Μύθοι και παρανοήσεις σχετικά με τις τροφικές αλλεργίες

Μύθος: Οι τροφικές αλλεργίες δεν είναι σοβαρές.

Γεγονός: Οι τροφικές αλλεργίες είναι κάτι περισσότερο από μια απλή φαγούρα ή έναν πόνο στο στομάχι. Οι τροφικές αλλεργίες ενδέχεται να προκαλέσουν συμπτώματα που ξεκινούν από κνίδωση και βουλωμένη μύτη και φτάνουν μέχρι εμετό, δυσκολία στην αναπνοή και απώλεια συνείδησης.

Εάν μια αλλεργική αντίδραση είναι σοβαρή ή αφορά πολλά τμήματα του σώματος, μετατρέπεται σε αναφυλαξία και μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή.

Οι τροφικές αλλεργίες δεν είναι μόνο δυνητικά απειλητικές για τη ζωή, αλλά και αλλάζουν τη ζωή του ανθρώπου. Τα άτομα με τροφικές αλλεργίες πρέπει να είναι πάντα σε εγρήγορση για να διασφαλίσουν ότι αποφεύγουν τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις από τις διάφορες τροφές.

Μύθος: Το να τρώτε λίγο από το τρόφιμο που σας πειράζει δεν βλάπτει.

Γεγονός: Για κάποιον που πάσχει από τροφική αλλεργία, ακόμη και ένα ελάχιστο ίχνος ενός τροφικού αλλεργιογόνου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αντίδραση. Πρέπει να αφαιρέσετε το αλλεργιογόνο εντελώς από τη διατροφή σας για να παραμείνετε ασφαλείς και να έχετε μια φυσιολογική ζωή.

Η αποφυγή της διασταυρούμενης επαφής μεταξύ ενός ασφαλούς τρόφιμου και του τροφικού σας αλλεργιογόνου είναι εξίσου σημαντική με την αποφυγή του ίδιου του αλλεργιογόνου.

Η διασταυρούμενη επαφή προκύπτει όταν ένα αλλεργιογόνο μεταφέρεται κατά λάθος από το ένα τρόφιμο σε ένα άλλο. Το τρόφιμο που πριν ήταν ασφαλές είναι τώρα επικίνδυνο για τα άτομα με τη συγκεκριμένη τροφική αλλεργία.

Μύθος: Κάθε νέα αλλεργική αντίδραση θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη.

Γεγονός: Οι αντιδράσεις που προκαλούνται από τροφικές αλλεργίες είναι απρόβλεπτες. Ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας αντιδρά σε ένα τροφικό αλλεργιογόνο τη μία φορά δεν μπορεί να προδιαγράψει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει την επόμενη φορά.

Δεν μπορείτε να γνωρίζετε αν μια αντίδραση θα είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρή. Θα πρέπει πάντα να είστε προετοιμασμένοι έχοντας μαζί σας φάρμακα έκτακτης ανάγκης, για κάθε ενδεχόμενο.

Μύθος: Μια τροφική αλλεργία που έχει προκαλέσει απλώς ήπιες αντιδράσεις είναι μια ήπια τροφική αλλεργία.

Γεγονός: Δεν υπάρχουν ήπιες ή σοβαρές τροφικές αλλεργίεςμόνο ήπιες έως σοβαρές αντιδράσεις. Αυτό που προκάλεσε μια ήπια αντίδραση στο παρελθόν μπορεί να οδηγήσει σε μια σοβαρή αντίδραση στο μέλλον, και το αντίστροφο. Μην χαλαρώνετε ποτέ την επιφυλακή σας. Να λαμβάνετε πάντα προφυλάξεις για να προλαμβάνετε τις αλλεργικές αντιδράσεις προτού συμβούν.

Από τη στιγμή που γνωρίζετε ή υποψιάζεστε ότι εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο έχετε καταπιεί ένα αλλεργιογόνο, αναλάβετε δράση. Ακόμη και τα ήπια συμπτώματα μπορεί να εξελιχθούν γρήγορα σε σοβαρή αντίδραση ή αναφυλαξία. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και προετοιμασμένοι να δώσετε φάρμακα – ακόμα και τα δευτερόλεπτα μετράνε!

Είναι σημαντικό για κάθε άτομο που πάσχει από απειλητικές για τη ζωή τροφικές αλλεργίες να έχει ένα εξατομικευμένο σχέδιο δράσης για τις τροφικές αλλεργίες.

Μύθος: Οι τροφικές αλλεργίες είναι το ίδιο πράγμα με τις τροφικές δυσανεξίες.

Γεγονός: Σε αντίθεση με τις τροφικές δυσανεξίες, οι τροφικές αλλεργίες είναι “IgE-διαμεσολαβούμενες”. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα παράγει ένα αντίσωμα που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη Ε (εν συντομία IgE) όταν ανιχνεύει ένα τροφικό αλλεργιογόνο.

Τα αντισώματα IgE καταπολεμούν την “εχθρική” τροφή απελευθερώνοντας ισταμίνη και άλλες χημικές ουσίες. Αυτές οι χημικές ουσίες πυροδοτούν στη συνέχεια τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης.

Οι τροφικές δυσανεξίες δεν εμπλέκουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Και παρόλο που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη δυσφορία, δεν είναι απειλητικές για τη ζωή. Μια τροφική αλλεργία, από την άλλη πλευρά, μπορεί να αποβεί μοιραία.

Μύθος: Τα φιστίκια είναι η πιο συχνή τροφική αλλεργία στα μικρά παιδιά.

Γεγονός: Το γάλα είναι στην πραγματικότητα η πιο συχνή τροφική αλλεργία στα μωρά και τα μικρά παιδιά. Όλες οι τροφικές αλλεργίες, ανεξάρτητα από το πόσο συχνές ή σπάνιες είναι, είναι σοβαρές.

Μύθος: Η αλλεργία στα φιστίκια είναι η πιο “επικίνδυνη” τροφική αλλεργία.

Γεγονός: Καμία τροφική αλλεργία δεν αποτελεί μεγαλύτερη απειλή από κάποια άλλη. Μολονότι εννέα τρόφιμα (γάλα, αυγά, φιστίκια, ξηροί καρποί, σόγια, σιτάρι, ψάρια, οστρακοειδή και σουσάμι) αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία των τροφικών αλλεργιών, σχεδόν κάθε τρόφιμο μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Και ακόμη και μια πολύ μικρή ποσότητα του προβληματικού τροφίμου είναι αρκετή για να προκαλέσει αντίδραση.

Μύθος: Όλα τα συστατικά που προκαλούν αλλεργίες πρέπει να αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων.

Σύμφωνα με τον νόμο περί σήμανσης αλλεργιογόνων τροφίμων και προστασίας των καταναλωτών τα οκτώ πιο συνηθισμένα αλλεργιογόνα πρέπει να αναγράφονται στα συσκευασμένα τρόφιμα που πωλούνται στις Η.Π.Α. Αυτά τα αλλεργιογόνα είναι το γάλα, το αυγό, τα φυστίκια, οι ξηροί καρποί, η σόγια, το σιτάρι, τα ψάρια και τα οστρακοειδή.

Αυτός ο ομοσπονδιακός νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2006, ορίζει ότι τα συστατικά αυτά πρέπει να αναγράφονται εάν είναι παρόντα σε οποιαδήποτε ποσότητα. Θα πρέπει να εμφανίζονται με σαφήνεια και σε απλή γλώσσα, ακόμη και αν εμφανίζονται σε χρώματα, γεύσεις ή μείγματα μπαχαρικών.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτείται από το 2005 η υποχρεωτική σήμανση για 12 συγκεκριμένα αλλεργιογόνα τρόφιμα. Ο κατάλογος αυτός έχει τώρα επεκταθεί στα 14, όπως αυτά καθορίζονται στον νέο Κοινοτικό Κανονισμό που αφορά την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές και προβλέπεται στο σύντομο μέλλον να επεκταθεί ακόμα περισσότερο.

Τα 14 αλλεργιογόνα τρόφιμα που καθορίζει ο κανονισμός είναι: δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, καρκινοειδή, αυγά, ψάρια, αραχίδες, σόγια, γάλα, ξηροί καρποί με κέλυφος, σέλινο, σινάπι, σπόροι σησαμιού, διοξείδιο του θείου, λούπινο, μαλάκια.

Ο νέος κανονισμός που τέθηκε σε εφαρμογή στις 13 Δεκεμβρίου 2014, θεσπίζει αυστηρότερα μέτρα για την υποχρέωση των υπευθύνων επιχειρήσεων τροφίμων να δηλώνουν τις αλλεργιογόνες ουσίες στη σήμανση των τροφίμων καθώς και την μορφή που πρέπει να έχει αυτή η δήλωση στη συσκευασία τους.

Ωστόσο, οι άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί και σε άλλα τρόφιμα εκτός των πιο συνηθισμένων. Αυτά τα αλλεργιογόνα μπορεί να εμφανίζονται σε απροσδόκητα μέρη και μπορεί να μην αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων.

Να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες των συσκευασιών των τροφίμων και να ρωτάτε για τα συστατικά πριν φάτε ένα τρόφιμο που δεν έχετε προετοιμάσει μόνοι σας.

Παρανόηση: Εάν ένα τρόφιμο δεν περιέχει κατά κανόνα ένα αλλεργιογόνο ή δεν βλέπετε το αλλεργιογόνο να αναφέρεται στην περιγραφή, είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Γεγονός: Τα αλλεργιογόνα μπορεί να εμφανιστούν σε αναπάντεχα μέρη. Για παράδειγμα, τα ψάρια ή τα οστρακοειδή μερικές φορές εμβαπτίζονται σε γάλα για να μειωθεί η μυρωδιά ψαριού, δημιουργώντας έτσι πρόβλημα για άτομα με αλλεργία στο γάλα.

Ποτέ μην υποθέτετε τίποτα σχετικά με τον τρόπο παρασκευής ή σερβιρίσματος ενός τροφίμου. Να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες των τροφίμων και να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τα συστατικά πριν φάτε ένα τρόφιμο που δεν έχετε προετοιμάσει μόνοι σας.

Μύθος: Η τροφική αλλεργία εμφανίζεται πάντα στην παιδική ηλικία. Στη συνέχεια, θα την έχετε για όλη σας τη ζωή.

Γεγονός: Μπορείτε να αναπτύξετε τροφική αλλεργία σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και σε ένα τρόφιμο που είχατε φάει με ασφάλεια στο παρελθόν.

Τα παιδιά μπορεί να ξεπεράσουν μια τροφική αλλεργία με την πάροδο του χρόνου. Αυτό είναι σύνηθες στην περίπτωση των αλλεργιών στο γάλα, το αυγό, τη σόγια και το σιτάρι. Στις αλλεργίες που είναι πιο δύσκολο να ξεπεραστούν περιλαμβάνονται τα φιστίκια, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια και τα οστρακοειδή.

Πηγές

Food Allergy Myths and Misconceptions https://www.foodallergy.org/resources/food-allergy-myths-and-misconceptions

Myths and Facts About Food Allergies https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2006/1201/p1919.html

Η νέα νομοθεσία της ΕΕ για την σήμανση των Αλλεργιογόνων Τροφίμων https://europa.eu/youreurope/business/product-requirements/food-labelling/general-rules/index_el.htm

Share to...