ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑ

Μυρίζει η αναπνοή σας; Τι σημαίνουν οι διαφορετικές μυρωδιές;

Από

Medbox

Η κακή αναπνοή (κακοσμία του στόματος), επηρεάζει σχεδόν το μισό του γενικού πληθυσμού.

Επειδή η κακοσμία του στόματος μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποκείμενου προβλήματος υγείας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε πρόκειται απλώς για μια ενοχλητική κατάσταση και πότε πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό ή οδοντίατρο.

Μερικές φορές, ο τύπος της μυρωδιάς μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε το υποκείμενο πρόβλημα.

Οι συνήθεις τύποι κακής αναπνοής

Η κακή αναπνοή μπορεί να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα στο στόμα ή στο πεπτικό σύστημα ή σε μεταβολικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο σώμα σας.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες μυρωδιές κακής αναπνοής και τις πιθανές τους αιτίες.

Μυρίζει η αναπνοή σας; Τι σημαίνουν οι διαφορετικές μυρωδιές;
Μυρίζει η αναπνοή σας; Τι σημαίνουν οι διαφορετικές μυρωδιές;

Αναπνοή που έχει γλυκιά ή φρουτώδη μυρωδιά

Ο μη ρυθμισμένος διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη κατάσταση της υγείας που ονομάζεται διαβητική κετοξέωση. Μεταξύ των υπόλοιπων συμπτωμάτων, μπορεί να κάνει την αναπνοή σας να έχει οσμή γλυκιά ή φρουτώδη.

Οι δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες και η νηστεία μπορεί επίσης μερικές φορές να κάνουν την αναπνοή σας να μυρίζει ή να έχει διαφορετική γεύση. Ορισμένοι άνθρωποι την περιγράφουν ως μεταλλική. Για άλλους ανθρώπους, η μυρωδιά είναι γλυκιά.

Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων σας αναγκάζουν να καίτε σωματικό λίπος για καύσιμο, γεγονός που οδηγεί στην απελευθέρωση χημικών ουσιών που ονομάζονται κετόνες στην αναπνοή και τα ούρα σας. Η συσσώρευση κετονών μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην οσμή της αναπνοής σας.

Αναπνοή που μυρίζει σαπίλα

Ένα απόστημα ή μια λοίμωξη στο στόμα, το λαιμό ή τους πνεύμονες μπορεί να κάνει την αναπνοή σας να μυρίζει σαν σάπιος ιστός.

Για παράδειγμα, η βρογχεκτασία, μια πάθηση που προκαλεί πάχυνση και διεύρυνση των βρογχικών σας σωλήνων (αεραγωγών), μπορεί να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και περίσσεια βλέννας με έντονη οσμή σήψης.

Επίσης, όταν οι οδοντοστοιχίες, οι θήκες και οι ορθοδοντικές κατασκευές δεν εφαρμόζουν σωστά, η τροφή μπορεί να σφηνωθεί στα κενά. Οι μυρωδιές από τα παλιά τρόφιμα και την ανάπτυξη βακτηρίων μπορεί να έχουν οσμή σήψης.

Παρομοίως, η κακή οδοντική υγεία μπορεί να οδηγήσει σε:

 • κουφάλες
 • έλκη
 • βλάβες
 • συρίγγια

Αυτά τα ανοίγματα που μοιάζουν με πληγές μπορούν επίσης να παγιδεύουν σάπια τροφή ή να εκπέμπουν οσμές σήψης.

Μια άλλη αιτία θα μπορούσε να είναι η μη θεραπευμένη περιοδοντική νόσος (νόσος των ούλων).

Η κοκκιομάτωση μπορεί επίσης να προκαλέσει αναπνοή που μυρίζει σαπίλα ή αποσύνθεση. Αυτή η πάθηση είναι μια σπάνια φλεγμονώδης διαταραχή που προκαλεί προβλήματα στα αιμοφόρα αγγεία, τα νεφρά και τη μύτη σας. Είναι θεραπεύσιμη αν εντοπιστεί νωρίς, αλλά η κατάσταση μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη αν προχωρήσει χωρίς θεραπεία.

Αναπνοή που μυρίζει σαν ασετόν για βερνίκια νυχιών

Οι υδατάνθρακες παρέχουν καύσιμα ταχείας καύσης για το σώμα σας. Όταν ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, όπως είναι τα προγράμματα keto ή paleo, δεν καταναλώνετε πολλούς υδατάνθρακες. Ως αποτέλεσμα, το σώμα σας καίει αποθηκευμένο λίπος αντί για υδατάνθρακες, και αυτό μπορεί να παράγει μια χημική ουσία που ονομάζεται ακετόνη.

Η ακετόνη είναι η ίδια χημική ουσία που βρίσκεται σε πολλά προϊόντα αφαίρεσης βαφής νυχιών. Ο διαβήτης μπορεί επίσης να προκαλέσει την απελευθέρωση ακετόνης.

Αναπνοή που μυρίζει ξινίλα

Σε περίπτωση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ), ο μυς μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου σας δεν κλείνει σωστά. Ως αποτέλεσμα, το περιεχόμενο του στομάχου σας μπορεί να επιστρέψει στον οισοφάγο, το λαιμό ή το στόμα σας.

Εάν έχετε ΓΟΠΝ, η αναπνοή σας μπορεί μερικές φορές να έχει ξινή οσμή, σαν μερικώς χωνευμένη τροφή.

m2 1
Μυρίζει η αναπνοή σας; Τι σημαίνουν οι διαφορετικές μυρωδιές;

Αναπνοή που μυρίζει σαν κόπρανα

Εάν κάτι εμποδίζει τη ροή των περιττωμάτων μέσω των εντέρων σας, η αναπνοή σας μπορεί να αρχίσει να μυρίζει σαν περιττώματα.

Σε περίπτωση απόφραξης, είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε εκτός από την κακή αναπνοή και τα ακόλουθα:

 • φούσκωμα
 • εμετό
 • κράμπες
 • ναυτία
 • δυσκοιλιότητα

Εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια, διότι η απόφραξη του εντέρου μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή σας.

Αναπνοή που μυρίζει αμμωνία ή ούρα

Η αναπνοή που μυρίζει αμμωνία ή ούρα είναι γνωστή ως αζωθαιμία. Αυτή η κατάσταση προκαλείται συνήθως από βλάβη των νεφρών σας, είτε λόγω τραυματισμού είτε λόγω ασθένειας.

Εάν τα νεφρά σας δεν μπορούν να αποβάλλουν αρκετό άζωτο, συσσωρεύονται χημικές ουσίες στο εσωτερικό του οργανισμού σας, οδηγώντας στην μυρωδιά αμμωνίας.

Αναπνοή που μυρίζει μούχλα

Τα άτομα με ηπατική νόσο, συμπεριλαμβανομένης της κίρρωσης, έχουν αναπνοή με χαρακτηριστική μυρωδιά μούχλας ή ενός χαλασμένου τροφίμου.

Η χαρακτηριστική μυρωδιά, (fetor hepaticus), παράγεται από πτητικές οργανικές ενώσεις που συσσωρεύονται στο σώμα όταν το ήπαρ δεν λειτουργεί σωστά. Το διμεθυλοσουλφίδιο πιστεύεται ότι ευθύνεται κυρίως για τη χαρακτηριστική αυτή δυσοσμία.

Αναπνοή που μυρίζει σαν καραμελωμένη ζάχαρη

Η αδυναμία μεταβολισμού τριών τύπων αμινοξέων (λευκίνη, ισολευκίνη και βαλίνη) μπορεί να προκαλέσει την νόσο των ούρων σαν σιρόπι σφενδάμου, κατά την οποία η αναπνοή ή τα ούρα ενός ατόμου μυρίζουν σαν σιρόπι σφενδάμου ή καραμελωμένη ζάχαρη.

Η ασθένεια αυτή μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας και ανάπτυξης, εάν δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Αναπνοή που μυρίζει σαν ιδρωμένα πόδια

Η ικανότητα διάσπασης των πρωτεϊνών είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή λειτουργία του σώματός σας. Όταν το σώμα σας δεν παράγει αρκετά από τα σωστά είδη ενζύμων για τη διάσπαση των αμινοξέων, η αναπνοή σας μπορεί να αποκτήσει μία από τις πολλές χαρακτηριστικές οσμές, ανάλογα με το είδος του ενζύμου που δεν λειτουργεί σωστά.

Η ισοβαλλερική οξεϊναιμία, μια γενετική πάθηση που επηρεάζει τα βρέφη, προκαλεί συσσώρευση λευκίνης στο αίμα, οδηγώντας σε μια οσμή που κάποιοι λένε ότι μυρίζει σαν ιδρωμένα πόδια.

Αναπνοή που μυρίζει ψαρίλα

Η τριμεθυλαμινουρία είναι μια άλλη ενζυμική διαταραχή κατά την οποία το σώμα σας δεν μπορεί να διασπάσει την τριμεθυλαμίνη, μια οργανική ένωση. Αυτό μπορεί να κάνει την αναπνοή, τον ιδρώτα και άλλα σωματικά υγρά σας να αναδύουν μια μυρωδιά ψαριού.

Αναπνοή που μυρίζει βρασμένο λάχανο

Η υπερμεθειονιναιμία, μια γενετική διαταραχή, εμφανίζεται όταν το σώμα σας δεν μπορεί να μεταβολίσει το αμινοξύ μεθειονίνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η αναπνοή και τα ούρα σας να παίρνουν τη μυρωδιά βρασμένου λάχανου.

Τα άτομα με αυτή την πάθηση συχνά δεν έχουν άλλα συμπτώματα πέρα από αυτό το είδος δυσοσμίας του στόματος.

Τι άλλο μπορεί να δημιουργήσει κακοσμία του στόματος;

 • Βακτήρια

Το στόμα σας είναι ζεστό και υγρό – ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη βακτηρίων. Πάνω από 500 διαφορετικά στελέχη βακτηρίων μπορούν να βρεθούν στο στόμα σας, κυρίως στην επάνω επιφάνεια της γλώσσας σας και στις σχισμές μεταξύ των δοντιών σας.

Αυτά τα βακτήρια προκαλούν την απελευθέρωση πτητικών θειούχων ενώσεων (ΠΘΕ), αερίων που κάνουν την αναπνοή σας δυσάρεστη.

 • Κάπνισμα

Μια μελέτη του 2014 έδειξε ότι περίπου το 80 % των ανθρώπων που καπνίζουν έχουν κακοσμία του στόματος. Το κάπνισμα από μόνο του μπορεί να προκαλέσει κακή αναπνοή, ενώ το κάπνισμα μπορεί επίσης να προκαλέσει στοματικές παθήσεις και παθήσεις των ούλων που επιδεινώνουν την αναπνοή.

 • Ξηροστομία

Το σάλιο διασπά τις τροφές και βοηθά στη διαχείριση της ανάπτυξης βακτηρίων στο στόμα σας. Εάν οι σιελογόνοι αδένες σας δεν παράγουν αρκετό σάλιο, το στόμα σας στεγνώνει – μια κατάσταση που ονομάζεται ξηροστομία. Η ξηροστομία μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες των ούλων, κοιλότητες και άλλα προβλήματα που προκαλούν δυσοσμία.

Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να ξηράνουν το στόμα σας, όπως:

 • αντικαταθλιπτικά
 • αντιψυχωσικά
 • διουρητικά
 • φάρμακα για την αρτηριακή πίεση
 • ορισμένα φάρμακα για τον καρκίνο

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια διαταραχή στους σιελογόνους αδένες μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή σάλιου.

by

Medbox

Related Articles

Share via
Copy link