Μειώνει πράγματι το σκόρδο την αρτηριακή πίεση;

Εδώ και χιλιάδες χρόνια αποδίδουμε θεραπευτικές ιδιότητες στο σκόρδο – επίσης γνωστό ως Allium sativum – για χιλιάδες χρόνια.

Μπορείτε να βρείτε αναφορές στο φυτό που μοιάζει με βότανο σε ολόκληρη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των πάντων, από τη φυματίωση μέχρι τα δαγκώματα των φιδιών.

Για την ακρίβεια, το σκόρδο ήταν τόσο σημαντικό για ορισμένους αρχαίους πολιτισμούς που οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν βολβούς του σε αιγυπτιακές πυραμίδες.

Οι πρόγονοί μας μπορεί να ήταν ελαφρώς υπερβολικά ενθουσιώδεις, αλλά δεν είχαν άδικο που εκτιμούσαν αυτό το φυτό. Το σκόρδο έχει ωραία γεύση – και σας κάνει καλό.

Το σκόρδο έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιβιοτικές ιδιότητες. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Μπορεί ακόμη και να είναι μια χρήσιμη προσθήκη στα σχέδια θεραπείας του καρκίνου.

Αυτό το μικρό φυτό έχει πολλά να σας προσφέρει. Είναι άραγε πιθανό να μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση;

Σκόρδο
Σκόρδο

Τι επίδραση έχει το σκόρδο στην αρτηριακή πίεση;

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι το σκόρδο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση. Αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, εξακολουθούν να είναι αρκετά περιορισμένες.

Και δεν είναι οι μόνοι που έχουν αυτή την άποψη. Ακόμα και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το σκόρδο μειώνει την αρτηριακή πίεση σπεύδουν να σημειώσουν ότι υπάρχουν πολλά που ακόμα δεν καταλαβαίνουμε.

Για παράδειγμα, μια πρόσφατη ανασκόπηση μελετών έδειξε ότι τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 μπορεί να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του σκόρδου στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Αλλά το τι τρώμε είναι προσωπικό και συγκεκριμένο. Αυτό καθιστά δύσκολο για τους επιστήμονες να προσδιορίσουν τον αντίκτυπο μιας και μόνο τροφής, ειδικά σε μια σύνθετη ιατρική κατάσταση όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ως αποτέλεσμα, πολλές μελέτες σχετικά με τη σχέση μεταξύ σκόρδου και υπέρτασης είναι ανεπαρκώς σχεδιασμένες.

Αν το σκόρδο όντως μειώνει την αρτηριακή πίεση, δεν είμαστε ακόμα απολύτως σίγουροι για το πώς.

Η καλύτερη υπόθεσή μας είναι ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια μας ανταποκρίνονται στο θείο του σκόρδου, δημιουργώντας αέρια μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ) και υδρόθειου (H2S). Αυτές οι ενώσεις χαλαρώνουν και διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία μας.

Επιπλέον η αλισίνη, η κύρια δραστική ένωση του σκόρδου, θεωρείται ότι ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τις ιδιότητες του σκόρδου που μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η αλισίνη μπορεί να αποτρέψει την παραγωγή της αγγειοτενσίνης ΙΙ, μιας ένωσης που είναι υπεύθυνη για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης προκαλώντας τη σύσφιξη ή τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων σας.

Αποτρέποντας την παραγωγή της αγγειοτενσίνης ΙΙ, οι επιδράσεις της αλισίνης διευκολύνουν την ελεύθερη ροή του αίματός σας, μειώνοντας με τη σειρά τους την αρτηριακή σας πίεση.

Η αλισίνη φαίνεται επίσης να αυξάνει την παραγωγή ή τη διαθεσιμότητα του υδρόθειου και του μονοξειδίου του αζώτου, δύο ενώσεων ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως.

Τέλος, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σκόρδου μπορεί να συμβάλλουν περαιτέρω στην ικανότητα του σκόρδου να μειώνει ή να αποτρέπει την αύξηση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

Πόσο σκόρδο πρέπει να καταναλώνετε;

Το σκόρδο έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά σε τι ποσότητα θα πρέπει να καταναλώνεται αυτό το προϊόν που μυρίζει έντονα;

Πιθανότατα λαμβάνετε ήδη αρκετό. Ενώ ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η λήψη συμπληρώματος σκόρδου μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση, οι ειδικοί δεν θεωρούν ότι τα δεδομένα είναι αρκετά ισχυρά για να το συστήσουν.

Αλλά συνιστά το μαγείρεμα με σκόρδο. Μία από τις μεγαλύτερες αξίες του σκόρδου είναι ότι κάνει μια τεκμηριωμένα πολύτιμη διατροφή – όπως η δίαιτα DASH – πιο νόστιμη.

Αν προσπαθείτε να κάνετε κινήσεις που είναι υγιεινές για την καρδιά, όπως η μείωση της πρόσληψης νατρίου ή η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, το σκόρδο θα μπορούσε να είναι το μυστικό σας όπλο.

Μολονότι όμως αποτελεί ένα μυστικό όπλο, δεν είναι πανάκεια.

Η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) είναι μια πολυσύνθετη κατάσταση. Σε ό,τι αφορά τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, η διατροφή είναι απλώς ένα κομμάτι της εξίσωσης. Ορισμένες από τις υπόλοιπες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να προτείνουν οι γιατροί είναι οι εξής:

  • Η διακοπή του καπνίσματος.
  • Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ.
  • Η τακτική άσκηση.
  • Ο καλός νυχτερινός ύπνος.
  • Η μείωση του στρες.
  • Η απώλεια βάρους (σε ορισμένες περιπτώσεις).

Το σκόρδο είναι εξαιρετικό για να νοστιμίζει το φαγητό σας, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που ζείτε τη ζωή σας.

Εκτός, βέβαια, αν είστε βαμπίρ.

Είναι ασφαλές για κατανάλωση;

Η ετυμηγορία δεν έχει ακόμη αποφασιστεί σχετικά με την ασφάλεια της συμπληρωματικής λήψης σκόρδου.

Για την ακρίβεια, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν έχει εγκρίνει τη χρήση του σκόρδου για ιατρικούς σκοπούς. Επίσης, δεν ρυθµίζει την πώληση των συµπληρωµάτων χαπιών σκόρδου.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για τη δοσολογία ή την ποιότητα των συμπληρωμάτων ή των συμπυκνωμάτων που αγοράζετε από το φαρμακείο.

Παρά το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν η συμπληρωματική λήψη σκόρδου είναι επικίνδυνη για όλους, γνωρίζουμε ότι το συμπυκνωμένο σκόρδο μπορεί να είναι επιβλαβές για άτομα με ορισμένες παθήσεις.

Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι οι άνθρωποι με στομαχικά προβλήματα όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD) και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) βλέπουν τα συμπτώματά τους να επιδεινώνονται όταν τρώνε φαγητό με σκόρδο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που ακολουθούν τη δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP πρέπει να το αποφεύγουν, τουλάχιστον για λίγο καιρό.

Αν και είναι σπάνιο φαινόμενο, ορισμένοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί στο σκόρδο. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για να αποφύγετε το συμπυκνωμένο σκόρδο σε οποιαδήποτε μορφή μέχρι να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη συμπληρωματική λήψη σκόρδου, αλλά δεν υπάρχουν επίσης αρκετά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι το σκόρδο είναι επικίνδυνο.

Είναι καλύτερο, λοιπόν, να το απολαμβάνετε όπως το απολαμβάνετε πάντα: στο φαγητό σας, με μια μέντα για την αναπνοή κατόπιν.

Μπορεί το σκόρδο να αντικαταστήσει τη φαρμακευτική αγωγή;

Ακόμη και αν απολαμβάνετε σκόρδο σε όλα σας τα γεύματα, μην εγκαταλείπετε τα συνταγογραφούμενα φάρμακά σας.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σκόρδο στη θέση των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση.

Και ακόμη και αν υπήρχαν, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι γιατροί δεν συνταγογραφούν αυτά τα φάρμακα μεμονωμένα.

Είναι δύσκολο να αντικαταστήσετε μια περιεκτική συζήτηση με το γιατρό σας και μια πολύπλευρη εστίαση στον τρόπο ζωής και τα φάρμακα που παίρνετε απλά και μόνο με ένα συμπλήρωμα διατροφής.

Οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής είναι σημαντικές.

Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί περιγράφουν τον έλεγχο της υπέρτασης ως 70% τρόπος ζωής και 30% φαρμακευτική αγωγή.

Παρόλα αυτά, αυτό το 30% είναι επίσης σημαντικό, ιδιαίτερα εφόσον δεν μπορούμε να ελέγξουμε παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα και ορισμένες περιβαλλοντικές συνθήκες, που επηρεάζουν την αρτηριακή μας πίεση.

Share to...