Μπορεί η αλλαγή του καιρού να προκαλέσει πονοκεφάλους ή ημικρανίες; Πονοκέφαλος που σχετίζεται με τις αλλαγές της βαρομετρικής πίεσης!

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
10 Λεπτά

Μήπως το δελτίο καιρού σας κάνει συχνά να ανησυχείτε ότι θα έχετε ημικρανία; Είτε πρόκειται για μια καταιγίδα που πλησιάζει είτε ακόμη και για μια λαμπερή ηλιόλουστη μέρα – και τα δύο μπορούν να σας προκαλέσουν πονοκέφαλο.

Η διαφορά μεταξύ πονοκεφάλων και ημικρανιών

Οι άνθρωποι συχνά συνηθίζουν να βάζουν τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες στο ίδιο τσουβάλι.

Πολλοί πιστεύουν ότι οι ημικρανίες είναι απλώς πολύ άσχημοι πονοκέφαλοι, κάτι που δεν είναι απολύτως αληθές. Οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες μπορεί να έχουν διαφορετικές αιτίες.

Οι πονοκέφαλοι κάθε βαθμού πόνου μπορεί να είναι συμπτώματα μιας κρίσης ημικρανίας, αλλά η ημικρανία είναι στην πραγματικότητα μια νευρολογική ασθένεια ή μια διαταραχή της ισορροπίας του εγκεφάλου που προκαλεί και πολλά ακόμη συμπτώματα εκτός από πονοκεφάλους.

Αυτά συμπεριλαμβάνουν ευαισθησία στο φως, ναυτία και εμετό, στομαχικές διαταραχές, κοιλιακό άλγος, απώλεια όρεξης, ζάλη, θολή όραση, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αδυναμία σε σπάνιες περιπτώσεις.

Τα επεισόδια ημικρανίας οφείλονται σε διαφορετικά ερεθίσματα που αλληλεπιδρούν με τον εγκέφαλο, τα αιμοφόρα αγγεία και τα περιβάλλοντα νεύρα, τα οποία προκαλούν οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ενός πονοκεφάλου ημικρανίας, συγκεκριμένα νεύρα των αιμοφόρων αγγείων σας ενεργοποιούνται και στέλνουν σήματα πόνου στον εγκέφαλό σας.

Τι είναι ο πονοκέφαλος που οφείλεται στη βαρομετρική πίεση;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η χρήση του όρου “πονοκέφαλος λόγω βαρομετρικής πίεσης” μπορεί να είναι παραπλανητική.

Πολλοί άνθρωποι που έχουν αλλεργίες απλώς υποθέτουν ότι έχουν πονοκέφαλο από βαρομετρική πίεση ή πονοκέφαλο που σχετίζεται με τα ιγμόρεια.

Τα συμπτώματα του πονοκεφάλου λόγω της βαρομετρικής πίεσης

Μολονότι μπορείτε να εκδηλώσετε ημικρανία και από άλλα ερεθίσματα, η βαρομετρική πίεση μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας.

Εκτός από τα τυπικά συμπτώματα της ημικρανίας, όπως ναυτία, εμετός και ευαισθησία στο φως και τον ήχο, όσοι έχουν ημικρανία που προκαλείται από τη βαρομετρική πίεση μπορεί να εμφανίσουν τα εξής:

 • Δυσφορία στο πρόσωπο ή πόνο γύρω από τα ιγμόρεια.
 • Οπισθορινική καταρροή.
 • Δακρύρροια.

Όσοι έχουν ημικρανίες με αύρα εμφανίζουν οπτικές και αισθητηριακές αλλαγές. Όλα αυτά τα συμπτώματα δεν θα τα βλέπατε συνήθως σε ανθρώπους που έχουν απλώς προβλήματα που σχετίζονται με την ιγμορίτιδα ή με συμπτώματα αλλεργίας.

Γιατί οι βαρομετρικές μεταβολές προκαλούν πονοκεφάλους;

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι αλλαγές στα καιρικά φαινόμενα συνδέονται με αλλαγές στη βαρομετρική πίεση και τη θερμοκρασία και, με τη σειρά τους, το γεγονός αυτό μπορεί να σχετίζεται με την εμφάνιση ήπιων έως σοβαρών πονοκεφάλων.

Για ορισμένους ανθρώπους, ο παράγοντας που πυροδοτεί τα συμπτώματα μπορεί να είναι η πτώση της βαρομετρικής πίεσης, για άλλους, μπορεί να είναι μια γρήγορη άνοδος της θερμοκρασίας.

Όπως και να έχει, όταν προκύπτουν αυτές οι αλλαγές της πίεσης, συνηθέστερα κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, μπορεί να προκληθεί πονοκέφαλος.

Σε ό,τι αφορά την επίδραση του καιρού στις ημικρανίες, το πιθανότερο είναι ότι αναφερόμαστε στον τρόπο με τον οποίο ο καιρός μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση του πονοκεφάλου σε ένα επεισόδιο ημικρανίας.

Κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, αναμειγνύονται ψυχρός και θερμός αέρας για να δημιουργηθούν διακυμάνσεις στη βαρομετρική (ή ατμοσφαιρική) πίεση. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται επίσης ο άνεμος, η βροχή και οι καταιγίδες.

Η βαρομετρική πίεση είναι επίσης γνωστή ως η ατμοσφαιρική πίεση που ασκείται σε μια συγκεκριμένη περιοχή – και σε αυτή την περίπτωση, αυτή η “περιοχή” είστε εσείς.

Δεδομένου ότι οι ρινικές και παραρρινικές κοιλότητες είναι κανάλια αέρος, οποιαδήποτε αλλαγή στην πίεση αυτή, ιδίως μια πτώση της βαρομετρικής πίεσης, επηρεάζει τα σημεία αυτά. Έτσι, το υγρό εισέρχεται στους ιστούς και μπορεί να προκαλέσει διαταραχή της ισορροπίας των υγρών.

Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι η αλλαγή της ατμοσφαιρικής πίεσης μπορεί να επηρεάσει την πίεση στον εγκέφαλό σας και τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός σας μπλοκάρει ή δεν μπλοκάρει τον πόνο.

Μια μελέτη στην Ιαπωνία εξέτασε τις πωλήσεις της λουξοπροφαίνης, ενός φαρμάκου για τον πονοκέφαλο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν μια σύνδεση μεταξύ της αύξησης των πωλήσεων του φαρμάκου και των αλλαγών της ατμοσφαιρικής πίεσης. Από το γεγονός αυτό, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μείωση της βαρομετρικής πίεσης προκαλεί αύξηση της συχνότητας εμφάνισης πονοκεφάλων.

Η βαρομετρική πίεση δεν χρειάζεται να αλλάξει δραστικά για να προκαλέσει πονοκεφάλους. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015, οι ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις της βαρομετρικής πίεσης σε άτομα με χρόνιες ημικρανίες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και μικρές μειώσεις της βαρομετρικής πίεσης προκαλούσαν ημικρανίες.

Μια άλλη μελέτη από την Ιαπωνία κατέληξε σε παρόμοια αποτελέσματα. Στην εν λόγω μελέτη, 28 άτομα με ιστορικό ημικρανίας κρατούσαν ημερολόγιο πονοκεφάλων για ένα έτος.

Η συχνότητα των ημικρανιών αυξανόταν τις ημέρες που η βαρομετρική πίεση ήταν χαμηλότερη κατά 5 εκτοπασκάλ (hPa) από την προηγούμενη ημέρα. Η συχνότητα της ημικρανίας μειώθηκε επίσης τις ημέρες που η βαρομετρική πίεση ήταν 5 hPa ή υψηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Πώς να αποφύγετε τους πονοκεφάλους λόγω της βαρομετρικής πίεσης

Ο καιρός σίγουρα δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο έχουμε πονοκεφάλους. Το άγχος, συγκεκριμένα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως αναλγητικά ή παυσίπονα, ορμονικά ερεθίσματα και ορισμένες διαταραχές που σχετίζονται με τον ύπνο, για παράδειγμα, μπορεί επίσης να αποτελούν αιτίες.

Και παρόλο που δεν μπορείτε να ελέγξετε τον καιρό, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο, τη σοβαρότητα και τη θεραπεία μιας κρίσης πονοκεφάλου ή ημικρανίας, ακολουθώντας ορισμένες ορθές πρακτικές.

 • Αποφύγετε άλλα ερεθίσματα όταν ο καιρός είναι κακός.

Μείνετε μακριά από τρόφιμα που προκαλούν ημικρανίες, όπως αυτά που περιέχουν καφεΐνη, γλουταμινικό μονονάτριο (MSG) και νιτρικά άλατα και θα αφαιρέσετε έναν ακόμη παράγοντα ενεργοποίησης του πονοκεφάλου από το σύνολο.

 • Να έχετε τα φάρμακα έκτακτης ανάγκης σε ετοιμότητα.

Συζητήστε αυτά τα φάρμακα με το γιατρό σας. Εάν δεν έχετε δοκιμάσει φάρμακα άμεσης ανάγκης στο παρελθόν, ρωτήστε το γιατρό σας τι είναι διαθέσιμο. Εάν γνωρίζετε ότι ορισμένα φάρμακα σας βοηθούν, βεβαιωθείτε ότι οι συνταγές σας είναι ενημερωμένες για να τα έχετε έτοιμα.

 • Ρωτήστε για τις διαθέσιμες δυνατότητες πρόληψης ενός άσχημου επεισοδίου.

Εάν περνάτε μια ιδιαίτερα άσχημη περίοδο ημικρανιών, ο γιατρός σας μπορεί να θελήσει να δοκιμάσει φάρμακα ή άλλες θεραπείες που έχουν σχεδιαστεί για να κρατήσουν τις ημικρανίες σε ύφεση προτού εμφανιστούν. Η στέρηση ύπνου ή άλλα προβλήματα ύπνου, για παράδειγμα, μπορεί να συμβάλλουν σε μεγαλύτερη συχνότητα πονοκεφάλων, οπότε είναι σημαντικό να κοιμάστε επαρκώς κάθε βράδυ. Ο υπερβολικός ύπνος μπορεί επίσης να προκαλέσει ημικρανία.

 • Διαχειριστείτε το άγχος σας.

Καθώς η βαρομετρική πίεση πέφτει, οι άνθρωποι που υποφέρουν από ημικρανίες συχνά το αντιλαμβάνονται και αγχώνονται. Οι ορμόνες του στρες μπορούν επίσης να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Η διαχείριση του άγχους μέσω της άσκησης, των αλλαγών στον τρόπο ζωής, των τεχνικών βαθιάς αναπνοής ή της χαλάρωσης θα σας βοηθήσει να το αποκρούσετε.

 • Πίνετε περισσότερο νερό.

Οι μετακινήσεις υγρών στα αιμοφόρα αγγεία που περιβάλλουν τον εγκέφαλό σας μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο, γι’ αυτό είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι. Πίνετε πολύ νερό, ειδικά πριν βγείτε έξω και όταν ο καιρός είναι πιο ζεστός. Σε μια ζεστή και υγρή μέρα μπορεί να χάσετε έως και ένα λίτρο υγρών την ώρα, οπότε πρέπει όντως να διατηρήσετε την ισορροπία των υγρών σας.

 • Φορέστε γυαλιά ηλίου.

Εκτός από τις καταιγίδες, το έντονο φως και η λάμψη μιας ηλιόλουστης ημέρας ή το φως που τρεμοπαίζει μέσα από τα δέντρα ενώ κάποιος οδηγεί μπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκέφαλο ημικρανίας.

Φυσικές θεραπείες για τους πονοκεφάλους λόγω βαρομετρικής πίεσης

Είστε περίεργοι αν υπάρχουν φυσικές θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε;

 • Οξείδιο του μαγνησίου. Σε ορισμένους ανθρώπους, η αύξηση του μαγνησίου πριν από μια αλλαγή του καιρού μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό ή και στην πρόληψη μιας ημικρανίας. Δοκιμάστε να τρώτε περισσότερα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, ψάρια, σόγια, αβοκάντο και μπανάνες, τα οποία είναι καλές φυσικές πηγές μαγνησίου.
 • Βιταμίνη Β2. Η λήψη αυτής της βιταμίνης έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη συχνότητα και τη διάρκεια των ημικρανιών. Ορισμένες τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β2 είναι το γάλα, το κρέας, τα αυγά, οι ξηροί καρποί, το εμπλουτισμένο αλεύρι και τα πράσινα λαχανικά.
 • Συνένζυμο Q10. Αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα συμπλήρωμα που οι καρδιολόγοι χρησιμοποιούν συχνά επειδή είναι πραγματικά καλό για την καρδιά, αλλά παίζει επίσης ρόλο στη μείωση της συχνότητας των ημικρανιών.
Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.