Κύστη κόκκυγος: Αιτίες, συμπτώματα, θεραπεία

Αυτός ο συνηθισμένος τύπος κύστης βρίσκεται στην πτυχή των γλουτών και συνήθως προκαλείται από δερματική λοίμωξη. Οι κύστεις κόκκυγα είναι μια συχνή πάθηση, με περισσότερες από 70.000 περιπτώσεις να αναφέρονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Κύστη κόκκυγος
Κύστη κόκκυγος

Οι κύστεις κόκκυγα μπορεί να προκαλέσουν πόνο και πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Οι κύστεις κόκκυγα μπορεί να είναι ένα εφάπαξ (οξύ) πρόβλημα ή μπορεί να πάσχετε από χρόνιες ( υποτροπιάζουσες) κύστεις.

Εάν δεν αντιμετωπιστούν, οι χρόνιες κύστεις κόκκυγα μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε αποστήματα (πρησμένοι θύλακες λοίμωξης) και κοιλότητες κάτω από το δέρμα.

Αυτές οι κύστεις προκαλούνται συνήθως από μια δερματική λοίμωξη και συχνά έχουν ενσφηνωμένες τρίχες στο εσωτερικό τους. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι κύστεις κόκκυγα συχνά αποκαλούνταν “νόσος του οδηγού του τζιπ” επειδή είναι πιο συχνές σε άτομα που είναι καθισμένα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ποιος μπορεί να εμφανίσει κύστη κόκκυγος;

Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει κύστη κόκκυγος, αλλά ορισμένοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο:

 • Οι άνδρες (οι άνδρες έχουν τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κύστη κόκκυγος από ό,τι οι γυναίκες).
 • Άτομα μεταξύ εφηβείας και ηλικίας 40 ετών (η μέση ηλικία είναι μεταξύ 20 και 35 ετών).
 • Εργαζόμενοι που κάθονται όλη την ημέρα (όπως οδηγοί φορτηγών και υπάλληλοι γραφείου).
 • Υπέρβαρα άτομα (που κυμαίνονται από υπέρβαρα έως παχύσαρκα).
 • Άτομα με πυκνή ή άγρια τριχοφυΐα στο σώμα (αυτό μπορεί να είναι οικογενειακό χαρακτηριστικό).
 • Άτομα που φορούν στενά ρούχα (αυτό μπορεί να επιδεινώσει την δερματική πάθηση).

Είναι η κύστη κόκκυγος κληρονομική;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κύστη μπορεί να είναι κληρονομική (μπορείτε να την κληρονομήσετε από κάποιο μέλος της οικογένειας).

Το οικογενειακό σας ιστορικό μπορεί να παίξει ρόλο στον καθορισμό του αν έχετε κύστη κόκκυγος, για παράδειγμα αν η άγρια τριχοφυΐα του σώματος είναι κληρονομική.

Είναι η κύστη κόκκυγος μεταδοτική;

Η κύστη κόκκυγος είναι μια μη μεταδοτική δερματική πάθηση – δεν μπορείτε να την μεταδώσετε (όπως ακριβώς και ένα σπυράκι). Επί του παρόντος, πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι κύστεις κόκκυγα προκαλούνται από ενσφηνωμένες τρίχες.

Τι προκαλεί την κύστη κόκκυγος;

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη όλες τις αιτίες που προκαλούν τις κύστεις κόκκυγα.

Ωστόσο, γνωρίζουν ότι οι ενσφηνωμένες τρίχες που βρίσκονται στην πτυχή των γλουτών έχουν ως αποτέλεσμα μια δερματική λοίμωξη που προκαλεί το σχηματισμό μιας κύστης κόκκυγα.

Σκεφτείτε αυτή την κατάσταση σαν να έχετε μια ακίδα από ξύλο στο δέρμα σας, μόνο που αντί γι’ αυτό πρόκειται για μια ενσφηνωμένη τρίχα.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μια κύστη κόκκυγος μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε απόστημα. Αυτό αποτελεί σημάδι ότι η δερματική λοίμωξη επιδεινώνεται.

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας κύστης κόκκυγα;

Αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα:

 • Πόνο που συχνά επιδεινώνεται όταν κάθεστε.
 • Ένα μικρό βαθούλωμα ή μια μεγάλη πρησμένη περιοχή ανάμεσα στους γλουτούς σας. Αυτή είναι συνήθως η κύστη κόκκυγος. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι η περιοχή είναι κόκκινη και την αισθάνεστε ευαίσθητη.
 • Ένα απόστημα με εκροή πύου ή αίματος. Αυτό το υγρό μπορεί να έχει δυσάρεστη οσμή.
 • Ναυτία, πυρετό και υπερβολική κόπωση ( κούραση).

Πώς διαγιγνώσκεται η κύστη κόκκυγος;

Ο γιατρός σας θα ξεκινήσει με μια πλήρη φυσική εξέταση. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα ελέγξει την πτυχή των γλουτών σας για ενδείξεις μίας κύστης κόκκυγα.

Εάν έχετε κύστη κόκκυγος, θα πρέπει να είναι ορατή με γυμνό μάτι. Ο γιατρός σας μπορεί να εντοπίσει κάτι που μοιάζει με σπυράκι ή κύστη που τρέχει υγρό. Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, μπορεί επίσης να σας κάνει διάφορες ερωτήσεις, όπως:

 • Έχει αλλάξει η εμφάνιση της κύστης;
 • Εκρέει κάποιο υγρό;
 • Έχετε άλλα συμπτώματα;
 • Πολύ σπάνια, ο θεράπων γιατρός σας μπορεί να ζητήσει αξονική ή μαγνητική τομογραφία για να αναζητήσει τυχόν κοιλότητες (μικρές τρύπες) που μπορεί να έχουν σχηματιστεί κάτω από την επιφάνεια του δέρματός σας.

Πώς αντιμετωπίζεται μια κύστη κόκκυγος;

Εάν διαγνωστείτε με μία ή περισσότερες κύστεις κόκκυγα, θα λάβετε ένα σχέδιο θεραπείας που ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωσή σας. Αυτή η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τις απαντήσεις σε διάφορες ερωτήσεις, όπως:

[ruby_related heading=”Μπορεί να σας ενδιαφέρει” total=5 layout=1]

 • Είχατε στο παρελθόν μια κύστη κόκκυγος;
 • Είχατε επίσης άλλα δερματικά προβλήματα (όπως απόστημα) στην ίδια περιοχή;
 • Πόσο γρήγορα αναρρώνετε;

Ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας, μπορεί να χρειαστείτε ή να μην χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της κύστης σας.

Εκτός από τη χειρουργική επέμβαση, υπάρχουν διάφορες άλλες διαθέσιμες θεραπευτικές μέθοδοι, όπως:

Παροχέτευση της κύστης: Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει απευθείας στο ιατρείο του θεράποντος γιατρού σας. Θα γίνει μια μικρή τομή για να ανοιχτεί και να παροχετευτεί το υγρό από τη μολυσμένη κύστη σας.

Ενέσεις: Οι ενέσεις (φαινόλη, μια όξινη χημική ένωση) μπορούν να θεραπεύσουν και να προλάβουν ήπιες και μέτριες κύστεις κόκκυγα.

Αντιβιοτικά: Τα αντιβιοτικά μπορούν να θεραπεύσουν τη φλεγμονή του δέρματος. Ωστόσο, τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να θεραπεύσουν από μόνα τους τις κύστεις κόκκυγα.

Θεραπεία με λέιζερ: Η θεραπεία με λέιζερ μπορεί να αφαιρέσει τις τρίχες που διαφορετικά μπορεί να εισχωρήσουν και να προκαλέσουν την επανεμφάνιση περισσότερων κύστεων κόκκυγα.

Ενώ περιμένετε τη θεραπεία σας, μπορείτε να προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε τον πόνο που ενδεχομένως αισθάνεστε χρησιμοποιώντας μια ζεστή κομπρέσα στην πληγείσα περιοχή για να καταπραΰνετε το δέρμα σας. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε λιγότερο πόνο όταν χρησιμοποιείτε ένα φουσκωτό κάθισμα ή στρώμα.

Θα χρειαστώ χειρουργική επέμβαση για μια κύστη κόκκυγος;

Εάν έχετε μια χρόνια κύστη κόκκυγα ή αυτή έχει επιδεινωθεί και έχει σχηματίσει μια κοιλότητα κάτω από το δέρμα σας, τότε πρόκειται για μια σοβαρή περίπτωση και μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσετε την κύστη εξ ολοκλήρου.

Στη συνέχεια, ο χειρουργός μπορεί είτε να αφήσει το τραύμα ανοιχτό με σκοπό να το γεμίσει (τοποθετώντας γάζα) είτε να κλείσει το τραύμα με ράμματα ή με δερματικό κρημνό (δέρμα που λαμβάνεται από ένα υγιές σημείο του σώματός σας).

Κάθε φορά που κάνετε χειρουργική επέμβαση, είναι σημαντικό να φροντίζετε καλά το τραύμα σας ώστε να μην μολυνθεί.

Ο θεράπων ιατρός σας θα σας πει πώς να διατηρείτε το τραύμα σας καθαρό (συμπεριλαμβανομένου του ξυρίσματος της περιοχής) και πόσο καιρό πρέπει να το έχετε καλυμμένο.

Θα σας ενημερώσει επίσης για τα προειδοποιητικά σημεία της λοίμωξης και για το πότε θα πρέπει να τηλεφωνήσετε στον γιατρό σας.

Μπορεί μια κύστη κόκκυγος να υποχωρήσει μόνη της;

Οι κύστεις κόκκυγα μερικές φορές παροχετεύονται και εξαφανίζονται από μόνες τους. Εάν έχετε χρόνιες κύστεις κόκκυγα, τα συμπτώματά σας μπορεί να έρχονται και να παρέρχονται με την πάροδο του χρόνου.

Μπορεί να θεραπευτεί μια κύστη κόκκυγος;

Οι κύστεις κόκκυγα  μπορούν μερικές φορές να θεραπευτούν με χειρουργική επέμβαση και το δέρμα σας μπορεί να επουλωθεί πλήρως.

Ωστόσο, ακόμη και μετά από χειρουργική επέμβαση, μια κύστη μπορεί να παραμείνει ως μια χρόνια, επαναλαμβανόμενη κατάσταση.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η κατάστασή σας έχει επιδεινωθεί ή εάν οι κύστεις κόκκυγα υπάρχουν στην οικογένειά σας.

Πώς μπορούν να προληφθούν οι κύστεις κόκκυγα ;

Υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να αποτρέψετε την εμφάνιση κύστεων κόκκυγα  ή να τις εμποδίσετε να επανεμφανιστούν. Αυτά τα βήματα είναι τα εξής:

 • Τακτικό πλύσιμο και στέγνωμα των γλουτών σας (για να διατηρείτε την περιοχή καθαρή).
 • Απώλεια βάρους (αν είστε σήμερα υπέρβαροι) για να μειώσετε τον κίνδυνο.
 • Αποφυγή του πολύωρου καθισιού (αν το επιτρέπει η δουλειά σας) για να μην ασκείται πίεση στην περιοχή.
 • Ξύρισμα των τριχών γύρω από τους γλουτούς σας (μία φορά την εβδομάδα ή και περισσότερο). Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν αποτρίχωσης για να αποφύγετε τις ενσφηνωμένες τρίχες.

Μπορεί να αποβεί μοιραία μια κύστη κόκκυγος;

Μια κύστη κόκκυγος δεν είναι από μόνη της θανατηφόρα.

Εκτός από τον πόνο που μπορεί να αισθάνεστε, όμως, υπάρχει πάντα η πιθανότητα μια κύστη να δημιουργήσει διάφορα μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

Αυτοί οι κίνδυνοι για την υγεία μπορεί να είναι μεταξύ άλλων:

Μία ή περισσότερες επανεμφανιζόμενες κύστεις μπορεί να σχηματιστούν στην ίδια περιοχή (ή αλλού, αλλά συνήθως στην πτυχή των γλουτών σας). Εάν η κύστη επανέλθει, τότε έχετε χρόνια πάθηση.

Συστηματική λοίμωξη (όταν μια λοίμωξη εξαπλώνεται σε όλο το σώμα σας). Η λοίμωξη σε όλο το σώμα μπορεί γρήγορα να γίνει απειλητική για τη ζωή.

Καρκίνος (συγκεκριμένα δερματικό καρκίνωμα εκ πλακώδους επιθηλίου). Το δερματικό καρκίνωμα εκ πλακώδους επιθηλίου σπάνια προκαλείται από μια κύστη κόκκυγα. Όμως αυτός ο τύπος καρκίνου του δέρματος μπορεί μερικές φορές να εμφανιστεί εάν έχετε μια τέτοια κύστη. Εάν ο γιατρός σας διαγνώσει ότι έχετε κύστη κόκκυγα, θα λάβει δείγμα πύου και το θα το εξετάσει για να βεβαιωθεί ότι δεν είναι καρκινικό.

Share to...