συχνοί καρκίνοι

Oι πιο συνηθισμένοι τύποι καρκίνου σε Ευρώπη και Αμερική

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
15 Λεπτά

Οι άνθρωποι συχνά ρωτούν σχετικά με τις συχνότερες αιτίες καρκίνου , τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Ωστόσο, αυτή η ερώτηση μπορεί να σημαίνει δύο διαφορετικά πράγματα.

Οι απαντήσεις θα εξαρτηθούν από το αν θα την προσδιορίσετε ως τους καρκίνους που διαγιγνώσκονται συχνότερα ή αν πρόκειται για τους καρκίνους που οδηγούν συχνότερα σε ανίατη ασθένεια και θάνατο.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τα στατιστικά στοιχεία που κρύβονται πίσω από αυτούς τους ορισμούς και πώς οι απαντήσεις μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το φύλο.

Εξετάζει επίσης τα βήματα που μπορείτε να λάβετε για να μειώσετε τον κίνδυνο που διατρέχετε.

Ευρώπη (τα στοιχεία αφορούν το 2020):

Στις 22 Ιουλίου 2020, το Κοινό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕρ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσίευσε τις εκτιμήσεις για το 2020 σχετικά με την επιβάρυνση από τον καρκίνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Ο γυναικείος καρκίνος του μαστού εξακολουθεί να εκτιμάται ότι είναι ο συχνότερα διαγνωσμένος καρκίνος.

Η επιβάρυνση από τον καρκίνο εκτιμάται ότι θα έχει αυξηθεί σε 2,7 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις (όλοι οι τύποι, εκτός από τον μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος) και 1,3 εκατομμύρια θανάτους το 2020.

Οι εκτιμήσεις αυτές αποκαλύπτουν ότι ο καρκίνος πλήττει τους άνδρες ελαφρώς περισσότερο από τις γυναίκες, με 54% των νέων περιπτώσεων και 56% των θανάτων.

Όπως είναι γνωστό, ο καρκίνος προσβάλλει κυρίως τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι εκτιμήσεις για το 2020 αποκαλύπτουν ότι το 62% των εκτιμώμενων νέων διαγνώσεων και το 76% των εκτιμώμενων θανάτων αφορούν άτομα άνω των 65 ετών.

 • Πώς επηρεάζει η πανδημία COVID-19 την επιβάρυνση του καρκίνου;

Αυτό δεν είναι ακόμη σαφές, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι γεωγραφικές διαφορές και η ακανόνιστη εξέλιξη της πανδημίας σε διάφορες χώρες.

Ωστόσο, έχουν αναφερθεί καθυστερήσεις στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου και στις διαγνώσεις.

Παρόλα αυτά, σε ορισμένες χώρες, υπήρξαν αναφορές ότι οι διαγνώσεις καρκίνου αυξήθηκαν μετά το τέλος του λοκ-ντάουν.

Δυστυχώς, οι επιπτώσεις αυτής της πανδημίας δεν αντικατοπτρίζονται σε αυτές τις εκτιμήσεις για το 2020, επειδή βασίζονται σε τάσεις επίπτωσης από προηγούμενα έτη.

Ως εκ τούτου, το ΚΚΕρ ανέφερε ότι ενδέχεται να παρατηρηθεί ακόμη και πιθανή υπερεκτίμηση των ποσοστών επίπτωσης του 2020 σε ορισμένες χώρες.

Για το 2022

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαρτίου 2022 του Annals of Oncology από τον καθηγητή Carlo La Vecchia του Τμήματος Κλινικών Επιστημών και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Università degli Studi di Milano στο Μιλάνο της Ιταλίας και τους συνεργάτες του επιβεβαιώνει την προβλεπόμενη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας για τους περισσότερους μείζονες καρκίνους και το σύνολο των καρκίνων και στα δύο φύλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) που εκτιμάται σε 6% για τους άνδρες και 4% για τις γυναίκες τα τελευταία 5 χρόνια.

Ο καρκίνος του παγκρέατος γίνεται η τρίτη αιτία θανάτου από καρκίνο στην ΕΕ.

Τα πιο αξιοσημείωτα καλά νέα είναι ότι ο γυναικείος καρκίνος του πνεύμονα επιτέλους παρουσιάζει επιβράδυνση στα ποσοστά θνησιμότητας, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών για τον έλεγχο του καπνού.

Ο καρκίνος των ωοθηκών παρουσιάζει ευνοϊκές προβλεπόμενες τάσεις που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη χρήση αντισυλληπτικών από το στόμα και θα πρέπει να συνεχίσει να μειώνεται στο εγγύς μέλλον, δεδομένου ότι οι μειώσεις αυτές παρατηρούνται και στις νεαρές και μεσήλικες γυναίκες.

Οι συγγραφείς έγραψαν στο ιστορικό ότι δημοσιεύουν προβλέψεις θνησιμότητας από καρκίνο για το τρέχον έτος από το 2011. Τα δεδομένα για το 2017 για τις περισσότερες χώρες της ΕΕ είναι πλέον διαθέσιμα. Κατά συνέπεια, επικαιροποίησαν και επικύρωσαν το σύνολο δεδομένων της ΕΕ.

Το 2022, η πανδημία COVID-19 μπορεί να έχει αντίκτυπο στη θνησιμότητα από καρκίνο κυρίως στους ηλικιωμένους σε ολόκληρη την Ευρώπη και οι προβλέψεις δεν μπορούν να το λάβουν υπόψη τους και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την ερμηνεία των σημερινών δεδομένων.

Στην εργασία τους, οι συγγραφείς παρουσιάζουν προβλέψεις θνησιμότητας από καρκίνο για τις 10 κύριες αιτίες θνησιμότητας από καρκίνο και το σύνολο των καρκίνων το έτος 2022 για την ΕΕ που αποτελείται από 27 χώρες από το 2021, καθώς και για το Ηνωμένο Βασίλειο που εξετάστηκε χωριστά μετά το Brexit το 2021 και τις 5 πολυπληθέστερες χώρες της ΕΕ.

Οι συγγραφείς εστίασαν επιπλέον στον καρκίνο των ωοθηκών.

Τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο, αν και όχι ο απόλυτος αριθμός των θανάτων, μειώνονται τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στην Ευρώπη.

Οι συγγραφείς εκτίμησαν τις προβλέψεις και τον αριθμό των θανάτων που αποφεύχθηκαν για τη συνολική θνησιμότητα από καρκίνο και 10 κύριες περιοχές καρκίνου, μεταξύ 1989 και 2022, για την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ισπανία, χρησιμοποιώντας στοιχεία πιστοποίησης θανάτων από καρκίνο και πληθυσμιακά δεδομένα από το 1970 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Eurostat.

Στην ΕΕ, οι συγγραφείς προβλέπουν 1.269.200 θανάτους από καρκίνο το 2022- οι αντίστοιχοι τυποποιημένοι κατά ηλικία δείκτες (παγκοσμίως) μειώνονται κατά 6% σε 126,9 θανάτους/100.000 στους άνδρες και κατά 4% σε 80,2/100.000 γυναίκες από το 2017.

Ο καρκίνος του πνεύμονα στους άνδρες αναμένεται να μειωθεί κατά 10% φθάνοντας τα 30,9/100 000. Η αύξηση της θνησιμότητας από καρκίνο του πνεύμονα στις γυναίκες επιβραδύνθηκε (+2% σε 13,8/100 000).

Οι συγγραφείς εκτιμούν ότι μόνο το 2022 θα αποφευχθούν 369.000 (23%) θάνατοι και συνολικά 5.394.000 (12%) θάνατοι από το μέγιστο ποσοστό το 1988.

Οι καρκίνοι του στομάχου, του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη παρουσίασαν σημαντική μείωση, μεταξύ 5% και 16% τα τελευταία 5 χρόνια.

Ο καρκίνος του παγκρέατος παρέμεινε σταθερός στους άνδρες (8,1/100 000) και αυξήθηκε κατά 3% στις γυναίκες (5,9/100 000), αποτελώντας την τρίτη αιτία θνησιμότητας από καρκίνο στην ΕΕ (87 300 θάνατοι), ξεπερνώντας τον καρκίνο του μαστού (86 300 θάνατοι).

Η μείωση των καρκίνων της μήτρας επιβραδύνθηκε (-4%) σε 4,7/100 000.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης μειώθηκε κατά 9% στους άνδρες, αλλά παρέμεινε σταθερός στις γυναίκες.

Οι λευχαιμίες μειώθηκαν περισσότερο από 10%.

Η θνησιμότητα από καρκίνο των ωοθηκών μειώθηκε την τελευταία δεκαετία σε όλες τις εξεταζόμενες χώρες.

Τα προβλεπόμενα ποσοστά στην ΕΕ ήταν 4,3/100 000 (-13%) σε όλες τις ηλικίες, 1,2/100 000 (-26%) στα 20-49 έτη, 15,3/100 000 (-11%) στα 50-69 έτη και 32,3/100 000 (-11%) στα 70-79 έτη.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι προβλέπεται μείωση της συνολικής θνησιμότητας από καρκίνο σε άνδρες και γυναίκες στην ΕΕ.

Αυτό συνάδει με τα πρότυπα που αναφέρθηκαν για τις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν χαμηλότερα ποσοστά και ταχύτερη πτώση. Σχεδόν 5,4 εκατομμύρια (12%) θανάτων από καρκίνο που θα αποφευχθούν κατά την περίοδο 1989-2022 προβλέπονται στην ΕΕ, με 369 000 (23%) μόνο το 2022.

Στην ΕΕ, ο καρκίνος του πνεύμονα και του παχέος εντέρου εξακολουθούσαν να είναι οι κύριες αιτίες θανάτου από καρκίνο.

Ο καρκίνος του παγκρέατος προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τον καρκίνο του μαστού και θα γίνει η τρίτη αιτία θανάτου από καρκίνο στην ΕΕ, κυρίως λόγω του ότι είναι ο μόνος μείζων καρκίνος με έλλειψη θεραπευτικής προόδου στους άνδρες και δυσμενείς τάσεις στις γυναίκες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χαμηλότερο συνολικό ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο στους άνδρες, αλλά υψηλότερο στις γυναίκες.

 Οι διαφορές μεταξύ των ποσοστών συνολικής θνησιμότητας από καρκίνο μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ιστορική επικράτηση της κατανάλωσης καπνού -του κύριου παράγοντα κινδύνου που μπορεί να αποφευχθεί και ο οποίος ευθύνεται για σχεδόν το 27% των θανάτων από καρκίνο στην ευρωπαϊκή περιοχή- σε διαδοχικές γενιές ανδρών και γυναικών.

Στη λεπτομερή ανάλυση του καρκίνου των ωοθηκών, τα ποσοστά θνησιμότητας έχουν μειωθεί στην ΕΕ και αναμένεται να μειωθούν στο ορατό μέλλον για όλες τις εξεταζόμενες ηλικιακές ομάδες.

Ευνοϊκές τάσεις είχαν ήδη καταγραφεί και προβλεφθεί για την ΕΕ και άλλες χώρες υψηλού εισοδήματος, με τα ποσοστά και τις τάσεις για την ΕΕ να είναι παρόμοια με εκείνα που παρατηρούνται στις ΗΠΑ, ενώ παρατηρήθηκε μια σαφής διαβάθμιση των ποσοστών, από υψηλά ποσοστά στη βορειοανατολική Ευρώπη έως χαμηλά στη νοτιοδυτική Ευρώπη.

ΗΠΑ (2022)

Περιστατικά έναντι θανάτων

Κάθε χρόνο, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία επικαιροποιεί τα στοιχεία και τους αριθμούς της σχετικά με τον καρκίνο στις ΗΠΑ.

Το 2022, προβλέπεται ότι θα διαγνωστούν περισσότερα από 1,9 εκατομμύρια νέα περιστατικά, με 609.360 θανάτους από καρκίνο.

Οι αριθμοί αυτοί περιλαμβάνουν όλους τους τύπους καρκίνου.

Μια πιο προσεκτική ματιά στα στατιστικά στοιχεία αποκαλύπτει ότι ενώ ορισμένοι καρκίνοι εμφανίζονται συχνότερα, με την κατάλληλη θεραπεία τα ποσοστά επιβίωσής τους είναι καλύτερα.

Άλλοι εμφανίζονται λιγότερο συχνά, αλλά θα αποβούν πιο συχνά μοιραίοι.

Για παράδειγμα, ο καρκίνος του μαστού το 2022 θα αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο όλων των διαγνώσεων καρκίνου στις γυναίκες.

Αλλά ενώ θα υπάρχουν λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα, αυτός θα εξακολουθεί να στοιχίζει περισσότερες ζωές από τον καρκίνο του μαστού.

Αυτή η διαπίστωση μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τους δικούς τους κινδύνους σχετικά με τους καρκίνους που μπορεί να τους επηρεάσουν.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ορισμένες εθνοτικές και μειονοτικές ομάδες που ιστορικά ήταν πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις του καρκίνου.

Οι πιο συχνές διαγνώσεις καρκίνου

Ο πιο κοινός τύπος καρκίνου συνολικά είναι ο καρκίνος του δέρματος, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Είναι ένα καλό παράδειγμα της αρχής που ισχύει όταν αναφερόμαστε στο τι σημαίνει “πιο κοινός”.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, αν και αντιπροσωπεύουν τη μεγάλη πλειονότητα των καρκίνων του δέρματος, οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι (βασικοκυτταρικός και πλακώδης καρκίνος) είναι σπάνια θανατηφόροι.

Αν και πολύ λιγότερο συχνό, το μελάνωμα είναι υπεύθυνο για σχεδόν όλους τους θανάτους από καρκίνο του δέρματος.

Επειδή εμφανίζονται τόσο συχνά και είναι τόσο σπάνια θανατηφόροι, ο βασικοκυτταρικός και ο ακανθοκυτταρικός καρκίνος του δέρματος συνήθως δεν περιλαμβάνονται στους καταλόγους με τις συχνότερες διαγνώσεις καρκίνου.

Εκτός από αυτούς, οι πιο συχνές διαγνώσεις που προβλέπονται συνολικά για το 2022 είναι:

 • Καρκίνος του μαστού: 290.560 περιπτώσεις
 • Καρκίνος του προστάτη: 268.490 περιπτώσεις
 • Καρκίνος του πνεύμονα: 236.740 περιπτώσεις
 • Καρκίνοι του παχέος εντέρου (παχύ έντερο και ορθό μαζί): 151.030 περιπτώσεις
 • Καρκίνος ουροδόχου κύστης: 81.180 περιπτώσεις

Η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο

Η συχνότερη αιτία συνολικών θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ είναι ο καρκίνος του πνεύμονα. Αυτό ισχύει τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Οι κυριότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο για άνδρες και γυναίκες μαζί είναι:

 • Καρκίνος του πνεύμονα: 130.180
 • Καρκίνος του παχέος εντέρου: 52.580
 • Καρκίνος του παγκρέατος: 49,830
 • Καρκίνος του μαστού: 43,780
 • Καρκίνος του προστάτη: 34,500

Συγκρίνοντας τις διαγνώσεις και τους θανάτους δίπλα-δίπλα, είναι σαφές ότι ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί μεγαλύτερη απειλή θανάτου, παρόλο που υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού ή του προστάτη κάθε χρόνο.

Είναι επίσης ευκολότερο να διαπιστώσει κανείς ότι ένας λιγότερο συχνός καρκίνος όπως ο καρκίνος του παγκρέατος είναι πιο θανατηφόρος.

Καρκίνος στις γυναίκες

Στις γυναίκες, ο καρκίνος του μαστού αναμένεται να είναι η πιο συχνή διάγνωση καρκίνου το 2022.

Οι πέντε συχνότερα διαγνωσμένοι καρκίνοι προβλέπεται να είναι οι εξής:

 • Καρκίνος του μαστού: 31% όλων των διαγνώσεων
 • Καρκίνος του πνεύμονα και των βρόγχων: 3%
 • Καρκίνος του παχέος εντέρου: 8%
 • Καρκίνος της μήτρας: 7%
 • Μελάνωμα: 5%

Οι τύποι καρκίνου που οδηγούν συχνότερα σε θάνατο από καρκίνο στις γυναίκες είναι οι εξής:

 • Καρκίνος του πνεύμονα και των βρόγχων: 21% όλων των θανάτων
 • Καρκίνος του μαστού: 15%
 • Καρκίνος του παχέος εντέρου: 8%
 • Καρκίνος του παγκρέατος: 8%
 • Καρκίνος των ωοθηκών, της μήτρας και του ήπατος: κάθε τύπος αντιπροσωπεύει το 4% των θανάτων

Καρκίνος στους άνδρες

Στους άνδρες, οι πιο συχνές διαγνώσεις καρκίνου το 2022 αναμένεται να είναι:

 • Καρκίνος του προστάτη: 27% των περιπτώσεων
 • Καρκίνος του πνεύμονα και των βρόγχων: 12%
 • Καρκίνος του παχέος εντέρου: 8%
 • Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: 6%
 • Μελάνωμα: 6%

Στους άνδρες, οι συχνότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο το 2022 προβλέπεται να είναι οι εξής

 • Πνεύμονες και βρόγχοι: 21% όλων των θανάτων
 • Καρκίνος του προστάτη: 11%
 • Καρκίνοι του παχέος εντέρου: 9%
 • καρκίνοι του παγκρέατος: 8%
 • Καρκίνοι του ήπατος και καρκίνοι που σχετίζονται με το ήπαρ: 6%

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένα καλό παράδειγμα του γιατί ένας καρκίνος μπορεί να είναι πιο “κοινός” αλλά λιγότερο θανατηφόρος.

Το 2022 αναμένονται 268.490 νέες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη.

Αυτό είναι περισσότερο από το 1/4 του συνόλου των διαγνώσεων καρκίνου στους άνδρες. Ωστόσο, θα οδηγήσει μόνο στο 11% των θανάτων από καρκίνο το 2022, δηλαδή σε περίπου 34.500 άτομα.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.