Οι κίνδυνοι για την υγεία μας μετά από μία πλημμύρα

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
8 Λεπτά

Τα νερά από τις πλημμύρες συχνά μολύνονται από την υπερχείλιση αποχετευτικών ή σηπτικών συστημάτων, καθώς και από γεωργικά ή βιομηχανικά απόβλητα και χημικά.

Οι κύριοι κίνδυνοι για την υγεία από τα νερά των πλημμυρών είναι η μετάδοση ασθενειών που μεταδίδονται μέσω του νερού. Η επαφή με τα νερά των πλημμυρών μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες του στομαχιού, μολύνσεις πληγών και του δέρματος και εξανθήματα. Η κατανάλωση μολυσμένων φρούτων και λαχανικών που έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά των πλημμυρών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ασθένειες.

Για να προστατεύσετε την υγεία σας, θεωρήστε ότι όλα τα νερά των πλημμυρών είναι μολυσμένα. Αποφύγετε την επαφή με μολυσμένα νερά και το έδαφος αν είναι δυνατόν.

Οι κίνδυνοι για την υγεία μας μετά από μία πλημμύρα
Οι κίνδυνοι για την υγεία μας μετά από μία πλημμύρα

Πώς να προστατεύσετε την υγεία σας κατά τη διάρκεια μιας πλημμύρας

Τα νερά των πλημμυρών μπορεί να περιέχουν πολλούς παράγοντες που μπορεί να βλάψουν την ανθρώπινη υγεία, όπως

 • ανθρώπινα ή κτηνοτροφικά απόβλητα
 • οικιακά απόβλητα
 • βιομηχανικά και ιατρικά επικίνδυνα απόβλητα
 • ξυλεία, οχήματα και οικοδομικά υλικά
 • συντρίμμια που μπορεί να περιέχουν αμίαντο ή άλλα επιβλαβή υλικά
 • άγρια ζώα όπως τρωκτικά και φίδια

Θεωρήστε ότι όλα τα νερά της πλημμύρας είναι μολυσμένα

Μην περπατάτε μέσα στο νερό, ακόμη και σε ρηχά νερά, και προσπαθήστε να αποφύγετε την επαφή με τη λάσπη και το χώμα. Φορέστε γάντια αν μετακινείτε κατοικίδια ζώα ή αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με νερά από πλημμύρες, λάσπη ή χώμα.

Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε την επαφή με τα νερά της πλημμύρας, συντάξαμε τις παρακάτω συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να αποφύγετε τις μολύνσεις.

 • Πριν από την είσοδο σε πλημμυρικά ύδατα
 • Καλύψτε τα κοψίματα και τις γρατζουνιές σας με αδιάβροχους επιδέσμους.
 • Φορέστε προστατευτικό ρουχισμό, όπως μπότες από λάστιχο ή σταθερά παπούτσια, γάντια από λάστιχο και γυαλιά.

Αφού έρθετε σε επαφή με τα νερά από τις πλημμύρες, τη λάσπη ή το χώμα

 • Πλύνετε το δέρμα σας με σαπούνι και καθαρό νερό το συντομότερο δυνατό. Εάν δεν έχετε σαπούνι ή νερό, χρησιμοποιήστε μαντηλάκια με βάση το οινόπνευμα ή ένα απολυμαντικό.
 • Πλύνετε τα λερωμένα ρούχα με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πριν τα ξαναχρησιμοποιήσετε.
 • Φροντίστε τυχόν πληγές και αναζητήστε ιατρική βοήθεια εάν είναι απαραίτητο.
 • Εάν χρησιμοποιείτε πλωτά μέσα όπως βάρκες ή σανίδες κατά τη διάρκεια μιας πλημμύρας, βεβαιωθείτε ότι καθαρίζονται καλά μετά για να αποφύγετε τη μόλυνση και τη μετάδοση λοιμώξεων.

Αποφύγετε το κολύμπι σε υδάτινους όγκους ή παραλίες μετά από πλημμύρα

Οι ειδικοί επιστήμονες συνιστούν να μην κολυμπάτε σε όλους τους υδάτινους όγκους και τις παραλίες για 48 ώρες μετά από έντονη βροχόπτωση και για πολύ περισσότερο σε περίπτωση πλημμύρας.  Θα πρέπει να αποφύγετε την επαφή με το νερό εάν:

 • παρατηρήσετε ότι το νερό είναι χρωματισμένο ή έχει οσμή
 • υπάρχει θαλάσσιος αφρός μετά από πλημμύρα ή έντονη βροχόπτωση
 • υπάρχει προειδοποίηση των Αρχών για την ποιότητα των υδάτων.

Το κολύμπι σε νερό κακής ποιότητας μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες, όπως γαστρεντερίτιδα. Θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι δεν αισθάνεστε καλά λόγω της κολύμβησης.

Αυξημένος κίνδυνος έξαρσης της εμφάνισης άλγης μετά από πλημμύρα

Τα φύκια και τα κυανοβακτήρια (επίσης γνωστά ως γαλαζοπράσινα φύκια) είναι οργανισμοί που ζουν στο νερό και μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα, ή να “ανθίσουν”. Αυτό μπορεί να συμβεί σε νερό που κινείται αργά ή λιμνάζει και περιέχει θρεπτικά συστατικά. Αυτό συχνά οφείλεται σε απορροές που περιέχουν λιπάσματα και λύματα που μπορεί να περιέχουν αστικά απόβλητα.

Η άνθιση των φυκών μπορεί να μοιάζει με αφρό, λάδια ή χρώματα στην επιφάνεια του νερού. Η άνθιση μπορεί να αλλάξει το χρώμα του νερού σε πράσινο, μπλε, καφέ, κόκκινο ή άλλο χρώμα.

Μετά από μια μεγάλη πλημμύρα, τα αυξημένα θρεπτικά συστατικά, η χαμηλή ροή και το φως μπορούν να δημιουργήσουν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη της άνθισης των φυκιών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες εξάρσεις. Η άνθιση των φυκιών μπορεί να επηρεάσει περιβάλλοντα γλυκού νερού, όπως ποτάμια, ρυάκια, λίμνες και άλλα εσωτερικά υδάτινα σώματα.

Τα περισσότερα φύκια είναι αβλαβή, αλλά ορισμένα είναι επιβλαβή για τους ανθρώπους και τα ζώα. Ορισμένα φύκη μπορούν να παράγουν τοξίνες που ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες. 

Τα επιβλαβή φύκια μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα, τα μάτια, τα αυτιά, τη μύτη και το στόμα με την άμεση επαφή. Η πόση νερού που έχει επηρεαστεί από τα φύκια ή η κατανάλωση τροφίμων (όπως ψάρια ή οστρακοειδή) που περιέχουν αυτές τις τοξίνες μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερίτιδα. Η ασθένεια αυτή μπορεί να προκαλέσει εμετό, διάρροια, πυρετό και πονοκεφάλους. Αυτές οι τοξίνες μπορεί επίσης να επηρεάσουν το ήπαρ ή το νευρικό σύστημα και να έχουν πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. 

Πόσιμο νερό από το αστικό δίκτυο ύδρευσης

Το νερό των πλημμυρών και τα απορρίμματα που σχετίζονται με τις πλημμύρες μπορούν να μολύνουν τις παροχές νερού. Εάν η παροχή νερού σας μοιάζει περίεργη, μυρίζει ή έχει ασυνήθιστη γεύση, μην τη χρησιμοποιήσετε. Μην χρησιμοποιείτε δυνητικά μολυσμένο νερό για πόση, προετοιμασία φαγητού ή μπάνιο. Μην το δίνετε στα ζώα.

Εάν το πόσιμο νερό της πόλης σας επηρεαστεί από μια πλημμύρα, επικοινωνήστε με τις τοπικές αρχές για πληροφορίες.

Κίνδυνος τροφογενών ασθενειών από την κατανάλωση προϊόντων που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες

Εάν ο κήπος σας έχει έρθει σε επαφή με τα νερά των πλημμυρών, τα προϊόντα που καλλιεργείτε στο σπίτι σας μπορεί να μην είναι ασφαλή για κατανάλωση. Αν και ορισμένα από τα φρούτα και τα λαχανικά σας ενδέχεται να μπορούν να διασωθούν, αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, είναι καλύτερο να τα πετάξετε.

Μην τρώτε:

 • φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι, λάχανο, μαρούλι και λάχανο.
 • προϊόντα που είχαν ήδη καταστραφεί πριν από την πλημμύρα. Για παράδειγμα, μια ντομάτα με σχισμένη φλούδα με εκτεθειμένη σάρκα δεν είναι ασφαλής για κατανάλωση.

Αποφύγετε να καταναλώσετε:

 • ωμά μαλακά φρούτα, όπως φράουλες ή σμέουρα. Δεν μπορούν να πλυθούν σχολαστικά, επομένως είναι ασφαλή μόνο αν μπορούν να μαγειρευτούν.

Να είστε προσεκτικοί πριν από την κατανάλωση στις εξής περιπτώσεις τροφίμων:

 • λαχανικά με προστατευτικό κέλυφος, φλοιό ή φλούδα, όπως ο αρακάς και το καλαμπόκι. Θα πρέπει να πλένονται καλά, να αποφλοιώνονται και να μαγειρεύονται πριν από την κατανάλωσή τους.
 • φρούτα και λαχανικά που ήταν ανώριμα κατά τη στιγμή της πλημμύρας. Παρόλο που θα πρέπει να είναι ασφαλή για κατανάλωση από τη στιγμή που θα είναι έτοιμα για συγκομιδή, θα πρέπει και πάλι να πλένονται σχολαστικά πριν από την κατανάλωσή τους.

Κατανάλωση ψαριών από ύδατα που έχουν πληγεί από πλημμύρες

Το νερό από πλημμύρες είναι συνήθως μολυσμένο και δεν είναι ασφαλές για ψάρεμα.

Μην τρώτε ψάρια εάν:

 • ήταν νεκρά όταν τα βρήκατε
 • ήταν ζωντανά όταν τα πιάσατε, αλλά φαίνονται άρρωστα, στρεσαρισμένα, ληθαργικά ή συμπεριφέρονται με ασυνήθιστο τρόπο.

Να είστε προσεκτικοί πριν από την κατανάλωση:

 • ψαριών που προέρχονται από νερό, το οποίο έχει πλημμυρίσει. Θα πρέπει να ξεπλένονται καλά και να ξεκοιλιάζονται πριν από το μαγείρεμα.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.