ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΙΑ, ΟΜΟΡΦΙΑ

Οι καλύτεροι τρόποι για να προστατέψετε τα μαλλιά σας από τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να εφαρμόζουμε (και να το επαναλαμβάνουμε!) αντηλιακό κατά τη διάρκεια αυτών των ζεστών, μακρών καλοκαιρινών ημερών για να αποφύγουμε τις βλάβες του δέρματος. Γνωρίζατε όμως ότι ο ήλιος μπορεί επίσης να βλάψει τα μαλλιά σας;

Η βλάβη από τον ήλιο μπορεί να εκδηλωθεί με τη μορφή αποχρωματισμού, ξηρών και εύθραυστων τριχών, σπασμένων ή ψαλιδισμένων άκρων, αραίωσης και φριζαρίσματος.

Για την ακρίβεια, η ζημιά από τον ήλιο μπορεί να συμβεί στους περισσότερους τύπους μαλλιών, αλλά υπάρχουν τρόποι για να διατηρήσετε τις τούφες και το τριχωτό της κεφαλής σας προστατευμένα.

Πώς μπορεί ο ήλιος να βλάψει τα μαλλιά σας;

Μπορεί να μην φαντάζεστε ότι τα μαλλιά σας είναι ευάλωτα στο ηλιακό έγκαυμα. Και μάλιστα, μπορεί να έχετε σκεφτεί ότι ίσως να είναι και κάτι καλό – ποιος δεν λατρεύει τις ηλιοκαμένες μπούκλες μετά από ένα ταξιδάκι για διακοπές;

Όμως η βλάβη των μαλλιών από τον ήλιο είναι πραγματική. Εάν τα μαλλιά σας έχουν παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, οι ακτίνες UVA και UVB μπορούν να βλάψουν το εξωτερικό κάλυμμα της τρίχας, που ονομάζεται περιτρίχιο ή επιδερμίδιο.

Να πώς ο ήλιος μπορεί να βλάψει τα μαλλιά σας:

Μπορεί να κάνει τα μαλλιά σας ξηρά, εύθραυστα και φριζαρισμένα

Ακριβώς όπως η υπερβολική χρήση ενός σεσουάρ (ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σας) μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά στα μαλλιά σας, έτσι μπορούν και οι ακτίνες του ήλιου.

Αν παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά σας είναι πλέον πιο ξηρά, πιο φριζαρισμένα ή εύθραυστα (σχεδόν σαν να είναι από άχυρο), αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι έχουν υποστεί ζημιά. Η παρατεταμένη θερμότητα και η ξηρότητα μπορούν επίσης να προκαλέσουν περισσότερο σπάσιμο και ψαλίδα στα μαλλιά σας με την πάροδο του χρόνου.

Μπορείτε να αναγνωρίσετε τα κατεστραμμένα από τον ήλιο μαλλιά από τον τρόπο που τα αισθάνεστε και από το πώς αντιδρούν στην συνηθισμένη ρουτίνα styling σας. Τα κατεστραμμένα μαλλιά έχουν ξηρή όψη και αίσθηση, είναι δυσκολοχτένιστα και δεν κρατάνε τις μπούκλες ή το styling. Τα κατεστραμμένα μαλλιά επίσης στεγνώνουν συνήθως γρήγορα.

Μπορεί να αλλάξει το χρώμα των μαλλιών σας και να οδηγήσει σε πρόωρο γκριζάρισμα;

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι – ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σας – οι διακοπές μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα να επιστρέψετε στο σπίτι σας με ελαφρώς πιο ανοιχτόχρωμες τούφες. Ακόμη και χωρίς βαφή, τα μαλλιά σας μπορεί να αλλάξουν χρώμα από τον ήλιο. Αλλά αυτό είναι ένα ακόμη σημάδι ότι τα μαλλιά σας υφίστανται ένα πλήγμα από τη θερμότητα του ήλιου.

Οι ακτίνες του ήλιου δρουν σχεδόν σαν λευκαντικό στα μαλλιά. Η λευκαντική δράση του ήλιου αντιδρά με τη μελανίνη στα μαλλιά και αφαιρεί το χρώμα σε μια μη αναστρέψιμη χημική αντίδραση. Η λευκαντική δράση του ήλιου καταστρέφει επίσης το επιδερμίδιο και την πρωτεΐνη της τρίχας, η οποία ονομάζεται κερατίνη.

Και ενώ είναι φυσιολογικό για πολλούς από εμάς να αρχίσουμε να βλέπουμε γκρίζες τρίχες καθώς μεγαλώνουμε, η εκτεταμένη θερμική βλάβη από τον ήλιο μπορεί στην πραγματικότητα να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία.

Είναι ορισμένοι τύποι μαλλιών πιο ευαίσθητοι;

Παρόλο που κάθε τύπος μαλλιών είναι επιρρεπής στη φθορά των μαλλιών, τα μαλλιά σας μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη φθορά του ήλιου αν είναι λεπτά ή ανοιχτόχρωμα.

Τα λεπτότερα, ανοιχτόχρωμα μαλλιά δεν έχουν το πάχος ή τη χρωστική ουσία που μπορεί να τα προστατεύσει από τις ακτίνες του ήλιου, ενώ τα πιο σκούρα, πιο χοντρά μαλλιά είναι συνήθως πιο λιπαρά και το πάχος, το πιο σκούρο χρώμα και η κάλυψη με λάδι βοηθούν στην προστασία τους. Τα μαλλιά σας είναι επίσης πιο ευαίσθητα και πιο επιρρεπή σε βλάβες από τον ήλιο, αν έχετε λεπτά, επίπεδα ή σφιχτά πιασμένα μαλλιά.

Οι ισιωτήρες ή τα ρολά, το χλωριωμένο νερό στις πισίνες ή η βαφή των μαλλιών σας με πιο ανοιχτά χρώματα μπορεί να τα κάνουν πιο ευάλωτα στις καλοκαιρινές καταπονήσεις της ζέστης και του ήλιου. Όλα αυτά μπορούν να βλάψουν την πρωτεΐνη των μαλλιών σας, την κερατίνη. Η κατεστραμμένη πρωτεΐνη επιτρέπει στη συνέχεια στον ήλιο και τη θερμότητα να διεισδύσουν πιο εύκολα στα μαλλιά σας και έχει ως αποτέλεσμα μια πιο εύθραυστη τρίχα.

Είναι το αντηλιακό για τα μαλλιά ένας καλός τρόπος για την πρόληψη της φθοράς των μαλλιών;

Το θετικό είναι ότι μπορείτε να λάβετε προληπτικά μέτρα για να προστατεύσετε τα μαλλιά σας από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν με SPF (δείκτης προστασίας από τον ήλιο) που είναι σχεδιασμένο για να προστατεύει τα μαλλιά σας από τις βλαβερές ακτίνες.

  • Πώς λειτουργεί;

Το αντηλιακό μαλλιών λειτουργεί σχηματίζοντας ένα προστατευτικό φράγμα στην επιφάνεια των μαλλιών σας που συμβάλλει στη θωράκισή τους από τις βλαβερές υπεριώδεις (UV) ακτίνες του ήλιου. Τα ενεργά συστατικά στα αντηλιακά προϊόντα για τα μαλλιά περιλαμβάνουν συνήθως φίλτρα UV όπως η αβοβενζόνη, η οκτινοξάτη και το οξείδιο του ψευδαργύρου, τα οποία δρουν απορροφώντας ή αντανακλώντας την υπεριώδη ακτινοβολία.

Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το αντηλιακό για τα μαλλιά δρα διαφορετικά από το αντηλιακό για το δέρμα σας. Καθώς τα μαλλιά μας είναι πρακτικά φτιαγμένα από νεκρά κύτταρα του δέρματος, δεν έχουν την ίδια αντίδραση στην ηλιακή βλάβη με το δέρμα μας – ορατή ερυθρότητα, πόνο από κάψιμο, ξεφλούδισμα κ.λπ. Απαιτείται ένα διαφορετικό είδος προσέγγισης.

Το αντηλιακό για τα μαλλιά επικεντρώνεται στην προστασία του επιδερμίδιού σας (η εξωτερική περιοχή της τρίχας) δημιουργώντας ένα ανάχωμα ανάμεσα σε αυτό και τις ακτίνες του ήλιου. Να θυμάστε: Το αντηλιακό μαλλιών δεν λειτουργεί για να αποτρέψει τη βλάβη των κυττάρων, όπως κάνουν τα κανονικά προϊόντα με δείκτη προστασίας.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω αντηλιακό για τα μαλλιά στο τριχωτό της κεφαλής μου;

Μολονότι η επιθυμία να προστατεύετε τα μαλλιά σας από τον ήλιο μπορεί να προέρχεται κυρίως από την επιθυμία να διατηρήσετε τα μαλλιά σας λαμπερά και ευκολοχτένιστα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το τριχωτό της κεφαλής μας απαιτεί πιο ισχυρή προστασία από τον ήλιο.

Ένα ηλιακό έγκαυμα στο τριχωτό της κεφαλής ακούγεται ασυνήθιστο, αλλά η κορυφή του κεφαλιού σας είναι μία από τις πιο επιρρεπείς περιοχές στο σώμα σας σε ηλιακά εγκαύματα.

Επιπλέον, μπορεί να είναι η τελευταία περιοχή που σκέφτεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε είναι σημαντικό να το διατηρείτε προστατευμένο. Καθώς η περιοχή του τριχωτού της κεφαλής σας είναι μέρος του δέρματός σας, θα πρέπει να εφαρμόζετε ένα κανονικό προϊόν με δείκτη προστασίας (μια λοσιόν ή ένα σπρέι είναι μια χαρά) που αποτρέπει πραγματικά τη βλάβη των κυττάρων από τις υπεριώδεις ακτίνες.

Εάν χρησιμοποιείτε ούτως ή άλλως αντηλιακό σπρέι μαλλιών, μπορείτε να το εφαρμόσετε και στο τριχωτό της κεφαλής σας – δεν θα κάνει κακό.

Αλλά δεν θέλετε να εξαρτάστε αποκλειστικά από το αντηλιακό μαλλιών για την προστασία του τριχωτού της κεφαλής σας. Υπάρχουν ειδικά σπρέι ή balms που μπορείτε να προμηθευτείτε, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν το τριχωτό της κεφαλής σας. Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε αντηλιακό σε σκόνη.

Πώς να εφαρμόσετε αντηλιακό στα μαλλιά

Το αντηλιακό για τα μαλλιά διατίθεται συνήθως σε μπουκαλάκι ψεκασμού, το οποίο μπορείτε να εφαρμόζετε μετά το styling ή το βούρτσισμα των μαλλιών σας. Είναι εύκολο στην εφαρμογή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρόμοια με την εφαρμογή του σπρέι styling ή της λακ για τα μαλλιά.

  • Ξεκινήστε με καθαρά, στεγνά μαλλιά. Μπορείτε να εφαρμόσετε το αντηλιακό μαλλιών είτε πριν είτε μετά το styling.
  • Ανακινήστε καλά το μπουκάλι πριν το χρησιμοποιήσετε για να βεβαιωθείτε ότι το προϊόν έχει αναμιχθεί καλά.
  • Κρατήστε το μπουκάλι περίπου 20 εκατοστά μακριά από τα μαλλιά σας και ψεκάστε ομοιόμορφα τα μαλλιά σας. Δώστε περισσότερη έμφαση στην κορυφή του κεφαλιού σας (όπου τα μαλλιά σας χωρίζονται σε χωρίστρα). Αυτό είναι το σημείο όπου τα μαλλιά σας εκτίθενται περισσότερο στο άμεσο ηλιακό φως.
  • Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας ή μια χτένα για να απλώσετε το προϊόν σε όλα τα μαλλιά σας, καλύπτοντας όλες τις περιοχές.
  • Αφήστε το αντηλιακό για τα μαλλιά να στεγνώσει εντελώς πριν βγείτε έξω.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...