ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ

Οι βαλβιδικές παθήσεις της καρδιάς. Ποια είναι τα προβλήματα των καρδιακών βαλβίδων.

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Με τον όρο νόσος των καρδιακών βαλβίδων αναφερόμαστε σε οποιαδήποτε από τις διάφορες παθήσεις οι οποίες εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία μιας ή περισσότερων βαλβίδων της καρδιάς σας.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η νόσος των καρδιακών βαλβίδων μπορεί να αναγκάσει την καρδιά σας να εργάζεται πιο σκληρά. Το γεγονός αυτό μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα της ζωής σας και να καταστεί ακόμη και απειλητικό για τη ζωή σας.

Σε πολλές περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει χειρουργική επέμβαση ή μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία για να επισκευάσει ή να αντικαταστήσει τις καρδιακές βαλβίδες σας, αποκαθιστώντας τη φυσιολογική τους λειτουργία και επιτρέποντάς σας να επιστρέψετε στις συνήθεις δραστηριότητές σας.

Οι τέσσερις βαλβίδες στην καρδιά σας διασφαλίζουν ότι το αίμα ρέει προς μία μόνο κατεύθυνση μέσα στην καρδιά σας. Οι βαλβίδες της καρδιάς σας είναι οι εξής:

Οι βαλβιδικές παθήσεις της καρδιάς.Ποια είναι τα προβλήματα των καρδιακών βαλβίδων.
Οι βαλβιδικές παθήσεις της καρδιάς.Ποια είναι τα προβλήματα των καρδιακών βαλβίδων.
 • Μιτροειδής (μεταξύ του αριστερού κόλπου και της αριστερής κοιλίας).
 • Τριγλώχινα (μεταξύ του δεξιού κόλπου και της δεξιάς κοιλίας).
 • Αορτική (μεταξύ της αριστερής κοιλίας και της αορτής).
 • Πνευμονική (μεταξύ δεξιάς κοιλίας και πνευμονικής αρτηρίας).

Το φτωχό σε οξυγόνο αίμα επιστρέφει από το σώμα σας στον δεξιό κόλπο της καρδιάς σας, στη συνέχεια περνάει από την τριγλώχινα βαλβίδα και εισέρχεται στη δεξιά κοιλία σας. Από εκεί, περνάει από την πνευμονική βαλβίδα και την πνευμονική αρτηρία για να πάρει οξυγόνο από τους πνεύμονές σας.

Το αίμα με το οξυγόνο επιστρέφει μέσω των πνευμονικών φλεβών σας στον αριστερό κόλπο της καρδιάς σας. Η μιτροειδής βαλβίδα σας αφήνει το αίμα να ταξιδέψει από τον αριστερό κόλπο στην αριστερή κοιλία σας. Από εκεί, το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα περνάει από την αορτική βαλβίδα σας και διοχετεύεται μέσω της αορτής σας στο υπόλοιπο σώμα σας.

Οι βαλβίδες σας αποτελούνται από μικρά πτερύγια ιστού (που ονομάζονται γλωχίνες) τα οποία ανοίγουν για να επιτρέψουν στο αίμα να κινηθεί προς τα εμπρός μέσα στην καρδιά σας κατά τη διάρκεια του ήμισυ του καρδιακού σας παλμού. Αυτά τα πτερύγια κλείνουν για να εμποδίσουν τη ροή του αίματος προς τα πίσω κατά τη διάρκεια του άλλου μισού καρδιακού παλμού. Η μιτροειδής βαλβίδα σας έχει δύο γλωχίνες, αλλά οι άλλες έχουν τρεις γλωχίνες.

Τα πτερύγια σε δύο από τις βαλβίδες σας (τη μιτροειδή και την τριγλώχινα) έχουν επίσης σκληρά, ινώδη τμήματα ιστού που ονομάζονται τενόντιες χορδές και συνδέουν τις γλωχίνες της βαλβίδας με τους θηλοειδείς μύες στο εσωτερικό των τοιχωμάτων των κοιλιών σας. Οι τενόντιες χορδές και οι θηλοειδείς μύες διατηρούν τα φυλλάρια σταθερά έναντι τυχόν αντίστροφης ροής του αίματος.

Οι βαλβιδικές παθήσεις της καρδιάς.Ποια είναι τα προβλήματα των καρδιακών βαλβίδων.
Οι βαλβιδικές παθήσεις της καρδιάς.Ποια είναι τα προβλήματα των καρδιακών βαλβίδων.

Βαλβιδικές παθήσεις της καρδιάς. Ποιοι είναι οι τύποι των καρδιακών βαλβιδοπαθειών;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι παθήσεων των καρδιακών βαλβίδων και είναι δυνατόν να προσβληθούν περισσότερες από μία βαλβίδες.

Βαλβιδική στένωση

Στην περίπτωση της βαλβιδικής στένωσης, οι ιστοί που σχηματίζουν τις γλωχίνες της βαλβίδας γίνονται πιο δύσκαμπτοι, στενεύοντας το άνοιγμα της βαλβίδας και μειώνοντας την ποσότητα του αίματος που μπορεί να ρέει μέσω αυτής.

Η ήπια στένωση μπορεί να μην περιορίζει τη συνολική λειτουργία της καρδιάς σας. Ωστόσο, η βαλβίδα μπορεί να γίνει τόσο στενή (στενωτική) που να μειώσει τη λειτουργία της καρδιάς σας, να κάνει την καρδιά σας να λειτουργεί πιο δύσκολα και να την επιβαρύνει. Ως αποτέλεσμα, το υπόλοιπο σώμα σας μπορεί να μην λαμβάνει επαρκή ροή αίματος.

Βαλβιδική ανεπάρκεια

Η βαλβιδική ανεπάρκεια (ή παλινδρόμηση, “βαλβίδα που έχει διαρροή”), παρατηρείται όταν οι βαλβίδες δεν κλείνουν εντελώς, αφήνοντας το αίμα να διαρρεύσει προς τα πίσω μέσω της βαλβίδας.

Αυτή η ροή προς τα πίσω αναφέρεται ως ” παλινδρόμηση”. Η καρδιά σας πρέπει να εργάζεται σκληρότερα για να αντισταθμίσει αυτή την προς τα πίσω ροή και το υπόλοιπο σώμα σας μπορεί να δέχεται λιγότερη ποσότητα αίματος.

Μπορεί να έχετε παλινδρόμηση αν έχετε πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας, ένα συχνό πρόβλημα κατά το οποίο οι γλωχίνες της βαλβίδας γυρίζουν προς τα πίσω στον αριστερό κόλπο όταν χτυπάει η καρδιά σας.

Βαλβιδική ατρησία

Η βαλβιδική ατρησία παρατηρείται όταν μια βαλβίδα της καρδιάς δεν σχηματίζεται σωστά πριν από τη γέννηση. Αυτό συνήθως διαγιγνώσκεται πολύ νωρίς στη βρεφική ηλικία.

Πόσο συχνές είναι οι παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων;

Περίπου το 2,5% του πληθυσμού στο Δυτικό Κόσμο – πολλοί από αυτούς είναι ηλικιωμένοι – πάσχουν από παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων.

Κάθε χρόνο, περίπου 28.000 άνθρωποι πεθαίνουν από νόσο των καρδιακών βαλβίδων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας είναι ένα συχνό πρόβλημα των καρδιακών βαλβίδων.

Πώς επηρεάζει η νόσος των καρδιακών βαλβίδων το σώμα μου;

Όταν μια καρδιακή βαλβίδα δεν λειτουργεί σωστά, επιβαρύνει την καρδιά σας, επειδή την κάνει να εργάζεται πιο σκληρά. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει χαμηλότερη ροή αίματος στο σώμα σας.

Συμπτώματα και αιτίες

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Είναι σύνηθες για τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο των καρδιακών βαλβίδων να μην έχουν συμπτώματα. Όταν όμως το πρόβλημα της καρδιακής βαλβίδας επιδεινώνεται, η καρδιά σας χτυπάει πιο δυνατά για να αντισταθμίσει τη μειωμένη ροή του αίματος.

Με την πάροδο του χρόνου, η νόσος των καρδιακών βαλβίδων μπορεί να επιδεινωθεί αρκετά ώστε να αρχίσουν να εμφανίζονται τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Εντεινόμενη δύσπνοια, ιδίως κατά τη σωματική δραστηριότητα ή την κατάκλιση.
 • Αίσθημα παλμών ( παραλείψεις παλμών ή αίσθημα αναπήδησης στο στήθος).
 • Οίδημα (πρήξιμο των αστραγάλων, των ποδιών ή της κοιλιάς).
 • Αδυναμία ή ζάλη.
 • Ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους.
 • Δυσφορία στο στήθος, ιδίως όταν καταβάλλετε προσπάθεια.
 • Κόπωση.
 • Εάν η νόσος της βαλβίδας προκαλείται από λοίμωξη, μπορεί να παρατηρήσετε πυρετό, ρίγη ή πόνους στο σώμα.
Οι βαλβιδικές παθήσεις της καρδιάς.Ποια είναι τα προβλήματα των καρδιακών βαλβίδων.
Οι βαλβιδικές παθήσεις της καρδιάς.Ποια είναι τα προβλήματα των καρδιακών βαλβίδων.

Τι προκαλεί τη νόσο των καρδιακών βαλβίδων;

Τα συνήθη αίτια των παθήσεων των καρδιακών βαλβίδων είναι τα εξής:

 • Ρευματικός πυρετός από στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα που δεν αντιμετωπίστηκε.
 • Καρδιακή προσβολή που προκαλεί βλάβη στην καρδιά σας.
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση (σε προχωρημένο στάδιο).
 • Ένα συγγενές πρόβλημα που υπάρχει από τη γέννηση, όπως μια πνευμονική ή αορτική βαλβίδα που δεν αναπτύχθηκε σωστά.
 • Εκφυλισμός ή ασβεστοποίηση του ιστού της βαλβίδας, με έκπτωση της λειτουργίας της με την πάροδο του χρόνου.
 • Ανεύρυσμα της θωρακικής αορτής(διαστολή της αορτής, η οποία τεντώνει τις γλωχίνες της αορτικής βαλβίδας και μπορεί να προκαλέσει διαρροή).
 • Καρδιακή ανεπάρκεια.
 • Λοίμωξη της καρδιάς σας (λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα).

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση των παθήσεων των καρδιακών βαλβίδων;

Όταν ο γιατρός σας κάνει μια φυσική εξέταση και ακούει την καρδιά σας με ένα στηθοσκόπιο, μπορεί να εντοπίσει αυτά τα σημάδια της πάθησης των καρδιακών βαλβίδων:

 • Υγρό στους πνεύμονές σας.
 • Διογκωμένη καρδιά.
 • Ένα καρδιακό φύσημα, το οποίο μπορεί να σημαίνει ότι το αίμα κινείται μέσω μιας στενωτικής ή διαρρέουσας βαλβίδας.
 • Πρήξιμο στους αστραγάλους σας.

Αρκετές ιατρικές εξετάσεις μπορούν επίσης να καταδείξουν πάθηση των καρδιακών βαλβίδων. Η επανάληψη των εξετάσεων με την πάροδο του χρόνου μπορεί να βοηθήσει τον θεράποντα ιατρό σας να διαπιστώσει την πρόοδο της πάθησης των βαλβίδων σας και να τον βοηθήσει να λάβει αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία σας.

Ποιες εξετάσεις θα γίνουν για τη διάγνωση της πάθησης των καρδιακών βαλβίδων;

Οι εξετάσεις για τη διάγνωση της πάθησης των καρδιακών βαλβίδων είναι οι εξής:

 • Ηχοκαρδιογράφημα (υπερηχογράφημα της καρδιάς) – Μια κινητή εικόνα των βαλβίδων και των θαλάμων της καρδιάς σας με τη χρήση ηχητικών κυμάτων από ένα ραβδί που τοποθετείται στο στήθος σας.
 • Διαοισοφαγικό υπερηχοκαρδιογράφημα (TEE) – Ένα υπερηχογράφημα της καρδιάς σας, που πραγματοποιείται με την εισαγωγή ενός καθετήρα με μετατροπέα υπερήχων στον οισοφάγο σας. Αυτό μπορεί να παρέχει σαφέστερες εικόνες από ένα κανονικό υπερηχοκαρδιογράφημα, επειδή ο οισοφάγος βρίσκεται πολύ κοντά στην καρδιά.
 • Ηχοκαρδιογράφημα κόπωσης, δυναμικό ηχοκαρδιογράφημα – Αφού περπατήσετε σε διάδρομο ή κάνετε ποδήλατο, εκτελείται ηχοκαρδιογράφημα για να διαπιστωθεί το πώς ανταποκρίνονται οι βαλβίδες και η λειτουργία της καρδιάς στην άσκηση.
 • Ακτινογραφία θώρακα – Μια γρήγορη ακτινογραφία του θώρακα.
 • Καρδιακός καθετηριασμός (αγγειογραφία) – Βίντεο με ακτίνες Χ των στεφανιαίων αρτηριών, των καρδιακών θαλάμων και των καρδιακών βαλβίδων σας. Η έγχυση σκιαγραφικής χρωστικής σε έναν καθετήρα στο χέρι ή το πόδι σας βοηθά στην παραγωγή των εικόνων.
 • Ηλεκτροκαρδιογράφημα – Χρησιμοποιώντας μικρά ηλεκτρόδια που τοποθετούνται στο δέρμα σας για τη λήψη των πληροφοριών, καταγράφεται η ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς σας σε διαγραμματικό χαρτί.
 • Μαγνητική τομογραφία (MRI) – Ραδιοκύματα και ένας μαγνήτης συμπράττουν για να δημιουργήσουν εικόνες υψηλής ποιότητας της καρδιάς σας.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Σχετικά άρθρα

By Ιατρική Ομάδα Medbox

By Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...