ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

Κάντε λεύκανση δοντιών μόνοι σας με φυσικό τρόπο

Από

Medbox

Θα μπορούσατε να κάνετε λεύκανση δοντιών στο σπίτι με φυσικό τρόπο χρησιμοποιώντας προϊόντα που μπορείτε να βρείτε στο σούπερ μάρκετ. Εντούτοις, τα επιστημονικά δεδομένα που κρύβονται πίσω από αυτές τις μεθόδους είναι ελλιπή.

Σύμφωνα με μια έρευνα, το 80% των Αμερικανών ενηλίκων ηλικίας 18-49 ετών επιθυμούν λευκότερα δόντια και οι Αμερικανοί φέρεται να ξόδεψαν πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε προϊόντα λεύκανσης των δοντιών για το σπίτι το 2016.

Ωστόσο, τα περισσότερα από τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούν χημικές ουσίες για τη λεύκανση των δοντιών σας, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή προβληματισμού για πολλούς ανθρώπους.

Αν θέλετε πιο λευκά δόντια αλλά θέλετε επίσης να αποφύγετε τις χημικές ουσίες, το παρόν άρθρο παραθέτει πολλές επιλογές που είναι ταυτόχρονα φυσικές και ασφαλείς.

Λεύκανση δοντιών: Στοματικές πλύσεις με λάδι

Οι στοματικές πλύσεις με λάδι είναι μια παραδοσιακή θεραπεία, που προέρχεται από την Ινδία και αποσκοπεί στη βελτίωση της στοματικής υγιεινής και στην απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό.

Η συγκεκριμένη μέθοδος συνίσταται στην περιδίνηση λαδιού στο στόμα σας για την απομάκρυνση των βακτηρίων, τα οποία μπορεί να μετατραπούν σε πλάκα και να προκαλέσουν κιτρίνισμα των δοντιών σας.

Το λάδι καρύδας αποτελεί δημοφιλή επιλογή επειδή έχει ευχάριστη γεύση και προσφέρει πολλά ευεργετικά οφέλη για την υγεία.

Το έλαιο καρύδας έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε λαυρικό οξύ, το οποίο είναι γνωστό για την ικανότητά του να μειώνει τη φλεγμονή και να σκοτώνει τα βακτήρια.

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι καθημερινές στοματικές πλύσεις με λάδι μειώνουν τα βακτήρια στο στόμα, σε συνδυασμό με την πλάκα και την ουλίτιδα.

Ο Streptococcus mutans είναι ένας από τους κύριους τύπους βακτηρίων στο στόμα που προκαλούν πλάκα και ουλίτιδα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι καθημερινές στοματικές πλύσεις με λάδι καρύδας μείωσαν σημαντικά τον Streptococcus mutans μετά από δύο εβδομάδες και ήταν εξίσου αποτελεσματικές όσο και ένα αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα.

Κάντε λεύκανση δοντιών μόνοι σας με φυσικό τρόπο
Κάντε λεύκανση δοντιών μόνοι σας με φυσικό τρόπο

Δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που να έχουν αποδείξει ότι οι στοματικές πλύσεις με λάδι λευκαίνουν τα δόντια σας. Ωστόσο, είναι μια ασφαλής πρακτική και αξίζει να τη δοκιμάσετε. Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι τα δόντια τους είναι πιο λευκά και φωτεινά μετά από τακτικές στοματικές πλύσεις με λάδι.

Για να κάνετε στοματικές πλύσεις με λάδι, βάλτε 1 κουταλιά της σούπας (15 ml) λάδι καρύδας στο στόμα σας και πιέστε και τραβήξτε το λάδι μέσα από τα δόντια σας. Το λάδι καρύδας είναι στερεό σε θερμοκρασία δωματίου, οπότε μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα για να λιώσει. Συνεχίστε τη στοματική πλύση για 15-20 λεπτά.

Σε αντίθεση με πολλές άλλες μεθόδους λεύκανσης των δοντιών, το έλαιο καρύδας (coconut oil pulling) δεν εκθέτει τα δόντια σας σε οξέα ή άλλα συστατικά που διαβρώνουν το σμάλτο. Αυτό σημαίνει ότι είναι ασφαλές για καθημερινή χρήση.

Λεύκανση δοντιών: Βουρτσίστε τα δόντια σας με μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα έχει φυσικές λευκαντικές ιδιότητες, γι’ αυτό και είναι ένα δημοφιλές συστατικό στην οδοντόκρεμα του εμπορίου.

Είναι ένα ήπιο λειαντικό που μπορεί να βοηθήσει στο τρίψιμο των επιφανειακών λεκέδων στα δόντια .

Επιπλέον, η μαγειρική σόδα δημιουργεί ένα αλκαλικό περιβάλλον στο στόμα σας, το οποίο εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων.

Δεν πρόκειται για μια θεραπεία που θα λευκάνει τα δόντια σας σε μια νύχτα, αλλά λογικά θα πρέπει να παρατηρήσετε μια διαφορά στην εμφάνιση των δοντιών σας με την πάροδο του χρόνου.

Δεν έχει ακόμη αποδειχθεί επιστημονικά ότι το βούρτσισμα με απλή μαγειρική σόδα θα λευκάνει τα δόντια σας, αλλά αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι οδοντόκρεμες που περιέχουν μαγειρική σόδα μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των δοντιών και μπορεί να έχουν λευκαντική δράση.

Μια έρευνα διαπίστωσε ότι οι οδοντόκρεμες που περιείχαν μαγειρική σόδα ήταν σαφώς πιο αποτελεσματικές στη μείωση της πλάκας, της φλεγμονής των ούλων και της αιμορραγίας περισσότερο από ότι η κανονική οδοντόκρεμα χωρίς μαγειρική σόδα.

Επιπλέον, μια άλλη ανασκόπηση ερευνών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι οδοντόκρεμες που περιέχουν μαγειρική σόδα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές στην αφαίρεση των λεκέδων και στη λεύκανση των δοντιών σε σχέση με άλλους τύπους οδοντόκρεμας.

Για να εφαρμόσετε αυτή τη μέθοδο, αναμείξτε 1 κουταλάκι του γλυκού (6 γραμμάρια) μαγειρική σόδα με 2 κουταλάκια του γλυκού νερό (5 ml) και βουρτσίστε τα δόντια σας με την πάστα που θα δημιουργηθεί. Μπορείτε να το κάνετε αυτό μερικές φορές την εβδομάδα.

l2
Κάντε λεύκανση δοντιών μόνοι σας με φυσικό τρόπο

Λεύκανση δοντιών: Χρησιμοποιήστε υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ)

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι ένας φυσικός λευκαντικός παράγοντας που επίσης σκοτώνει τα βακτήρια στο στόμα σας.

Για την ακρίβεια, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το υπεροξείδιο του υδρογόνου εδώ και χρόνια για την απολύμανση των πληγών λόγω της ικανότητάς του να σκοτώνει τα βακτήρια.

Πολλά προϊόντα λεύκανσης των δοντιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου, αν και σε πολύ υψηλότερη συγκέντρωση από αυτή που θα χρησιμοποιούσατε στο σπίτι.

Καμία μελέτη δεν έχει διερευνήσει τα αποτελέσματα του ξεπλύματος, των στοματικών πλύσεων ή του βουρτσίσματος μόνο με υπεροξείδιο του υδρογόνου, αλλά αρκετές έρευνες έχουν αναλύσει εμπορικές οδοντόκρεμες που περιέχουν υπεροξείδιο.

Σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι μια οδοντόκρεμα που περιείχε υψηλότερη ποσότητα υπεροξειδίου του υδρογόνου ήταν πιο αποτελεσματική στη λεύκανση των δοντιών μετά από 12 εβδομάδες σε σχέση με οδοντόκρεμες που περιείχαν χαμηλότερη ποσότητα.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι προβληματισμοί σχετικά με την ασφάλεια του υπεροξειδίου του υδρογόνου.

Παρόλο που οι πολύ αραιές συγκεντρώσεις δείχνουν ασφαλείς, οι ισχυρές συγκεντρώσεις ή η υπερβολική χρήση του μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό των ούλων και ευαισθησία των δοντιών.

Ένας τρόπος χρήσης του υπεροξειδίου του υδρογόνου είναι ως στοματικό διάλυμα πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε διάλυμα 1,5% ή 3% για να αποφύγετε τις παρενέργειες.

Η πιο συνηθισμένη συγκέντρωση υπεροξειδίου του υδρογόνου στα φαρμακεία είναι ένα διάλυμα 3%. Μπορείτε να αραιώσετε αυτή τη συγκέντρωση σε 1,5% αναμειγνύοντας ίσα μέρη υπεροξειδίου και νερού.

Ένας άλλος τρόπος χρήσης του υπεροξειδίου του υδρογόνου είναι η ανάμειξή του με μαγειρική σόδα για να φτιάξετε μια οδοντόκρεμα. Συνδυάστε 2 κουταλάκια του γλυκού (10 ml) υπεροξείδιο του υδρογόνου με 1 κουταλάκι του γλυκού (6 γραμμάρια) μαγειρική σόδα και βουρτσίστε απαλά τα δόντια σας με το μείγμα.

Περιορίστε τη χρήση αυτής της σπιτικής πάστας σε μερικές φορές την εβδομάδα, καθώς η υπερβολική της χρήση μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών σας.

Λεύκανση δοντιών: Να τρώτε φρούτα και λαχανικά

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να κάνει καλό τόσο στον οργανισμό όσο και στα δόντια σας.

Αν και δεν αντικαθιστούν το βούρτσισμα, τα τραγανά, ωμά φρούτα και λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της πλάκας καθώς μασάτε.

Οι φράουλες και ο ανανάς είναι δύο φρούτα που έχει υποστηριχθεί ότι βοηθούν στη λεύκανση των δοντιών σας.

  • Φράουλες

Η λεύκανση των δοντιών σας με ένα μείγμα φράουλας και μαγειρικής σόδας είναι μια φυσική θεραπεία που έχει γίνει γνωστή από διασημότητες.

Οι υποστηρικτές αυτής της μεθόδου ισχυρίζονται ότι το μηλικό οξύ που βρίσκεται στις φράουλες θα αφαιρέσει τον δυσχρωματισμό στα δόντια σας, ενώ η μαγειρική σόδα θα απομακρύνει τους λεκέδες.

Παρόλο που οι φράουλες μπορεί να βοηθήσουν στην αποφλοίωση των δοντιών σας και να τα κάνουν να φαίνονται πιο λευκά, είναι απίθανο να διεισδύσουν στους λεκέδες στα δόντια σας.

Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι ένα μείγμα φράουλας και μαγειρικής σόδας προκάλεσε πολύ μικρή αλλαγή χρώματος στα δόντια, σε σύγκριση με τα προϊόντα λεύκανσης του εμπορίου.

Λεύκανση δοντιών: Μην υποτιμάτε την αξία του βουρτσίσματος και της χρήσης οδοντικού νήματος

Παρά το γεγονός ότι ο δυσχρωµατισµός των δοντιών εµφανίζεται φυσιολογικά µε την αύξηση της ηλικίας, είναι σε µεγάλο βαθµό αποτέλεσµα της συσσώρευσης πλάκας.

Το τακτικό βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος μπορούν να βοηθήσουν τα δόντια σας να παραμείνουν λευκά μειώνοντας τα βακτήρια στο στόμα σας και αποτρέποντας τη συσσώρευση πλάκας.

Η οδοντόκρεμα τρίβει απαλά τους λεκέδες στα δόντια σας και το οδοντικό νήμα απομακρύνει τα βακτήρια που οδηγούν στην πλάκα.

Ο τακτικός καθαρισμός των δοντιών στο οδοντιατρείο μπορεί επίσης να βοηθήσει τα δόντια σας να παραμείνουν καθαρά και λευκά.

by

Medbox

Related Articles

Share via
Copy link