ΓΕΝΙΚΑ

Μολυσμένες Παρανυχίδες. Πώς θα απαλλαγείτε από την ενοχλητική αυτή κατάσταση;

Από

Medbox

Τι είναι η λοίμωξη των νυχιών (παρωνυχία);

Η παρωνυχία είναι η φλεγμονή των νυχιών (στα σημεία που εμείς ονομάζουμε πιο απλά «παρανυχίδες» που μπορεί να προκύψει από τραύμα, ερεθισμό ή λοίμωξη. Μπορεί να επηρεάσει τα νύχια των χεριών και των ποδιών.

Η παρωνυχία μπορεί να αναπτυχθεί όταν βακτήρια εισέρχονται στο παραβιασμένο δέρμα κοντά στο επωνύχιο και την πτυχή του νυχιού, προκαλώντας λοίμωξη. Το επωνύχιο είναι το δέρμα στη βάση του νυχιού. Η πτυχή του νυχιού είναι το σημείο όπου το δέρμα και το νύχι ενώνονται.

Οι γιατροί αντιμετωπίζουν την παρωνυχία με αντιβιοτικά για να εξαλείψουν τη λοίμωξη. Μπορούν επίσης να αποστραγγίσουν (παροχετεύσουν) το πύον (παχύρρευστο, μολυσματικό υγρό που συσσωρεύεται γύρω από μια πληγή). Μπορούν επίσης να κάνουν καλλιέργεια του υγρού για να δουν ποια συγκεκριμένα βακτήρια μπορεί να προκαλούν τη λοίμωξη.

Μολυσμένες Παρανυχίδες. Πώς θα απαλλαγείτε από την ενοχλητική αυτή κατάσταση;
Μολυσμένες Παρανυχίδες. Πώς θα απαλλαγείτε από την ενοχλητική αυτή κατάσταση;

Μερικές φορές, η λοίμωξη επανεμφανίζεται ή τα συμπτώματα διαρκούν για εβδομάδες (χρόνια παρωνυχία). Η χρόνια παρωνυχία προκαλείται συνηθέστερα από ερεθισμό λόγω επαγγελματικής ή περιβαλλοντικής έκθεσης. Σπανιότερα, μπορεί να οφείλεται σε χρόνια βακτηριακή ή μυκητιασική λοίμωξη.

Πόσο συχνή είναι η παρωνυχία (λοίμωξη και ερεθισμός στις Παρανυχίδες);

Η παρωνυχία είναι μια κοινή πάθηση των νυχιών. Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από βακτηριακή λοίμωξη των νυχιών, αλλά είναι πιο συχνή σε άτομα που:

 • Εκτίθενται σε ερεθιστικούς παράγοντες: Τα απορρυπαντικά και άλλες χημικές ουσίες μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα και να οδηγήσουν σε μόλυνση του νυχιού. Οι άνθρωποι που δουλεύουν με χημικές ουσίες και δεν φορούν προστατευτικά γάντια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.
 • Δαγκώνουν τα νύχια ή τα πετσάκια τους: Το δάγκωμα των νυχιών ή το σκάλισμα στα πετσάκια μπορεί να δημιουργήσει μικροσκοπικές ρωγμές στα νύχια ή κοψίματα στο δέρμα. Τα βακτήρια μπορεί να εισέλθουν στο δέρμα μέσω αυτών των μικρών κοψιμάτων.
 • Έχουν ορισμένες δερματικές παθήσεις: Τα άτομα που πάσχουν από υποκείμενες δερματικές παθήσεις ενδέχεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν λοιμώξεις των νυχιών.
 • Εργάζονται σε περιβάλλον με νερό: Οι μπάρμαν, οι λαντζιέρηδες και άλλα άτομα που κάνουν δουλειές οι οποίες απαιτούν τα χέρια τους να είναι βρεγμένα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν παρωνυχία.
p2
Μολυσμένες Παρανυχίδες. Πώς θα απαλλαγείτε από την ενοχλητική αυτή κατάσταση;

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης των νυχιών (παρωνυχία);

Τα συμπτώματα της παρωνυχίας αναπτύσσονται συνήθως σε διάστημα αρκετών ωρών ή ημερών. Ορισμένες φορές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εκδηλωθούν. Τα συμπτώματα εμφανίζονται στο σημείο όπου το νύχι συναντά το δέρμα (η πτυχή του νυχιού και το επιδερμίδιο). Μπορούν επίσης να προσβληθούν οι πλευρές του νυχιού.

Τα συμπτώματα της παρωνυχίας είναι τα εξής:

 • Πόνος, πρήξιμο και ευαισθησία γύρω από το νύχι.
 • Δέρμα που είναι κόκκινο και ζεστό στην αφή.
 • Πύον που συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα. Μπορεί να σχηματιστεί ένα λευκό έως κίτρινο, γεμάτο πύον απόστημα. Εάν σχηματιστεί απόστημα, μπορεί να χρειαστεί αντιβίωση και/ή παροχέτευση.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, το νύχι μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσεται ανώμαλα και μπορεί να εμφανίσει ραβδώσεις ή κύματα. Ενδέχεται να φαίνεται κίτρινο ή πράσινο και είναι δυνατόν να είναι ξηρό και εύθραυστο. Σε προχωρημένες και παραμελημένες περιπτώσεις, το νύχι μπορεί να αποκολληθεί από την κοίτη του και να πέσει.

Μπορώ να θεραπεύσω την παρωνυχία στο σπίτι;

Ενδεχομένως να μπορείτε να θεραπεύσετε ήπιες περιπτώσεις παρωνυχίας στο σπίτι. Μουλιάστε τη μολυσμένη περιοχή σε ζεστό νερό για περίπου 15 λεπτά μερικές φορές την ημέρα. Φροντίστε να στεγνώσετε καλά την περιοχή. Το μούλιασμα της επιδερμίδας και της κοίτης των νυχιών βοηθά στην αποστράγγιση του πύου από το δέρμα.

Εάν τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν μετά από μία ή δύο ημέρες με σπιτικές θεραπείες, επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστείτε άλλες θεραπείες, όπως αντιβίωση, για να υποχωρήσει η λοίμωξη και να βοηθηθείτε στην επούλωση της πληγής. Μπορεί επίσης να χρειαστείτε ήσσονος σημασίας επεμβάσεις, όπως αποστράγγιση, εάν έχει σχηματιστεί απόστημα.

Ποια είναι η θεραπεία για τις μολύνσεις των νυχιών (παρωνυχία);

Οι περισσότερες βακτηριακές λοιμώξεις των νυχιών υποχωρούν με αντιβιοτικά. Αυτά τα φάρμακα σκοτώνουν τα βακτήρια που προκαλούν τις λοιμώξεις. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού σας και ότι έχετε ολοκληρώσει ολόκληρη την αντιβιοτική αγωγή, ώστε να μην επιστρέψει η λοίμωξη.

Εάν έχει δημιουργηθεί πύον γύρω από την κοίτη του νυχιού και δεν αποστραγγίζεται από μόνο του, ο θεράπων ιατρός σας μπορεί να παροχετεύσει το πύον. Αφού καθαρίσει την περιοχή, ο γιατρός σας κάνει μια μικρή τομή ώστε να μπορεί να αποστραγγιστεί το πύον. Ο γιατρός σας τοποθετεί έναν επίδεσμο πάνω από την τομή. Θα πρέπει να διατηρείτε την περιοχή καθαρή και να αλλάζετε τον επίδεσμο όταν χρειάζεται.

p3
Μολυσμένες Παρανυχίδες. Πώς θα απαλλαγείτε από την ενοχλητική αυτή κατάσταση;

Πώς μπορώ να αποτρέψω τις μολύνσεις των νυχιών και των παρανυχίδων (παρωνυχία);

Για να προλάβετε τη μόλυνση των νυχιών και των παρανυχίδων, θα πρέπει:

 • Να αποφεύγετε να τρώτε ή να μασάτε τα νύχια σας ή τις παρανυχίδες σας. Να μην σκαλίζετε τα πετσάκια των νυχιών σας.
 • Να προσέχετε να μην κόβετε τα νύχια σας πολύ κοντά. Όταν κόβετε τα πετσάκια, να αποφεύγετε να τα κόβετε πολύ κοντά στην πτυχή του νυχιού.
 • Να τηρείτε καλή υγιεινή πλένοντας τα χέρια σας και διατηρώντας τα νύχια σας καθαρά. Χρησιμοποιείτε απαλά σαπούνια που δεν ερεθίζουν το δέρμα σας.
 • Χρησιμοποιήστε λοσιόν στην πτυχή των νυχιών σας και στα πετσάκια αν το δέρμα σας είναι ξηρό. Η υπερβολική ξηρότητα μπορεί να προκαλέσει ρωγμές στο δέρμα.
 • Φορέστε αδιάβροχα γάντια εάν εργάζεστε με χημικά ή τα χέρια σας είναι βρεγμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Αποφύγετε τη χρήση προϊόντων ασετόν, όπως το αφαιρετικό βερνικιών νυχιών.

Σπάνια, η μη θεραπευμένη παρωνυχία μπορεί να προχωρήσει βαθύτερα στο δάχτυλο του χεριού ή του ποδιού και να οδηγήσει σε σοβαρή λοίμωξη. Η λοίμωξη μπορεί να προχωρήσει και να επηρεάσει το υποκείμενο οστό. Σε σοβαρές περιπτώσεις (με κάποια υποκείμενη νόσο ή απλά παραμηλεμένες), οι γιατροί πρέπει να αφαιρέσουν ένα δάχτυλο για να βεβαιωθούν ότι η λοίμωξη δεν θα εξαπλωθεί στο υπόλοιπο σώμα. Η σοβαρή, χρόνια παρωνυχία προσβάλλει συχνότερα άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή παθήσεις που προκαλούν προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος.

Hangnails https://www.healthline.com/health/hangnail

How To Get Rid Of A Hangnail https://www.assh.org/handcare/blog/how-to-get-rid-of-a-hangnail

Paronychia https://dermnetnz.org/topics/paronychia

by

Medbox

Related Articles

Share via
Copy link