ΠΑΙΔΙ, ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑ

Πώς προστατεύουμε τα παιδιά μας από τις μεταδοτικές ασθένειες. Ερωτήσεις και απαντήσεις

Από

Medbox

Κάθε φορά που τα παιδιά εκτίθενται σε άλλα παιδιά, είναι βέβαιο ότι θα αρρωστήσουν. Πρόκειται για ένα “αναγκαίο κακό”.

Τα μικρόβια μεταφέρονται είτε με τον αέρα είτε με την επαφή. Τα παιδιά αγγίζουν πάντα πράγματα, μεταξύ των οποίων και τα ίδια τους τα πρόσωπα και τα στόματα, οπότε παίρνουν εύκολα μικρόβια και τα μεταδίδουν.

Η πρόληψη είναι αδύνατη, αν και υπάρχουν μέτρα που μπορεί να λάβει η οικογένειά σας για να μειώσει την πιθανότητα να αρρωστήσει ένα παιδί και να βελτιώσει την διαδικασία της ανάρρωσης εφόσον έχει νοσήσει.

Οι ειδικοί συστήνουν τον εμβολιασμό όλων των παιδιών σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Τα εμβόλια έχουν ερευνηθεί και έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν τους ανθρώπους, ακόμη και τα ευάλωτα βρέφη και νήπια, από σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες, λοιμώξεις.

Παρόλο που δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, η καλή υγιεινή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης των μικροβίων. Είναι απαραίτητο να πλένετε τα χέρια σας αφού αγγίζετε παιχνίδια, σκληρές επιφάνειες και άλλους ανθρώπους.

Η καλή διατροφή είναι ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και να το βοηθήσετε να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

Υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η έκθεση στη βρωμιά και στα μικρόβια σε μικρή ηλικία μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού;

Όσον αφορά τις διάφορες λοιμώξεις, το ανοσοποιητικό μας σύστημα αναπτύσσει αντισώματα που αποτρέπουν μια επόμενη λοίμωξη ή βοηθούν στην καταπολέμηση της λοίμωξης με αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερο σοβαρή νόσηση. Η “θεωρία της υγιεινής” υποστηρίζει ότι η διαβίωση σε ένα περιβάλλον που είναι υπερβολικά καθαρό εμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναπτυχθεί επαρκώς, με αποτέλεσμα την εμφάνιση αλλεργικών ασθενειών όπως το άσθμα.

Μολονότι υπάρχουν έρευνες πάνω σε αυτό το θέμα, αρκετοί ανοσολόγοι (γιατροί που μελετούν το ανοσοποιητικό σύστημα) έχουν διαφωνήσει με αυτή την αντίληψη.

Εν τέλει, γνωρίζουμε ότι τα συνηθισμένα παιδιά δεν ζουν σε αποστειρωμένα περιβάλλοντα, επομένως θα εκτεθούν σε μικρόβια και θα έχουν πολλές ευκαιρίες να εξελίξουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Πρέπει να απολυμαίνω τακτικά τα παιχνίδια, τα σχολικά είδη και άλλα αντικείμενα του παιδιού μου για να αποτρέψω την εξάπλωση των μικροβίων;

Οι ειδικοί συνιστούν να δημιουργήσετε μια τακτική ρουτίνα καθαρισμού που να περιλαμβάνει την απολύμανση των παιχνιδιών των παιδιών και οτιδήποτε άλλο μοιράζονται με άλλους ή παίρνουν μαζί τους στο σχολείο.

Λάβετε υπόψη σας ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ καθαρισμού, αποστείρωσης και απολύμανσης. Ο καθαρισμός απομακρύνει την ορατή βρωμιά, ενώ η απολύμανση μειώνει τον αριθμό των μικροβίων στην επιφάνεια των διαφόρων αντικειμένων. Η αποστείρωση σκοτώνει τα μικρόβια, παρέχοντας το υψηλότερο επίπεδο προστασίας.

Φροντίστε να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες και να επιβλέπετε τα παιδιά κατά τη χρήση οποιουδήποτε καθαριστικού προϊόντος, καθώς αυτά ενδέχεται να είναι επιβλαβή σε περίπτωση εισπνοής ή κατάποσης. Και ξεπλύνετε την επιφάνεια των παιχνιδιών με νερό μετά τον καθαρισμό, ιδιαίτερα όσον αφορά τα παιχνίδια οδοντοφυΐας που μπαίνουν στο στόμα.

Τι πρέπει να προσέχω όταν αγοράζω ένα αποτελεσματικό προϊόν απολύμανσης;

Θα πρέπει να ξεκινήσετε με τον καθαρισμό όλων των αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με τα χέρια και το στόμα του παιδιού με σαπούνι και νερό. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό για να καθαρίσετε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ειδικά πράγματα που μπαίνουν στο στόμα.

Χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό, το οποίο είναι συνήθως πιο ισχυρό, σε αντικείμενα που έχει αγγίξει κάποιος που είναι άρρωστος.

Δεδομένου ότι ποτέ δεν ξέρετε πότε ένα παιδί είναι άρρωστο στο σχολείο, συνιστάται να απολυμαίνετε οτιδήποτε μεταφέρεται από το σχολείο στο σπίτι. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε τις ετικέτες των προϊόντων για να δείτε κατά ποιων μικροβίων δρουν.

Πώς μπορώ να ενθαρρύνω το πλύσιμο των χεριών καθώς και άλλες καλές συνήθειες υγιεινής χωρίς να προκαλώ στο παιδί μου άγχος για τα μικρόβια;

Κάντε το πλύσιμο των χεριών διασκεδαστικό! Μπορείτε να λέτε τραγούδια και να μετράτε αριθμούς ενώ πλένετε τα χέρια σας. Είναι επίσης σημαντικό να εξηγήσετε στα παιδιά το όφελος του πλυσίματος των χεριών και να τους διδάξετε ότι διατηρούν τον εαυτό τους και όλους τους άλλους υγιείς.

Φροντίστε να δίνετε το καλό παράδειγμα. Το παιδί σας θα θέλει να πλένει τα χέρια του όταν σας βλέπει να πλένετε τα δικά σας.

Ποιες φυσικές θεραπείες ή συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού μου και στην πρόληψη μεταδοτικών ασθενειών;

Ο πιο φυσικός τρόπος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η κατάλληλη διατροφή του παιδιού σας.

Τα παιδιά χρειάζονται μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει πρωτεΐνες, λαχανικά, φρούτα, υγιεινά λίπη και υδατάνθρακες καθώς και αρκετό νερό για ενυδάτωση.

Αν και οι πολυβιταμίνες δεν είναι απαραίτητες για τα παιδιά που τρέφονται σωστά, αν αισθάνεστε ότι το παιδί σας χρειάζεται ένα συμπλήρωμα, συνιστάται ένα συμπλήρωμα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη. Ωστόσο, τα συμπληρώματα δεν αντικαθιστούν την ενδεδειγμένη διατροφή που παρέχεται από τις αληθινές τροφές. Και φροντίστε να κρατάτε τις βιταμίνες μακριά όταν δεν τις χρησιμοποιείτε και να επιβλέπετε το παιδί σας όταν τις παίρνει, καθώς μπορεί να προκαλέσουν κίνδυνο πνιγμού.

Ποιοι είναι μερικοί δημιουργικοί τρόποι για να διδάξω στο παιδί μου την σωστή συμπεριφορά σε θέματα αναπνευστικού συστήματος (π.χ. να καλύπτει το στόμα του όταν βήχει ή φτερνίζεται);

Η υιοθέτηση των κατάλληλων συμπεριφορών μέσω ενός προτύπου είναι απαραίτητη για τα παιδιά. Θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σας αν σας δουν να καλύπτετε το στόμα σας ή να βήχετε στον αγκώνα σας (για να αποφύγετε τη διασπορά μικροβίων στα χέρια σας). Αν βήξετε ή φτερνιστείτε στα χέρια σας, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα χαρτομάντιλο, να το πετάξετε και στη συνέχεια να πλύνετε τα χέρια σας ή να χρησιμοποιήσετε απολυμαντικό χεριών κατόπιν (το σαπούνι και το νερό είναι η προτιμώμενη επιλογή για τον καθαρισμό).

Εφαρμόστε αυτές τις συμπεριφορές στο σπίτι και προσφέρετε θετική υποστήριξη όταν το παιδί σας προσπαθεί να καλύψει το βήχα και το φτέρνισμα. Χαμογελάστε, αγκαλιάστε το και ενθαρρύνετέ το να συνεχίσει να βάζει το δικό του λιθαράκι στη διατήρηση της υγείας του ίδιου και των άλλων.

Ποιες είναι ορισμένες αποτελεσματικές μέθοδοι για την πρόληψη μεταδοτικών ασθενειών κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού ή κατά την επίσκεψη σε δημόσιους χώρους με πολύ κόσμο με το παιδί μου;

Όταν ταξιδεύετε, το παιδί σας εκτίθεται σε μια διευρυμένη ομάδα ανθρώπων που μπορεί να φέρουν μικρόβια στα οποία δεν έχει εκτεθεί ποτέ, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Ενώ τα παιδιά εξερευνούν το περιβάλλον τους αγγίζοντας, μπορείτε να διδάξετε στο παιδί σας να πλένει τακτικά τα χέρια του, ιδίως πριν από το φαγητό. Συσκευάστε απολυμαντικά μαντηλάκια για εύκολο καθαρισμό καθοδόν και χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών όταν χρειάζεται, έχοντας κατά νου ότι το σαπούνι και το νερό είναι το καλύτερο όταν είναι διαθέσιμα.

Εκτός από την υγιεινή των χεριών, ο επαρκής ύπνος, η σωστή ενυδάτωση και η καλή διατροφή βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός μας να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, επομένως βοηθά να τηρείτε αυτές τις καθημερινές ρουτίνες ενώ ταξιδεύετε.

by

Medbox

Related Articles

Share via
Copy link