Lipitor (ατορβαστατίνη) 10, 20, 40, 80 mg επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία. Πώς πρέπει να χρησιμοποιείται, ποιες είναι οι παρενέργειές του

Η ατορβαστατίνη (Lipitor) χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με μια σωστή διατροφή για να βοηθήσει στη μείωση της “κακής” χοληστερόλης και των λιπών (όπως η LDL και τα τριγλυκερίδια) και στην αύξηση της “καλής” χοληστερόλης (HDL) στο αίμα.

Ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων γνωστών ως “στατίνες”. Δρα μειώνοντας την ποσότητα χοληστερόλης που παράγεται από το ήπαρ.

Η μείωση της “κακής” χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και η αύξηση της “καλής” χοληστερόλης μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και βοηθά στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών.

Εκτός από τη σωστή διατροφή (όπως μια διατροφή χαμηλή σε χοληστερόλη/χαμηλά λιπαρά), άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να βοηθήσουν στην καλύτερη δράση αυτού του φαρμάκου περιλαμβάνουν την άσκηση, την απώλεια βάρους εάν είστε υπέρβαροι και τη διακοπή του καπνίσματος.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Lipitor
Lipitor

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Lipitor

Διαβάστε το Φύλλο οδηγιών χρήσης, εφόσον είναι διαθέσιμο από το φαρμακοποιό σας, πριν αρχίσετε να παίρνετε ατορβαστατίνη και κάθε φορά που παίρνετε καινούργιο κουτί. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Πάρτε αυτό το φάρμακο από το στόμα με ή χωρίς τροφή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας, συνήθως μία φορά την ημέρα.

Η δοσολογία βασίζεται στην κατάσταση της υγείας σας, την ανταπόκρισή σας στη θεραπεία, την ηλικία σας και άλλα φάρμακα που μπορεί να παίρνετε.

Φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό και το φαρμακοποιό σας για όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε (συμπεριλαμβανομένων των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και των φυτικών προϊόντων).

Η συνήθης δόση έναρξης του Lipitor είναι 10 mg μία φορά την ημέρα σε ενήλικες και παιδιά  ηλικίας άνω των 10 ετών. Ο γιατρός σας μπορεί να αυξήσει τη δόση αυτή αν είναι απαραίτητο μέχρι να λαμβάνετε τη δόση που χρειάζεστε. Ο γιατρός σας θα προσαρμόζει τη δοσολογία ανά διαστήματα 4 εβδομάδων ή και περισσότερο. Η μέγιστη δόση του Lipitor είναι 80 mg μία φορά την ημέρα.

Αποφύγετε να τρώτε γκρέιπφρουτ ή να πίνετε χυμό γκρέιπφρουτ όσο παίρνετε αυτό το φάρμακο, εκτός εάν ο γιατρός σας σας δώσει διαφορετικές οδηγίες. Το γκρέιπφρουτ μπορεί να αυξήσει την ποσότητα αυτού του φαρμάκου στην κυκλοφορία του αίματός σας. Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Εάν λαμβάνετε επίσης ορισμένα άλλα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης σας (ρητίνες που δεσμεύουν τα χολικά οξέα, όπως η χολεστυραμίνη ή η κολεστιπόλη), πάρτε την ατορβαστατίνη τουλάχιστον 1 ώρα πριν ή τουλάχιστον 4 ώρες μετά τη λήψη αυτών των φαρμάκων. Αυτά τα προϊόντα μπορεί να αντιδράσουν με την ατορβαστατίνη, εμποδίζοντας την πλήρη απορρόφησή της.

Να παίρνετε αυτό το φάρμακο τακτικά προκειμένου να αποκομίσετε το μεγαλύτερο δυνατό όφελος από αυτό. Θυμηθείτε να το παίρνετε την ίδια ώρα κάθε μέρα. Συνεχίστε να παίρνετε αυτό το φάρμακο ακόμη και αν αισθάνεστε καλά. Οι περισσότεροι άνθρωποι με υψηλή χοληστερόλη ή υψηλά τριγλυκερίδια δεν αισθάνονται άρρωστοι.

Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσετε να ακολουθείτε τις συμβουλές του γιατρού σας σχετικά με τη διατροφή και την άσκηση. Μπορεί να χρειαστούν έως και 4 εβδομάδες μέχρι να αποκομίσετε το πλήρες όφελος αυτού του φαρμάκου.

Παρενέργειες του Lipitor

Να θυμάστε ότι αυτό το φάρμακο έχει συνταγογραφηθεί επειδή ο γιατρός σας έκρινε ότι το όφελος για εσάς είναι μεγαλύτερο από τον κίνδυνο εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών. Πολλοί άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτό το φάρμακο δεν εμφανίζουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ένας πολύ μικρός αριθμός ατόμων που λαμβάνουν ατορβαστατίνη μπορεί να έχει ήπια προβλήματα μνήμης ή σύγχυση. Εάν εμφανιστούν αυτές οι σπάνιες παρενέργειες, απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Σπάνια, οι στατίνες μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν το διαβήτη. Μιλήστε με το γιατρό σας για τα οφέλη και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Το Lipitor μπορεί σπάνια να προκαλέσει μυϊκά προβλήματα (τα οποία σπάνια μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ σοβαρές καταστάσεις που ονομάζονται ραβδομυόλυση και αυτοάνοση μυοπάθεια). Ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας και εάν αυτά τα συμπτώματα παραμένουν μετά τη διακοπή του φαρμάκου από το γιατρό σας: μυϊκός πόνος/ένταση/αδυναμία (ιδιαίτερα σε συνδυασμό με πυρετό ή ασυνήθιστη κόπωση), συμπτώματα προβλημάτων στα νεφρά (όπως αλλαγή στην ποσότητα των ούρων).

Το Lipitor μπορεί σπάνια να προκαλέσει ηπατικά προβλήματα. Εάν παρατηρήσετε κάποια από τις ακόλουθες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας: ναυτία/έμετο που δεν σταματάει, κιτρίνισμα των ματιών/δέρματος, σκούρα ούρα, έντονο στομαχικό/κοιλιακό άλγος.

Η πολύ σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε αυτό το φάρμακο είναι σπάνια. Ωστόσο, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε συμπτώματα σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, όπως: εξάνθημα, κνησμό/οίδημα (ιδιαίτερα στο πρόσωπο/στη γλώσσα/στο λαιμό), έντονη ζάλη, δυσκολία στην αναπνοή.

Lipitor

Προφυλάξεις

Πριν πάρετε την ατορβαστατίνη, ενημερώστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας εάν είστε αλλεργικοί σε αυτήν ή εάν έχετε άλλες αλλεργίες. Αυτό το προϊόν ενδέχεται να περιέχει ανενεργά συστατικά, τα οποία είναι δυνατόν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλα προβλήματα.

Πριν χρησιμοποιήσετε αυτό το φάρμακο, ενημερώστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για το ιατρικό σας ιστορικό, ιδιαίτερα όσον αφορά: ηπατική νόσο, νεφρική νόσο, χρήση αλκοόλ.

Πριν από μια χειρουργική επέμβαση, ενημερώστε το γιατρό ή τον οδοντίατρό σας για όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε (συμπεριλαμβανομένων των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και των φυτικών προϊόντων).

Περιορίστε τα αλκοολούχα ποτά. Η καθημερινή χρήση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ηπατικών προβλημάτων, ειδικά όταν συνδυάζεται με ατορβαστατίνη.

Οι ηλικιωμένοι ενήλικες μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι στις ανεπιθύμητες ενέργειες αυτού του φαρμάκου, ιδιαίτερα στα μυϊκά προβλήματα.

Αυτό το φάρμακο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ατορβαστατίνη μπορεί να βλάψει το αγέννητο μωρό. Είναι σημαντικό να αποτρέψετε την κύηση κατά τη λήψη αυτού του φαρμάκου. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για περισσότερες λεπτομέρειες και για να συζητήσετε τη χρήση αξιόπιστων μορφών αντισύλληψης (όπως προφυλακτικά, αντισυλληπτικά χάπια) κατά τη διάρκεια χορήγησης αυτού του φαρμάκου. Εάν μείνετε έγκυος ή νομίζετε ότι μπορεί να είστε έγκυος, ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας.

Δεν είναι γνωστό εάν αυτό το φάρμακο περνάει στο μητρικό γάλα. Λόγω του πιθανού κινδύνου για το βρέφος, δεν συνιστάται ο θηλασμός κατά τη χρήση αυτού του φαρμάκου. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν θηλάσετε.

Αλληλεπιδράσεις

Οι αλληλεπιδράσεις φαρμάκων μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο δράσης των φαρμάκων σας ή να αυξήσουν τον κίνδυνο για σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Το παρόν κείμενο δεν περιλαμβάνει όλες τις πιθανές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων. Φυλάξτε έναν κατάλογο όλων των προϊόντων που χρησιμοποιείτε (συμπεριλαμβανομένων των συνταγογραφούμενων/μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και των φυτικών προϊόντων) και ενημερώστε τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας.

Μην ξεκινάτε, διακόπτετε ή αλλάζετε τη δοσολογία οποιουδήποτε φαρμάκου χωρίς την έγκριση του γιατρού σας.

Ορισμένα προϊόντα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με αυτό το φάρμακο είναι τα εξής: δαπτομυκίνη, γεμφιβροζίλη.

Άλλα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την απομάκρυνση της ατορβαστατίνης από το σώμα σας, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο δράσης της ατορβαστατίνης. Παραδείγματα αποτελούν η κυκλοσπορίνη, η γλεκαπρεβίρη συν πιμπρεντασβίρη, η τελιθρομυκίνη, και η ριτοναβίρη, μεταξύ άλλων.

Μην παίρνετε προϊόντα κόκκινης μαγιάς ρυζιού ενώ λαμβάνετε ατορβαστατίνη επειδή ορισμένα προϊόντα κόκκινης μαγιάς ρυζιού μπορεί επίσης να περιέχουν μια στατίνη που ονομάζεται λοβαστατίνη. Η ταυτόχρονη λήψη ατορβαστατίνης και προϊόντων κόκκινης ζύμης ρυζιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών μυϊκών και ηπατικών προβλημάτων.

Ταυτόχρονη θεραπεία με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα

Ο κίνδυνος εμφάνισης ραβδομυόλυσης αυξάνει όταν η ατορβαστατίνη χορηγείται ταυτόχρονα με κάποια φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της ατορβαστατίνης στο πλάσμα, όπως: ισχυρούς αναστολείς του CYP3A4 ή διακομιστών πρωτεϊνών (π.χ. κυκλοσπορίνη, τελιθρομυκίνη, κλαριθρομυκίνη, delavirdine, stiripentol, κετοκοναζόλη, βορικοναζόλη, ιτρακοναζόλη, ποσακοναζόλη και αναστολείς της HIV πρωτεάσης συμπεριλαμβανομένης της ριτοναβίρης, λοπιναβίρης, αταζαναβίρης, ινδιναβίρης, darunavir, κτλ) .

Ο κίνδυνος μυοπάθειας μπορεί επίσης να αυξηθεί με την ταυτόχρονη χορήγηση γεμφιβροζίλης και άλλων φιβρατών, ερυθρομυκίνης, νιασίνης και εζετιμίμπης. Εάν είναι δυνατό, εναλλακτικές θεραπείες (χωρίς αλληλεπίδραση) θα πρέπει να εξεταστούν αντί αυτών των φαρμακευτικών προϊόντων.

Σε περιπτώσεις που η συγχορήγηση αυτών των φαρμακευτικών προϊόντωνμε ατορβαστατίνη είναι απαραίτητη, θα πρέπαι να εξεταστούν προσεκτικά τα οφέλη σε σχέση με τους κινδύνους της ταυτόχρονης χορήγησης.

Όταν ασθενείς λαμβάνουν φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία αυξάνουν την συγκέντρωση της ατορβαστατίνης στο πλάσμα, συνίσταται χαμηλότερη μέγιστη δόση ατορβαστατίνης. Επιπρόσθετα, σε περιπτώσεις ισχυρών αναστολέων του CYP3A4,θα πρέπει να εξετάζεται χαμηλότερη αρχική δόση ατορβαστατίνης και συνιστάται η κατάλληλη κλινική παρακολούθηση αυτών των

Υπερδοσολογία

Εάν κάποιος έχει πάρει υπερβολική δόση και έχει σοβαρά συμπτώματα, όπως λιποθυμία ή δυσκολία στην αναπνοή, καλέστε το 166.

Παρατηρήσεις

Μην μοιράζεστε αυτό το φάρμακο με άλλους.

Εργαστηριακές ή/και ιατρικές εξετάσεις (όπως τα επίπεδα χοληστερόλης/τριγλυκεριδίων στο αίμα) θα πρέπει να πραγματοποιούνται περιοδικά για την παρακολούθηση της προόδου σας ή τον έλεγχο για ανεπιθύμητες ενέργειες. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Δόση που παραλείφθηκε

Εάν παραλείψετε μια δόση, πάρτε τη μόλις το θυμηθείτε. Εάν είναι κοντά στην ώρα της επόμενης δόσης, προσπεράστε τη δόση που παραλείψατε. Πάρτε την επόμενη δόση σας την κανονική ώρα. Μην διπλασιάζετε τη δόση για να αναπληρώσετε τη διαφορά.

Φύλαξη

Φυλάσσετε το φάρμακο σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από το φως και την υγρασία. Μην το φυλάσσετε στο μπάνιο. Φυλάσσετε όλα τα φάρμακα μακριά από παιδιά και κατοικίδια ζώα.

Share to...