Nα ορισμένοι λόγοι για τους οποίους επιβάλλεται να απολαύσετε ένα ζεστό μπάνιο

Τα αφρόλουτρα και η χρήση της γεμάτης μπανιέρας είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα παιδιά. Το πλατσούρισμα. Το πιτσίλισμα. Τα αξιαγάπητα μικρά λαστιχένια παπάκια και το παιχνίδι με το νερό

Αλλά ως πολυάσχολος ενήλικας με δουλειά, οικογένεια, έγνοιες και τρεχάματα, λογαριασμούς που πρέπει να πληρώσετε και ένα πρόγραμμα που πρέπει να τηρήσετε, κατά πάσα πιθανότητα δεν αισθάνεστε ότι έχετε την πολυτέλεια να μουλιάζετε στην μπανιέρα μέχρι τα δάχτυλά σας να σουφρώσουν. Ενδεχομένως να μην είστε κατά του μπάνιου. Απλώς δεν είναι η βασική σας προτεραιότητα.

Οπότε, μπαίνετε στο ντους. Κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε. Σκουπίζεστε με την πετσέτα και συνεχίζετε τη μέρα σας.

Αλλά κάτι χάνετε. Διότι ένα χαλαρωτικό μπάνιο μπορεί πραγματικά να σας κάνει καλό.

Το μπάνιο έχει μεγάλα οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου. Το να μουλιάζετε σε μια μπανιέρα είναι κάτι για το οποίο πολλοί άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα, αλλά δεν το εκμεταλλεύονται συχνά. Μπορεί όμως να είναι κάτι ευεργετικό για αρκετούς ανθρώπους.

Τα μπάνια δεν θα πρέπει ντε και καλά να είναι κάτι που γίνεται καθημερινά. Αλλά αν μπορείτε να αφιερώσετε 10 ή 15 λεπτά για ένα μπάνιο μόνο μία φορά την εβδομάδα, ίσως διαπιστώσετε ότι αυτό βελτιώνει τη συνολική σας υγεία.

1. Καθαρισμός και απολέπιση

Μάλλον η κύρια εστίασή σας είναι να καθαρίσετε το σώμα σας. Κατανοητό. Και το μπάνιο μπορεί να φέρει εις πέρας αυτή τη δουλειά με περισσότερους από έναν τρόπους.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μπάνιο δίνει στο δέρμα σας λίγο παραπάνω χρόνο για να μαλακώσει, επομένως καθώς τρίβεστε με το σφουγάρι ή τη βούρτσα, έχετε το πρόσθετο πλεονέκτημα της απολέπισης.

Το αποτέλεσμα είναι ιδανικό προκειμένου να διατηρήσετε το δέρμα σας μεταξένια λείο και επιπλέον απότελεί την κατάλληλη συγκυρία για ένα αποτελεσματικό ξύρισμα.

Το μπάνιο καθαρίζει το δέρμα σας, βοηθώντας σας να αποφύγετε τους ερεθισμούς, τις φλεγμονές και τις πληγές που προκαλούνται από τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος.

Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να απομακρύνετε το βακτηριακό και μυκητιακό φορτίο που προκύπτει από την επαφή σας με το περιβάλλον σας. Καθώς αυτό συσσωρεύεται, αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης.

Επιπλέον, το ζεστό νερό ανοίγει τους πόρους σας. Έτσι ξεπλένεται η βρωμιά που συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και αφήνετε το σαπούνι να εισχωρήσει πραγματικά στο δέρμα σας και να επιτελέσει το έργο του.

2. Βελτιώστε την ψυχική και συναισθηματική σας υγεία

Για φανταστείτε: Χαλαρωτική μουσική, ένα καλό βιβλίο, ένα κερί που καίει με το αγαπημένο σας άρωμα. Αν γίνει σωστά, το μπάνιο μπορεί να είναι η υπέρτατη αυτοφροντίδα – κάτι που πολλοί άνθρωποι παραμελούν.

Αυτοφροντίδα δεν σημαίνει να είστε εγωιστές ή να παραμελείτε τους άλλους. Έχει να κάνει με το να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας και να δείχνετε σεβασμό στις προσωπικές σας ανάγκες. 

Η αυτοφροντίδα ανακουφίζει από το άγχος. Πιθανότατα θεωρείτε ότι το άγχος είναι ένα συναισθηματικό φορτίο, και έτσι είναι.

Αλλά είναι επίσης τοξικό για το σώμα σας. Το άγχος έχει συνδεθεί με διάφορες παθήσεις, όπως: 

  • Πόνους στους μύες. 
  • Καρδιακές παθήσεις.
  • Απώλεια μαλλιών.
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
  • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Αύξηση του σωματικού βάρους.  

Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι ένα είδος θεραπείας με ζεστό μπάνιο μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη.

Τα ζεστά λουτρά συνδέονται με μείωση των ορμονών του στρες και με πιο εξισορροπημένα επίπεδα σεροτονίνης, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση της διάθεσης.

Για μέγιστη χαλάρωση, κλειδώστε την πόρτα και πείτε “όχι” στις αδιάκοπες ενοχλήσεις από το περιβάλλον σας.

3. Καλός ύπνος

Τουλάχιστον μία μελέτη δείχνει ότι ένα ζεστό ντους ή μπάνιο πριν από τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα και να κοιμηθείτε καλύτερα. 

Να γιατί, λένε οι ερευνητές, μπορεί να συμβαίνει αυτό:

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός σας αυξομειώνεται ελαφρώς. Αυτό είναι φυσιολογικό. Για έναν ιδανικό ύπνο, η θερμοκρασία σας πρέπει να πέσει περίπου δύο ή τρεις βαθμούς.

Και παρόλο που μπορεί να φαίνεται ότι το μπάνιο σας κάνει να ζεσταίνεστε και να αισθάνεστε άνετα και, επομένως, ότι αυξάνει τη θερμοκρασία σας, στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο.

Καθώς το σώμα σας ζεσταίνεται στο μπάνιο, το αίμα σας έρχεται στην επιφάνεια του σώματός σας λόγω της διαστολής των αγγείων του δέρματος. Αυτό σημαίνει ότι η θερμότητα τραβιέται από τον πυρήνα του σώματός σας. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η θερμοκρασία του σώματός σας και ευνοείται η χαλάρωση και ο ύπνος. 

Και υπάρχει και κάτι άλλο.

Το μπάνιο δημιουργεί επίσης ένα καλό περιβάλλον για διαλογισμό, σκέψη και απόδραση από τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες. Η ενίσχυση της χαλάρωσης σας βοηθά να ξεφορτωθείτε πράγματα που μπορεί να σας κρατούν ξύπνιους καθώς προσπαθείτε να χαλαρώσετε. 

Για να έχετε τον καλύτερο δυνατό ύπνο, δοκιμάστε ένα 10λεπτο ή 15λεπτο μπάνιο περίπου μία ή δύο ώρες πριν από τον ξαπλώσετε.

4. Ανακούφιση των πονεμένων μυών και αρθρώσεων

Υπάρχει λόγος που σχεδόν κάθε ταινία με αθλητική θεματολογία δείχνει τους αθλητές να αράζουν σε μια μεγάλη μεταλλική μπανιέρα στα αποδυτήρια μετά από ένα μεγάλο παιχνίδι. Το μούλιασμα σε μια ζεστή μπανιέρα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του μυϊκού πόνου και της έντασης. 

Η φροντίδα των πονεμένων μυών σας θα σας βοηθήσει να βγάλετε τη μέρα σας με λιγότερο πόνο. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερο εύρος κίνησης και βελτιωμένη ικανότητα άσκησης. Win-win.

5. Συμβολή στην επούλωση (ορισμένων) πληγών

Τα μπάνια μπορούν να βοηθήσουν στην επούλωση ορισμένων μολυσμένων πληγών και τραυμάτων. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να μουλιάσετε μια προσβεβλημένη περιοχή σε ένα ζεστό διάλυμα αλμυρού νερού για να βοηθήσετε την επούλωση.

Ωστόσο, ορισμένες πληγές πρέπει να διατηρούνται στεγνές, γι’ αυτό συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν κάνετε μπάνιο.

Πώς να κάνετε σωστά μπάνιο

Προτού τρέξετε στην μπανιέρα και ανοίξετε το νερό στο φουλ, ας θέσουμε μερικούς βασικούς κανόνες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα:

Μην κάνετε μπάνιο κάθε μέρα: Το καθημερινό μπάνιο μπορεί να ξηράνει την επιδερμίδα σας αφαιρώντας από το σώμα σας τα φυσικά του έλαια. Προσπαθήστε να κάνετε μπάνιο το πολύ δύο φορές την εβδομάδα. Κάντε ντους μεταξύ των ημερών που κάνετε μπάνιο.

Χρησιμοποιήστε ζεστό (όχι καυτό) νερό: Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αισθανθούν ζάλη ή αδυναμία όταν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή. Διατηρήστε τη θερμοκρασία της μπανιέρας κάτω από 40 °C.

Απολαύστε το, αλλά μην αργείτε υπερβολικά: Σαν γενικός κανόνας, 10 ή 15 λεπτά αρκούν. Μείνετε αρκετά ώστε τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σας να αρχίσουν να ρυτιδιάζουν, όχι παραπάνω.

Επιλέξτε ήπια προϊόντα καθαρισμού: Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μην χρησιμοποιείτε προϊόντα με άρωμα. Τα αρωματικά σαπούνια και τα προϊόντα πλύσης σώματος μπορούν να αφαιρέσουν την υγρασία από το δέρμα σας. Επιλέξτε προϊόντα με την ένδειξη “απαλό” ή “ευαίσθητο δέρμα” για καλύτερα αποτελέσματα.

Φροντίστε να έχετε πάντα καθαρές πετσέτες: Δεν υπάρχει τίποτα που να ακυρώνει απόλυτα τα θετικά αποτελέσματα ενός ζεστού μπάνιου όσο το να σκουπίζεστε με έναν βρώμικο μικρόβιο-μαγνήτη. Πλένετε τις πετσέτες σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Μην ξεχνάτε να ενυδατώνετε το δέρμα σας: Το μπάνιο και το ντους μπορεί να ξεπλύνει τα φυσικά έλαια από το δέρμα σας, με αποτέλεσμα το δέρμα σας να γίνεται σφιχτό και ξηρό. Η χρήση λοσιόν μετά το μπάνιο μπορεί να διατηρήσει το δέρμα σας ενυδατωμένο.

Επιλέξτε μια ενυδατική κρέμα που είναι υποαλλεργική και χωρίς αρώματα αλλά με φυτικά συστατικά για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Διατηρήστε την μπανιέρα σας καθαρή: Μια βρώμικη μπανιέρα μπορεί να είναι εντελώς αντιπαραγωγική. Άλλωστε, δεν μπορείτε να πλυθείτε αποτελεσματικά, αν μουλιάζετε μέσα σε μια λίμνη βρωμιάς και ακαθαρσιών.

Διατηρήστε την μπανιέρα σας καθαρή ψεκάζοντάς την κάθε εβδομάδα με ένα καθαριστικό με χλωρίνη για να εξοντώσετε τυχόν βακτήρια που έχουν παραμείνει. 

Share to...