Λιποαναρρόφηση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
8 Λεπτά

Η λιποαναρρόφηση είναι μια επέμβαση αισθητικής που αφαιρεί το λίπος από το οποίο δεν μπορείτε να απαλλαγείτε μέσα από τη δίαιτα και την άσκηση.

Ένας πλαστικός ή δερματολόγος χειρουργός κάνει συνήθως την επέμβαση στους γοφούς, την κοιλιά, τους μηρούς, τους γλουτούς, την πλάτη, τα χέρια και κάτω από το πηγούνι ή το πρόσωπο για να βελτιώσει το σχήμα τους. Αλλά η λιποαναρρόφηση μπορεί επίσης να γίνει με άλλες πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως λίφτινγκ προσώπου, μείωση στήθους και κοιλιοπλαστική.

Λιποαναρρόφηση
Λιποαναρρόφηση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πώς μπορώ να γνωρίζω αν είμαι κατάλληλος υποψήφιος για μία τέτοια αισθητικής φύσης επέμβαση;

Θα πρέπει να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες. Η λιποαναρρόφηση δεν θα σας απαλλάξει από την κυτταρίτιδα, επομένως, αν ελπίζατε ότι θα βγείτε από την επέμβαση χωρίς κυτταρίτιδα, είστε άτυχοι.

Η λιποαναρρόφηση είναι μια χειρουργική επέμβαση, και αυτό συνεπάγεται κινδύνους. Επομένως, είναι απαραίτητο να είστε καλά στην υγεία σας πριν την κάνετε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει τουλάχιστον:

 • Να βρίσκεστε εντός του 30% του ιδανικού σας βάρους
 • Να έχετε σφριγηλό, ελαστικό δέρμα
 • Να μην καπνίζετε

Οι γιατροί δεν συνιστούν τη διαδικασία εφόσον αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας με την κυκλοφορία του αίματος ή πάσχετε από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη ή αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τι πρέπει να γνωρίζω εκ των προτέρων;

Το πρώτο βήμα είναι να συμβουλευτείτε τον χειρουργό σας. Συζητήστε σχετικά με τους στόχους που έχετε θέσει, τις επιλογές, τους κινδύνους και τα οφέλη, καθώς και το κόστος της επέμβασης.

Κάντε όλες τις ερωτήσεις που θέλετε να θέσετε.

Εάν αποφασίσετε να προχωρήσετε σε λιποαναρρόφηση, ο χειρουργός σας θα σας δώσει οδηγίες για το πώς να προετοιμαστείτε γι’ αυτήν. Οι οδηγίες αυτές μπορεί να αφορούν περιορισμούς στη διατροφή και το αλκοόλ.

Ενημερώστε τον χειρουργό σας για τυχόν αλλεργίες που έχετε και για τυχόν φάρμακα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων των μη συνταγογραφούμενων και των φυτικών συμπληρωμάτων.

Πιθανόν να σας συστήσει να διακόψετε τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως τα αντιπηκτικά και ορισμένα παυσίπονα αρκετές εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

l2
Λιποαναρρόφηση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι πρέπει να περιμένω κατά την επέμβαση;

Η λιποαναρρόφηση μπορεί να πραγματοποιηθεί στο γραφείο του γιατρού σας ή σε ένα χειρουργικό κέντρο. Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος όπου θα την κάνετε είναι πιστοποιημένος και είναι γνωστός για τα επαγγελματικά του πρότυπα, την ασφάλεια και τα καλά του αποτελέσματα.

Την ημέρα της επέμβασης θα επιστρέψετε στο σπίτι σας. Φροντίστε να έχετε κάποιον που θα σας μεταφέρει στο σπίτι σας μετά την επέμβαση.

(Εάν αφαιρείται πολύ λίπος, θα πρέπει να κάνετε την επέμβαση σε νοσοκομείο, όπου ενδέχεται να διανυκτερεύσετε).

Πριν ξεκινήσει η λιποαναρρόφηση, ο γιατρός σας μπορεί να επισημάνει τις περιοχές του σώματός σας που θα υποβληθούν σε θεραπεία.

Μπορεί επίσης να τραβήξει φωτογραφίες για να τις χρησιμοποιήσει αργότερα για να κάνει συγκρίσεις του πριν και του μετά.

Στη συνέχεια θα λάβετε γενική αναισθησία – που σημαίνει ότι δεν θα είστε ξύπνια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας – ή τοπική αναισθησία, που σημαίνει ότι θα είστε ξύπνια αλλά δεν θα νιώθετε πόνο.

l3
Λιποαναρρόφηση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τύποι λιποαναρρόφησης

Υπάρχουν λίγες μόνο διαφορετικές τεχνικές λιποαναρρόφησης. Αλλά αυτό που έχουν όλες κοινό είναι η χρήση ενός λεπτού σωλήνα, που ονομάζεται κάνουλα, ο οποίος συνδέεται με κενό αέρος για την αναρρόφηση του λίπους από το σώμα σας.

 • Η εξοιδηματική λιποαναρρόφηση είναι η πιο συνηθισμένη τεχνική. Ο χειρουργός σας εγχέει ένα αποστειρωμένο διάλυμα στην περιοχή όπου πρόκειται να αφαιρεθεί το λίπος. Αυτό αποτελείται από φυσιολογικό ορό -που είναι αλμυρό νερό- μαζί με λιδοκαΐνη και επινεφρίνη. Το διάλυμα διευκολύνει την αναρρόφηση του λίπους με λιγότερη απώλεια αίματος και πόνο.
 • Η λιποαναρρόφηση με τη βοήθεια υπερήχων ή UAL, χρησιμοποιεί την ενέργεια ηχητικών κυμάτων κάτω από το δέρμα σας για να διαρρήξει τα κυτταρικά τοιχώματα του λίπους. Έτσι το λίπος υγροποιείται, ώστε να μπορεί να αναρροφηθεί.
 • Η λιποαναρρόφηση με τη βοήθεια λέιζερ ή SmartLipo, χρησιμοποιεί ένα λέιζερ για να παράγει μια ενεργειακή ριπή προκειμένου να υγροποιηθεί το λίπος.

Είναι ασφαλής η λιποαναρρόφηση;

H λιποαναρρόφηση με εξοιδηματική τοπική αναισθησία είναι μια ασφαλής μέθοδος αφαίρεσης τοπικού, εντοπισμένου λίπους.

Η μεγάλη ποσότητα του διαλύματος λιδοκαΐνης/επινεφρίνης που ενίεται, προκαλεί χαμηλές συγκεντρώσεις της λιδοκαΐνης στο αίμα, όπως και μικρή απώλεια αίματος.

Κατα την επέμβαση, τώρα, ο γιατρός δεν πρέπει να υπερβεί τόσο το όριο της επιτρεπόμενης δόσης της εξοιδηματικής αναισθησίας, όσο και το επιτρεπόμενο ποσό του αφαιρούμενου λίπους.

Οι κάνουλες χρειάζεται να είναι λεπτές και όχι αιχμηρές. Θα πρέπει να υπάρχει καλή ασηψία του χώρου και των περιοχών όπου θα γίνει η λιποαναρρόφηση, για να ελαχιστοποιηθεί η περίπτωση μόλυνσης.

Αμέσως μετά την επέμβαση εφαρμόζονται οι επίδεσμοι, ο κορσές ή και τα καλσόν.

Μετά τη λιποαναρρόφηση, θα πρέπει να κρατηθεί ο κορσές ή τα καλσόν για 20 ημέρες έως ένα μήνα. Λαμβάνονται διαφάνειες – φωτογραφίες των σημείων όπου έγινε η λιποαναρρόφηση. Χορηγείται αντιβίωση για 3-4 ημέρες.

Πόσο διαρκεί η ανάρρωση;

Μπορεί να μη χρειαστεί να μείνετε στο νοσοκομείο ανάλογα με τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης που κάνατε. Αλλά θα πρέπει να περιμένετε την εμφάνιση μελανιών, πρηξίματος και πόνου για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες.

Ο χειρουργός σας μπορεί να σας ζητήσει να φοράτε ένα ένδυμα συμπίεσης για 1 έως 2 μήνες μετά την επέμβαση για να περιορίσετε το πρήξιμο.

Πιθανώς θα πρέπει επίσης να πάρετε κάποια αντιβιοτικά για την πρόληψη της μόλυνσης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους μέσα σε λίγες ημέρες και να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες μέσα σε 2 εβδομάδες. Αλλά κάθε άτομο είναι διαφορετικό.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν;

Η αισθητική χειρουργική παραμένει μία χειρουργική επέμβαση, επομένως υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι.

Μπορείτε να βοηθήσετε στον περιορισμό τους, φροντίζοντας η επέμβαση να γίνεται μόνο από ειδικά εκπαιδευμένο, πιστοποιημένο αισθητικό χειρουργό.

Υπάρχουν αρκετοί πιθανοί κίνδυνοι που σχετίζονται άμεσα με τη λιποαναρρόφηση, τους οποίους πρέπει ακόμα να λάβετε υπόψη σας, όπως

 • Αιμορραγία
 • Επιπλοκές από την αναισθησία
 • Σοκ (συνήθως από τη μη λήψη αρκετών υγρών κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης)
 • Συσσώρευση υγρών (θύλακες υγρών που σχηματίζονται κάτω από το δέρμα)
 • Λοιμώξεις (στρεπτόκοκκος, σταφυλόκοκκος)
 • Εμβολή λίπους (όταν μικροσκοπικά κομμάτια λίπους αποσπώνται και εμποδίζουν τη ροή του αίματος)
 • Εγκαύματα από τα εργαλεία
 • Ανομοιόμορφη αφαίρεση λίπους
 • Αντιδράσεις στη λιδοκαΐνη
 • Αλλαγή στην αίσθηση του δέρματος- μούδιασμα (δυσαισθησία, υπαισθησία)
 • Βλάβη σε νεύρα, αιμοφόρα αγγεία, μύες, πνεύμονες και όργανα της κοιλιάς

Είναι τα αποτελέσματα της θεραπείας μόνιμα;

Τα λιποκύτταρα αφαιρούνται μόνιμα κατά τη λιποαναρρόφηση. Αλλά μπορεί να ξαναπάρετε βάρος, με νέα λιποκύτταρα, τα οποία συνήθως καταλήγουν σε διαφορετικές περιοχές του σώματός σας.

Για να διατηρήσετε το νέο σας σχήμα μετά τη χειρουργική επέμβαση, ακολουθήστε μια διατροφή που περιλαμβάνει πολλές άπαχες πρωτεΐνες, φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Και να γυμνάζεστε τακτικά.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.