Ομφαλοκήλη σε μωρά, εξώμφαλος

Η ομφαλοκήλη, ή εξώμφαλος, είναι ένα πρόβλημα με το οποίο γεννιέται ένα μωρό. Τα κοιλιακά όργανα αναπτύσσονται έξω από την κοιλιά.

Τα μωρά με ομφαλοκήλη μπορεί να έχουν επίσης και άλλες παθήσεις. Η θεραπεία της ομφαλοκήλης επιδιορθώνει το άνοιγμα και επαναφέρει τα όργανα στην κοιλιά.

Μια μεγάλη ομφαλοκήλη μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση σε πολλαπλά στάδια.

Η ομφαλοκήλη, επίσης γνωστή ως εξώμφαλος, είναι μια συγγενής (παρούσα κατά τη γέννηση) ανωμαλία κατά την οποία τα όργανα της κοιλιάς εξέχουν μέσα από ένα άνοιγμα των μυών στην περιοχή του ομφάλιου λώρου.

Τα όργανα αυτά καλύπτονται από μια διαφανή μεμβράνη που ονομάζεται περιτόναιο.

Πόσο μεγάλη είναι μια ομφαλοκήλη;

Η ομφαλοκήλη μπορεί να είναι μικρή, με μόνο ένα τμήμα του εντέρου να εξέχει από την κοιλιακή κοιλότητα, ή μεγάλη, με τα περισσότερα όργανα της κοιλιάς (συμπεριλαμβανομένου του εντέρου, του ήπατος και του σπλήνα) έξω.

Οι γιατροί αναφέρονται σε τέτοιες περιπτώσεις ως γιγαντιαία ομφαλοκήλη. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των μωρών με ομφαλοκήλη έχουν συνοδές ανωμαλίες άλλων οργάνων ή τμημάτων του σώματος, συνηθέστερα της σπονδυλικής στήλης, του πεπτικού συστήματος, της καρδιάς, του ουροποιητικού συστήματος και των άκρων.

Ποιες άλλες επιπλοκές μπορεί να έχουν τα μωρά με ομφαλοκήλη;

Τα μωρά που γεννιούνται με ομφαλοκήλη έχουν συχνά άλλες επιπλοκές, όπως:

 • Κακή ανάπτυξη των πνευμόνων
 • Έντερα που αργούν να επεξεργαστούν την τροφή
 • Καρδιακές δυσπλασίες (20 %)
 • Σύνδρομο Beckwith-Wiedeman (μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μεγάλη γλώσσα, υψηλή ινσουλίνη και χαμηλό σάκχαρο στο αίμα)
 • Χρωμοσωμικές ανωμαλίες

Μπορεί επίσης να αναπτυχθούν λοιμώξεις, ιδίως εάν σπάσει η επένδυση που καλύπτει το όργανο. Εάν ένα όργανο πιεστεί ή συστραφεί ενώ βρίσκεται εκτός του σώματος, η ροή του αίματος μπορεί να εμποδιστεί. Η έλλειψη ροής του αίματος μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο όργανο.

Οι γιατροί συνήθως εντοπίζουν μια ομφαλοκήλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Θα συζητήσουν μαζί σας την κατάσταση, καθώς και τη θεραπεία που θα χρειαστεί το μωρό σας μετά τη γέννηση. Αμέσως μετά τον τοκετό, η ομάδα φροντίδας λαμβάνει μέτρα για την προστασία και τη θεραπεία του μωρού σας.

Πότε αναπτύσσεται μια ομφαλοκήλη;

Μια ομφαλοκήλη αναπτύσσεται στη μήτρα, πριν από τη γέννηση:

 • 6 έως 10 εβδομάδες στη μήτρα: Στην αρχή της εγκυμοσύνης, τα έντερα του μωρού διογκώνονται μέσα στον ομφάλιο λώρο καθώς μεγαλώνουν. Αυτή η ώθηση είναι φυσιολογική.
 • Μέχρι τις 11 εβδομάδες στη μήτρα: Φυσιολογικά, τα έντερα επιστρέφουν στην κοιλιά. Εάν αυτό δεν συμβεί, αναπτύσσεται μια ομφαλοκήλη.

Πόσο συχνή είναι η ομφαλοκήλη;

Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, περίπου 1 στα 4.200 μωρά γεννιέται με ομφαλοκήλη.

Ποια είναι τα σημεία της ομφαλοκήλης;

Οι γιατροί συνήθως διαγιγνώσκουν μια ομφαλοκήλη κατά τη διάρκεια ενός προγεννητικού υπερηχογραφήματος. Μπορούν να δουν τα όργανα που αναπτύσσονται έξω από το κοιλιακό τοίχωμα.

Τι προκαλεί την ομφαλοκήλη;

Δεν είναι γνωστό τι προκαλεί μια ομφαλοκήλη ή αν η μητέρα μπορεί να κάνει κάτι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να την αποτρέψει.

Μεταξύ της 6ης και της 10ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, τα έντερα στην πραγματικότητα διογκώνονται μέσα στον ομφάλιο λώρο καθώς αναπτύσσονται.

Μέχρι την 11η εβδομάδα ανάπτυξης, τα έντερα θα πρέπει να επιστρέψουν στην κοιλιά. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, δημιουργείται ομφαλοκήλη.

Ποιοι κινδυνεύουν να αναπτύξουν ομφαλοκήλη;

Οι ερευνητές μελετούν τους παράγοντες κινδύνου για την ομφαλοκήλη. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο να αποκτήσετε μωρό με ομφαλοκήλη:

 • Η κατανάλωση αλκοόλ και καπνού.
 • Η λήψη ορισμένων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 • Το επιπλέον βάρος πριν από την εγκυμοσύνη.

Πώς διαγιγνώσκεται μια ομφαλοκήλη;

Η ομφαλοκήλη συχνά ανιχνεύεται κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης με τη χρήση υπερήχου. Μόλις ανακαλυφθεί, συχνά ζητείται ένα εμβρυικό υπερηχοκαρδιογράφημα (υπερηχογράφημα της καρδιάς) για να ελεγχθούν αν υπάρχουν καρδιακές ανωμαλίες πριν γεννηθεί το μωρό.

Μερικές φορές μια ομφαλοκήλη δεν εντοπίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν συμβεί αυτό, το πρόβλημα θα είναι εμφανές αμέσως μετά τη γέννηση. Η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης θα λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας του μωρού σας.

Πώς αντιμετωπίζεται η ομφαλοκήλη;

Η θεραπεία για μια ομφαλοκήλη εξαρτάται από πολλά πράγματα, όπως

 • Την ηλικία κύησης του μωρού σας ή την εβδομάδα της εγκυμοσύνης που γεννήθηκε το μωρό σας.
 • Το κατά πόσο το μωρό σας μπορεί να ανεχτεί τα φάρμακα.
 • Τη συνολική κατάσταση της υγείας του μωρού σας.
 • Τη σοβαρότητα της πάθησης.
 • Τις δικές σας επιλογές.

Τι συμβαίνει μετά τη γέννηση του μωρού μου με ομφαλοκήλη;

Στην περίπτωση μιας μικρής ομφαλοκήλης, θα γίνει μια επέμβαση αμέσως μετά τη γέννηση για να επιστρέψουν τα όργανα στην κοιλιά και να κλείσει το άνοιγμα στο κοιλιακό τοίχωμα για να αποφευχθεί η μόλυνση ή οποιαδήποτε βλάβη των ιστών.

Πώς αντιμετωπίζεται μια γιγαντιαία ομφαλοκήλη;

Για μια μεγάλη ομφαλοκήλη που περιλαμβάνει πολλά όργανα, η χειρουργική επέμβαση γίνεται συχνά σταδιακά, μετακινώντας τα όργανα πίσω στο σώμα του μωρού σε διάστημα αρκετών ημερών ή εβδομάδων. Μεταξύ των χειρουργικών επεμβάσεων, η ομάδα φροντίδας τοποθετεί ένα αποστειρωμένο, προστατευτικό σεντόνι πάνω από τα όργανα. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της μόλυνσης. Οι χειρουργοί χρησιμοποιούν αυτή την προσέγγιση για μια γιγαντιαία ομφαλοκήλη επειδή:

 • Είναι η ασφαλέστερη. Η κοιλιά του μωρού είναι πολύ μικρή και δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένη για να συγκρατήσει όλα τα όργανα ταυτόχρονα. Τα όργανα δεν θα έχουν επίσης τη ροή αίματος που χρειάζονται σε έναν τόσο περιορισμένο χώρο. Η περίοδος αναμονής επιτρέπει στην κοιλιά να αναπτυχθεί.
 • Μπορεί να δώσει χρόνο στον σάκο που καλύπτει τα όργανα να μετατραπεί σε κανονικό δέρμα. Ακόμη και έτσι, η ομάδα περίθαλψης μπορεί να χρειαστεί να τεντώσει το δέρμα της κοιλιάς για να καλύψει το άνοιγμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το μωρό σας μπορεί να χρειαστεί ένα δερματικό πτερύγιο για να καλύψει την περιοχή. Δερματικός κρημνός είναι όταν οι χειρουργοί μετακινούν ιστό από ένα μέρος του σώματος σε ένα άλλο μέρος.

Ποια είναι η πρόγνωση για ένα μωρό με ομφαλοκήλη;

Οι προοπτικές ή η πρόγνωση εξαρτώνται από το μέγεθος της ομφαλοκήλης. Εξαρτάται επίσης από το αν το μωρό έχει άλλες παθήσεις.

Εάν η ομφαλοκήλη είναι το μοναδικό πρόβλημα υγείας, το μωρό πιθανότατα θα αναρρώσει πλήρως. Ωστόσο, οι ομφαλοκήλες συχνά συνοδεύονται και από άλλες γενετικές ανωμαλίες. Αυτές οι παθήσεις μπορεί να συνεχίσουν να επηρεάζουν την υγεία του μωρού σας.

Πώς μπορώ να γεννήσω ένα μωρό με ομφαλοκήλη;

Είναι καλύτερο να γεννήσετε το μωρό σας σε ένα νοσοκομείο με τους ειδικούς και τον εξοπλισμό που απαιτούνται για την άμεση παροχή φροντίδας. Ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας τις επιλογές του τοκετού. Ο κολπικός τοκετός μπορεί να τραυματίσει τα όργανα που εξέχουν από την κοιλιά. Ο πάροχός σας πιθανόν να σας συστήσει καισαρική τομή ειδικά εάν το μωρό έχει μια γιγαντιαία ομφαλοκήλη.

Εάν το μωρό μου έχει μια γιγαντιαία ομφαλοκήλη, μπορεί να φάει ενώ περιμένει το χειρουργείο;

Τα μωρά συνεχίζουν να τρώνε και να αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια των μηνών που μπορεί να χρειαστούν για να επανατοποθετηθούν όλα τα όργανά τους στη θέση τους.

Θα φάει το μωρό μου μετά τη χειρουργική επέμβαση;

Μόλις το μωρό σας είναι έτοιμο να πάει σπίτι, συνήθως τρώει κανονικά. Εάν έχουν άλλες επιπλοκές, όπως καρδιακά ή πνευμονικά προβλήματα, μπορεί να χρειαστούν σωλήνα σίτισης. Ωστόσο, τα περισσότερα μωρά δεν χρειάζονται αυτή τη βοήθεια.

Υπάρχουν περιορισμοί στη δραστηριότητα του μωρού μετά τη χειρουργική επέμβαση;

Το μωρό σας μπορεί να κάνει τις κατάλληλες δραστηριότητες για την ηλικία και το αναπτυξιακό του στάδιο. Εάν το παιδί σας είχε γιγαντιαία ομφαλοκήλη, η ομάδα φροντίδας στο νοσοκομείο σας δίνει ένα προστατευτικό κάλυμμα για την πληγή.

Share to...