Μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συμβουλές για γονείς σχετικά με τη διαχείριση από τα παιδιά τους

Medbox

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συμβουλές για γονείς σχετικά με τη διαχείριση από τα παιδιά τους

ΠΑΙΔΙ

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συμβουλές για γονείς σχετικά με τη διαχείριση από τα παιδιά τους

Από

Medbox

Μοιραστείτε το άρθρο:

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται σήμερα από πολλούς ενήλικες προκειμένου να επικοινωνήσουν με φίλους, να μοιραστούν διασκεδαστικό περιεχόμενο και πολλά άλλα.

Αλλά οι ενήλικες δεν είναι οι μόνοι που απολαμβάνουν τη χρήση αυτών των ελκυστικών πλατφορμών.

Τα παιδιά – συγκεκριμένα οι έφηβοι και οι προέφηβοι – είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν δημοφιλείς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, συχνά με διαφορετικούς τρόπους από ό,τι τα ενήλικα μέλη της οικογένειάς τους.

Αυτό φυσικά δημιουργεί αρκετές ανησυχίες για τους γονείς: Τι κάνει το παιδί μου στο διαδίκτυο;

Ποιους ιστότοπους ή εφαρμογές χρησιμοποιεί; Επηρεάζει την ανάπτυξή του/της; Είναι ασφαλές;

Αυτά είναι βάσιμα και εξαιρετικά σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να εξετάσουμε όταν μεγαλώνουμε μια οικογένεια στον ψηφιακό μας κόσμο.

Το παρόν άρθρο θα προσπαθήσει να εξετάσει ορισμένα βασικά στοιχεία για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συμβουλές ασφαλείας που θα βοηθήσουν τα παιδιά σας να παραμείνουν δικτυωμένα με τον κατάλληλο τρόπο. 

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συμβουλές για γονείς σχετικά με τη διαχείριση από τα παιδιά τους
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συμβουλές για γονείς σχετικά με τη διαχείριση από τα παιδιά τους

Πόσα παιδιά χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Η ακριβής απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Σε γενικές γραμμές, γνωρίζουμε ότι η πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ευκολότερη από ποτέ. Σύμφωνα με έρευνες, το 53% των παιδιών στο Δυτικό κόσμο έχουν πλέον smartphone μέχρι την ηλικία των 11.

Επιπλέον, το 95% των εφήβων αναφέρει ότι έχει δικό του τηλέφωνο ή πρόσβαση σε αυτό.

Αυτό είναι σημαντικό επειδή η κίνηση μέσω κινητών τηλεφώνων αντιπροσώπευε πρόσφατα το 81% όλων των επισκέψεων σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Έτσι, καθώς οι έφηβοι και οι προεφήβοι αποκτούν πρόσβαση σε τηλέφωνα, αποκτούν επίσης πρόσβαση σε ιστότοπους κοινωνικών μέσων.

Το δύσκολο ζήτημα είναι να γνωρίζουμε πόσα παιδιά είναι, στην πραγματικότητα, ενεργά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πρώτον, αντί να αναφέρεται γενικά το ποσοστό των εφήβων που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνολικά, πολλές εκθέσεις επικεντρώνονται στο ποσοστό των εφήβων που χρησιμοποιούν μια συγκεκριμένη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Για παράδειγμα, το 72% των εφήβων δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν το Instagram, το 51% των εφήβων δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν το Facebook, το 96% των εφήβων δηλώνουν ότι παρακολουθούν βίντεο στο YouTube και το 60% των Αμερικανών χρηστών του Snapchat είναι κάτω των 25 ετών.

Αυτή η δήλωση “κάτω των ετών” εγείρει επίσης μια άλλη γκρίζα ζώνη στη μέτρηση των διαδικτυακών δραστηριοτήτων των παιδιών.

Σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Επικοινωνιών, τα μισά από τα παιδιά ηλικίας 11 και 12 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πλέον προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι το κατώτατο όριο ηλικίας των περισσότερων πλατφορμών είναι τα 13 έτη – ένα όριο που είναι εύκολο να παρακαμφθεί απλά λέγοντας ψέματα για το έτος γέννησης ενός χρήστη.

Με αυτά τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά νου, είναι λογικό ότι οι γονείς γενικά έχουν να κάνουν με παρόμοιες στατιστικές.

Τελικά, αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το πόσα ακριβώς παιδιά -ιδιαίτερα οι έφηβοι- χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αλλά με την εφηβική χρήση καλά τεκμηριωμένη, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι τα παιδιά θα καταλήξουν αναπόφευκτα στο διαδίκτυο καθώς θα εισέρχονται στην εφηβεία τους.

Τι κάνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Τα δεδομένα και οι εκθέσεις δείχνουν ότι το YouTube, το Instagram και το Snapchat είναι οι πιο δημοφιλείς διαδικτυακές πλατφόρμες μεταξύ των εφήβων.

Σύμφωνα με συνεντεύξεις σε δημοσιογραφικές ειδήσεις, οι έφηβοι χρησιμοποιούν πολλαπλές πλατφόρμες για διαφορετικούς σκοπούς, όπως και οι ενήλικες.

Το Pinterest είναι για καλλιτεχνική έμπνευση και ιδέες για ρούχα- το Tumblr είναι για γράψιμο και διάβασμα- το Snapchat είναι για selfies- και ούτω καθεξής.

Το Common Sense Media, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που επικεντρώνεται στην ασφαλή χρήση της τεχνολογίας και των μέσων ενημέρωσης από τις οικογένειες, διαθέτει επίσης χρήσιμους συνδέσμους σχετικά με το ποιες εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι δημοφιλείς στους νεότερους χρήστες.

Από τις εφαρμογές αποστολής γραπτών μηνυμάτων έως τις τοποθεσίες για βίντεο και ανταλλαγή βίντεο και από το microblogging έως τις υπηρεσίες live-streaming, υπάρχουν πολυάριθμες πλατφόρμες που η καθεμία φέρει τα δικά της πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Η ενημέρωση για όλες αυτές είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας γονέας όταν μαθαίνει για τις συνήθειες των παιδιών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Είναι τα παιδιά ασφαλή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Οι κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύπλοκοι και συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την εκτός σύνδεσης κοινωνική οργάνωση του παιδιού.

Λόγω των μακροπρόθεσμων επιπτώσεών τους, οι επιπτώσεις που σχετίζονται με την ψυχική υγεία είναι αναμφισβήτητα οι πιο ανησυχητικοί κίνδυνοι που συνδέονται με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με έρευνες, το Snapchat, το Facebook, το Twitter και το Instagram φέρονται να συνδέονται με αυξημένα συναισθήματα κατάθλιψης, άγχους, κακής εικόνας για το σώμα και μοναξιάς.

Όμως οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι αντί για τη γενική χρήση ή το πραγματικό περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η σχετιζόμενη ενέργεια που δαπανάται, οι κοινωνικές πιέσεις και οι ψεύτικες εντυπώσεις που δημιουργούνται στο διαδίκτυο είναι οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό το φαινόμενο.

Πολλοί νεαροί χρήστες αφιερώνουν χρόνο και ενέργεια στις διαδικτυακές τους ταυτότητες.

Για τα κορίτσια, αυτό παίρνει συχνά τη μορφή της καλλιέργειας μιας “τέλειας” διαδικτυακής εικόνας, με βάση την κοινωνική πίεση και την πίεση των συνομηλίκων.

Για τα αγόρια παιδιά, η έμφαση δίνεται στην ατίθαση συμπεριφορά με σκοπό την “επίδειξη” στους συνομηλίκους τους.

Σε αυτές και σε άλλες περιπτώσεις, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι πράξεις αυτές ευθυγραμμίζονται με την τυπική συμπεριφορά των εφήβων.

Όμως, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι πιο πιθανό να νιώθουν πίεση να εμφανίζονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο 24 ώρες το 24ωρο – χωρίς να έχουν χρόνο να αποσυνδεθούν, να χαλαρώσουν και να αναπληρώσουν τις δυνάμεις τους.

Ταυτόχρονα, όταν τα παιδιά πλοηγούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να αισθάνονται θλίψη ή πίεση ως απάντηση στο να βλέπουν τις “υπέροχες” ή “τέλειες” διαδικτυακές ζωές των συνομηλίκων τους.

Τελικά, το άγχος και η κατάθλιψη σε σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι συχνά αποτέλεσμα εσωτερικευμένης πίεσης.

Η κατάχρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί επίσης να είναι πιο απροκάλυπτη.

Όταν ερωτώνται άμεσα για τις αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι ίδιοι οι έφηβοι επισημαίνουν γρήγορα τον εκφοβισμό και τη γενικότερη διάδοση φημών ως βασικό πρόβλημα.

Αυτά τα περιστατικά μπορούν να επηρεάσουν δραματικά ένα παιδί ή έναν έφηβο.

Με τη σωστή καθοδήγηση από τους γονείς και τους ενήλικες που εμπιστεύονται, τα παιδιά μας μπορούν να αποφύγουν πιθανά περιστατικά εκφοβισμού από τους συνομηλίκους τους.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν;

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι εγγενώς κακά. Έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν τα παιδιά μας αλλά και να τους δημιουργήσουν άγχος.

Από το να συνδέουν τους ανθρώπους και τις οικογένειες μεταξύ τους έως το να ενθαρρύνουν τα παιδιά να συμμετέχουν σε πολιτικά θέματα που τα απασχολούν, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να νιώσουν ότι εκτιμώνται και ότι ενδυναμώνονται.

Εναπόκειται, ωστόσο, σε εμάς τους ενήλικες να βοηθήσουμε τα παιδιά να περιηγηθούν εντός των ψηφιακών ορίων που διασφαλίζουν ότι αυτά τα οφέλη θα επισκιάσουν τις αρνητικές πτυχές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Έχοντας αυτό κατά νου, οι γονείς θα πρέπει να συζητούν με τα παιδιά τους για την ασφάλεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω συνεχιζόμενων συζητήσεων σχετικά με τις ψηφιακές τους συνήθειες.

Να γίνονται συζητήσεις από μικρή ηλικία. Τα παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στις αρχές του δημοτικού σε τακτική βάση.

Είναι σημαντικό να τα βοηθήσετε να μάθουν πώς να είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο με ασφαλή και θετικό τρόπο.

Μια χρήσιμη οδηγία είναι να σκεφτείτε αυτές τις συζητήσεις σαν να μιλάτε στο παιδί σας για τις ευθύνες του σχετικά με το κατοικίδιο της οικογένειας ή για κάτι που παρακολούθησε στην τηλεόραση.

Είναι σημαντικές και αποτελούν φυσιολογικό μέρος της ζωής.

Οι γονείς θα πρέπει να αρχίσουν να μιλούν για τα βασικά σε αυτό το στάδιο.Τα θέματα θα πρέπει να περιλαμβάνουν: Τι θέλεις να κάνεις στο διαδίκτυο;

Γιατί θέλεις να το κάνεις; Ξέρεις ποιες εφαρμογές ή ιστότοπους θέλεις να χρησιμοποιήσεις για να το πετύχεις αυτό;

Για να βοηθήσουν περαιτέρω σε αυτή τη συζήτηση, οι γονείς μπορούν να μοιραστούν τις δικές τους εμπειρίες σχετικά με το γιατί χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μη διστάσετε να μοιραστείτε τόσο παραδείγματα καλών όσο και κακών πραγμάτων που συνέβησαν ενώ ήσασταν στο διαδίκτυο.

Αυτό θα βοηθήσει τα μικρά παιδιά να κατανοήσουν και να οπτικοποιήσουν την υπεύθυνη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι γονείς πρέπει να συζητήσουν για τα προσωπικά δεδομένα. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά κατανοούν τον αντίκτυπο των δημόσιων και των ιδιωτικών αναρτήσεων.

Μια πολύ χρήσιμη επισήμανση που πρέπει να μεταφέρετε είναι ότι “το Διαδίκτυο είναι παντοτινό” – δηλαδή ότι όταν κάτι βρίσκεται στο διαδίκτυο, μπορεί να βρεθεί εκεί για πάντα.

Πράγματα που έχουν διαγραφεί μπορούν να αποκατασταθούν, και πράγματα που είναι ιδιωτικά μπορούν να ληφθούν στιγμιότυπα οθόνης και να κοινοποιηθούν.

Οι διαδικτυακοί ξένοι παραμένουν ξένοι.

Μην μοιράζεστε πολλές προσωπικές πληροφορίες, ειδικά αν αυτό κάνει τα παιδιά να νιώθουν.

Οι γονείς πρέπει να θέτουν όρια, αλλά να είναι ταυτόχρονα και ρεαλιστές. Ανεξάρτητα από την ηλικία του, καθίστε μαζί με το παιδί σας και συμφωνήστε σε κάποιους κανόνες σχετικά με το τι κάνει στο διαδίκτυο και για πόσο χρόνο.

Για παράδειγμα, μπορείτε να θέσετε χρονοδιακόπτες και να ορίσετε όρια χρόνου μπροστά στην οθόνη για εφαρμογές ή συσκευές.

Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε γονικούς ελέγχους για να περιορίσετε την πρόσβασή του σε επιβλαβές ή ακατάλληλο περιεχόμενο στο διαδίκτυο.

Με την πάροδο του χρόνου, ελπίζουμε ότι θα μάθουν πώς να διαχειρίζονται και να παίρνουν μόνα τους τα παιδιά τις σωστές αποφάσεις.

Είναι σαν να μαθαίνετε στο παιδί σας να περνάει το δρόμο: φροντίζετε να σας κρατάει το χέρι όταν είναι μικρό, αλλά καθώς μεγαλώνει θέλετε να μάθει να ελέγχει την κυκλοφορία, να αξιολογεί τον κίνδυνο και να παραμένει ασφαλές από μόνο του.

Οι γονείς θα πρέπει να κάνουν πράξη τα όσα λένε και να επιδεικνύουν καλές συμπεριφορές. Το παράδειγμα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διδάξετε στα παιδιά πώς είναι η υγιής χρήση ψηφιακών συσκευών.

Αυτό σημαίνει: καθιέρωση ζωνών χωρίς τεχνολογία στο σπίτι που επικεντρώνονται στον οικογενειακό χρόνο- καθιέρωση ωρών χωρίς τεχνολογία κατά τις οποίες κανείς δεν χρησιμοποιεί το τηλέφωνο, ακόμα και η μαμά και ο μπαμπάς- και εξισορρόπηση της ψηφιακής σας ζωής με την offline ζωή σας.

Αυτό το τελευταίο μπορεί να είναι το πιο σημαντικό πράγμα από όλα, καθώς το να περνάτε χρόνο μαγειρεύοντας, κάνοντας εθελοντική εργασία, απολαμβάνοντας χόμπι και άλλες εμπειρίες του “πραγματικού κόσμου” είναι αυτό που τελικά θα βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν πώς να περιηγούνται στη ζωή τόσο εκτός όσο και εντός του διαδικτύου.

Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι μπορεί πάντα να σας μιλήσει για οποιοδήποτε θέμα και οποιοδήποτε πρόβλημα. Κρατήστε τον διάλογο ανοιχτό – ρωτήστε το αν έχει δει κάτι στο διαδίκτυο που δεν καταλαβαίνει ή με το οποίο νιώθει άβολα.

Προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι και να μην αντιδράσετε υπερβολικά. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να μιλήσουν για αυτά που νιώθουν και να κάνουν ερωτήσεις, αντί να τα κρατούν για τον εαυτό τους.

by

Medbox

Related Articles