Κολλήσατε γρίπη; Μάθετε πότε ακριβώς μπορείτε να τη μεταδώσετε

ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑ

Κολλήσατε γρίπη; Μάθετε πότε ακριβώς μπορείτε να τη μεταδώσετε

Συντάκτης άρθρου:

Ιατρική Ομάδα Medbox

Είναι τότε που τα φύλλα αλλάζουν χρώμα. Όταν το άνετο πουλόβερ σας επιστρέφει από τις καλοκαιρινές του διακοπές στο πίσω μέρος της ντουλάπας σας. Όταν αρχίζει το πρωϊνό κρύο και το “γυρνάμε” από τον παγωμένο καφέ στον ζεστό. Αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα. 

Πλησιάζει η εποχή της γρίπης.

gr1
Κολλήσατε γρίπη; Μάθετε πότε ακριβώς μπορείτε να τη μεταδώσετε

Κάθε χειμώνα στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις χώρες, παρατηρείται έξαρση στη δραστηριότητα του ιού της γρίπης.

Η αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας που προκαλεί η εποχική γρίπη ποικίλει από χρονιά σε χρονιά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ιού που κυκλοφορεί και με το βαθμό ανοσίας που έχουν σ’ αυτόν οι διάφορες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού.

Το εμβόλιο κατά της γρίπης και τα μέτρα πρόληψης, όπως η σωστή υγιεινή των χεριών, αποτελούν την καλύτερη άμυνα για την προστασία από τα πολλά, μα πάρα πολλά στελέχη της γρίπης.

Το εμβόλιο της γρίπης δεν επηρεάζει το εμβόλιο COVID-19. Μερικές φορές, όμως, αυτός ο ενοχλητικός ιός καταφέρνει και ξεφεύγει έτσι κι αλλιώς. 

Εάν έχετε πυρετό, βήχα και πονοκέφαλο από τον οποίο δεν μπορείτε να απαλλαγείτε, μπορεί να οφείλεται σε γρίπη.

Μείνετε στο σπίτι, ξεκουραστείτε, χρησιμοποιήστε φάρμακα που ρίχνουν τον πυρετό και αυξήστε την πρόσληψη υγρών. Καλέστε έναν γιατρό αν αυτές οι μέθοδοι δεν αποδίδουν.

Αλλά για πόσο καιρό θα είστε μεταδοτικοί, θα αναρωτιέστε; Και πότε ακριβώς αρχίζετε να είστε μεταδοτικοί;

Συνομιλήσαμε με ειδικούς σχετικά με τη μεταδοτικότητα της γρίπης και πώς να αποφύγετε να μεταδώσετε τον ιό της γρίπης.

Πότε ακριβώς είναι μεταδοτική η γρίπη;

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) αναφέρουν ότι ο χρόνος μεταξύ της έκθεσης στη γρίπη και της εμφάνισης των συμπτωμάτων είναι συνήθως περίπου δύο ημέρες.

Ωστόσο, ο χρόνος αρχίζει να μετράει για την δυνατότητά σας να μολύνετε άλλους πριν καν εμφανιστούν τα συμπτώματά σας.

Μπορείτε να μεταδώσετε τη γρίπη σε άλλους ακόμη και πριν καταλάβετε ότι είστε άρρωστοι. Μπορείτε να είστε μεταδοτικοί ως προς τη γρίπη, περίπου μία ημέρα πριν αισθανθείτε τα συμπτώματα.

Θα είστε πιο μεταδοτικοί  τις πρώτες τρεις ή τέσσερις ημέρες αφότου αισθανθείτε πραγματικά άρρωστοι. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κρατάτε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες αποστάσεις για αρκετές ημέρες. 

Μπορεί να συνεχίσετε να είστε μολυσματικοί για μια εβδομάδα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων σας. Τα παιδιά και οι ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι μεταδοτικοί για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πόσο καιρό πρέπει να μείνετε στο σπίτι αν έχετε γρίπη;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μετά την ανάρρωση από τη γρίπη, το χρονικό πλαίσιο για την επιστροφή σας στις κανονικές επαγγελματικές και σχολικές δραστηριότητες μπορεί να εξαρτάται από τη δουλειά σας και από το πόσο συχνά συναναστρέφεστε με ανθρώπους.

Ορισμένα σχολεία και χώροι εργασίας έχουν συγκεκριμένες οδηγίες για το πότε μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας μετά τη γρίπη ή άλλες ασθένειες. Ενημερωθείτε από τον εργοδότη σας για τις πιθανές ειδικές διαδικασίες.

Αλλά ένας καλός κανόνας, είναι να μείνετε στο σπίτι μέχρι να μην έχετε πυρετό για τουλάχιστον 24 ώρες, χωρίς να χρησιμοποιείτε φάρμακα που μειώνουν τον πυρετό, όπως η παρακεταμόλη (Depon®).

Ο πυρετός ορίζεται ως:

 • Υψηλότερος από 38 βαθμούς Κελσίου στους ενήλικες.
 • Υψηλότερος από 38 βαθμούς Κελσίου στα παιδιά, εφόσον μετράται από το ορθό.
 • Υψηλότερος από 37,5 °C σε παιδιά, εάν μετρηθεί από το στόμα.
 • Υψηλότερος από 37,2 °C σε παιδιά, εάν μετρηθεί κάτω από το χέρι τους (στη μασχάλη).

Θα πρέπει επίσης να μείνετε στο σπίτι εάν έχετε άλλα σοβαρά συμπτώματα, όπως ασταμάτητο βήχα ή δύσπνοια.

Πόσο μεταδοτική είναι η γρίπη;

Η γρίπη θεωρείται εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η γρίπη μπορεί να μεταδοθεί σε άλλους σε απόσταση περίπου 2 μέτρων

Και, ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν συμπτώματα. Οι έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 8% του πληθυσμού των ΗΠΑ νοσεί από γρίπη κάθε σεζόν.

Όταν υπολογίζονται και όσοι είναι φορείς του ιού χωρίς να αισθάνονται άρρωστοι, πιστεύεται ότι τα ποσοστά μόλυνσης είναι πιο κοντά στο 20% περίπου του γενικού πληθυσμού. Ακόμη και αν δεν εμφανίζετε συμπτώματα γρίπης, μπορείτε να τη μεταδώσετε σε άλλους

Πώς μεταδίδεται η γρίπη;

Η γρίπη εξαπλώνεται όταν μικροσκοπικά σταγονίδια σωματιδίων που είναι φορτωμένα με τον ιό ανταλλάσσονται μεταξύ των ανθρώπων. 

Ο κύριος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να μολύνουν ο ένας τον άλλον με τη γρίπη είναι να βρίσκονται ο ένας κοντά στον άλλον.

Το μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται και μικροσκοπικές σταγόνες από τα υγρά του πέφτουν στο πρόσωπο ή στα χέρια μας ή προσγειώνονται στο τραπέζι που μοιραζόμαστε. Στη συνέχεια αγγίζουμε τη μύτη ή το στόμα μας, και πλέον αυτά τα σωματίδια που είναι γεμάτα ιούς βρίσκονται μέσα μας. 

Από την επόμενη ημέρα, μπορείτε να αρχίσετε να μεταδίδετε τη γρίπη στους άλλους. Τη μεθεπόμενη ημέρα, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε κι εσείς άρρωστοι.

Πώς μπορώ να αποτρέψω την εξάπλωση της γρίπης;

Για να παραμείνετε υγιείς κατά την περίοδο της γρίπης, οι ειδικοί  προτείνουν μια πολυδιάστατη προσέγγιση για την πρόληψη της γρίπης.

 • Κάντε το εμβόλιο της γρίπης κάθε φθινόπωρο

Ο ΕΟΔΥ λέει ότι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την πρόληψη της γρίπης είναι να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο. 

Το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι η καλύτερη άμυνά σας κατά της γρίπης. Οι μελέτες δείχνουν ότι αν κάνετε το εμβόλιο κατά της γρίπης, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να νοσήσετε σοβαρά και πολύ λιγότερο πιθανό να νοσηλευτείτε στο νοσοκομείο.

 • Πλύνετε τα χέρια σας

Έρευνες δείχνουν ότι, είτε το συνειδητοποιείτε είτε όχι, πιθανότατα αγγίζετε το πρόσωπό σας κατά μέσο όρο 23 φορές την ώρα.

Φανταστείτε όλα τα πράγματα που έχετε αγγίξει από την τελευταία φορά που πλύνατε τα χέρια σας.

Και τώρα πρόκειται να χρησιμοποιήσετε αυτά τα χέρια για να τρίψετε τα μάτια σας. Και το πιθανότερο είναι ότι, χωρίς να το σκεφτείτε, θα το ξανακάνετε σε περίπου δύο λεπτά.

Το πλύσιμο των χεριών σας είναι ο νούμερο 1 τρόπος για να αποτρέψετε τους ιούς από το να εισέλθουν στο σώμα σας και να σας κάνουν να νοσήσετε.

Βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα χέρια σας: Κάθε φορά που φαίνονται βρώμικα.

 • Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού.
 • Πριν από το φαγητό.
 • Πριν και μετά την επαφή με ένα άρρωστο άτομο.
 • Πριν και μετά τη φροντίδα ενός κοψίματος, μιας πληγής ή ενός τραύματος.
 • Μετά τη χρήση της τουαλέτας ή την αλλαγή της πάνας.
 • Αφού φυσήξετε τη μύτη σας, βήξετε ή φτερνιστείτε. (Πλένετε τα χέρια σας πιο συχνά όταν είστε άρρωστοι για να αποφύγετε τη μετάδοση των μικροβίων στους γύρω σας).
 • Αφού αγγίξετε ζώα ή ζωικά απόβλητα.
 • Αφού αγγίξετε σκουπίδια, σωματικά υγρά ή οποτεδήποτε έχετε αμφιβολία αν τα χέρια σας είναι καθαρά.
 • Κάθε φορά που επιστρέφετε στο σπίτι μετά από έξοδο.

Πλύνετε τα χέρια σας σχολαστικά για περίπου 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό. Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαπούνι και νερό, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό χεριών με βάση το οινόπνευμα.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox