Μεταστατικοί όγκοι του εγκεφάλου

Ο μεταστατικός όγκος του εγκεφάλου είναι ένας από τους διάφορους τύπους μεταστατικού καρκίνου.

Οι εγκεφαλικές μεταστάσεις ή οι μεταστατικοί όγκοι του εγκεφάλου εμφανίζονται όταν ο καρκίνος σε ένα μέρος του σώματός σας εξαπλώνεται στον εγκέφαλό σας.

Οι περισσότεροι μεταστατικοί όγκοι του εγκεφάλου εξαπλώνονται από πρωτοπαθείς καρκίνους στους πνεύμονές σας, στο στήθος σας ή στο δέρμα σας, συγκεκριμένα από το μελάνωμα.

Οι ερευνητές ανακαλύπτουν περισσότερους τρόπους για να προβλέψουν ποιος μπορεί να εμφανίσει εγκεφαλικές μεταστάσεις, ώστε οι γιατροί να μπορούν να ελέγχουν για σημάδια μεταστατικών όγκων στον εγκέφαλο.

Οι γιατροί αντιμετωπίζουν τους μεταστατικούς όγκους του εγκεφάλου αντιμετωπίζοντας τα συμπτώματά σας μέσω χειρουργικής επέμβασης και άλλων θεραπειών και βοηθώντας σας να διατηρήσετε την ποιότητα της ζωής σας.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ ενός μεταστατικού ( δευτεροπαθούς) όγκου στον εγκέφαλο και ενός πρωτοπαθούς όγκου στον εγκέφαλο;

Υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ ενός μεταστατικού ή δευτεροπαθούς όγκου του εγκεφάλου και ενός πρωτοπαθούς όγκου του εγκεφάλου. Ορισμένες διαφορές είναι οι εξής:

 • Ένας πρωτοπαθής καρκίνος του εγκεφάλου είναι ένας όγκος που αναπτύσσεται στον εγκέφαλό σας. Ένας μεταστατικός ή δευτεροπαθής όγκος εγκεφάλου εμφανίζεται όταν ο καρκίνος εξαπλώνεται στον εγκέφαλό σας από άλλη περιοχή του σώματός σας.
 • Ένας μεταστατικός όγκος του εγκεφάλου είναι κακοήθης, ενώ οι περισσότεροι πρωτοπαθείς όγκοι του εγκεφάλου είναι καλοήθεις. Ωστόσο, οι καλοήθεις όγκοι του εγκεφάλου μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου σας εάν μεγαλώσουν αρκετά ώστε να πιέζουν τα γειτονικά νεύρα, τα αιμοφόρα αγγεία και τον εγκεφαλικό ιστό.
 • Οι μεταστατικοί όγκοι του εγκεφάλου είναι πιο συχνοί από τους πρωτοπαθείς όγκους του εγκεφάλου.

Ποιοι προσβάλλονται από μεταστατικούς όγκους στον εγκέφαλο;

Οι μεταστατικοί όγκοι του εγκεφάλου είναι ο πιο κοινός όγκος του εγκεφάλου στους ενήλικες.

Υπολογίζεται ότι 200.000 έως 300.000 άτομα διαγιγνώσκονται με μεταστατικό καρκίνο κάθε χρόνο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με καρκίνο αναπτύσσουν μεταστατικό καρκίνο του εγκεφάλου μεταξύ των ηλικιών 45 και 65 ετών, ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Πώς επηρεάζουν οι εγκεφαλικές μεταστάσεις τον οργανισμό μου;

Διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου σας ελέγχουν διαφορετικές λειτουργίες του σώματος, οπότε ο αντίκτυπος που έχουν οι εγκεφαλικές μεταστάσεις στο σώμα σας εξαρτάται από το πού κατέληξε ο πρωτοπαθής καρκίνος όταν μετανάστευσε στον εγκέφαλό σας.

Περίπου το 85% των εγκεφαλικών μεταστάσεων αναπτύσσεται στο εγκεφαλικό σας σύστημα, το οποίο είναι το ανώτερο και μεγαλύτερο τμήμα του εγκεφάλου σας, ενώ το 15% αναπτύσσεται στην παρεγκεφαλίδα, το κατώτερο τμήμα του εγκεφάλου σας.

Ο εγκέφαλός σας έχει τέσσερις λοβούς ή τμήματα. Κάθε τμήμα διαχειρίζεται διαφορετικές λειτουργίες του σώματος.

Για παράδειγμα, εάν έχετε έναν μεταστατικό όγκο στον εγκέφαλο στο μετωπιαίο λοβό σας, αυτός μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά, τη λογική και τη σκέψη σας.

Εάν έχετε μεταστατικό όγκο στον εγκέφαλο στον αριστερό μετωπιαίο λοβό, αυτός θα μπορούσε να επηρεάσει την ομιλία σας.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να εξαπλωθεί ο πρωτοπαθής όγκος στον εγκέφαλό μου;

Οι εγκεφαλικές μεταστάσεις προκύπτουν όταν κύτταρα από τον πρωτοπαθή όγκο σας διασπείρονται στον εγκέφαλό σας.

Τα καρκινικά κύτταρα ταξιδεύουν μέσω του αίματος ή του λεμφικού σας συστήματος.

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια πόσο χρόνο διαρκεί αυτό το ταξίδι.

Ακριβώς όπως το να παίρνετε τον αυτοκινητόδρομο προς τον προορισμό σας μπορεί να είναι συντομότερο από το να ακολουθείτε παράδρομους, τα καρκινικά κύτταρα που έχουν εύκολη πρόσβαση στο αίμα ή το λεμφικό σας σύστημα μπορούν να εξαπλωθούν ταχύτερα από τα κύτταρα που δεν έχουν αυτή την πρόσβαση.

Ποια είναι τα συμπτώματα των μεταστατικών όγκων στον εγκέφαλο;

Τα συμπτώματα των μεταστατικών όγκων στον εγκέφαλο διαφέρουν ανάλογα με τη θέση του όγκου.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μιμούνται τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αλλά ενώ τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου εμφανίζονται ξαφνικά, τα συμπτώματα του μεταστατικού όγκου στον εγκέφαλο εμφανίζονται και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου, από ημέρες έως εβδομάδες.

Αυτά τα συμπτώματα είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

 • Πονοκέφαλοι που προκαλούνται από έναν ή περισσότερους όγκους που ασκούν πίεση στον εγκέφαλό σας. Οι πονοκέφαλοί σας μπορεί επίσης να προέρχονται από διαρροή υγρού από τα αιμοφόρα αγγεία του όγκου σας.
 • Επιληπτικές κρίσεις που εμφανίζονται όταν ο όγκος παρεμβαίνει στη φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου σας.
 • Γνωστικά προβλήματα, που σημαίνει ότι δυσκολεύεστε να επεξεργαστείτε πληροφορίες ή να σκεφτείτε. Ενδεχομένως να δυσκολεύεστε να θυμηθείτε πράγματα που μόλις συνέβησαν.
 • Αλλαγές στον τρόπο που συμπεριφέρεστε ή στη διάθεσή σας.
 • Αδυναμία στη μία πλευρά του σώματός σας ή αδυναμία να χρησιμοποιήσετε το χέρι ή το πόδι σας στη μία πλευρά του σώματός σας.
 • Προβλήματα ακοής, κατάποσης ή όρασης.
 • Ναυτία και εμετός.
 • Δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση της ομιλίας.

Τι προκαλεί μεταστατικούς όγκους στον εγκέφαλο;

Οι μεταστατικοί όγκοι του εγκεφάλου συμβαίνουν όταν κύτταρα από τον υπάρχοντα όγκο σας εξαπλώνονται στον εγκέφαλό σας.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί ορισμένοι πρωτοπαθείς καρκίνοι είναι πιο πιθανό να κάνουν μετάσταση. Ακολουθούν οι πιο συνηθισμένες μορφές εγκεφαλικών μεταστάσεων:

 • Μετάσταση του καρκίνου του πνεύμονα στον εγκέφαλό σας. Περίπου οι μισοί από όλους τους μεταστατικούς καρκίνους του εγκεφάλου διασπείρονται από τους πνεύμονές σας.
 • Μετάσταση του καρκίνου του μαστού στον εγκέφαλό σας. Περίπου το 10 έως 15% όλων των ατόμων με μεταστατικό καρκίνο του μαστού αναπτύσσουν εγκεφαλικές μεταστάσεις.
 • Μετάσταση μελανώματος στον εγκέφαλό σας. Το μελάνωμα είναι η τρίτη πιο συχνή μορφή καρκίνου που διασπείρεται στον εγκέφαλό σας.
 • Μετάσταση του καρκίνου του προστάτη στον εγκέφαλό σας. Λιγότερο από το 1% όλων των ατόμων με καρκίνο του προστάτη αναπτύσσουν μεταστατικούς όγκους στον εγκέφαλο.

Πώς διαγιγνώσκουν οι γιατροί τους μεταστατικούς όγκους του εγκεφάλου;

Ο γιατρός σας μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία διάγνωσης ρωτώντας σας για τα συμπτώματά σας, όπως για παράδειγμα τους πονοκεφάλους, τη θολή όραση και τη ναυτία.

Μπορεί να σας ρωτήσει πόσο καιρό έχετε τα συμπτώματα και πώς σας επηρεάζουν τα συμπτώματά αυτά.

Για παράδειγμα, εάν έχετε πονοκεφάλους, μπορεί να σας ρωτήσει εάν οι πονοκέφαλοί σας επιμένουν ακόμη και μετά τη λήψη φαρμάκων.

Μπορεί να ρωτήσει αν οι πονοκέφαλοί σας είναι τόσο έντονοι ώστε να διαταράσσουν την καθημερινότητά σας ή αν ξυπνάτε με πονοκεφάλους που σταδιακά βελτιώνονται καθώς περνάει η μέρα.

Εάν υποβάλλεστε σε θεραπεία για καρκίνο, ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για τον καρκίνο αυτό. Τα καρκινικά κύτταρα δεν αλλάζουν κατά τη διάρκεια της μετάστασης.

Για παράδειγμα, εάν έχετε καρκίνο του μαστού που έχει εξαπλωθεί στον εγκέφαλό σας, ο θεράπων ιατρός σας μπορεί να αντιμετωπίσει τον καρκίνο στον εγκέφαλό σας με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει τον καρκίνο του μαστού σας.

Ακολουθεί το είδος των πληροφοριών που θα χρησιμοποιήσει ο γιατρός σας για να διαγνώσει τον μεταστατικό καρκίνο του εγκεφάλου σας:

 • Τι είδους καρκίνο έχετε.
 • Πότε διαγνώστηκε ο καρκίνος σας.
 • Την κατάσταση του καρκίνου σας, δηλαδή το συγκεκριμένο στάδιο και τον βαθμό.
 • Την τρέχουσα θεραπεία σας και τον τρόπο με τον οποίο ο καρκίνος σας ανταποκρίνεται στη θεραπεία αυτή.

Πώς αντιμετωπίζονται οι εγκεφαλικές μεταστάσεις;

Ο γιατρός σας μπορεί να ξεκινήσει με την αντιμετώπιση των άμεσων συμπτωμάτων σας.

Για παράδειγμα, εάν έχετε οίδημα από τον όγκο του εγκεφάλου σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει στεροειδή.

Εάν είχατε επιληπτικές κρίσεις, μπορεί να σας συνταγογραφήσει σπασμολυτικά φάρμακα.

Η γενικότερη θεραπεία για τους μεταστατικούς όγκους στον εγκέφαλο συνίσταται στο να σταματήσει ή να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη του όγκου στον εγκέφαλό σας και να ελαχιστοποιηθούν τα συμπτώματά σας, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζεται ο καρκίνος που έχει επεκταθεί στον εγκέφαλό σας.

Ποια είναι η θεραπεία για τη μετάσταση του καρκίνου του μαστού στον εγκέφαλο;

Οι ιατροί μπορούν να συνδυάσουν τη συνεχιζόμενη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού με τις ακόλουθες θεραπείες:

 • Στερεοτακτική ακτινοχειρουργική/ακτινοχειρουργική με το μαχαίρι GammaKnife. Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται  οι μεταστάσεις στον εγκέφαλο σε χώρες όπως η Αμερική. Οι γιατροί στοχεύουν τους όγκους του εγκεφάλου με υψηλές δόσεις ακτινοβολίας.
 • Χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο για την αφαίρεση του όγκου ή των όγκων.
 • Ακτινοθεραπεία ολόκληρου του εγκεφάλου. Ο θεράπων ιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη θεραπεία εάν έχετε πολλούς όγκους στον εγκέφαλο ή εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στις μεμβράνες του εγκεφάλου σας. Αυτό αποκαλείται λεπτομηνιγγική νόσος.
 • Χημειοθεραπεία. Χρησιμοποιείται χημειοθεραπεία κατά περίπτωση. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλές χημειοθεραπείες δεν μπορούν να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, ο οποίος εμποδίζει τις τοξικές ουσίες στο αίμα σας να φτάσουν στον εγκέφαλό σας. Αντί για χημειοθεραπεία που παρεμβαίνει στην αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει στοχευμένες θεραπείες που μπορεί να παρεμβαίνουν σε άλλες λειτουργίες των καρκινικών κυττάρων.
 • Ανοσοθεραπεία. Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα για την καταπολέμηση του όγκου σας.

Ποια είναι η θεραπεία για τη μετάσταση από τον πνεύμονα στον εγκέφαλό;

Οι ιατροί χρησιμοποιούν ακτινοχειρουργική και/ή χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο για τη θεραπεία της μετάστασης του πνεύμονα στον εγκέφαλό σας.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα στον εγκέφαλο μπορεί να είναι ευαίσθητος σε στοχευμένες θεραπείες και ανοσοθεραπεία.

Ποια είναι η θεραπεία για τη μετάσταση του μελανώματος στον εγκέφαλό μου;

Οι ιατροί μπορεί να χρησιμοποιήσουν ακτινοχειρουργική και/ή χειρουργική επέμβαση και ανοσοθεραπεία για τη θεραπεία της μετάστασης του μελανώματος στον εγκέφαλό σας.

Ποια είναι η θεραπεία για τη μετάσταση από τον προστάτη στον εγκέφαλό μου;

Οι μεταστατικοί όγκοι του εγκεφάλου που προέρχονται από τον προστάτη σας είναι πολύ σπάνιοι, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 1% όλων των μεταστατικών καρκίνων του εγκεφάλου.

Ο καρκίνος του προστάτη που έχει εξαπλωθεί στον εγκέφαλό σας μπορεί να αντιμετωπιστεί με ακτινοχειρουργική και/ή χειρουργική επέμβαση.

Ποια είναι η πρόγνωση για τον μεταστατικό όγκο στον εγκέφαλο;

Η πρόγνωσή σας ή η αναμενόμενη έκβαση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες που αφορούν εσάς και την κατάστασή σας.

Οι γιατροί υγείας βασίζουν τις προβλέψεις τους σε παράγοντες όπως η ηλικία σας και η γενική κατάσταση της υγείας σας.

Εξετάζουν επίσης πώς ανταποκρίθηκε ο πρωτοπαθής καρκίνος σας στη θεραπεία, εάν έχετε περισσότερους από έναν όγκους στον εγκέφαλο και το μέγεθος του όγκου στον εγκέφαλό σας.

Share to...