλισμό

Οι τεχνικές λογοθεραπείας μπορούν να εφαρμοστούν για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του τραυλισμού.

Ο τραυλισμός είναι ένα πρόβλημα που συνήθως αναπτύσσεται κατά την παιδική ηλικία, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και κατά την ενήλικη ζωή. Ο τραυλισμός θεωρείται συνήθως ένα είδος συμπεριφορικού προβλήματος. Οι λογοθεραπευτές θα προσπαθήσουν να διδάξουν στο παιδί σας που τραυλίζει τεχνικές τροποποίησης της συμπεριφοράς που με τη σειρά τους μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του τραυλισμού του.

Μια συνηθισμένη μέθοδος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο παιδί σας είναι να του διδάξουν να ελέγχει τον ρυθμό ομιλίας, καθώς η πολύ γρήγορη ομιλία μπορεί να επιδεινώσει τον τραυλισμό για ορισμένους ανθρώπους. Η εξάσκηση της ομιλίας με πιο αργό, πιο ρευστό τρόπο μπορεί να είναι χρήσιμη. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη η παρακολούθηση της αναπνοής.

Ακόμη και μετά τη θεραπεία, τα άτομα που τραυλίζουν μπορεί να χρειάζονται συνεδρίες παρακολούθησης με τον λογοθεραπευτή τους για να μην επαναληφθεί το πρόβλημα.

Λογοθεραπεία για την αφασία

Ορισμένες μέθοδοι λογοθεραπείας βοηθούν τα άτομα με αφασία. Οι αξιολογήσεις με βάση τη λογοθεραπεία μπορούν επίσης να βοηθήσουν να διαπιστωθεί αν κάποιος πάσχει από την πάθηση.

Η αφασία είναι μια κατάσταση που προκαλεί δυσκολία στην ομιλία ως αποτέλεσμα κάποιου είδους βλάβης στον εγκέφαλο. Η πάθηση μπορεί επίσης να συνίσταται σε δυσκολία στην ακρόαση, την ανάγνωση και τη γραφή. Η αφασία εμφανίζεται σε πολλούς ενήλικες μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι λογοθεραπευτές παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάγνωση της αφασίας αξιολογώντας την ικανότητα του ατόμου να κατανοεί τους άλλους, να εκφράζεται και ακόμη και να καταπίνει. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά πράγματα που μπορεί να κάνει ένας λογοθεραπευτής για να βοηθήσει ένα άτομο με αφασία, όπως

  • Ασκήσεις για τη βελτίωση συγκεκριμένων γλωσσικών δεξιοτήτων
  • Ομαδική θεραπεία για τη βελτίωση των δεξιοτήτων συνομιλίας
  • Χειρονομίες και γραφή για την ενίσχυση των επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων

Λογοθεραπεία για τις δυσκολίες κατάποσης

Οι τεχνικές λογοθεραπείας μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα άτομα που δεν μπορούν να καταπιούν όταν τρώνε ή πίνουν.

Το παιδί σας μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκολία στην κατάποση για διάφορους λόγους. Ένας λογοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας με δυσκολία κατάποσης υποστηρίζοντάς το με ασκήσεις για να δυναμώσει το στόμα του, να αυξήσει την κίνηση της γλώσσας και να βελτιώσει τη μάσηση.

Ένας λογοθεραπευτής μπορεί επίσης να κάνει συστάσεις σχετικά με τη συνοχή της τροφής. Για τα βρέφη, ένας λογοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει στο συντονισμό του μοτίβου πιπίλισμα-κατάποση-αναπνοή. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αυτά είναι μόνο μερικά από τα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας λογοθεραπευτής. Υπάρχουν πολλές άλλες καταστάσεις και μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση όσων έχουν ανάγκη.

Share to...