ΟΜΟΡΦΙΑ, ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΙΑ

Νεανικό δέρμα για πάντα. Προτείνουμε μεθόδους και υλικά προκειμένου να το πετύχετε

Από

Medbox

Όλα άρχισαν με μια γρήγορη ματιά στο τμήμα υγείας και ομορφιάς. Και τώρα, με κάποιον τρόπο καταλήξατε με ένα καλάθι γεμάτο καθαριστικά, ορούς, τονωτικά, λοσιόν, μάσκες και ποιος ξέρει τι άλλο. Απομακρύνεστε με έναν εξωφρενικό λογαριασμό και μια νέα (και πιθανώς λανθασμένη) δέσμευση για μια περίπλοκη, πολυεπίπεδη ρουτίνα αντιγηραντικής φροντίδας του δέρματος.

Δεν είστε οι μόνες που την πατήσατε.

Σε ό,τι αφορά την περιποίηση του δέρματος, είναι εύκολο να πελαγώσετε από τις διαθέσιμες επιλογές. Τόσα πολλά αντιγηραντικά συστατικά. Τόσα πολλά διαφορετικά σκευάσματα. Τόσοι πολλοί influencers που εκφράζουν πάρα πολλές απόψεις. 

Κάποιες γυναίκες πελαγώνουν. Αρχίζουμε να αλείφουμε κάθε προϊόν περιποίησης της επιδερμίδας που μπορούμε ν’ αποκτήσουμε με την ελπίδα να βρούμε τη μαγική φόρμουλα που θα κρατήσει το δέρμα μας νεανικό και υγιές.

Δεν χρειάζεται να το κάνετε τόσο δύσκολο.

Νεανικό δέρμα για πάντα
Νεανικό δέρμα για πάντα

Κοιτάμε το δέρμα μας κάθε μέρα στον καθρέφτη και το βλέπουν και άλλοι άνθρωποι, επομένως είναι φυσικό να θέλουμε να δείχνει το βέλτιστο δυνατό. Αλλά δεν χρειάζεται να κάνουμε περίπλοκα τα πράγματα.

Πολλοί άνθρωποι συγκρίνουν την αντιγηραντική φροντίδα του δέρματος με το βούρτσισμα των δοντιών τους. Είναι σημαντικό να το κάνουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξοδεύουμε πολύ χρόνο ή χρήματα γι’ αυτό.

Τα καλύτερα προϊόντα αντιγηραντικής φροντίδας του δέρματος

Τα σημάδια γήρανσης που μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια σωστή αντιγηραντική καθημερινή φροντίδα του δέρματος είναι τα εξής:

  • Ρυτίδες και λεπτές γραμμές.
  • Σκούρες κηλίδες (υπερμελάγχρωση).  
  • Πεσμένα βλέφαρα και μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια σας.
  • Ερυθρότητα και σπασμένα αιμοφόρα αγγεία.

Έχετε επίσης κατά νου ότι δεν γερνάει μόνο το δέρμα στο πρόσωπό σας. (Έχετε ακούσει ποτέ για το διπλοσάγονο;)

Μπορείτε να λάβετε υπόψη σας και άλλες περιοχές, όπως ο λαιμός και τα χέρια σας ιδιαίτερα, ως μέρος της αντιγηραντικής σας φροντίδας. Τα ίδια συστατικά και η ρουτίνα που προτείνονται για το πρόσωπό σας μπορούν επίσης να βοηθήσουν με τα σημάδια γήρανσης και σε αυτές τις περιοχές. Αν χρησιμοποιείτε ήδη τα κατάλληλα προϊόντα, δεν βλάπτει να φροντίζετε καλά και αυτές τις άλλες συνηθισμένες περιοχές όπου παρατηρούμε γήρανση.

Ποια συστατικά πρέπει να αναζητάτε στα προϊόντα αντιγήρανσης; Μια απλή καθημερινή περιποίηση θα πρέπει να περιλαμβάνει αυτά τα επιστημονικά αποδεδειγμένα συστατικά κατά της γήρανσης:

  • Ένα απαλό καθαριστικό.
  • Βιταμίνη C. 
  • Ρετινόλη.
  • Ενυδατική κρέμα.
  • Αντηλιακό ευρέος φάσματος.

Απαλό καθαριστικό

Το λιγότερο που πρέπει να κάνετε είναι να πλένετε το πρόσωπό σας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Πολλοί άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από ένα πρωινό και ένα βραδινό καθαρισμό, αλλά αν δεν μπορείτε να το κάνετε δύο φορές την ημέρα, ο καθαρισμός τουλάχιστον μία φορά την ημέρα είναι σημαντικός.

Όταν πλένετε το πρόσωπό σας, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα ήπιο, απαλό καθαριστικό προσώπου.

Δεν χρειάζεται να τρίβετε το πρόσωπό σας με σκληρά πανιά ή να χρησιμοποιείτε εκείνα τα “απολεπιστικά” καθαριστικά που μοιάζουν με άμμο. Βασικά, αυτές οι μέθοδοι μπορεί να είναι πολύ ερεθιστικές για την επιδερμίδα σας και να βλάψουν το δερματικό φραγμό υγρασίας – το εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας σας που κλειδώνει την υγρασία.

Ορός βιταμίνης C

Γνωρίζουμε τη σημασία της βιταμίνης C για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Είναι επίσης απίστευτα δημοφιλής και χρήσιμη ως συστατικό περιποίησης της επιδερμίδας που γερνάει.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και συμβάλλει στην τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου, παράγοντες που βοηθούν το δέρμα σας να καταπολεμήσει τα σημάδια γήρανσης.

Ακριβώς όπως τα αντιοξειδωτικά που λαμβάνετε από την κατανάλωση βατόμουρων και άλλων τροφίμων, η αντιοξειδωτική βιταμίνη C βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες βλάπτουν την ακεραιότητα του δέρματός σας. Το οξειδωτικό στρες από τις ελεύθερες ρίζες οδηγεί σε καταστάσεις όπως οι ρυτίδες, η υπερμελάγχρωση και η τραχύτητα στο δέρμα.

Αντιμετωπίζοντας τις ελεύθερες ρίζες, η βιταμίνη C βοηθά να φωτίσει και να μαλακώσει το δέρμα σας και να μειώσει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες. 

Επιπλέον, η βιταμίνη C βοηθά το σώμα σας να παράγει κολλαγόνο. Το κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη που παρέχει δομή, στήριξη και δύναμη στο δέρμα σας, καθώς και στους μύες, τα οστά και τους συνδετικούς ιστούς σας. Το σώμα σας παράγει φυσιολογικά λιγότερο κολλαγόνο καθώς μεγαλώνετε, γεγονός που συμβάλλει στην εμφάνιση των πτυχώσεων, της χαλάρωσης και των ρυτίδων του δέρματος.

Η βιταμίνη C είναι ένας συμπληρωματικός παράγοντας στη σύνθεση του κολλαγόνου και έτσι μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου

Ορισμένες ενυδατικές κρέμες και άλλα προϊόντα ενδέχεται να περιλαμβάνουν βιταμίνη C ως συστατικό. Οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση ενός συμπυκνωμένου ορού με βιταμίνη C για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τα προϊόντα που περιέχουν βιταμίνη C μπορεί να διατίθενται στην αγορά ως προϊόντα που περιέχουν “ασκορβικό οξύ” ή “L-ασκορβικό οξύ“, τα οποία είναι άλλες ονομασίες της βιταμίνης C.

Οποιοδήποτε προϊόν χρησιμοποιείτε και περιέχει βιταμίνη C, θα πρέπει να βρίσκεται σε αδιαφανές δοχείο, το οποίο μειώνει την έκθεσή του στο φως. 

Η βιταμίνη C μπορεί να αδρανοποιηθεί από το φως, επομένως πρέπει να αποφεύγετε τα προϊόντα βιταμίνης C που διατίθενται σε διαφανείς φιάλες ή σε βάζα με μεγάλο άνοιγμα.

Η διάρκεια ζωής των προϊόντων βιταμίνης C είναι μόνο περίπου έξι μήνες πριν αρχίσουν να χάνουν την αποτελεσματικότητά τους. 

Ρετινόλη

Ένα άλλο βασικό συστατικό στην αντιγηραντική φροντίδα του δέρματος είναι η ρετινόλη. Είναι επίσης γνωστή με το όνομα βιταμίνη Α ή ρετινοειδές, που αποτελεί τη συνταγογραφούμενη έκδοση. Όλες αυτές οι ονομασίες αναφέρονται στο ίδιο ισχυρό αντιγηραντικό συστατικό. 

Η ρετινόλη είναι ένα θρεπτικό συστατικό που ενθαρρύνει την απολέπιση. Αυξάνει τον ρυθμό κυκλοφορίας στο δέρμα σας, πράγμα που σημαίνει ότι θα βοηθήσει τα παλιά κύτταρα του δέρματος να αποβληθούν, αντικαθιστώντας τα με νεότερα, πιο υγιή και λαμπερά κύτταρα.

Η ρετινόλη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών επιβραδύνοντας τη διάσπαση του κολλαγόνου.

Λόγω του ότι βοηθά στην απομάκρυνση των παλαιών κυττάρων, η ρετινόλη θα βοηθήσει επίσης στη θεραπεία της ακμής, ξεβουλώνοντας τους φραγμένους πόρους και ανασύροντας τα μαύρα και τα λευκά στίγματα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της μελλοντικής ακμής.

Ωστόσο, όλη αυτή η απολεπιστική ικανότητα μπορεί να έχει και τα μειονεκτήματά της. Η ρετινόλη μπορεί να είναι ερεθιστική για το δέρμα ορισμένων ανθρώπων, ιδιαίτερα αν κάνετε χρήση της για πρώτη φορά ή αν έχετε εκ φύσεως ευαίσθητο δέρμα.

Αν η χρήση ρετινόλης ερεθίζει το δέρμα σας, μπορείτε να εφαρμόσετε πρώτα ένα λεπτό στρώμα ενυδατικής κρέμας στο πρόσωπό σας πριν από την εφαρμογή της ρετινόλης. Αυτό θα προσδώσει στο δέρμα σας έναν μικρό φραγμό, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει στη ρετινόλη να κάνει τη δουλειά της.

Ενυδατική κρέμα

Το ενυδατωμένο δέρμα είναι υγιές δέρμα. Και το υγιές δέρμα δείχνει νεότερο. Καθώς γερνάμε, το δέρμα μας παράγει φυσιολογικά λιγότερα λιπαρά.

Η προσθήκη μιας ενυδατικής κρέμας προσώπου στην καθημερινότητά σας βοηθά στην αντικατάσταση αυτών των ελαίων. Επιπλέον, οι ενυδατικές κρέμες μπορούν να προσδώσουν προσωρινά λίγη πληρότητα στο δέρμα σας, βοηθώντας στη μείωση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων. 

Ορισμένες ενυδατικές κρέμες περιέχουν επιπλέον αντιγηραντικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, ρετινόλη, κεραμίδια και διάφορα οξέα απολέπισης για την περιποίηση του δέρματος. Επιλέξτε μια ενυδατική κρέμα με βάση τις ανάγκες φροντίδας του δικού σας δέρματος.

Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί ώστε να μην το παρακάνετε με ορισμένα συστατικά. Αν χρησιμοποιείτε έναν ορό ρετινόλης, μάλλον δεν χρειάζεστε μια κρέμα προσώπου που περιέχει ρετινόλη. Το ίδιο ισχύει και για άλλα αντιγηραντικά συστατικά.

Επιδιώξτε προϊόντα που αλληλοσυμπληρώνονται και ανταποκρίνονται στις ανάγκες φροντίδας της επιδερμίδας σας, και μη χρησιμοποιείτε εις διπλούν τα ίδια συστατικά σε πολλαπλά προϊόντα. 

Αντηλιακό

Η τακτική χρήση αντηλιακού είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό προϊόν της αντιγηραντικής σας ρουτίνας.

Και όχι μόνο το καλοκαίρι ή όταν πρόκειται να βγείτε έξω μια ηλιόλουστη μέρα. Να χρησιμοποιείτε αντηλιακό κάθε μέρα.

Το ηλιακό φως εκπέμπει τόσο ακτίνες UVA όσο και ακτίνες UVB. Δείτε το κάπως έτσι: UVA για τη γήρανση. UVB για το κάψιμο. 

Έτσι, ακόμη και τις ημέρες που η ηλιοφάνεια δεν βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο, εξακολουθεί να εκπέμπει αυτές τις ακτίνες UVA που προκαλούν γήρανση. Και η UVA είναι ύπουλη.

Σας επηρεάζει ακόμα και μέσα από τα παράθυρα του σπιτιού ή του γραφείου σας και από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας.

Το καλύτερο αντηλιακό είναι αυτό που θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καθημερινά. Είτε προτιμάτε ένα χημικό αντηλιακό, ένα αντηλιακό με ανόργανα συστατικά ή ένα σπρέι, η επιλογή είναι δική σας. Απλά βεβαιωθείτε ότι είναι τουλάχιστον SPF 30. 

Όσο για τα αντηλιακά σε μορφή σκόνης; Είναι καλά για ένα γρήγορο φρεσκάρισμα το απόγευμα, αλλά είναι καλύτερο να μην βασίζεστε σε αυτά από μόνα τους και όχι για ολοήμερη χρήση. 

by

Medbox

Related Articles

Share via
Copy link